• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολλές φορές η νέα δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα είχε «κόψει» τη συζήτηση περί των θέσεων, των αντιδημάρχων και των προέδρων. «Τον Αύγουστο» έλεγε σε όσους την ρωτούσαν. «Τον Αύγουστο» απαντούσε και στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις που ανέκυψαν σχεδόν αμέσως μετά την εκλογική της νίκη. Επρόκειτο για μια αυθόρμητη της αντίδραση που όπως τώρα προκύπτει είχε σκοπιμότητα. Να ησυχάσει, να ηρεμήσει, να συγκρατήσει τους πάντες κι η ίδια χωρίς πίεση να αποφασίσει. Αργά και σταθερά. Ήδη ανακοίνωσε αντιδήμαρχο πρώην Δήμου Φιλίππων τον Ηλία Καλανταρίδη ενώ για την τεχνική υπηρεσία και την πολεοδομία όρισε (εμμέσως πλην σαφώς) αντιδήμαρχο τον «παλαιό» Φίλιππα Φιλιππίδη.

Μπορούσε να κάνει αλλιώς; Μπορούσε. Θα ήταν απόλυτα συνεπείς στα λόγια της αν όλα τα ανακοίνωνε τον Αύγουστο. Αυτό ωστόσο θα ήταν λάθος αφού πλησιάζει «τσουνάμι» προβλημάτων. Για την αντιμετώπιση των οποίων είναι καλύτερα από τώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο των αρμοδιοτήτων. Ώστε όσοι αποφασίζονται να αρχίζουν αμέσως…κολύμπι. Στα πολύ βαθιά.

Από το τέλος Μάη έως και σήμερα η νέα Δήμαρχος περνά έναν ιδιαίτερα μεγάλο «μήνα του μέλιτος». Το απολαμβάνει δεν λέμε. Γνωρίζει ταυτόχρονα τι έρχεται από την 1η Σεπτέμβρη. Η καλή προετοιμασία είναι η προετοιμασία όλης της ομάδας. Όχι γενικά, αόριστα, επί των πάντων. Η καλή προετοιμασία είναι η ειδική προετοιμασία. Επί συγκεκριμένων θεμάτων και προβλημάτων. Αυτό άλλωστε ισχύει και για την ίδια. Ενημερώνεται συγκεκριμένα κι ουσιαστικά. Αποφασίζοντας τώρα τους ανθρώπους για κάθε θέση διοίκησης προετοιμάζεται όσο το δυνατό πιο καλά.. Προετοιμασία εν όψει της θητείας της σημαίνει και αποφάσεις επί των θέσεων.

Το ίδιο θέλουν δε θέλουν θα κάνουν κι οι άλλοι νέοι δήμαρχοι. Αυτό είναι το σωστό, το φυσιολογικό. Ας περιμένουμε λοιπόν. Ας περιμένουμε κι άλλες παρόμοιες αποφάσεις από την κ. Τσανάκα, ίδιες αποφάσεις από τον Βαγγέλη Τσομπανόπουλο αλλά και τον Φίλιππα Αναστασιάδη. Ο οποίος ως γνωστόν έχει κι άλλες σκοτούρες. Δικαστικές.

Χθες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας- σε μια ζεστή και γεμάτη κόσμο αίθουσα- συζητήθηκαν και οι δύο ενστάσεις. Τώρα ο κάθε φάκελος θα μελετηθεί, σύντομα σχετικά θα μάθουμε την απόφαση. Επειδή το θέμα είναι ειδικό και δικαστικό όλοι αποφεύγουν τις προβλέψεις. Άσχετα τι λένε. Άσχετα τι δηλώνουν. Προτιμούν να περιμένουν.

Η καλύτερη φράση είναι αυτή που ακούσαμε χθες στο δικαστήριο, περιμένοντας την εξέλιξη της ίδιας υπόθεσης. Άνθρωπος της Ελευθερούπολης που δεν είναι ούτε με τον έναν, ούτε με τον άλλον είπε το σωστό: «Οι εκλογές δεν κερδίζονται στα δικαστήρια. Αν όμως ήμουν στη θέση του Ξουλόγη κι είχα χάσει με τόσο μικρή διαφορά, κι εγώ θα έκανα ένσταση». Τα ίδια –σωστά- πάνω κάτω είχε πει πρώτη κι η Ρίτσα Καραγιαννίδου. Εκείνες τις μέρες που οι δύο πλευρές είχαν ανοίξει τα τσουβάλια κι έψαχναν τα ψηφοδέλτια.

Είδαμε χθες τους δύο αντιπάλους του Δήμου Παγγαίου να συζητούν μεταξύ τους χωρίς να «τρέχει» τίποτα το ιδιαίτερο. Τους είδαμε απαλλαγμένους από το άγχος και την πίεση της προεκλογικής περιόδου. Να μιλούν όπως δύο καλοί φίλοι και συνάδελφοι. Αυτή η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τις προεκλογικές εντάσεις – καταγγελίες κτλ. Αυτή η εικόνα είναι η πραγματική. Η αληθινή. Όταν όμως έρχονται εκλογές αυτή η εικόνα, αυτή η κατάσταση, πάει περίπατο. Για λόγους ανωτέρας βίας και προεκλογικής σκοπιμότητας.

Αυτός που προεκλογικά άλλαξε περισσότερο δεν ήταν ο Ξουλόγης. Ήταν ο Αναστασιάδης. Ευτυχώς τώρα επανήλθε στα φυσιολογικά του κι έτσι το …κακό όνειρο τέλειωσε. Οι άνθρωποι επηρεάζονται, αλλάζουν, παρασύρονται, υπερβάλλουν. Έχει πάντως σημασία όλα αυτά να διαρκούν λίγο. Όσο μια προεκλογική περίοδος. Όπως επίσης έχει αξία να είσαι ίδιος στην αντιπολίτευση, όπως όταν είσαι διοίκηση. Συμβαίνει πολλές φορές για λόγους πολιτικής εκδίκησης να αντιγράφεις ότι μέχρι πρόσφατα κατηγορούσες κι απέρριπτες.

Μας λένε συνεχώς ότι το δημοτικό σχολείο του Αγίου Λουκά παρουσιάζει στατικά προβλήματα κι έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει το νέο σχολικό έτος. Δεκτό. Αυτή την ενημέρωση, την προειδοποίηση δεν πρέπει να την κάνουν και στον τόπο του κτιρίου; Κάθε μέρα προσεγγίζουν το σχολείο δεκάδες παιδιά της γειτονιάς. Κι άντε, αν παίζουν στην αυλή του σχολείου κανένα πρόβλημα. Αν όμως πλησιάζουν το κτίριο; Αν συγκεντρώνονται στην είσοδο του; Δεν πρέπει εκεί να μπουν προειδοποιητικές πινακίδες;

Μηχανικός του Δήμου Νέστου πήρε μετάταξη κι ετοιμάζεται να ενισχύσει το δυναμικό του δήμου Καβάλας. Υπάλληλος του Δήμου Παγγαίου αποσπασμένος στα γραφεία του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού επέστρεψε στην Ελευθερούπολη αφού η απόσπαση του έληξε. Πρόλαβε 6 μήνες να επωφεληθεί αυτής. Όταν στις πρόσφατες ευρωεκλογές το κόμμα Καρατζαφέρη δεν «έβγαλε» κανέναν ευρωβουλευτή οι προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η απόσπαση έπαψαν να ισχύουν.

Συζητούσαν χθες δημόσιοι υπάλληλοι τοπικής υπηρεσίας. «Να συνεννοηθούμε κι αν είναι να απεργήσουμε, να απεργήσουμε όλοι μαζί» έλεγαν. Εννοούσαν τη συμμετοχή τους στην σημερινή πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, θέμα της οποίας είναι η αξιολόγηση. Δεν γνωρίζουμε τι αποφάσισαν. Θα το ξέρουμε ίσως σήμερα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα έχουν αυτό το πλεονέκτημα. Μπορούν να απεργήσουν μαζικά και να επηρεάσουν τη λειτουργία του κράτους. Αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η απεργία τους –ειδικά αυτή τη περίοδο- είναι άπιαστο όνειρο.

Ακόμη κι οι δημόσιοι υπάλληλοι το σκέφτονται όταν πρόκειται να απεργήσουν. Βάζουν αυτόν τον όρο, αν είναι να απεργήσουν να απεργήσουν όλοι μαζί. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο δεν είναι δυνατόν να αλλάξει με απεργίες υπό προϋποθέσεις. Αφήστε που αυτές οι συνεννοήσεις μεταξύ πιθανών απεργών έχουν –τις περισσότερες φορές- το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει όταν πας για τα πολλά. Τότε είναι που χάνεις ακόμη και τα λίγα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σήμερα έξω από το Διοικητήριο (εκεί θα γίνει η απεργιακή συγκέντρωση) θα έχει αρκετό κόσμο. Απορίες για τους συνδικαλιστές δεν υπάρχουν. Ούτε αγωνίες. Αυτοί θα απεργήσουν. Το θέμα είναι τι θα πράξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν είναι συνδικαλιστές. Από τη δική τους συμμετοχή θα κριθεί – και στη Καβάλα- η επιτυχία της απεργίας. Όσο για τη σύμπραξη της ΑΔΕΔΥ Καβάλας με το ΠΑΜΕ Καβάλας, ναι ήταν μία έκπληξη. Όχι τόσο για την ΑΔΕΔΥ όσο για το ΠΑΜΕ. Εκπρόσωποι του οποίου θα βρεθούν σήμερα δίπλα δίπλα με συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αναμφίβολα είναι είδηση.

 

 

Διαβάστε επίσης