• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ονομάζεται Ζέτα Δούκα, είναι γνωστή ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης. Χθες το μεσημέρι βρέθηκε στο Δημαρχείο της Καβάλας προκειμένου να λάβει μέρος στην συνέντευξη τύπου για την θεατρική παράσταση «Τρωάδες». Η παράσταση θα παιχθεί αυτή την εβδομάδα στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στο πλαίσιο του ομώνυμου 57ου Φεστιβάλ. Η κ. Δούκα επηρέασε την συνέντευξη τύπου. Με την είσοδο της στην αίθουσα συνεδριάσεων (και συνεντεύξεων τύπου) του δημαρχείου «τράβηξε» πάνω της όλα τα βλέμματα. Ειδικά των παρόντων ανδρών.

Φορούσε ένα μακρύ κίτρινο φόρεμα που έφθανε ως τους αστραγάλους. Λεπτή και ψηλή, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή ως γυναίκα. Αυτό όμως που περισσότερο συζητήθηκε ήταν το «βαθύ» ντεκολτέ του ίδιου φορέματος. Άλλες γυναίκες που την παρακολούθησαν προσεκτικά σχολίαζαν ότι από τη μια επέλεξε να μας δείξει το μπούστο της, από την άλλη το έκρυβε κιόλας. Συχνά τοποθετούσε τα χέρια της μπροστά προκειμένου να «αμυνθεί» στις επιθετικές ματιές των υπολοίπων.

Όλα αυτά- τα εξωθεατρικά- την διαφήμισαν φυσικά. Επηρέασαν τη συζήτηση κι από καλλιτεχνική την έκαναν ανθρωποκεντρική. «Δεν την περίμενα τόσο λιγνή» έλεγε ο ένας. «Στην τηλεόραση φαίνεται αλλιώς» έλεγε ο άλλος. Όσο για τη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής που έγινε αμέσως μετά, τα σχόλια έδιναν κι έπαιρναν. «Τώρα ήρθατε, τώρα που έφυγε η Ζέτα Δούκα;» άκουγες στην ίδια αίθουσα αλλά σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα.

Η καλύτερη διαφήμιση της θεατρικής παράστασης (στην οποία η εν λόγο ηθοποιός εμφανίζεται με άλλα ρούχα, καταλληλότερα για αρχαίο δράμα) έγινε χθες. Την έκανε η όμορφη Ζέτα Δούκα. Όλα τα άλλα είναι συνηθισμένα λόγια, συνηθισμένων ανθρώπων για συνηθισμένες διαδικασίες. Τώρα άρχισε το φεστιβάλ Φιλίππων. Κινείται ήδη στον «αστερισμό» της κ. Δούκα. Για χάρη της οποίας η χθεσινή συνέντευξη τύπου δεν ήταν μόνο συνέντευξη τύπου. Ήταν κάτι περισσότερο.

(Για τους περισσότερο περίεργους υπάρχουν στο διαδίκτυο τα αποσπάσματα των χθεσινών δηλώσεων της. Για τους αναγνώστες της Πρωϊνής φωτογραφία που αν δεν κάνουμε λάθος δημοσιεύεται στην σελίδα 6. Προσοχή, εκτός από την φωτογραφία υπάρχει στην ίδια σελίδα και το σχετικό κείμενο).

Την ίδια ώρα που όλα τα πιο πάνω συνέβαιναν στο Δημαρχείο της πόλης, στη Θεσσαλονίκη κυρίως οι νέοι εκλεγμένοι παρακολουθούσαν σεμινάριο της ΚΕΔΕ. Έσπευσαν οι δικοί μας. Εννοούμε όλους τους δικούς μας. Τους νέους, τους νικητές των εκλογών του Μάη. Μία από τις εισηγήσεις αναφέρονταν στις ποινικές ευθύνες που αναλαμβάνει σε σχέση με τα θέματα του κάθε δήμου ο κάθε Δήμαρχος. Ναι, έχει και τέτοια η ενημέρωση της ΚΕΔΕ.

Η νέα δήμαρχος Καβάλας πήγε στο σεμινάριο μετά του Γιώργου Φιλόσογλου. «Σημάδι» ότι εκτός των ήδη γνωστών και ο συμπολίτης δικηγόρος θα αναλάβει θέση στο διοικητικό σχήμα. Η επιλογή Φιλιππίδη για την θέση αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών και πολεοδομίας δημιουργεί (ακούμε) κάποια παράπονα. Αυτοί που παραπονιούνται είναι όσοι «διεκδικούσαν» τη θέση. Είχαν μάλιστα πολλές ελπίδες ότι θα την εξασφαλίσουν. Ως που το ρολόι της τοπικής αυτοδιοίκησης γύρισε πίσω. Στο 1999.

Συναντήσαμε προχθές στο δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και νέο δημοτικό σύμβουλο Καβάλας Νίκο Μαυρίδη. Όταν επιτέλους καταφέραμε να «ανοίξουμε» την ίδια συζήτηση μαζί του καταλάβαμε ότι ο κ. Μαυρίδη είναι όπως ήταν. Δεν συνδέει την υποστήριξη στην προσπάθεια της κ. Τσανάκα με κάποια από τις θέσεις διοίκησης. Όπως επί Εριφυλλίδη 8 χρόνια έτσι και τώρα. Δηλώνει αυτό που λέμε «στρατιώτης».

Όσο για τον Σταύρο Πεταλωτή, συνεχίζει να πιέζει για την ΔΕΥΑΚ. Με μικρές πάντα πιθανότητες επιτυχίας (κι ας έγινε ο Φιλιππίδης αντιδήμαρχος). Ακούγεται το όνομα του Μιχάλη Λυχούνα για αντιδήμαρχος Πολιτισμού, δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την κ. Τσανάκα αλλά ούτε κι από το ρεπορτάζ. Ίσα ίσα που όσοι ξέρουν υποστηρίζουν ότι πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Κάπως έτσι περιμένουμε τώρα το όνομα του αντιδημάρχου καθαριότητας αλλά κι αυτού των οικονομικών. Περιμένουμε τέλος το νέο «αφεντικό» της Δημωφέλειας.

Η ποδοσφαιρική αναμέτρηση της Βραζιλίας με την Γερμανία, η εξέλιξη και το αποτέλεσμα του αγώνα δημιούργησαν ηλεκτρονική έμπνευση. Μέχρι κι ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής εντοπίστηκε να σχολιάζει. «Τώρα ούτε με δύο τρίποντα περνάει μπροστά η Βραζιλία. Δυστυχώς αυτό είναι ταπείνωση». Ο κ. Παπουτσής – όπως και πολλοί άλλοι- δεν έκρυβαν πριν την έναρξη του ματς ότι υποστήριζαν την Βραζιλία.

Ο Άρης Βέρρος πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τους πρώτους χθες στην διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ. Πρόθυμος να μοιράσει το έντυπο υλικό κατά της ιδιωτικοποίησης τόσο στους εργαζόμενους της ΔΕΗ όσο και στους πολίτες. Γιατί άραγε τέτοιος ζήλος; Ή εντάχθηκε πλήρως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κάτι που απέφευγε τόσο καιρό) ή ήθελε να δείξει κάτι συγκεκριμένο. Όλα αυτά 1,5 μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές. Πολλούς πολλούς μήνες πριν τις επόμενες.

Την Δευτέρα το απόγευμα συνεδρίασε στην Καβάλα η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώθηκαν αρκετές απουσίες που συνδέθηκαν με τη καλοκαιρινή περίοδο, τα μπάνια και τις διακοπές γενικότερα. Η επιτροπή συζήτησε πρόγραμμα δράσης που δεν σταματά ούτε τον Αύγουστο! Καταληκτική ημερομηνία και εκδήλωση έχει την κινητοποίηση για την ΔΕΘ. Όπως κάθε χρόνο οι σύντροφοι από την Καβάλα θα «υποδεχθούν» τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη. Αρκεί φυσικά να είναι ο ίδιος που είναι σήμερα…

Εκτός από τον Μπάμπη Πεταμίδη που ετοιμάζεται να αναλάβει αντιδήμαρχος στο Δήμο Θάσου από την 1η Σεπτέμβρη, κοντά στην ίδια θέση είναι και ο Γιάννης Πλαφαδέλης. Αυτό φημολογείται στο νησί. Ο κ. Πλαφαδέλης φαίνεται να προορίζεται για θέση στα διοικητικά και οικονομικά του δήμου της Θάσου. Πρώτη φορά συνεργάστηκε στις εκλογές με τον κ. Χατζηεμμανουήλ, δίνοντας τη δυνατότητα να εκφραστεί υπέρ του εν ενεργεία δημάρχου ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ (κι ότι έμεινε από αυτό στο νησί).

Δεν υπάρχει κολώνα στο κέντρο της πόλης που να μην «φιλοξενεί» ένα πανό, μια μεγάλη αφίσα. Όλα αυτά διαφημιστικά. Η εικόνα είναι ιδιαίτερα άσχημη. Τουλάχιστον ευνοείται το ταμείο του Δήμου Καβάλας ή δωρεάν είναι η διαφήμιση;

==============================================================
Ο Σνάϊντερ, επαναλαμβάνει την σχέση του με την Καβάλα
Ο διεθνής Ολλανδός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην Τουρκία Γουέσλι Σνάϊντερ επαναλαμβάνει την σχέση του με την πόλη μας. Αυτή τη φορά μέσω του αδελφού του. Ο οποίος έδωσε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Απομονώσαμε όσα έχουν σχέση με την Καβάλα: Η Ελλάδα δεν κατάφερε να προχωρήσει περισσότερο στο Μουντιάλ, ωστόσο ελληνικό στοιχείο υπάρχει ακόμα και στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης, αφού ο διεθνής Ολλανδός, Γουέσλι Σνάιντερ, έχει ρίζες από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του είναι γεννημένη στην Καβάλα. Για τη σχέση της οικογένειας με την Ελλάδα μίλησε ο αδερφός του Γουέσλι, Ρόντνι Σνάιντερ, στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη». «Η γιαγιά από την πλευρά του πατέρα μου είναι Ελληνίδα, κατάγεται από την Καβάλα κι εδώ στην Ουτρέχτη που ζούμε έχουμε πολλούς Έλληνες φίλους. Όταν έχει Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υποστηρίζουμε δύο ομάδες. Στο ματς με την Κόστα Ρίκα υποστηρίζαμε την Ελλάδα, ελπίζαμε να προκριθεί στα πέναλτι αλλά δυστυχώς η εξέλιξη ήταν άλλη», είπε αρχικά ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής, που αγωνίζεται στην Αλμίρε Σίτι στη Β’ εθνική Ολλανδίας. Για το αν καταλαβαίνει ελληνικά και αν έχει έρθει στην Ελλάδα, ο Ρόντνι Σνάιντερ είπε: «Ξέρω το ‘Τι κάνεις; Καλά;’. Ήθελα να έρθω και φέτος στην Ελλάδα για διακοπές αλλά λόγω ενός τραυματισμού δεν κατάφερα να έρθω. Ελπίζω να τα καταφέρω του χρόνου». Για το αν έχουν προσπαθήσει να δουν το μέρος από το οποίο ξεκίνησε η γιαγιά τους: «Δεν έχουμε έρθει στην Καβάλα. Ο πατέρας μας έχει πάει. Η γιαγιά ήρθε πριν τον πόλεμο κι εγκαταστάθηκε εδώ».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης