• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολλές φορές ο Άρης Γιαννακίδης μας μπέρδευε. Αρκετά είναι αλήθεια. Συχνά μιλούσε με έναν τρόπο εντελώς γενικό, αόριστο, τεχνοκρακρατικό, στο τέλος εντελώς ακαταλαβίστικο. Χρησιμοποιούσε όρους που μόνο από το αυτόν ακούγαμε. Περιέγραφε απλά πράγματα με μεγάλες, πολυσύλλαβες και σύνθετες λέξεις. Στο τέλος απορούσες που απευθύνονταν. Ένας απλός άνθρωπος δύσκολα μπορούσε να τον παρακολουθήσει, να τον αντιληφθεί. Όχι ότι δεν είχαμε συνηθίσει. Αυτό ίσχυε. Είχαμε μάθει ένα μεγάλο μέρος των δηλώσεων ή των ομιλιών του να το πετάμε στα… σκουπίδια ως κάτι εντελώς άχρηστο. Ανάλογα με την περίπτωση υπήρχε κι ένα αξιοποιήσιμο, κατανοητό υλικό. Λίγο ή λίγο περισσότερο, ανάλογα με τη περίπτωση.

Στον ίδιο ακριβώς δρόμο φαίνεται να βαδίζει ο έτερος Θρακιώτης, διάδοχος του Άρη, Γιώργος Παυλίδης. Το συμπέρασμα προκύπτει αμέσως, αρκεί να προσπαθήσει κάποιος να διαβάσει και να καταλάβει το περιεχόμενο δελτίου τύπου που εξέδωσε μόλις χθες. Αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Παυλίδη με τους εκπροσώπους της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής στη Κομοτηνή. Εισάγει- γράφει- το συνδυασμό τουριστικού πολιτισμού ,ως ατμομηχανή, στον πυρήνα της περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής!

Αμέσως μετά εξηγεί ότι αυτό θα γίνει μέσω της «… ένταξης του τουρισμού- πολιτισμού στον πυρήνα της περιφερειακής αναπτυξιακής εξειδίκευσης». Πριν ο αναγνώστης πάρει την πρώτη του αναπνοή ο νέος Περιφερειάρχης του … φορτώνει νέα βάρη. «Η υιοθέτηση του μεσο-μακροπρόθεσμου στόχου να καταστεί η ΑΜΘ τουριστικός προορισμός αριστείας. Αυτό μπορεί να γίνει πράξη με βάση μια σειρά διαδραστικών ενεργειών και έργων, με γνώμονες τον πολιτιστικό πλούτο, την παράδοση και την ιστορία, την ακεραιότητα των τοπίων, τη βιοποικιλότητα, την τοπική ποιότητα ζωής και κοινωνική ευημερία, τους οικονομικά βιώσιμους προορισμούς και επιχειρήσει».

Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής δεν καταλάβαμε και δεν είναι η πρώτη φορά. Έχοντας «βγάλει» το …Πανεπιστήμιο Γιαννακίδη μοιάζει ολίγον δύσκολο να μεταπηδήσουμε στη σχολή Παυλίδη. Το κυριότερο που μας ενοχλεί είναι το γνωστό, που ο νέος Περιφερειάρχης σπεύδει να υιοθετήσει: Μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτα, τώρα θα αρχίσουν όλα. Κι ο Θεός βοηθός, τον συμπληρώνουμε…

Φοβόμαστε ότι σύντομα θα καταλάβουμε ότι η μεταξύ τους διαφορά είναι πολύ μικρή. Εντάξει, ο ένας είναι από τη Ξάνθη κι ο άλλος από την (χειρότερη;) Κομοτηνή. Πέραν αυτού του γεωγραφικού στοιχείου δεν βλέπουμε άλλες διαφορές. Επί της ουσίας η πολιτική και οι χειρισμοί θα είναι ίδιοι. Μένει λοιπόν στον τοπικό αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο να ορθώσει όσο μπορεί το ανάστημα του μπας κι αυτός καταφέρει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Καβάλας. Όπως αυτό δεν το έκανε ο Γιαννακίδης, έτσι δεν θα το πράξει κι ο Παυλίδης.

Ο οποίος αντί για τον … πυρήνα της αναπτυξιακής πολιτικής, αντί για τον …τουριστικό προορισμό αριστείας ας κοιτάξει να διεκδικήσει δυνατά ίδια αναπτυξιακά κίνητρα στην Ανατολική Μακεδονία με αυτά που ισχύουν στη Θράκη. Ας φροντίσει να φέρει παντού στη Περιφέρεια τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων. Μετά τα λέμε. Σε απλά ελληνικά.

Το όνομα του Φίλιππα Φιλιππίδη ακούγεται στη ΔΕΥΑΚ για τη ΔΕΥΑΚ, όταν φυσικά αναλάβει η Δήμητρα Τσανάκα. Η νέα δήμαρχος θα σχολιάσει (όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις) ότι πρόκειται για φήμες που αναπαράγουν οι εφημερίδες. Ίσως να έχει δίκιο. Ίσως όμως η ίδια να έκανε την πρόταση στον παλαιό αντιδήμαρχο του Στάθη Εριφυλλίδη. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα στο θέμα περίπτωση Πεταλωτή δεν φαίνεται να υπάρχει.

Η Αστυνομία διέκοψε το βράδυ του Σαββάτου το καλοκαιρινό λαϊκό γλέντι που οργάνωσε στα Ποταμούδια ο σύλλογος της περιοχής. Κάτοικος λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έκανε την τηλεφωνική καταγγελία. Λίγη ώρα μετά εμφανίστηκε ο ίδιος στον χώρο της εκδήλωσης δηλώνοντας ότι την επόμενη μέρα εργάζεται κι εκ του θορύβου δεν μπορεί να κοιμηθεί. Σημειώνουμε ότι οι διοργανωτές είχαν σκεφθεί κι είχαν ζητήσει σχετική άδεια από την Διεύθυνση της Καβάλας. Αυτή τους παρέπεμψε στο Δήμο Καβάλας. Από τον οποίο έλαβαν έγγραφο που τους επέτρεπε τη συνέχιση του γλεντιού ως τις 2 το πρωί της Κυριακής.

Μπροστά στον πολίτη που επέμενε να διαμαρτύρεται τα χαρτιά δεν έχουν καμία αξία. Το πανηγύρι σταμάτησε πρόωρα κι οι διοργανωτές του πολύ στεναχωρήθηκαν που ουσιαστικά έδιωξαν τον κόσμο πριν την ώρα του. Αυτή τη περιπέτεια και την ταλαιπωρία ας την έχουν υπόψη τους οι άλλοι σύλλογοι που ήδη ετοιμάζουν ίδιες εκδηλώσεις.

Έτσι για να αλλάξει το κλίμα περί των πολλών Καλοκαιρινών εκδηλώσεων αναδημοσιεύουμε το ευχαριστήριο του Συλλόγου του Πολυστύλου. Κι αυτός πρόσφατα είχε εκδηλώσεις. Γράφει η διοίκηση του συλλόγου: «Θα Θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές , μικρούς και μεγάλους για την πολύτιμη βοήθεια τους για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης
Ευχαριστούμε τους επιχειρηματίες της περιοχής και της πόλης μας για τις προσφορές δώρων στην λαχειοφόρο αγορά μας.
Ευχαριστούμε τον Πατέρα Θεοχάρη που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα μας, όπως επίσης και τον γιό του Μέγγα Σάββα για την αρωγή του καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του χωριού μας Χάρη Σαλτσίδη όπως και τον Εκκλησιαστικό Σύλλογο για την βοήθεια τους καθώς και τους χοροδιδασκάλους μας ,Αργυροπούλου Άννα και Ιωαννίδη Μανώλη. Τέλος να ευχαριστήσουμε και την κ. Δήμητρα Τσανάκα την νέα μας Δήμαρχο όπως και όλους τους φίλους και φίλες μας που μας τιμήσατε με την παρουσία σας στην εκδήλωση μας».

