• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε γενικές γραμμές η Δήμητρα Τσανάκα χειρίζεται σωστά τα πρώτα θέματα που ανέκυψαν αμέσως μετά την πρόσφατη νίκη της. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ και τις λοιπές σχετικές πληροφορίες. Χθες για παράδειγμα που επισκέφθηκε πρώτη φορά το Δημαρχείο είχε μαζί της τους νέους. Δίπλα της ήταν συνεχώς νέα πρόσωπα, όπως πολλές φορές το έχει υποσχεθεί. Πέρα από τη νίκη της (γεγονός που από μόνο του δημιουργεί κάποιες πρώτες ελπίδες), καλό είναι ότι έχει χρόνο στη διάθεση της. Χρόνο επαρκή για να προετοιμαστεί. Όλα τα άλλα θα τα δούμε στην πράξη. Σιγά σιγά και στην ώρα τους.

Την Τρίτη επισκέφθηκε τη ΔΕΥΑΚ ο Σταύρος Πεταλωτής. Μάλλον ήταν δική του ιδέα, πρωτοβουλία. Και με αυτή την ενέργεια ο κ. Πεταλωτής δείχνει την προτίμηση του. Δεν κρύβει την επιθυμία του να επιστρέψει σε μια δημοτική επιχείρηση στην οποία έχει παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε πως θα χειριστεί την υπόθεση η νέα δήμαρχος. Μπορεί να της λύνει να χέρια το ενδιαφέρον του κ. Πεταλωτή. Μπορεί και να ισχύει το αντίθετο. Πάντως απ’ όλους εξελέγησαν μαζί της μόνο ο κ. Πεταλωτής στοχεύει κάπου συγκεκριμένα. Όλοι οι άλλοι κάνουν υπομονή και σκέπτονται. Το κυριότερο; Δεν μιλούν δημοσίως για αυτά τα θέματα.

Με άριστο τρόπο υποδέχθηκε την κ. Τσανάκα και τους συνεργάτες της στο Δημαρχείο ο Κωστής Σιμιτσής. Το ίδιο έπραξαν οι συνεργάτες του απερχόμενου Δημάρχου. Γενικά χθες η στιγμή της πρώτης συνάντησης και συνεργασίας δεν θύμιζε σε τίποτα την ένταση της προηγούμενης εβδομάδας. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν -χωρίς καμιά προ συνεννόηση- ότι τα προεκλογικά είναι –όπως λέει κι ο λαός- περασμένα ξεχασμένα.

Αρμονικά συνυπάρχουν (προς το παρόν στις εκδηλώσεις) ο παλιός με τον νέο Αντιπεριφερειάρχη. Οι καθημερινές προεκλογικές καταγγελίες του Θόδωρου Μαρκόπουλου δεν επηρέασαν τις σχέσεις των δύο ανδρών. Δεν παίζουν κανέναν ρόλο για την μεταξύ τους συνεργασία. Φοβόμαστε δε ότι δεν είχαν κανέναν ρόλο να παίξουν και στη προεκλογική συζήτηση. Έγιναν για λόγους εντυπώσεων. Κι όταν οι εκλογές τέλειωσαν, τέλειωσαν κι οι καταγγελίες.

Για την προεκλογική του τακτική ο Αρχέλαος Γρανάς δέχθηκε κριτική. Κάποιοι του είπαν ότι ήταν ιδιαίτερα ήπιος. Δύο πράγματα θα σημειώσουμε. Λάθος δεν ήταν ο ήπιος Γρανάς αλλά ο παράξενα οξύς Μαρκόπουλος. Ούτε το ένα επηρέασε το αποτέλεσμα, ούτε το άλλο. Οι δε τηλεοπτικοί καυγάδες εκπροσώπων των δύο συνδυασμών έχουν κι αυτοί ξεχαστεί. Ήταν αυτό που λέει ο κόσμος, μάλωναν για ασήμαντη αφορμή. Ίσως κι από προεκλογική συνήθεια…

Γραφικότητες. Περιττές καταστάσεις. Το μήνυμα των εκλογών που πέρασαν είναι συγκεκριμένο. Ο κόσμος – που πάντα έχει τα δικά του- επιθυμεί μετριοπαθείς καταστάσεις, πολιτικό πολιτισμό, ηρεμία. Όσοι δοκίμασαν κάτι άλλο γρήγορα κατάλαβαν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα παλαιά κόλπα δεν έχουν πέραση. Δεν αποδίδουν.

Βλέπουμε το τεράστιο πανό που το Επιμελητήριο έβαλε στην Ομόνοια, κοντά στο κτίριο του. Ναι μεν διαφημίζει την εθελοντική αιμοδοσία αλλά κι αυτό είναι περιττό. Η εποχή των πανό και της ντουντούκας πέρασε και δεν γυρίζει. Πλέον είμαστε στο διαδίκτυο και στο facebook. Αντί το Επιμελητήριο να δώσει το καλό παράδειγμα, κάνει το αντίθετο. Είδαμε και πάθαμε να γλιτώσουμε από αυτές τις καταστάσεις αλλά δυστυχώς οι έλληνες δεν αλλάζουμε. Ενώ έχουμε να κάνουμε με εθελοντική αιμοδοσία κάποιοι σφάλλουν. Πιστεύουν ότι ανταγωνίζονται κάποιους άλλους, ποιος θα κάνει την εντυπωσιακότερη διαφήμιση. Σεμνά και ταπεινά, τους απαντούμε. Αυτό θέλει ο λαός, κι οι εθελοντές αιμοδότες μαζί.

Η συμμετοχή στο αεροπορικό σόου του Καλοκαιριού πιλότων από την Σαουδική Αραβία «κεντρίζει» το ενδιαφέρον της Υπουργού Τουρισμού. Υπάρχουν ήδη φήμες ότι εκείνες τις μέρες θα μας επισκεφθεί. Για τους διοργανωτές του γεγονότος δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις στον αέρα αεροπλάνα από την συγκεκριμένη χώρα. Έχουν απόλυτο δίκιο.

Τώρα που η Δήμητρα Τσανάκα κέρδισε τις εκλογές κι έγινε Δήμαρχος, τώρα πρέπει να απευθυνθεί στον Υπουργείο Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Να του θυμίσει τι της υποσχέθηκε για το παλιό Νοσοκομείο. Η κ. Τσανάκα είτε μόνη, είτε με τους βουλευτές πρέπει αμέσως να αναζητήσει και να βρει τον Υπουργό ώστε το θέμα να βγει από το …ψυγείο. Χάθηκε κι άλλος χρόνος, δεν πρέπει να περιμένουμε ως τον Σεπτέμβρη για να υπάρξουν ουσιαστικά νέα για το θέμα.

Ανάμεσα σε όσους πέρασαν από το Πρωτοδικείο αυτές τις ημέρες ήταν κι ένας υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος από την Θάσο. Ο έλεγχος κι αυτής της σταυροδοσίας γίνεται εκεί. Στο δικαστικό μέγαρο της Καβάλας. Αν ο υποψήφιος επιμένει κι επανέλθει δεν το ξέρουμε. Πάντως χθες αυτό δεν έγινε.

Ο Γιώργος Καλαντζής τήρησε την παράδοση που ο ίδιος δημιούργησε. Εξέδωσε ευχετήρια ανακοίνωση προς τους μαθητές με την ευκαιρία της έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων. Λίγη ώρα αργότερα έκανε το ίδιο αλλά στο διαδίκτυο ο Κώστας Αντωνιάδης. Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Στην συνέχεια «ήρθαν» κι άλλες πολλές ανακοινώσεις με το ίδιο περιεχόμενο. Μόνο ένας ξέχασε τους μαθητές της ΑΜΘ και ως χθες δεν έβγαλε ανακοίνωση. Ο Τέρενς!

Μας λείπει ο Τέρενς Κουίκ. Οι ευχές του, οι ανακοινώσεις του, οι ερωτήσεις του στη Βουλή. Όπως επίσης μας λείπουν οι επισκέψεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών. Αυτές οι επισκέψεις «αστραπή» που κανείς ως τώρα δεν έμαθε αν άξιζαν τον κόπο ή όχι. Γενικά είμαστε σε μιαν άλλη πόλη, σε έναν άλλον Νομό. Προεκλογικά γεγονότα δεν υπάρχουν. Αυτό πέραν του ότι ήταν αναμενόμενο, γίνεται δεκτό (τις περισσότερες φορές) με χαρά και θετικά σχόλια. Υπάρχουν φυσικά οι εξαιρέσεις που ήδη αναφέραμε.

Στην Καλαμίτσα πήγε για μπάνιο χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Εντόπισε μια χαλασμένη βρύση στην ακτή, προσπάθησε να την διορθώσει. «Καλό είναι κύριε αν έχετε γνωριμίες στον Δήμο να τους το πείτε να έρθουν αυτοί να την φτιάξουν» του πρότεινε γυναίκα που ήταν στην περιοχή για τον ίδιο λόγο. Κατά πάσα πιθανότητα δεν κατάλαβε ότι απευθύνονταν στον Δήμαρχο της πόλης (ως το τέλος του Καλοκαιριού). Ίσως να μην τον γνώρισε. Ποιόν; Έναν δήμαρχο που κατά τους αντιπάλους του έγινε καθεστώς…

================================================
Απάντηση στον Λ. Τσαταλμπασίδη
Στις προχθεσινές του δηλώσεις ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης υποστήριξε ότι δεν μεταφέρθηκαν τόσα πολλά χρέη από τον Δήμο Φιλίππων στον Δήμο Καβάλας. Αναφέρεται στην ένωση των δύο Δήμων την 1η Γενάρη του 2011. Κι αυτά που υπήρξαν- συνέχισε- οφείλονταν στις περικοπές της κρατικής επιχορήγησης λόγω της κρίσης.
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Σιμιτσή. Δήλωσε ειδικότερα: « Επισημαίνω εντελώς ενδεικτικά ότι ο Δήμος Φιλίππων το 2011 μετέφερε στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Καβάλας απλήρωτα τιμολόγια περίπου 3,5 εκ ευρώ. Την ίδια περίοδο το αντίστοιχο ποσό του Δήμου Καβάλας ήταν 2,3 εκ ευρώ. Όμως ο Δήμος Καβάλας είχε πληθυσμό 60.000 κατοίκους ενώ των Φιλίππων μόνο 10.000. Η δημοτική επιχείρηση του Δήμου Φιλίππων ΔΕΠΑΝΑΦ μετέφερε χρέη 300.000 ευρώ, τα Λασπόλουτρα άφησαν χρέη 20.000 ενώ κάθε χρόνο είχαν κέρδη 200.000 ευρώ. Για τις βαρύτατες διαχειριστικές παρατυπίες διατάχθηκε έλεγχος που θα διενεργηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αν υπάρξουν και ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν στους υπεύθυνους. Κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης των Λασπόλουτρων αναγγέλθηκαν από τους πιστωτές της απαιτήσεις 1,2 εκ ευρώ περίπου. Αυτές αντιμετωπίστηκαν νομικά και οικονομικά από τον Δήμο Καβάλας».
 

 

 

Διαβάστε επίσης