• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Λίγα μόνο 24ωρα πριν τις επαναληπτικές εκλογές και το Καλοκαίρι μοιάζει να χτυπά την πόρτα μας! Επιτέλους ήρθε. Έφερε μαζί του όλα όσα το συνοδεύουν, το αφορούν, το χαρακτηρίζουν. Όλα όσα είναι έτοιμα να μας παρασύρουν κάπου αλλού κι όχι στα εκλογικά τμήματα. Αμέσως αμέσως αποδυναμώνεται η ψηφοφορία της Κυριακής. Υποχωρεί, κινδυνεύει. Αυτό έπρεπε να σημειώσουν στις ανακοινώσεις τους οι συνδυασμοί. Ότι την Κυριακή πρέπει πάλι να ψηφίσουμε κι αμέσως μετά να κολυμπήσουμε (στη θάλασσα που είναι τόσο κοντά μας και περιμένει). Την Κυριακή ξεκαθαρίζουμε το τοπίο για τους επόμενους τοπικούς «άρχοντες», την Κυριακή απορρίπτουμε την ακολουθούμενη πολιτική. Τιμωρούμε όσους κατ’ επανάληψη δεν διαπραγματεύτηκαν. Αυτούς που την σκληρή λιτότητα την παρουσίασαν και την παρουσιάζουν ως μοναδικό δρόμο. Δρόμο τάχα της σωτηρίας μας.

Χθες ήταν στην Καβάλα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Τσαμουργκέλης. Ο κ. Τσαμουργκέλης υποστηρίζει με πάθος τον τρίτο δρόμο, αυτόν της κεντροαριστεράς. Κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε (και τόσο θερμά υποστηρίζει ο Βαγγέλης Βενιζέλος). Προωθεί μια άλλη πολιτική και κυβερνητική οδό. Που κάποτε ακουμπά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (σε ορισμένες από αυτές), άλλοτε ξεχωρίζει γιατί απορρίπτει την υφιστάμενη κοινωνική αδικία κι υπερφορολόγηση.

Ο καθηγητής από την Μυτιλήνη θεωρεί απαρχή εξελίξεων το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής. Θεωρεί σημείο «κλειδί» την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Πιθανολογεί μια μικρή αλλά απαραίτητη αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά θεωρεί στόχο εφικτό μια άλλη κυβερνητική συμμαχία, μια άλλη πολιτική. «Οι ευρωεκλογές θα φέρουν εξελίξεις» δηλώνει. Πόσο έχει δίκιο θα το ξέρουμε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Εξηγούμαστε. Στις 7 την Κυριακή το απόγευμα κλείνουν οι κάλπες. Εφορευτικές επιτροπές, δικαστικοί αντιπρόσωποι, εκπρόσωποι συνδυασμών αποφασίζουν κι ανοίγουν τις κάλπες των τοπικών εκλογών. Κατά τις 10 το βράδυ μαθαίνουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Αμέσως μετά μετρούν για τις ευρωεκλογές. Γύρω στα μεσάνυχτα … δικαιώνεται το success story του Σαμαρά. Μετά έχει ο Θεός..

Μεταδίδεται από την Αθήνα ότι οι εντολές στις εφορευτικές επιτροπές είναι ακριβώς αντίθετες. Ζητούν πρώτη καταμέτρηση για τις ευρωεκλογές. Ναι, πως πως… Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών έχουν την απαραίτητη εξουσία, την πλήρη αρμοδιότητα να κινηθούν διαφορετικά. Κι έτσι ακριβώς θα πράξουν. Θα μετρήσουν πρώτα τα τοπικά, μετά τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Αυτό μπορεί βάση οδηγιών να μην είναι ορθό, είναι όμως δίκαιο. Αυτός ο τόπος θέλει να μάθει πρώτα τον νέο του δήμαρχο και περιφερειάρχη κι αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόνο ένας υποψήφιος έδωσε σαφή εντολή σε αυτούς πυ την πρώτη την Κυριακή τον εμπιστεύτηκαν. Ο Τέρενς. Μόνο αυτός ζητά ψήφο κατά συνείδηση. Όλοι οι άλλοι το… ταλαιπωρούν. Το «φορτώνουν» περιττά λόγια, ανούσιες αναλύσεις. Αντίθετα ο Τέρενς λέει ευθέως αυτό που είναι σωστό. Ψήφος κατά συνείδηση. Δεν είναι μόνο αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πως από εδώ και πέρα θα ζήσουμε χωρίς βαρβάρους! Χωρίς την ευχάριστη αναστάτωση που δημιουργούσε πάντα στο πέρασμα του ο ένας και μοναδικός Τέρενς Κουίκ. Ήδη μας λείπουν αφάνταστα οι καθημερινές του ερωτήσεις στη Βουλή. Τις διέκοψε απότομα κι αυτό μας ενόχλησε.

Είχε φθάσει στο σημείο να κάνει μέχρι και τρεις ερωτήσεις την ίδια μέρα για προβλήματα της Καβάλας. Φυσικά άλλο πράγμα λύνω τα προβλήματα κι άλλο ρωτώ για αυτά. Ελπίζουμε να μάθουμε τις απαντήσεις που κάποια στιγμή θα πάρει. Ευχόμαστε να θυμηθεί να μας τις γνωστοποιήσει. Ξέρετε, τώρα που δεν είναι ένας από μας έχουμε αυτόν τον φόβο. Την ανησυχία. Ίσως και τον τρόμο. Ότι θα μας ξεχάσει. Το λέει άλλωστε κι η παροιμία. Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα ξεχνιούνται!

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τελευταίο των εκλογών τον Δεληγιάννη. Κάνουν λάθος. Τελευταία και καταϊδρωμένη (καταψηφισμένη πλήρως) είναι η Πατριωτική Κίνηση κι όσα τόσο καιρό πρεσβεύει. Οι εκπρόσωποι της έλαβαν (με τρισταυρία) ελαφρώς περισσότερους από 200 ψήφους. Είναι φανερό ότι αποδοκιμάστηκαν. Δεν εννοούμε τα πρόσωπα που την εκπροσώπησαν. Αναφερόμαστε μόνο στις ιδέες και τις απόψεις της συγκεκριμένης κίνησης. Ακόμη κι ο Δεληγιάννης (σε μονοσταυρία) τις πέρασε!

Ελπίζουμε ότι θα αξιολογήσουν όπως πρέπει το μήνυμα των εκλογών που τους αφορά. Θα το ξανασκεφθούν το πράγμα και θα αλλάξουν. Αν παρόλα αυτά επιμείνουν στα ίδια, τόσο το χειρότερο. Στην επόμενη ψηφοφορία (όποια κι αν είναι αυτή) θα τα πάνε ακόμη χειρότερα. Οι πολίτες της Καβάλας στηρίζουν την συγκεκριμένη τουριστικής φύσεως ανάπτυξη, τα συγκεκριμένα έργα του ΕΣΠΑ, την πολυπολιτισμικότητα της πόλης. Ας δουν τους σταυρούς του Μουριάδη κι ας τους συγκρίνουν με αυτούς που ο αντιδήμαρχος είχε λάβει το 2010. Αυτή και μόνο η σύγκριση θα τους οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα. Από το οποίο δεν πρέπει να κρυφτούν. Δεν είναι κακό άλλωστε να γίνεται που και που αυτοκριτική.

Κάποιος να ενδιαφερθεί, να μαζέψει τα σκουπίδια που ξεχάστηκαν μπροστά από τον Ζέφυρο. Οι μαύρες σακούλες έχουν αρχίσει να σκίζονται. Τα σκουπίδια «απλώνονται» σε όλον τον χώρο. Τον μετατρέπουν από χώρο πρασίνου σε χώρο σκουπιδιών. Εικόνα απαράδεκτη. Απορούμε πως αυτά τα σκουπίδια έμειναν εκεί τόσες μέρες.

Η στήλη πολλές φορές έχει αναφερθεί στο προωθούμενο για την περιοχή πλωτό LNG. Έχουμε γράψει το έξυπνο κόλπο των Αθηνών, το σχέδιο της ΔΕΠΑ στο οποίο εσχάτως συμμετέχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην Καβάλα ουδείς υποστηρίζει αυτό το σενάριο. Μέχρι τώρα υπήρχε δυστυχώς μια γενική χαλαρότητα λες και το LNG είναι κάτι πολύ μακρινό. Τώρα το θέμα αναδεικνύεται μεν, για προεκλογικούς λόγους δε. Αυτό είναι ότι χειρότερο. Είναι καλύτερα να μην ασχολείσαι καθόλου αν είναι να ασχολείσαι μόνο για τις ανάγκες τις προεκλογικής περιόδου. Τέτοιες καταγγελίες ούτε τις θέλουμε, ούτε τις πιστεύουμε. Πάμε παρακάτω.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος το είπε κι αυτός το… ποίημα. Μόλις προχθές, σε ομιλία του στην Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το υποστηρίζει το πλωτό LNG. Ιδού το σχετικό απόσπασμα του λόγου του: «Υπογράψαμε προχθές τις συμβάσεις για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, στο Κατάκολο, στα Ιωάννινα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για την τοπική οικονομία, για την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Τι σημαίνει να έχει μείνει ο Πρίνος ανοιχτός και να δουλεύουν τόσες οικογένειες στην Καβάλα; Να γίνουν οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και πάλι στον κόλπο της Καβάλας; Για να φέρω μερικά παραδείγματα».

Με το LNG (όπως και με τον ΤΑΡ) θα ασχοληθούμε αμέσως μετά τις εκλογές. Οι πρώτοι που έχουν χρέος να μιλήσουν για το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι οι 4 βουλευτές. Μέχρι τώρα ενώ είχαν τις αφορμές σιώπησαν. Εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κι όχι σε αυτούς που θα εκλεγούν την Κυριακή. Οι βουλευτές μας τι λένε για το πλωτό LNG;

Αυτή η είδηση δεν είναι καλή για την Καβάλα. Ήταν αναμενόμενο να συμβεί από τη στιγμή που τα πλοία δεν έχουν καμία απολύτως συνέπεια στο παρόμοιο έργο που αναλαμβάνουν να εκτελέσουν: Το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η αεροπορική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Λήμνο. Η σύνδεση θα γίνει αεροσκάφη εταιρείας που ειδικεύεται σε πτήσεις από και προς τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με το e-evros.gr. Μάλιστα σχετική πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο γραφείο του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκη σύσκεψη εκπροσώπων των τοπικών φορέων. Κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια την εβδομάδα ενώ η τιμή του εισιτηρίου αναμένεται να μην είναι ιδιαίτερα υψηλή δεδομένου του ότι τα τέλη του αεροδρομίου της Λήμνου είναι αντίστοιχα με αυτά του αεροδρομίου “Δημόκριτος”. Τα δρομολόγια θα ισχύουν επ’ αόριστον ενώ αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Λήμνος θα συνδέεται και με άλλα νησιά μέσω ανταποκρίσεων.

 

 

Διαβάστε επίσης