• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτοί που περισσότερο «ακούγονται» αυτό το διάστημα είναι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι την Κυριακή θα ψηφίσουν την Τσανάκα. Αν και λίγοι προκαλούν θόρυβο με αυτές τους τις «δηλώσεις». Μιλούν συγκεκριμένα αλλά στο παρασκήνιο. Τους ρωτά ο Σιμιτσής αν είναι αλήθεια ότι άκουσε, του το διαψεύδουν. Είναι ωστόσο φανερό ότι τον περιμένουν στην γωνία. Ζουν για τη στιγμή που δεν θα εκλεγεί. Το γεγονός θα τους δώσει μεγάλη χαρά και δεν το κρύβουν.

Αρχικά η «Ανοιχτή Πόλη» αποφάσισε να ασχοληθεί με κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις. Ενέσκηψε στο κάθε θέμα. Ως που κατάλαβε ότι χάνει το χρόνο της. Δεν μπορεί να γιατρέψει ασθένειες μακροχρόνιες. Δεν μπορεί να κλείσει αυτές τις πληγές. Κάπως έτσι τις προσπέρασε, συνεχίζει με άλλα. Γιατί όλα αυτά ενώ έχουν ενδιαφέρον και φαίνονται εύκολα, στο τέλος αποδεικνύονται άλυτα σταυρόλεξα. Τα άλλα αντίθετα είναι πολύ περισσότερα και σαφώς ευκολότερα.

Έτσι ήταν πάντα, έτσι θα είναι μια ζωή. Εμείς οι έλληνες έχουμε τις ιδιοτροπίες μας. Τις κακίες και τις ζήλειες μας. Έχουμε και τα δίκια μας σε σχέση με την εκάστοτε εξουσία. Στις μικρές κοινωνίες πολύ περισσότερο. Τέτοια προβλήματα δεν έχει μόνο ο Σιμιτσής. Έχει κι η Τσανάκα, έχει κι ο Καλαντζής (οι κακοήθειες που έλεγε στη συνέντευξη τύπου) κτλ. Τέτοια περιστατικά δεν διαπιστώνονται μόνο στις εκλογές. Προκύπτουν σε καθημερινή βάση. Αυτά είναι τα κουσούρια μας. Με αυτά γεννηθήκαμε, με αυτά θα πορευτούμε ως το τέλος. Αν κάποτε υπάρξει τέλος για την γνωστή κακή νοοτροπία των ελλήνων.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής έχοντας στο μυαλό του τέτοιους ανθρώπους είπε προχθές ότι θα αποκαλύψει τα ονόματα τους. Σχεδόν το υποσχέθηκε. Βάζουμε στοίχημα ότι δε θα το κάνει ποτέ; Πρώτον δεν χρειάζεται (όλοι καταλαβαινόμαστε), δεύτερον είναι προτιμότερο να ασχολείσαι με την ουσία και όχι με την κακία και τον φθόνο. Υπό αυτές τις συνθήκες κάποιους τους προσπερνάς αφού εύκολα διαπιστώνεις ότι δεν αξίζει τον κόπο. Υπάρχει πάντα κάτι σημαντικότερο που πρέπει να προηγηθεί και να επιλεγεί.

Θα θέλαμε να είμαστε μέσα στο παραβάν όταν ο επαναστάτης της προηγούμενης δεκαετίας θα ψηφίζει την κανάτα που παραλίγο να πέσει στο κεφάλι του. Αν γίνει έτσι. Θα θέλαμε να είμαστε μέσα στο παραβάν όταν ο προοδευτικός και κεντροαριστερός θα ψηφίζει την επιλογή του Γιώργου Καλαντζή. Θα θέλαμε όλα να είναι διαφορετικά, ξεκάθαρα, πιο αληθινά. Δεν είναι. Ούτε και θα γίνουν. Οι εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία, μια αφορμή, να ψάξεις στις ψυχές των ανθρώπων. Εκεί θα βρεις το τι πραγματικά υπάρχει. Αυτό δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται. Διότι ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.

Ακούμε διαχρονικά τις αιτίες μιας τέτοιας παράξενης συμπεριφοράς. Εκλογικής και μη. Έχουν κι αυτοί οι άνθρωποι τα επιχειρήματα τους. Έχουν τους λόγους τους όταν καταψηφίζουν. Πάντα πρόκειται για περασμένα περιστατικά που μεγαλοποιούνται. Η τρίχα θα γίνει τριχιά προκειμένου να βρεθεί η δικαιολογία. Η εξήγηση. Άλλοι σιωπούν. Καταψηφίζουν και δεν μιλούν. Άλλοι επιχειρούν το ακόμη πιο εντυπωσιακό. Να βγουν στην αντεπίθεση!

Με αυτά και με αυτά θα φθάσουμε στις επαναληπτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Γράφαμε τις προάλλες ότι δεν μπορούν να γίνουν ούτε μυστικές συνεργασίες, ούτε προβλέψεις. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι τέτοιοι που τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Την Κυριακή στα αποτελέσματα όλα μπορούν να συμβούν. Θα είναι ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα που συνήθως θα είναι το σωστό. Στηριγμένο όχι στις κακίες των λίγων αλλά στη βούληση των πολλών. Η οποία φυσικά θα είναι απολύτως σεβαστή.

