• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρώτη «συνάντηση» της παλιάς με τη νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας έγινε χθες το μεσημέρι, στη διάρκεια της συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου. Άρχισαν όπως αναμένονταν. Ευχές, καλά λόγια, υποσχέσεις για συνεργασία και δουλειά που θα είναι μόνο για το καλό της πόλης. Γρήγορα άπαντες ξέχασαν αυτές τις αναφορές (που πάντα ακούγονται ευχάριστα, πάντα δημιουργούν προσδοκίες κι ένα ευχάριστο κλίμα) κι έτσι ξεκίνησε το λεγόμενο «τσάμικο». Για ασήμαντο λόγο κι αφορμή. Οι μεν καινούργιοι προσπάθησαν γρήγορα να δείξουν αμέσως ποιος είναι το «αφεντικό». Οι δε παλαιοί απάντησαν με την εμπειρία και την γνώση τους. Ήταν ολίγον «σκορποχώρι» κι αυτό φάνηκε όταν ακόμη κι ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Σταυρίδης προσπάθησε να βοηθήσει τους νέους κι ως εκ τούτου να εκθέσει τους παλιούς και «δικούς του».

Μάλωσαν ή έφθασαν στα όρια ενός κατά τα άλλα συνηθισμένου –για συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων- καυγά. Απογοήτευσαν είναι βέβαιο. Άπαντες. Αυτοί που χθες το μεσημέρι μιλούσαν περισσότερο. Η απογοήτευση έγκειται στο ότι οι εμπλεκόμενοι δεν έδειξαν να μπορούν να ξεφύγουν από τον γνωστό κανόνα. Βάση του οποίου τον πρώτο καιρό αμέσως μετά τις εκλογές, η προεκλογική περίοδος συνεχίζεται σε κάθε συνεδρίαση κάθε συμβουλίου.

Το συγκεκριμένο μήνυμα είναι ένα κακό μήνυμα για όσα μας περιμένουν. Ζούμε όμως στην Ελλάδα. Όπου τίποτα δεν διορθώνεται, τίποτα δεν αλλάζει. Άρα έχουν ακόμη πολλά να δουν τα μάτια μας. Γεροί να είμαστε μόνο κι από τον Σεπτέμβρη θα παρακολουθήσουμε το ίδιο έργο. Αυτός που έρχεται όλα θα τα διορθώσει, αυτός που φεύγει όλα τα γνωρίζει.

Στον χθεσινό αναλυτικό απολογισμό του πρόσφατου αεροπορικού σόου ο Πάνος Γεωργιάδης το επανέλαβε μία ακόμη φορά, χωρίς όπως φαίνεται το γεγονός να τον κουράζει. Είπε ότι η διοργάνωση για να έχει μέλλον και να αναπτυχθεί, να δυναμώσει και να εντυπωσιάσει χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Πολύ περισσότερα από τις 60.000 ευρώ που περίπου στοιχίζει στους τοπικούς φορείς τα τελευταία χρόνια. Οι αιρετοί που τον άκουσαν δεν είπαν κουβέντα. Αυτή τη φορά η σιωπή τους ήταν δικαιολογημένη.

Οι συγκεκριμένοι αιρετοί είναι αυτοί που την επόμενη χρονιά δεν θα αποφασίζουν αφού στην καλύτερη περίπτωση θα είναι αντιπολίτευση. Δυστυχώς χθες στον απολογισμό – που πάντα είναι ευκαιρία να τεθούν οι επόμενοι στόχοι- δεν προσκλήθηκαν οι νέοι εκλεγέντες. Ο απολογισμός έγινε μεταξύ αυτών που αποχωρούν. Σα να χάθηκε μια καλή ευκαιρία. Διότι χθες με «καθαρό» μυαλό και χωρίς τις σκοτούρες της καθημερινότητας οι νέοι θα μπορούσαν κάτι να πουν για τον προϋπολογισμό του επόμενου αεροπορικού σόου.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θράκης -νούμερο 230- οδηγεί οριστικά στο ακροατήριο την γνωστή υπόθεση των εκδηλώσεων Μπουδακίδου. Η δίκη θα γίνει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης είτε στο τέλος του έτους, είτε αρχές του επόμενου. Οι κατηγορούμενοι θα είναι 6 κι οι μάρτυρες ένα σωρό. Το χρονοδιάγραμμα που ήδη θέσαμε υπόψη του αναγνώστη φυσικά και μπορεί να αλλάξει. Μια αναβολή δεν είναι μόνο πιθανή, είναι αρκετή να «στείλει» τα πράγματα μέχρι και 12 μήνες πιο «πίσω». Αλήθεια, ποιος εκ των κατηγορούμενων θα ήθελε νέα καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης; Σίγουρα όχι αυτοί που ήταν αιρετοί.

Αυτοί υποστηρίζοντας καιρό τώρα την αθωότητα τους είναι απίθανο να ζητήσουν αναβολή. Ενδιαφέρονται για το αντίθετο. Να γίνει η δίκη, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα το …φονικό διεπράχθη. Και οι 6 κατηγορούμενοι δηλώνουν σταθερά ότι δεν ξέρουν τον … φονιά. Αυτόν θα αναλάβει να τον βρει το δικαστήριο. Ότι κάτι έγινε είναι σίγουρο, ποιοι ήξεραν και συνετέλεσαν στα επίμαχα γεγονότα είναι ακόμη άγνωστο.

Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι παντοδύναμοι. Υπό τον φόβο των σε βάρος τους συνεπειών αναλύουν όπως επιβάλλεται κάθε δαπάνη που εγκρίνουν και υλοποιούν. Ζητούν σωρεία δικαιολογητικών, αποδείξεις εκτέλεσης του κάθε έργου κτλ. Η εποχή των εκδηλώσεων Μπουδακίδου ήταν μια άλλη εποχή. Αρκούσαν –φαίνεται- κάποια λόγια και κάποιες εντολές. Όλα λειτουργούσαν ρολόι κι η δημοσιογράφος από τη Δράμα εισέπραττε τα διάφορα ποσά. Τι δουλειά έκανε για να πληρωθεί αυτά τα χρήματα, είναι μια άλλη ιστορία. Δικαστική πλέον.

Χωρίς κι ίδιος να καταλάβει πως, έμπλεξε. Υπέστη θλάση στη γάμπα. Δεύτερου βαθμού, διέγνωσε ο γιατρός. Τελευταία βάδιζε με το ζόρι. Πολύ αργά, με πόνο που δεν έλεγε να υποχωρήσει. Τώρα χρησιμοποιεί πατερίτσες, πρέπει απαραίτητα να ξεκουράζει το πόδι του γιατί τα χειρότερα καραδοκούν. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θοδωρής Γκόνης –επηρεασμένος ίσως από το μουντιάλ- έπαθε κάτι που συνηθίζεται στους ποδοσφαιριστές. Επιβάλλεται να προσέξει ενώ αυτό το διάστημα λόγω Φεστιβάλ πρέπει να «τρέξει» γενικώς. Του ευχόμαστε περαστικά αλλά και μια σωστή απόφαση που θα συνδυάσει την απαραίτητη ξεκούραση και θεραπεία με όλη την άλλη του δραστηριότητα.

Ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης εργάζεται υπέρ της τουριστικής προοπτικής του τόπου. Αυτό το διάστημα φιλοξενεί τον συνάδελφο του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Ανδρέα Μαρίνο. Ο κ. Μαρίνος κάνει διακοπές στην πόλη μας. Πρόκειται για νέο βουλευτή που ταυτόχρονα είναι κι ο πρόεδρος των διαιτητών ποδοσφαίρου συνδέσμου Ηλείας.

 
====================================================
Νεοέλληνας
Η Γεωργία Τριανταφυλλίδου γράφει για το έργο της οδού Μεχμέτ Αλή τα πολύ ενδιαφέροντα πραγματικά και πρόσφατα γεγονότα: «Το έργο κράτησε πάνω από τρεις μήνες. Για όλο αυτό το διάστημα η οδική πρόσβαση στα σπίτια μας ήταν μαρτυρική. Χαλάλι! Οι παμπάλαιοι κυβόλιθοι αποσπάστηκαν ένας ένας κι επανατοποθετήθηκαν σαν κέντημα αφού έπρεπε να υπογειωθούν καλώδια ρεύματος και αγωγοί ομβρίων υδάτων. Ο δρόμος τέλειωσε πριν τρεις μέρες. Ωστόσο ο εργολάβος ζήτησε να παραμείνει κλειστός για ένα τριήμερο ακόμη, μέχρι να στεγνώσουν κάτι τελευταία μπετά σε συγκεκριμένα σημεία, η επισκευή των οποίων θα ήταν εκ νέου δαπανηρή και χρονοβόρα. Εγώ κατέβαινα με τα πόδια. Ο ταξιτζής, και πιο μπροστά όπως με πληροφόρησαν ένα μικρό φορτηγό και κάμποσοι μοτοσυκλετιστές, αλλά κυρίως ο ”αρχοντικός” ταξιτζής, σταμάτησε στην είσοδο του έργου, τόσο αγέρωχος και κιμπάρης, έβαλε στην άκρη τα διαχωριστικά και πέρασε δόξη και τιμή. Νόμιζα ότι λίγες λέξεις ξέρω στα τούρκικα παρόλο που οι γονεις του πατέρα μου, ο ίδιος και τα αδέρφια του τα μιλούσαν άπταιστα. Και ξαφνικά , ω του θαύματος, ανέβηκαν στο στόμα μου υπέροχες βρισιές, πρωτότυπες, που η παιδική μνήμη διαφύλαξε με τη δέουσα περιέργεια και ντροπή, οι τουρκικές βρισιές είναι ελκυστικά χυδαίες και απίστευτα συνδυαστικές, μπερδεύουν τις φάρες με τους χίλιους τρόπους που γεννιούνται και συνευρίσκονται οι φάρες αυτές ερωτικά. Έβριζα στα τουρκικα ,και δεν χόρταινα, αυτόν που ασέλγησε στους αγαπημένους κυβόλιθους. Ένιωσα μια τεράστια ανακούφιση έτσι κάθως έβριζα φωναχτά στα τούρκικα, εκεί στην παλιά, τούρκικη συνοικία της πόλης, τον αθάνατο Νεοέλληνα μαλάκα».

Ανακοινώθηκε κι η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ;
Στο facebook η Μαρία Καραβία προέβη χθες το απόγευμα σε ανάρτηση με την οποία γνωστοποιεί ότι επελέγη από τη νέα Δήμαρχο για την θέση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ. Το κείμενο σύντομο και συγκεκριμένο αναφέρει: «Ευχαριστώ θερμά τη νέα μας Δήμαρχο κ. Δήμητρα Τσανάκα, για την επιλογή μου για την Προεδρία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας. Θα καταθέσω όλες μου τις θεατρικές γνώσεις και την εμπειρία χρόνων στην προσπάθεια ανανέωσης των θεατρικών δρώμενων στην πόλη μας». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η νέα Δήμαρχος από καιρό έχει ανακοινώσει στην κ. Μαρία Καραβία την πιο πάνω απόφαση κι έτσι η κ. Καραβία ήδη προετοιμάζεται για τα καθήκοντα που θα αναλάβει από τον Σεπτέμβρη.

Αντιδήμαρχος καθαριότητας
Ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Τσουρουκίδης είναι ο πιθανότερος νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Η υπόθεση είναι αρκετά προχωρημένοι, όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες λένε ότι η απόφαση είναι οριστική.

 

 

 

Διαβάστε επίσης