Όταν ενοχλούν ακόμη και τα απλά καθιερωμένα λαϊκά πανηγύρια, πώς να μην ενοχλεί ο θόρυβος από τα αεροπλάνα που ήδη άρχισαν να πετούν πάνω από την πόλη; Μας ενοχλούν και μας θυμώνουν όλα. Ακόμη και τα πιο αθώα πράγματα, ακόμη κι αυτά που γίνονται για μας και το καλό μας. Αυτή η αντίδραση, το συχνό ξέσπασμα, η εύκολη καταγγελία έχει να κάνει με την γενικότερη πίεση που σήμερα αισθάνονται όλοι σχεδόν οι έλληνες. Όταν βιώνεις αυτό που τα τελευταία χρόνια ισχύει στη πατρίδα μας λογικό είναι να επηρεάζεσαι, να αλλάζεις, να γίνεσαι ένας άλλος άνθρωπος. Στην πραγματικότητα δεν μας φταίνε τα τραγούδια από την ορχήστρα. Ούτε ο όντως δυνατός αλλά και σύντομος θόρυβος των αεροπλάνων. Άλλα μας ενοχλούν. Αφού αυτά δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, να τα «παλέψουμε», στρεφόμαστε σε ποιο εύκολους στόχους.

Προς γενική έκπληξη καταγγελίες για τον θόρυβο των αεροπλάνων δεν υπήρξαν χθες. Αντίθετα είδαμε στο διαδίκτυο πολλές φωτογραφίες από τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση των μαχητικών χοκ. Φαίνεται οι χρωματιστοί καπνοί κάλυψαν την όχληση από τον θόρυβο.

Η Συντονιστική Επιτροπή κατά της πρότασης της ΔΕΠΑ για το πλωτό LNG προσπαθεί από χθες να λειτουργήσει ενημερωτικό περίπτερο στο τουριστικό περίπτερο, στη πλατεία Κονσουλίδη. Χθες ένα δύο άνθρωποι που έσπευσαν εθελοντικά να ενημερώσουν τον κόσμο βρήκαν τον χώρο απροετοίμαστο. Έμειναν εκτός του περιπτέρου, καθισμένοι στις γνωστές λευκές πλαστικές καρέκλες. Την ίδια ώρα για τον ίδιο λόγο λειτουργεί ήδη ενημερωτικό περίπτερο στη πλατεία Καπνεργάτη. Όπως είναι φανερό ο συντονισμός όλων αυτών είναι πάλι το ζητούμενο.

Πολλές φορές η στήλη έχει σημειώσει το πιθανό επόμενο βήμα, αφού καταφέρουν να οριστικοποιήσουν το πλωτό LNG στη περιοχή μας, που δε το βλέπουμε. Έχουν στο μυαλό τους έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου που τον σχεδιάζουν να ξεκινά από το πλωτό LNG και να έχει βόρεια κατεύθυνση. Αυτό μάλλον εννοεί ο Υπουργός Μανιάτης, στην ομιλία του παρουσία του Αζέρου προέδρου: «Έχει τεράστια σημασία ότι διανοίγεται μια μεγάλη προοπτική να δημιουργηθεί ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη βόρεια Ελλάδα, θα συνδέει το δικό μας δίκτυο με το εθνικό δίκτυο της Βουλγαρίας και στη συνέχεια θα συνδέει το βουλγαρικό δίκτυο με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, και τις υπόλοιπες χώρες ως τη Βαλτική, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που έχουμε αρχίσει πια να διαμορφώνουμε ως πρόταση της Ελλάδας, τη δημιουργία δηλαδή του αγωγού Φυσικού Αερίου Αιγαίου –Βαλτικής».

 

 

 

Διαβάστε επίσης