Ο Σιμιτσής κάνει αρνητική διαφήμιση στην Τσανάκα. Η απάντηση ήρθε αμέσως. Ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης «ανέβασε» στο διαδίκτυο το βίντεο από τα κάλαντα που ψάλουν οι κολυμβητές τα Χριστούγεννα του 2010. Τότε που πήγαν στον Σιμιτσή να του διαμαρτυρηθούν επειδή το κλειστό κολυμβητήριο θα διέκοπτε τη λειτουργία του! Τότε που δεν είχε την καλύτερη αντιμετώπιση από τον Δήμαρχο. Ότι και να γίνει ως την Παρασκευή ο πολιτικός πολιτισμός θα είναι ο νικητής αυτών των τοπικών εκλογών. Για τον απλούστατο λόγο ότι σε προηγούμενες εκλογές έγιναν πολύ χειρότερα.

Οι δημοσκοπήσεις για τον δήμο Καβάλας επιβεβαιώθηκαν (σε γενικές γραμμές),με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής. Οι δημοσκοπήσεις για Παυλίδη- Γιαννακίδη; Αυτές όχι, δεν επιβεβαιώθηκαν. Τουλάχιστον ακόμη. Θυμάστε που έδιναν «καθαρή» πρωτιά στον εν ενεργεία, «καθαρή» δεύτερη θέση στον πρώην Νομάρχη της Ξάνθης;

Μπορούν να είναι δίπλα δίπλα- στην ίδια πλατεία- δύο εκλογικά κέντρα; Όχι, απαντά η Ελληνική Αστυνομία. Όχι, απαντά κι ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Θανάσης Καρούντζος. Ακόμη κι αν τα δύο εκλογικά κέντρα είναι «συγγενών» συνδυασμών (με κοινή αφετηρία τον ΣΥΡΙΖΑ) πρέπει να τηρείται ότι λέει ο νόμος. Η απόσταση του ενός εκλογικού κέντρου με το άλλο πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 μέτρα! Όλα αυτά οριστικοποιήθηκαν χθες. Κατόπιν εορτής. Ο κ. Καρούντζος απέρριψε την προσφυγή του Κώστα Μορφίδη που ήθελε το εκλογικό του κέντρο (περίπτερο) να είναι δίπλα στο εκλογικό κέντρο (σπιτάκι) της Συμπαράταξης Πολιτών. Τα δύο κέντρα λειτούργησαν έτσι αλλά αυτό ήταν… παράνομο!

Δύο γνωστοί άνθρωποι της πόλης –άτομα με ειδικές ανάγκες- ήταν υποψήφιοι στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Η Χρυσούλα Βακιρτζή με τον Κωστή Σιμιτσή κι ο Γρηγόρης Αϊβαζίδης με τον Αρχέλαο Γρανά. Και οι δύο δεν εξελέγησαν. Ο κόσμος δεν ψηφίζει άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο κόσμος ψηφίζει άτομα με ειδικές πολιτικές «ικανότητες». Κάπου κάπου ο κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Οι οποίες τον επιβεβαιώνουν.

Πρωί πρωί τη Δευτέρα υποψήφιος επισκέφθηκε τον δεύτερο όροφο του διοικητηρίου προκειμένου να μάθει τα τελευταία αποτελέσματα. Ξαφνιάστηκαν οι υπάλληλοι όταν τον άκουσαν να τους λέει την πάσα αλήθεια. Ενδιαφέρονταν μόνο για τον εαυτό του και όχι για τον συνδυασμό. Έφυγε χαρούμενος αφού βγει δε βγει ο συνδυασμός με τον οποίο είναι υποψήφιος, αυτός εκλέγεται.

Η Αλεξάνδρα Τσανάκα προσπαθεί να «παντρέψει» την απογοήτευση με την ελπίδα και την αισιοδοξία. Ανάμεσα στις δύο Κυριακές, ανάμεσα σε αποτελέσματα που άλλα άρεσαν και άλλα όχι γράφει στο διαδίκτυο: « Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να πάμε καλύτερα στις εκλογές ως παράταξη. Φαίνεται ότι ο κόσμος αλλάζει πιο αργά από ότι νόμιζα. Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους αυτούς που μας πίστεψαν και μας τίμησαν με τη ψήφο τους αλλά και εμένα προσωπικά. Στις 25 Μάη ψηφίζουμε ξανά, αυτή τη φορά για να τους διώξουμε. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για αυτό».

Η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου Καβάλας θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής. Εξασφαλίζει από τώρα την εκλογή του με την Συμπαράταξη Πολιτών ο Σωτήρης Σωτηριάδης. Νέος άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του, σίγουρα θα προσφέρει στον Δήμο Καβάλας με την συμμετοχή του στο κέντρο λήψης των αποφάσεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα μάθουμε επίσης ποιοι από αυτούς που εκλέγονται στα διάφορα συλλογικά όργανα σκοπεύουν όντως να παραιτηθούν προκειμένου να τους αντικαταστήσουν άλλοι νεότεροι, με μεγαλύτερη όρεξη. Υπάρχουν από τώρα πολλές σχετικές φήμες. Καλό είναι να περιμένουμε το οριστικό (επαναληπτικό)αποτέλεσμα. Τότε θα δούμε ποίοι θα κάνουν πράξη όσα λένε αυτή την εβδομάδα.

Το Παναθηναϊκό Κίνημα για την Ευρώπη είναι ένα από τα κόμματα που μετέχουν στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κινήματος προέρχονται από την Καβάλα. Πρόκειται για τον πρωταθλητή του κικ μπόξινγκ Πάρη Βασιλικό, τον προερχόμενο από τη Θάσο Χριστόδουλο Γιαννόγλου και την προερχόμενη από την Καβάλα Χριστίνα Τσίρμπα. Το Παναθηναϊκό Κίνημα για την Ευρώπη έχει «ρίζες» αθλητικές στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Μετείχε και στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας όπου κατάφερε να εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο.

 

Διαβάστε επίσης