• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Κυριακή το πρωί η νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Καβάλας οργάνωσε προεκλογική εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. Στην ίδια εκδήλωση παρέστησαν δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ίδιου κόμματος, με γνωστότερο τον Θανάση Χειμωνά. Η καταγωγή του οποίου είναι από τη Καβάλα αφού είναι γιος του γνωστού συγγραφέα Γιώργου Χειμωνά.

Για λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως της τοπικής οργάνωσης η εκδήλωση οργανώθηκε λίγο πρόχειρα. Και εξ αυτού του λόγου δεν υπήρξε μεγάλη προσέλευση φίλων- μελών- ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που μια κομματική οργάνωση του τοπικού ΠΑΣΟΚ έγινε με τόσο λίγο κόσμο, «πέρασε» περίπου στο ντούκου.

Η Αθήνα όλα τα προγραμμάτισε γρήγορα. Η Αθήνα αδιαφόρησε για το ακατάλληλο της μέρας και της ώρας. Όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αδιαφόρησαν για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην πόλη την ίδια ώρα. Φυσικά και δεν ήταν υποψήφιοι στις εκλογές που πλησιάζουν. Ποιοι ήταν παρόντες; Οι πιο σταθεροί, οι κομματικά συνεπείς. Καμιά 30αριά άνθρωποι ήταν αυτοί που υποδέχθηκαν τον κ. Σαχινίδη και τους δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Παρά τα προβλήματα συντονισμού και οργάνωσης έγινε συζήτηση ουσίας. Ασκήθηκε κριτική, κάποιοι μίλησαν κατά του Γιώργου Παπανδρέου επειδή φλερτάρει πολιτικά με την ΔΗΜΑΡ. Άλλοι τον υπερασπίστηκαν. Οι εξ Αθηνών ομιλητές επέμεναν ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει νέα να παρουσιάσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Άφησαν να εννοηθεί ότι αναμένονται συγκλίσεις και συνεργασίες. Ίσως και αλλαγές προσώπων. Ο δε Θανάσης Χειμωνάς –ο λόγος του οποίου άρεσε- ισχυρίστηκε ότι ακόμη και το Ποτάμι ανήκει στην κεντροαριστέρα.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ασκήθηκε κριτική επειδή το ΠΑΣΟΚ επιτρέπει στον κ. Σαμαράκαι στη ΝΔ – όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε- να επωφελούνται των γεγονότων που πιστοποιούν την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Γενικά το κλίμα ήταν κατά της συνεργασίας με τη ΝΔ, κατά της κυβερνητικής που ασκείται.

Σημειώνουμε ότι η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας έμαθε για την υποχρέωση της να οργανώσει αυτή την εκδήλωση μία μέρα πριν. Επίσημο δελτίο τύπου δεν εκδόθηκε ούτε στην Αθήνα αλλά ούτε στην Καβάλα. Όσοι ειδοποιήθηκαν, ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά. Ο κ. Σαχινίδης συνοδεύονταν από τον κ. Τιμοσίδη ενώ στην αίθουσα ήταν οι πρώην βουλευτές Παπουτσής, Τσακλίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος. Ήταν επίσης πρώην κομματικά στελέχη (Χατζηχρήστος, Κοσμίδης, Καγκαίδης κτλ). Οι υποψήφιοι των τοπικών εκλογών πήγαν για λίγο. Μοίρασαν τις κάρτες τους κι αμέσως μετά αποχώρισαν λόγω προεκλογικών υποχρεώσεων.

Από τα πολλά δελτία τύπου που λαμβάνουμε αυτό το διάστημα ξεχωρίζουμε του Τέρενς Κουίκ, κάνει μια ερώτηση την ημέρα στη Βουλή για την Καβάλα. Όπως επίσης και του Γιάννη Πασχαλίδη. Στα περισσότερα ο συμπολίτης βουλευτής συμπράττει με τον συνάδελφο του βουλευτή της Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη. Πασχαλίδης και Κυριαζίδης το καθιέρωσαν, πηγαίνουν μαζί στους υπουργούς και φωτογραφίζονται επίσης.

Στο γνώριμο για αυτόν περιβάλλον του νοσοκομείου Καβάλας ήταν χθες ο Αρχέλαος Γρανάς. Δεν πήγε για μια ακόμη προεκλογική περιοδεία. Συμμετείχε στην εκδήλωση για την παγκόσμια μέρα των νοσηλευτών. Έγινε δεκτός με θετικά σχόλια αφού ο χώρος του νοσοκομείου ήταν και παραμένει χώρος του. Την ίδια εκδήλωση παρακολούθησε και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Μάκη Παπαδόπουλο, δικηγόρος Γιάννης Μούτλιας.

Ως συνεργάτης και σύμβουλος του Αρχέλαου Γρανά ο Κώστας Παπαδόπουλος δουλεύει σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Τα πιάτα της Καβάλας τα πιστεύει, τα προετοίμασε και τα προωθεί. Ρόλο παίζει και στις επισκέψεις των Γάλλων δημοσιογράφων, οι οποίες προγραμματίστηκαν κι ανακοινώθηκαν χθες. Όπως φαίνεται ο κ. Παπαδόπουλος εργάζεται συστηματικά και αθόρυβα. Πιστεύει στη τουριστική προοπτική του τόπου, με πράξεις την προωθεί. Εκτός των άλλων είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό Γιαννακίδη- Γρανά.

Η προεκλογική ησυχία της Καβάλας διακόπηκε από μια ντουντούκα. Ήταν κατάλληλα προσαρμοσμένη σε αυτοκίνητο, το οποίο δύο μέρες διαφήμιζε την επίσκεψη στην πόλη μας του Αρτέμη Σώρρα. Αυτού του είδους η προεκλογική εκστρατεία έχει απαγορευτεί από πολύ καιρό. Φαίνεται ότι στον συνδυασμό 4Ε δεν το γνώριζαν. Παλιά οι ντουντούκες ήταν κανόνας. Όχι μόνο στα αυτοκίνητα που «περιόδευαν» στο κέντρο και στις συνοικίες αλλά ντουντούκες και μεγάφωνα υπήρχαν έξω από όλα τα εκλογικά κέντρα.

Στις καφετέριες των πεζόδρομων εθεάθη το Σάββατο η υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Νατάσα Ράγιου. Επιβεβαίωσε αυτό που νωρίτερα την ίδια μέρα δήλωσε στη συνέντευξη τύπου, ότι έχει φίλους στη πόλη. Οι φίλοι της την περίμεναν εκεί που κάθε Σάββατο «χτυπά» η καρδιά της πόλης. Στους πεζόδρομους. Αμέσως μετά η κ. Ράγιου ευχαρίστησε την παρέα της για την υποδοχή, την φιλοξενία, τον καφέ και την γενικότερη στήριξη. Το έκανε μέσω του facebook.

«Πώς να πεις σε κάποιον να πάει να ψηφίσει όταν δεν έχει δουλειά; Πώς να του πεις να σε ακούσει όταν είναι απλήρωτος;» αυτό έλεγε προχθές υποψήφιος των τοπικών εκλογών. Έχει απόλυτο δίκιο. Πολλές φορές οι εκλογές δεν είναι το σοβαρότερο θέμα των συζητήσεων. Π.χ. στη ΒΦΛ. Μπορούν οι εργαζόμενοι να εμπλακούν σε προεκλογική συζήτηση όσο δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει;

Η Βουλή έκλεισε, οι 4 βουλευτές της Καβάλας είναι στην εκλογική τους περιφέρεια. Τρέχουν. Τρέχουν να στηρίξουν τους υποψήφιους του κόμματος. Οι οποίοι υποψήφιοι δηλώνουν ανεξάρτητοι αλλά ζητούν την άμεση βοήθεια από τους βουλευτές(σε λίγο ποιος ξέρει, μπορεί κι οι βουλευτές θα δηλώνουν ανεξάρτητοι). Ακούστηκε ότι … ανεξάρτητος υποψήφιος θα έχει έμμεση στήριξη και από Υπουργό της Κυβέρνησης! Μετά το σενάριο και η πληροφορία διαψεύστηκαν. Προς το παρόν αρκούν οι βουλευτές. Υπουργοί την άλλη εβδομάδα.

 

 

Διαβάστε επίσης