• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο μάρτυρες στο Κ.Υ. Πρίνου
Αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο δικαστήριο, σε μία από τις υποθέσεις του Τριμελούς, δεν συμβαίνει συχνά. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την Αστυνομία να επιβεβαιώσει την ασθένεια δύο μαρτύρων της ίδιας υπόθεσης, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο κι όπως «έλεγαν» τα χαρτιά έπασχαν από την ίδια ασθένεια.
Αμέσως μετά την εκφώνηση της υπόθεσης αναγνώστηκαν τα ονόματα των μαρτύρων. Δύο μάρτυρες απουσίαζαν για τον ίδιο λόγο. Είχαν αδιαθεσία, πυρετό ακριβώς τον ίδιο (37 και 8), νοσηλεύονταν και οι δύο στο Κ.Υ. Πρίνου. Δικαστές και εισαγγελέας απόρησαν για την σύμπτωση ως προς τις ιατρικές βεβαιώσεις που είχαν στα χέρια τους. Κάλεσαν τον αστυνομικό που ήταν στην αίθουσα. Ζήτησαν περιπολικό από τον Λιμένα να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας Πρίνου για να δει τι ακριβώς συμβαίνει, αν οι δύο απόντες μάρτυρες νοσηλεύονταν όντως. Αυτό και έγινε. Μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι ο έλεγχος έγινε κι οι μάρτυρες βρέθηκαν να νοσηλεύονται στο Κ.Υ. Πρίνου. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης η υπόθεση αναβλήθηκε για να δικαστεί σε νέα ημερομηνία. Με την ελπίδα ότι την επόμενη φορά οι μάρτυρες δεν θα είναι άρρωστοι και θα εμφανιστούν όπως οφείλουν στο δικαστήριο.

Νέοι συνταξιούχοι
Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος κατέθεσε τα χαρτιά του προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Ίδια πρωτοβουλία και από τον πρώην αντιδήμαρχο- δημοτικό σύμβουλο Καβάλας ως το τέλος του Καλοκαιριού- Σάββα Εμφιετζή. Όπως γίνεται αντιληπτό η ήττα στις εκλογές είναι απαρχή γενικότερων αποφάσεων για τους αιρετούς- δημοσίους υπαλλήλους. Άλλοι ωστόσο αποφεύγουν την «αποστρατεία». Ετοιμάζονται να γυρίσουν στις δουλειές τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Αρχέλαος Γρανάς που από την 1η Σεπτέμβρη επιστρέφει στη Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου.

Καραβία και ΔΗΠΕΘΕ
Η Μαρία Καραβία διέψευσε ότι πήρε πρωτοβουλία να ενημερωθεί για τα θέματα του ΔΗΠΕΘΕ. Αυτό φέρεται να το έκανε και προς την κ. Τσανάκα. Όπως όμως ακούμε ήταν και παραμένει φαβορί για τα καλλιτεχνικά της νέας δημοτικής διοίκησης. Που αλλού; Στο ΔΗΠΕΘΕ.

Απολύσεις- μετακινήσεις
Δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αποφάσεις για την απόλυση σχολικών φυλάκων της Καβάλας. Ταυτόχρονα δρομολογήθηκε η διαδικασία για την μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών στην Α.Δ. Καβάλας. «Θα είμαστε στην αστυνομική διεύθυνση εντός του μήνα» είπε πρώην δημοτικός αστυνομικός της Καβάλας.

Ομάδα Μαρκόπουλου
Δύο και πλέον ώρες διήρκεσε την προηγούμενη Πέμπτη η ενημέρωση του Θόδωρου Μαρκόπουλου και των συνεργατών του στο Διοικητήριο. Αυτήν την έκαναν κυρίως οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Π.Ε. Καβάλας, λιγότερο οι παρόντες Γρανάς και Γερομάρκος. Η νέα ομάδα διοίκησης δείχνει όρεξη και ζήλο. Σε αυτήν υπάρχει ενότητα και αισιοδοξία. Κάπως έτσι τα πρώτα σχόλια είναι θετικά. Δυστυχώς τα δεδομένα δεν είναι έτσι. Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει πολλά κουσούρια, τα οποία η ομάδα Μαρκόπουλου αργά ή γρήγορα θα τα βρει μπροστά της. Μπορεί να θέλει αλλά δεν μπορεί να τα διορθώσει. Είναι θέματα της κυβέρνησης που επιτέλους πρέπει να υποστηρίξει περισσότερο τον θεσμό. Θα το κάνει; Μάλλον όχι.

Τα ΕΛΠΕ στη ΒΙΠΕ Καβάλας
Τα νέα τα μάθαμε από την Αθήνα. Τα ΕΛΠΕ ετοιμάζουν επένδυση σε οικόπεδο της Βιομηχανικής Περιοχής. Η επένδυση αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΒΙΠΕ Καβάλας άλλωστε, αφού δεν υπάρχουν άλλα επενδυτικά σχέδια, είναι χώρος κατάλληλος για φωτοβολταϊκά ή παρόμοιες πρωτοβουλίες. Ίδιο σχέδιο ετοιμάζουν τα ΕΛΠΕ και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η αίτηση τους για την περίπτωση της ΒΙΠΕ κατατέθηκε τον Δεκέμβρη του 2013. Επ’ αυτής δεν υπήρξαν αντιρρήσεις. Κατόπιν τούτου η αρμόδια αρχή ΡΑΕ εξέτασε τον φάκελο και τον ενέκρινε. Στόχος της επένδυσης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από σταθμό καύσης βιομάζας, εγκατεστημένης ισχύος 4,99MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 4,99MW,στη θέση «Ο.Τ.2 ΒΙ.ΠΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ», Δημοτικής Ενότητας Χρυσούπολης, Δήμου Νέστου, Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης,όπως αποτυπώνεται στα τοπογραφικά διαγράμματα φύλλων χάρτου ΓΥΣ κλίμακας 1:5.000 και 1:50.000 τα οποία κατατέθηκαν στη ΡΑΕ με την ως άνω αίτηση. Η καύσιμη πρώτη ύλη βιομάζας θα προέρχεται από αγροτικά υπολείμματα καλλιεργειών καλαμποκιού, σιτηρών, βάμβακος κ.α. καθώς και από υπολείμματα κλαδεμάτων. Η άδεια ισχύει για χρονικό διάστημα 25 ετών. Η διάρκεια ισχύος της μπορεί να ανανεωθεί μέχρι ίσο χρόνο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών. Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.», 100% θυγατρική της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», όπως αυτή νόμιμα εκπροσωπείται.

Απολύμανση στο Διοικητήριο
Με απόφαση που υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αρχέλαος Γρανάς ανατέθηκε στην τοπική εταιρία Arest το απαραίτητο έργο της απολύμανσης, μυοκτονίας, απεντόμωσης του Διοικητηρίου. Για αυτή την εργασία η εταιρία θα πληρωθεί ποσό 600 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο Νίκος Κιοσές σχολιάζει
Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κιοσές έχει παρατηρήσεις να κάνει επί της διαδικασίας σχετικά με το πλωτό LNG. Μπορεί και να μην διαφωνούμε μαζί του. Εδώ όμως που οδηγούνται τα πράγματα σημασία δεν έχει τόσο η διαδικασία όσο η ουσία. Το υποστηρίζεις ή το απορρίπτεις το LNG; Επί του ερωτήματος σύντομα θα κληθούν να απαντήσουν συγκεκριμένα άπαντες. Και ο Νίκος Κιοσές.
Ο δημοτικός σύμβουλος επί του παρόντος σχολιάζει την στάση των άλλων. Ή μήπως κάνει κριτική (έμμεση) στην κ. Τσανάκα; Γράφει λοιπόν: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση πλωτής αποθήκης υγροποιημένου αερίου, στον κόλπο της Καβάλας-LNG», «Δεν είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι για το LNG», «Συμμετέχουμε στη διαβούλευση-διάλογο για το LNG». Οι παραπάνω είναι ταυτόχρονες δηλώσεις των ίδιων θεσμικών παραγόντων του τόπου μας. Αφενός μεν, αν δεν είσαι επαρκώς ενημερωμένος για κάτι, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να δηλώνεις κάθετα αντίθετος μ’αυτό, μόνο και μόνο για να κατευνάσεις την κοινή γνώμη, αφετέρου δε αν είσαι κάθετα αντίθετος με κάτι, δεν προσέρχεσαι σε κανέναν διάλογο αναφορικά με αυτό. Αν πραγματικά εννοείς ότι “θα περάσουν πάνω από το πτώμα σου” τότε το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να ενημερώσεις-τεκμηριώσεις όλους τους ενδιαφερόμενους για την-την καθολική άρνησή σου. Κόκκινες γραμμές σου λέει…

Τα δύο LNG και τα δύο δημοτικά συμβούλια
Τον Φεβρουάριο του 2012 το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης γνωμοδότησε θετικά στην πρόταση του LNG του ομίλου Κοπελούζου. Ήταν μια ξεκάθαρη απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του έργου. Μόνο που τα δεδομένα αλλάζουν και στον Έβρο. Σε αυτό παίζει ρόλο η Καβάλα! Διαβάζοντας ανακοίνωση δημοτικού συμβούλου της Αλεξανδρούπολης καταλαβαίνουμε ότι με αφορμή όσα συμβαίνουν στην πόλη μας- για το δικό μας LNG- η Αλεξανδρούπολη θέλει να ξαναδεί το δικό της. Το κείμενο έχει την υπογραφή του κ. Παύλου Μιχαηλίδη, επικεφαλής δημοτικής παράταξης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, είναι επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης: «Μετά από αυτή την εξέλιξη και το ξεκάθαρο «όχι» που είπε το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου 2014 σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας. στην επένδυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.), για την εγκατάσταση πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (Υ.Φ.Α.) στον κόλπο της Καβάλας και συγκεκριμένα κοντά στη Νέα Καρβάλη, ερωτούμε σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η δημοτική αρχή. Θα ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης για το σημαντικό αυτό έργο και για τις περιβαλλοντικές μελέτες.
Θα υπάρξει διάλογος με τον Όμιλο που θα κατασκευάσει το έργο, για να ενημερωθούμε και να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το νόμο 1650/86 , άρθρο 6, με απόφαση των αρμοδίων υπουργών και ύστερα από εισήγηση του οικείου νομάρχη, είναι δυνατό να επιβάλλονται τέλη σε βάρος των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες που υπάγονται στις κατηγορίες των έργων που απαιτούν παρακολούθηση, για να αποφευχθούν βλάβες στο περιβάλλον, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα κατασκευής και λειτουργίας συγκεκριμένων έργων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος που προβλέπονται από τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα πιο πάνω έργα ή προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος εκτελούνται από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) .Υπενθυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση της Καβάλας παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος δήλωσε ότι το Τ.Ε.Ε. Α.Μ. δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί του θέματος, εάν δεν πάρει τα απαραίτητα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της επένδυσης, τα οποία, όμως, η Δ.ΕΠ.Α. αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα».

Επαγγελματίες και ΟΑΕΕ
Αύριο το απόγευμα στο Αμφιθέατρο πραγματοποιείται σύσκεψη του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας με τους επαγγελματίες που έχουν προβλήματα με τον ΟΑΕΕ. Πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση που όλα δείχνουν ότι θα δρομολογήσει προσφυγή στη δικαιοσύνη. Πριν μια εβδομάδα ίδια ακριβώς διαδικασία έγινε στη Ξάνθη. Εκεί αποφασίστηκε η προσφυγή στη δικαιοσύνη με μπροστάρη το Επιμελητήριο της Ξάνθης. Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη θα γίνει ομαδική αγωγή κατά του ΟΑΕΕ με κόστος ανά επαγγελματία 125 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης