μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Μαθιός Ρήγας εκτός όλων των άλλων ήταν και παραμένει ο επικεφαλής ενός γκρουπ επενδυτών που εξ αρχής πίστεψαν στο πετρέλαιο του Πρίνου. Οι επενδυτές αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους έλληνες. Όχι μόνο έλληνες. Πλέον στον Πρίνο πιστεύουν πολλοί και διάφοροι. Δεν επηρεάζονται από τις πρόσφατες μικροαποτυχίες (βλέπε εσωτερικές γεωτρήσεις προηγούμενων μηνών), δεν αλλάζουν στόχο επειδή η Κυβέρνηση έκανε (στα λόγια) όλη την Ελλάδα μια μεγάλη πρόσφατα αποκαλυφθείσα πετρελαιοπηγή. Ήρθαν στον Πρίνο, μένουν εδώ, προγραμματίζουν για τον κόλπο της Καβάλας. «Ρίχνουν» μπόλικο χρήμα είτε για να προετοιμάσουν συγκεκριμένες ενέργειες, είτε για να ενισχύσουν τον δικό τους εξοπλισμό.

Αυτό πλέον είναι σαφές. Οριστικό και δεν αλλάζει. Πρώτη τους προτεραιότητα είναι ο Πρίνος και το Ε. Μπορεί να άργησαν λίγο αλλά δεν το βάζουν κάτω. Επιμένουν στους αρχικούς στόχους, επιλέγουν τα αργά και σταθερά βήματα. Ένα τέτοιο βήμα είναι ο προγραμματισμός που χθες ανακοινώθηκε. Όλη η Ελλάδα ψάχνει τέτοιους επενδυτές κι εμείς εδώ στην Καβάλα τους έχουμε σίγουρους. Αποφασισμένους, αισιόδοξους, έτοιμους για αύξηση της δραστηριότητας τους. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Να λοιπόν που στην περίπτωση της Ενεργειακής Αιγαίου λέμε ένα μεγάλο «ναι». Όπως αυτοί εμπιστεύονται τον Πρίνο έτσι κι εμείς τους εμπιστευόμαστε πλήρως. Εμπιστευόμαστε τις πράξεις τους, τους σχεδιασμούς τους, τον ρεαλισμό με τον οποίο μετέχουν σε αυτή την επιχειρηματική περιπέτεια. Από χθες τους εμπιστευόμαστε ακόμη περισσότερο. Τους ευχόμαστε καλή τύχη, τους περιμένουμε ώστε όλοι μαζί (επενδυτές και τοπική κοινωνία) να κάνουμε την εξόρυξη του πετρελαίου στον κόλπο της Καβάλας ακόμη πιο δυναμική. Πιο σταθερή, πιο επωφελής για αυτούς που βάζουν τα χρήματα, για μας που ζούμε στην πόλη και το Νομό.

Λέμε «ναι» στην Ενεργειακή δυνατό. Φωναχτό. Να το ακούσουν αυτοί που μας κατηγορούν ότι σε όλα λέμε «όχι». Τους δείχνουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα μπας και το ακολουθήσουν κι αυτοί που ήδη μας πρόσβαλαν με την στάση τους. Κι εννοούμε κυρίως την ΔΕΠΑ αλλά και τους εκπροσώπους του ΤΑΡ. Τους κυρίους που έλαβαν την πρόταση της εναλλακτικής όδευσης για να την μελετήσουν αλλά δεν επανήλθαν πότε.

Η Ενεργειακή Αιγαίου (κατ’ επέκταση και η Καβάλα Όιλ) είναι η πρώτη ελληνική εταιρία που αγοράζει γεωτρύπανο. Προ δεκαετιών την ίδια κίνηση έκανε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Χωρίς συνέχεια. «Χάθηκε» το γεωτρύπανο (που δεν ήταν ίδιων χαρακτηριστικών με αυτό που αγόρασε η Ενεργειακή) κάπου στην γραφειοκρατία του δημοσίου, στα πλάνα των συμβούλων που δεν έγιναν ποτέ πράξη. Αυτό όμως το γεωτρύπανο είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει την ίδια τύχη. Αν μάλιστα το δουλεύουν χέρια Καβαλιώτικα τότε ακόμη καλύτερα.

Το βράδυ της Τρίτης συναντήθηκαν στο Δημαρχείο, στη σύσκεψη για τον ΑΟΚ, ο Άγγελος Τσατσούλης και η Δήμητρα Τσανάκα. Αμέσως μετά τα ποδοσφαιρικά συνέχισαν παρέα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί πρόσωπο με πρόσωπο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τα είπε όλα με τη νέα δήμαρχο. Συμφώνησαν πλήρως σε στενή συνεργασία κι έτσι η ζωή συνεχίζεται χωρίς νέφη στη μεταξύ των φορέων και των προσώπων σχέση.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης η κ. Τσανάκα συνάντησε τον κ. Σιμιτσή στη Λέσχη Αξιωματικών. Βρέθηκαν εκεί για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας. Ο δήμαρχος πρώτος πήγε να παραπονεθεί στην κ. Τσανάκα. Αυτή αμέσως τον «έκοψε» ως προς τα θέματα της επιστολής της προς αυτόν. «Μη το παίρνεις προσωπικά» του είπε. Και τον έπεισε; Έτσι φάνηκε. Μπροστά σε άλλους (ιερέα, ταξίαρχο, απόστρατους κτλ) δεν δόθηκε συνέχεια. Η συζήτηση άλλαξε, έγινε περί ανέμων και υδάτων. Ο κ. Σιμιτσής πάντως το έλαβε το μήνυμα. Από εδώ και πέρα δεν θα το παίρνει προσωπικά…

Τα πολιτιστικά έντυπα και ιστοσελίδες των Αθηνών δίνουν μεγάλη σημασία σε μια μουσική εκδήλωση στο Ηρώδειο όπου για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στον συγκεκριμένο χώρο η Καβαλιώτισσα σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου. Η μία συνέντευξη πίσω από την άλλη, σε αυτές κάπου υπάρχει η Καβάλα. Σε ερώτηση για πού ζει, η κ. Βουλγαρίδου απαντά «Είμαι περαστική στην Ελλάδα, θα έλεγα. Στην Καβάλα, όπου και γεννήθηκα και ζει η οικογένειά μου, έχω να πάω δύο χρόνια».

Το γεγονός περιγράφεται στα ίδια ηλεκτρονικά και άλλα μέσα ως εξής: Η σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου, η περιζήτητη Ελληνίδα με κλεισμένες παραστάσεις μέχρι και το 2016 στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, ετοιμάζεται να τραγουδήσει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Θα είναι η Δυσδαιμόνα, η άσπιλη γυναίκα που φλέγεται από τον έρωτά της για τον Οθέλο (του Τζιουζέπε Βέρντι), υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του σπουδαίου Γιάννη Κόκκου, στην παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Πρώτη παράσταση την ερχόμενη Κυριακή.

Η Οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου και στην Καβάλα είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Ενδέχεται να αρχίσει σύντομα πανελλαδική εκστρατεία για τη συγκέντρωση βοήθειας που θα απευθύνεται στον λαό της Παλαιστίνης. Μόλις εξασφαλιστεί ο τρόπος που η βοήθεια θα φθάσει εκεί που πρέπει αμέσως θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις.

=================================================================
Η απάντηση του ΤΕΕ ΑΜ
Η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ έστειλε προχθές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης απαντητικό κείμενο σε σχέση με όσα έγραψε η Πρωϊνή τη Δευτέρα. Η απάντηση του ΤΕΕ ΑΜ δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα σήμερα στην εφημερίδα μας, με μικρή καθυστέρηση είναι αλήθεια. Πριν σχολιάσουμε την απάντηση του ΤΕΕ ΑΜ οφείλουμε να θυμηθούμε τι γράφαμε την περασμένη Δευτέρα. Γράφαμε ότι συνεδρίασε στη Δράμα η διοικούσα όπου συζήτησε το θέμα του LNG. Γράψαμε ότι όσοι ενημερώθηκαν στην Αθήνα (4-7) συνέταξαν κείμενο που παρουσίασαν στην ίδια διαδικασία. Επί της ουσίας το κείμενο- σημειώναμε τη Δευτέρα- δεν έχει κάτι νέο. Εκτιμούσαμε (σε αυτό επιμένουμε) ότι το ΤΕΕ ΑΜ θα περιμένει την ολοκλήρωση των μελετών, την παρουσίαση αυτών, την διαβούλευση που υποσχέθηκε η ΔΕΠΑ προκειμένου να επανέλθει. Τέλος γράφαμε τη Δευτέρα ότι οι 3 εκπρόσωποι του ΤΕΕ ΑΜ που στις 4 Ιούλη ενημερώθηκαν από τη ΔΕΠΑ «κόστισαν» 1.000 ευρώ περίπου. Τόσα πλήρωσε το τμήμα για αυτό το ταξίδι.
Με την απάντηση του το ΤΕΕ ΑΜ επαναλαμβάνει ότι οι συνεδριάσεις της διοικούσας γίνονται πότε στη Καβάλα, πότε στη Δράμα με συγκεκριμένη αναλογία. Αμφιβάλλουμε αν αυτό είναι δίκαιο αφού τα μέλη από την Καβάλα είναι πολύ περισσότερα από τα μέλη της Δράμας. Χωρίς το θέμα να είναι μείζον, διαπιστώνουμε ότι επί Κυριαζίδη έγινε το αναμενόμενο. Οι συνεδριάσεις στη Δράμα είναι σαφώς περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν. Αναγνωρίζουμε όμως ότι ο πρόεδρος είναι πολύ συχνά στη Καβάλα. Αυτό- εκτός των άλλων- μπορεί να θεωρηθεί κι αυτονόητο.
Όταν σε καλεί η ΔΕΠΑ να σε ενημερώσει για κάτι που αυτή προτείνει τότε την δαπάνη του ταξιδιού κτλ οφείλει να την αναλάβει. Αν έγινε αυτό τότε κανένα πρόβλημα. Έγινε; Ακόμη και με την απάντηση του το ΤΕΕ ΑΜ δεν θα ξεκαθαρίζει ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό. Είναι θέμα σωστής διαδικασίας (άσχετα από το τι συμβαίνει σε άλλα ταξίδια). Είναι θέμα ειδικό το θέμα του LNG. Η ΔΕΠΑ που δεν έκανε τίποτα σωστό ως τώρα, πρέπει τουλάχιστον να αναλάβει τα έξοδα όσων πραγματοποιεί στην Αθήνα ενώ όφειλε να τα οργανώσει έγκαιρα στην Καβάλα.
Εξ αυτού του λόγου το ΤΕΕ ΑΜ κάθε φορά που συζητά για το πλωτό LNG επιβάλλεται να δίνει την απαραίτητη δημοσιότητα. Όταν π.χ. η διοικούσα συζητά τι έγινε στην ενημέρωση της 4ης Ιουλίου πρέπει να υπάρχει ανακοίνωση κι όχι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Επί της ουσίας η στήλη αλλά και η Πρωϊνή επιμένουν, το ΤΕΕ ΑΜ από εδώ και πέρα θα περιμένει. Αυτό θα ήταν καλύτερο να το μαθαίναμε από τους ίδιους αν εξέδιδαν μια ανακοίνωση αμέσως μετά τη συνεδρίαση. Δεν το έκαναν. Κακώς.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης