μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα συζητούν συχνά για την Καβάλα. Συζητούν τα ενεργειακά της περιοχής, την οποία πάντα περιλαμβάνουν στα μεγαλόπνοα (όπως περιγράφονται και συχνά αναφέρονται) σχέδια τους. Εδώ δεν γνωρίζουμε το παραμικρό. Για αυτό ουδείς διαμαρτύρεται, ουδείς ανησυχεί. Στην Αθήνα αποφασίζουν για μας. Στην Καβάλα δεν ιδρώνει κανενός το αφτί. Ούτε των αιρετών εκπροσώπων μας, ούτε των πολλών υποψηφίων. Με αυτά και με αυτά οριστικοποιείται το πλωτό LNG απέναντι από τη Νέα Καρβάλη, αποκτά όνομα ο νέος ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου (που κι αυτός έχει σχέση με το πλωτό LNG), προοδεύει αλλά δεν αλλάζει όδευση ο ΤΑΡ.

Μέχρι τώρα «κυνηγούσαμε» τα διάφορα φαντάσματα. Την απρόσωπη ΔΕΠΑ. Τους εντελώς άγνωστους εκπροσώπους του ΤΑΡ. Τώρα όλα αυτά αποκτούν και όνομα και επίθετο. Είναι του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη. Πλέον φθάσαμε στο σημείο να μιλά για την Καβάλα και ο Υπουργός Περιβάλλοντος. Εντύπωση προκαλεί το ότι όταν συμπεριφέρεται έτσι προτιμά ακροατήριο στην Αθήνα. Στον … τόπο του εγκλήματος δεν λέει κουβέντα. Σα να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο και το μεμπτό.

Δεν ξέρουμε κι εμείς αν είμαστε αρνητικοί ή θετικοί σε όλα όσα ετοιμάζουν. Πως αλήθεια να εκφράσουμε την άποψη μας όταν στην Καβάλα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα; Αντίθετα είμαστε ιδιαίτερα θυμωμένοι με αυτή τη προκλητική διαδικασία. Εκεί το έχουν τούμπανο κι εμείς πλήρη άγνοια. Μόνο και μόνο από αυτόν τον λόγο εκνευριζόμαστε. Αγανακτούμε. Προκύπτει σίγουρα πια ότι δεν μας υπολογίζουν καθόλου. Φθάνουν δε στο σημείο να μνημονεύουν συνεχώς το πλωτό LNG αλλά ποτέ να μην συμπληρώνουν που αυτό θα γίνει. Συνεχίζουν κι αποφεύγουν τις …λεπτομέρειες. Το κάνουν μόνο για προσχηματικούς λόγους.

Τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας; Πόσο αφορά την προεκλογική εκστρατεία αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός, αυτή η προσβολή του τόπου μας ως προς την ακολουθούμενη διαδικασία; Δεν είναι πιθανό να ξυπνήσουμε ένα πρωί (φυσικά μετά τις εκλογές) κι όλα αυτά να έχουν κριθεί; Δυστυχώς δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με το Υπουργείο, την ΔΕΠΑ ή τους κατασκευαστές του ΤΑΡ. Έχουμε να κάνουμε με οικονομικά συμφέροντα τα οποία καθόλου δεν υπολογίζουν την τοπική κοινωνία. Άρα δεν υπάρχει λόγος να την συμπεριλάβουν τώρα στους σχεδιασμούς τους. Μας έχουν σίγουρους φαίνεται, θα έρθει κι η δική μας ώρα αλλά αργότερα. Όταν πιθανότατα όλα θα έχουν κριθεί.

Στην πόλη μας αυτό το διάστημα αναπτύσσεται ο αναμενόμενος προεκλογικός διάλογος. Όλοι μα όλοι οι υποψήφιοι λένε (κάθε ένας με τον τρόπο του και τις προτάσεις του) το ίδιο πράγμα. Πρώτα η τουριστική ανάπτυξη. Προερχόμαστε από μια πετυχημένη Λευκή Νύχτα, μπροστά μας έχουμε ένα ολόκληρο καλοκαίρι επισκεπτών αλλά και πολιτιστικών γεγονότων. Συνάδει με τα συμφέροντα της πόλης, της περιοχής, ο ενεργειακός κόμβος που ετοιμάζουν για την ανατολική πλευρά του Δήμου Καβάλας; Αυτό το αφήνουμε να το απαντήσουν πρώτα οι υποψήφιοι, αμέσως μετά οι υπόλοιποι πολίτες.

Όσο μπορούν και οι μεν και οι δε. Διότι αυτό που μας ετοιμάζουν δεν το ξέρουμε καθόλου. Μόνο το υποψιαζόμαστε. Κι επειδή μας κρύβουν πολλά, λογικό είναι το μυαλό μας να πηγαίνει στο κακό. Κάτι που δεν αποκλείεται να είναι «ισάξιο» του αξέχαστου σεναρίου δημιουργίας αποθηκών υγρών καυσίμων στη Βάσοβα. Άλλωστε είμαστε συνηθισμένοι να γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Με τόσες προεκλογικές εκδηλώσεις σήμερα το απόγευμα στη Καβάλα η νύχτα δεν θα είναι λευκή αλλά προεκλογική. Που να δείτε τι έχει να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 16 Μάη. Κι αυτή προεκλογική νύχτα. Ο Βαγγέλης Παππάς θα μιλά στην πλατεία. Ο Κωστής Σιμιτσής στον Δημοτικό Κήπο κι η Δήμητρα Τσανάκα σκέφτεται να μιλήσει (το ίδιο βράδυ) στην παραλία, απέναντι από τα γραφεία της ΝΟΔΕ. Προσοχή, και αυτός ο χώρος (αν και του ΟΛΚ) προσφέρεται δωρεάν στους υποψήφιους.

Όχι μόνο στην κ. Τσανάκα αλλά και στον Σταύρο Θεοδωράκη. Το Ποτάμι θα «εγκαινιάσει» την παραλία ως χώρο εκδηλώσεων φέτος. Επέλεξε μεσημβρινές ώρες (μεθαύριο Κυριακή) αλλά μην φοβάστε. Αυτό το Ποτάμι αν χρειαστεί θα έχει και τις απαραίτητες ομπρέλες ώστε να μην… καεί κανείς από τον ήλιο. Κάτι που δεν είναι και τόσο πιθανό, αν δούμε την πρόβλεψη της ΕΜΥ. Ευτυχώς ούτε κι η βροχή.

Η ιστοσελίδα aftodioikisi. Gr δίνει προβάδισμα και στις δύο Κυριακές των περιφερειακών εκλογών στον Άρη Γιαννακίδη. Πρόκειται για χθεσινή ανάρτηση, την αναπαραγωγή της οποίας ανέλαβαν ήδη οι εκπρόσωποι του Περιφερειάρχη σε όλη την ΑΜΘ. Το σύντομο αλλά ολίγον αόριστο κειμενάκι σημειώνει: Γύρω στις έξι μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και του υποψήφιου της ΝΔ Γιώργου Παυλίδη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης. Μάλιστα, όπως μαθαίνει η στήλη στο σενάριο του β΄ γύρου η διαφορά αυτή γίνεται διψήφια.

Απ’ όλες τις προεκλογικές φωτογραφίες αυτής της περιόδου καλύτερες είναι της Ιχθυόσκαλας. Πρώτον, έχουμε να δούμε φωτογραφίες της Ιχθυόσκαλας από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Δεύτερον είναι διαφορετικό να βλέπεις τους υποψήφιους σε κάτι που γίνεται σε ώρες λογικές κι είναι άλλο πράγμα να τους βλέπεις όλους φωτογραφημένους χαράματα ή μαύρη νύχτα. Είναι (σε αυτές τις φωτογραφίες) φανερή η προσπάθεια τους να κάνουν κάτι που οι περισσότεροι «δοκιμάζουν» πρώτη φορά στη ζωή τους. Με εξαίρεση τους παλαιότερους υποψήφιους, ποιος άλλος είχε επισκεφθεί την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας; Κανείς. Κι αν δεν ήταν οι εκλογές ποιος αλήθεια θα είχε αυτή την εμπειρία;

Όλοι οι υποψήφιοι ενώ είναι φανερά αγουροξυπνημένοι προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα το διαφορετικό ή παράξενο. Φωτογραφίζονται λοιπόν σα να είναι 12 το μεσημέρι. Κι ας είναι 5 το πρωί. Στα πρόσωπα τους αυτό το βλέπεις. Ότι ειδικά αυτή η επίσκεψη είναι ένα μικρό μαρτύριο. Ενώ θα έπρεπε να κοιμούνται και να ξεκουράζονται θέλουν να δείξουν ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Τάχα η επίσκεψη στην Ιχθυόσκαλα είναι μέρος της καθημερινότητας τους!

Δυστυχώς η λειτουργία της Ιχθυόσκαλας ελάχιστα αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Ως εκ τούτου οι υποψήφιοι πηγαίνουν εκεί μόνο για δημόσιες σχέσεις κι όχι για να λύσουν προβλήματα. Εκεί βέβαια συναντούν ότι και στον Δήμο Καβάλας. Ένα έργο που ενώ άρχισε στην ώρα του, δεν λέει να τελειώσει! Έργο του ΕΣΠΑ κι αυτό, μοιάζει πολύ με αυτά που τα βλέπουμε μόνο να εκτελούνται και ποτέ να μην ολοκληρώνονται.

Ο έμπειρος στα εκλογικά Χρήστος Μποσμπότης (υποψήφιος με τον Φίλιππο Αναστασιάδη στο Δήμο Παγγαίου) γράφει στο facebook κάτι με το οποίο συμφωνούμε. Επιτέλους συμφωνούμε σε κάτι με τον Χρήστο: «Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών,εντείνεται η μάχη του σταυρού. Όπως έλεγε φίλος αποθανών πολίτικος “ο σταυρός είναι η χαρά του υποψηφίου”. Μη τσιγκουνευεστε τους σταυρούς και μην αποζητάτε μονοσταυρίες. Εξαντλήστε το όριο της σταυροδοσιας . Ανταμείψτε τον κόπο και την αγωνία των υποψηφίων πλειονότητα των οποίων έχει κοινό κίνητρο: Ένα καλύτερο μέλλον για τον Δήμο Παγγαίου και ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας». Φυσικά η παρατήρηση και η συμβουλή ισχύει για όλους τους υποψήφιους σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης