• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Καβάλα ήταν – σε γενικές γραμμές- αναμενόμενο. Ήταν αυτό που έδειχναν οι μυστικές κι οι φανερές δημοσκοπήσεις. Παλιές και νέες. Την τελευταία εβδομάδα λόγω της έντασης της προεκλογικής περιόδου, λόγω των τελικών εκδηλώσεων των υποψηφίων, επηρεαστήκαμε. Υπολογίζαμε περισσότερο τους δύο ανεξάρτητους συνδυασμούς. Λιγότερο την Δήμητρα Τσανάκα. Στο τέλος αποδείχθηκε αυτό που πάντα αποδεικνύεται με το αποτέλεσμα των εκλογών. Όλων των εκλογών. Από τις συγκεντρώσεις (την προσέλευση και τη μη προσέλευση του κόσμου) δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα. Από τις δημοσκοπήσεις αντίθετα, μπορείς.

Αξιοπρόσεκτη ήταν η επίδοση τόσο του Μάκη Παπαδόπουλο όσο και του Βαγγέλη Παππά. Η προεκλογική εκστρατεία δικαίωσε τα λόγια τους. Και οι δύο ήταν πολύ μακριά από τα κόμματα από τα οποία προέρχονταν τόσο οι ίδιοι όσο και οι περισσότεροι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι των συνδυασμών τους. Η υπέρβαση στην οποία στόχευαν δεν ήρθε για έναν απλό λόγο. Οι εκλογές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ανεξάρτητους, ειδικά όταν αυτοί είναι δύο. Τότε ο ένας «κόβει» από τον άλλον.

Προσπάθησαν να συνεργαστούν. Έκαναν κάποιες συναντήσεις που δεν προχώρησαν. Η αλήθεια είναι ότι Παππάς και Παπαδόπουλος ήταν ήδη οριστικά υποψήφιοι δήμαρχοι όταν άρχισαν να συζητούν. Δεν μπορούσαν ούτε ο ένας αλλά ούτε ο άλλος να υποχωρήσουν. Ο Βαγγέλης Παππάς είπε μάλιστα ότι οι συναντήσεις που έγιναν παρουσία και του Νίκου Κιοσέ ίσως είχαν βαθύτερο στόχο μια δημαρχιακή υποψηφιότητα Κιοσέ. Κάτι που όταν επιχειρήθηκε (αν επιχειρήθηκε) δεν μπορούσε με τίποτα να γίνει. Τελικά στο εκλογικό αποτέλεσμα ο Παππάς επηρέασε αρνητικά τον Μάκη κι ο Μάκης τον Παππά.

Ο Κωστής Σιμιτσής έχασε την Κυριακή το βράδυ το ψυχολογικό πλεονέκτημα της πρωτιάς. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι άντεξε την κριτική που δέχθηκε αλλά και την γκρίνια που τον συνόδευε εδώ και πολύ καιρό. Φυσικά και με την γενικότερη παρουσία του έδωσε δικαιώματα. Αν ήταν άλλος θα ήταν εκτός δεύτερης Κυριακής και ευκαιρίας. Με την προεκλογική του τακτική, με το ψηφοδέλτιο που έφτιαξε και ως εν ενεργεία δήμαρχος ανέστρεψε σε μεγάλο βαθμό την αρνητική κατάσταση. Για να κερδίσει και να εκλεγεί πάλι πρέπει προς την ίδια κατεύθυνση να συνεχίσει. Να συγκρατήσει όσους τον ψήφισαν επειδή τον θεωρούσαν φαβορί, να πείσει αυτούς που την πρώτη Κυριακή τον καταψήφισαν.

Το ποσοστό αλλά και η πρώτη θέση της κ. Τσανάκα είναι μία έκπληξη. Προκύπτει ευθέως ότι συνδέεται με την δύναμη της ΝΔ στο Δήμο Καβάλας. Τα περί ανεξάρτητης υποψήφιας θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Άλλωστε η ίδια την Πέμπτη στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ενότητα και στις πληγές που έκλεισαν. Ξέχασε να πει που έγιναν όλα αυτά. Φυσικά εννοούσε την τοπική ΝΔ. Η προεκλογική της εκστρατεία δεν ήταν απλώς χλωμή. Ήταν μέτρια έως ανύπαρκτη. Έπασχε από εμπειρία, από μια ελάχιστη και απαραίτητη οικονομική άνεση, ακόμη κι από επιτελείο. Στην επιστράτευση που κάλεσε ανταποκρίθηκαν συγγενείς και λίγοι φίλοι. Με αυτούς τους εθελοντές ήρθε πρώτη έστω οριακά. Αυτή η πρωτιά την καθιστά φαβορί, αλλάζει τα δεδομένα στο «στρατόπεδο» της.

Λένε κι έχουν απόλυτο δίκιο ότι η απόσταση και των δύο από το επιθυμητό 50+1 % είναι μεγάλη. Αυτό λένε κάνει την δεύτερη Κυριακή ντέρμπι. Πρόκειται για δύο σωστές παρατηρήσεις. Οι οποίες δεν εξουδετερώνουν το ψυχολογικό πλεονέκτημα της κ. Τσανάκα. Κακά τα ψέματα, αυτή είναι το φαβορί. Η κ. Τσανάκα που δεν πήγε σε ένα debate (δύσκολα θα εμφανιστεί σε επόμενο), η κ. Τσανάκα που δεν πήγε στη σύσκεψη για τον ΤΑΠ αλλά ούτε και στη σύσκεψη για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Υπό άλλες συνθήκες αυτά τα λάθη θα κόστιζαν. Στη προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να επηρεάζουν την όλη κατάσταση. Τουλάχιστον ως τώρα.

Σκεπτικοί κι απογοητευμένοι στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνουν από κάπου να πιαστούν. Βρίσκουν την Δούρου και τον Γαβριήλ καλές λύσεις εκτόνωσης. Έγιναν λάθη τόσο πριν την οριστικοποίηση του υποψήφιου δημάρχου όσο κι αμέσως μετά. Ο Άρης Βέρρος προσπάθησε φιλότιμα αλλά δεν είχε τις προϋποθέσεις για το κάτι παραπάνω. Αυτό όλοι το ήξεραν από την αρχή. Το άφησαν να εξελιχθεί έτσι. Έχουν ευθύνες που σε περίοδο εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης σκέπτονταν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και το σενάριο ο Νομός Καβάλας να βγάλει 4 βουλευτές από την οργάνωση. Το δε ΚΚΕ δεν τα πήγε καλά λόγω ψηφοδελτίου που δεν είχε συνεργασίες και συνεργαζόμενους. Ο Ποτόλιας δεν είναι Λιόγκας. Ούτε ο Κοντογεωργίου. Και οι δύο απευθύνθηκαν σε έναν συγκεκριμένο κομματικό χώρο, όσοι από το κόμμα ήθελαν να ψηφίσουν ΚΚΕ μόνο αυτοί ψήφισαν.

Μέχρι την Κυριακή δεν αναμένονται εκπλήξεις. Βλέπουμε την προσπάθεια του Σιμιτσή να σώσει την παρτίδα. Ακούμε ανθρώπους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν από χθες στήριξη στη Τσανάκα! Οι εκτός δεύτερης Κυριακής συνδυασμοί θα κάνουν το φυσιολογικό. Ψήφο κατά συνείδηση. Τελικά ο κάθε ψηφοφόρος θα πρέπει να σκεφθεί ότι αυτή τη φορά βγάζει Δήμαρχο. Θα βάλει δίπλα δίπλα τη Δήμητρα και τον Κωστή και θα αποφασίσει. Πρόβλεψη μας; Ντέρμπι ως το τέλος. Για αυτό κι οι εφορευτικές επιτροπές των 137 εκλογικών τμημάτων ας μετρήσουν την Κυριακή το απόγευμα πρώτα την κάλπη του Δήμου Καβάλας. Αν αντίθετα την αφήσουν για το τέλος τότε το νέο δήμαρχο δεν θα τον μάθουμε Κυριακή βράδυ, ούτε Δευτέρα ξημέρωμα. Θα το μάθουμε «προχωρημένη» Δευτέρα μεσημέρι!

Ο Αχιλλέας Νικολαϊδης επιβεβαίωσε χθες ότι ο Μάκης Παπαδόπουλος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας το 2019. Αυτό αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Μάκη Παπαδόπουλο και δρομολογήθηκε. Ο συνδυασμός θα διατηρήσει τα γραφεία του στο κέντρο της πόλης. Είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Ρωτήθηκε ο κ. Ποτόλιας για το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής. Απάντησε «… οι εκλογές ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή με τις ευρωεκλογές». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Στο 161ο εκλογικό τμήμα του Νομού Καβάλας στη Λυδία ο Τέρενς ήταν πρώτος σε ψήφους. Έλαβε 90 με δεύτερο τον Γιαννακίδη (79) και τρίτο τον Παυλίδη (62). Κι όμως για τα προβλήματα της Λυδίας δεν έκανε ούτε μία ερώτηση στη Βουλή. Αν έκανε κι ερώτηση τότε το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη καλύτερο. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής πήγε και στις εκδηλώσεις του Παππά και στις εκδηλώσεις της Τσανάκα. Στο τέλος (το βράδυ της Κυριακής) επέλεξε το εκλογικό κέντρο της Τσανάκα για ευνόητους λόγους. Μιλά – σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα- σα να μη πέρασε ούτε μια μέρα. Την ώρα που όλα τα άλλα αλλάζουν, ο Θόδωρος Καλλιοντζής μένει ίδιος. Αν δεν ήξερες νόμιζες ότι είναι πάλι υποψήφιος.

Κάποιοι βιάστηκαν να συνδυάσουν τις νέες του εμφανίσεις με τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Τίποτα δεν αποκλείεται. Με την υπόθεση του ΒΙΟΠΑ «καθάρισε» πανηγυρικά. Μένει μόνο η υπόθεση των εκδηλώσεων Μπουδακίδου. Νέα για την οποία δεν υπάρχουν ακόμη. Αναμένονται όμως εντός του Θέρους. Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι η υπόθεση του Βιοτεχνικού Πάρκου πάει στο αρχείο. Κατά τη δικαιοσύνη δεν έγινε απολύτως τίποτα το μεμπτό. Έμειναν μόνο τα δημοσιεύματα, οι συνεντεύξεις, οι καταγγελίες. Οι τίτλοι και οι φωτογραφίες. Ουσία πάλι μηδέν.

Το καλύτερο προεκλογικό σαρδάμ ήταν αυτό του Μάκη Παπαδόπουλου με τον προσήνεμο μόλο. Ως που ακούσαμε κάτι καλύτερο (όχι από τον ίδιο). « Είναι μεγάλο το ποσό της αποχής» είπε. Εννοούσε το ποσοστό. Ένα άλλο πετυχημένο σχόλιο το διαβάσαμε στο Facebook «Τι κι αν τελειώνουν οι εκλογές σήμερα; Στις καρδιές μας θα είστε πάντα υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης