• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ ΑΜ σύσκεψη σημαντική με θέμα την όδευση του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων. Προς γενική έκπληξη στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό έγινε πρώτη φορά (από τότε που ανέκυψε το θέμα), έγινε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ ΑΜ που διοργάνωσε τη συνάντηση. Κρίμα. Κρίμα για τη διοίκηση του ΤΕΕ ΑΜ που φαίνεται ότι αποφεύγει τους δημοσιογράφους ενώ όφειλε να κάνει το αντίθετο. Δεν έχει σημασία τι ειπώθηκε, τι αποφασίστηκε, τι προτάθηκε κτλ. Σημασία έχει το πρωτοφανές γεγονός του αποκλεισμού των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Κρίμα για τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ, κρίμα για τον πρόεδρο αυτής. Από εδώ και πέρα τους έχουμε ικανούς για όλα.

Δυστυχώς για μας αυτοί οι άνθρωποι- ή μάλλον και αυτοί οι άνθρωποι- χειρίζονται εκτός από το θέμα του ΤΑΡ και αυτό του πλωτού LNG. Πλέον δεν τους εμπιστευόμαστε, δεν είναι η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ ΑΜ σε επαφή με την τοπική κοινωνία που ζητά να είναι όλα στο φως. Αυτοί όμως κρύβονται και κρύβουν διαδικασίες που έπρεπε να προβάλλουν. Αν στη Δράμα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά και συνηθισμένα δεν το ξέρουμε. Εμείς εδώ στην Καβάλα έχουμε συνηθίσει αλλιώς. Επιβάλλεται να γίνεται αλλιώς.

Επί της ουσίας τώρα. Όπως λένε οι πληροφορίες μας χθες ο ΤΑΡ απέρριψε την λεγόμενη «πρόταση εναλλακτικής όδευσης» των δύο Επιμελητηρίων. Τάχα έχει τεχνικά προβλήματα. Τάχα δεν μπορεί να ακολουθηθεί αυτή η όδευση. Οι εκπρόσωποι του αγωγού έκαναν δικές τους προτάσεις που όλες περιλαμβάνουν όδευση μέσα από τα Τενάγη. Απορρίφθηκαν ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Άρα επί της ουσίας δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος. Αυτό δεν είναι καλό νέο.

Τώρα που προκύπτει οριστικό αδιέξοδο, τώρα οι εκπρόσωποι του αγωγού θα προσπαθήσουν να κάνουν την δουλειά τους. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Εννοούμε τους τοπικούς φορείς που δέχθηκαν τις αντιρρήσεις των αγροτών. Δεν εννοούμε το ΤΕΕ ΑΜ. Αυτό πρέπει να συνεχίσει να είναι σε μυστικότητα… Μη τυχόν και στενοχωρήσει είτε την ΔΕΠΑ, είτε τον ΤΑΡ.

Αγρότης από τον πρώην δήμο Ελευθερών υποδέχθηκε χθες το πρωί στο Ελαιοχώρι τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με μια ωραία ατάκα. Η οποία έχει σχέση με το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών κι όχι με τα προβλήματα από τον περονόσπορο. «Αφήσατε να μας διοικούν τόσο καιρό δήμαρχοι που έχασαν τις εκλογές» είπε κι άφησε «κάγκελο» τον κ. Καραγιαννίδη και την κ. Αμμανατίδη. Ήθελε να πει ότι ένας ηττημένος δήμαρχος που σε λίγο καιρό αποχωρεί δεν ενδιαφέρεται για την ανάδειξη των προβλημάτων του τόπου κι έτσι δεν δραστηριοποιείται όσο θα περίμενε κάποιος (ή όσο θα έπρεπε) σε ζητήματα όπως αυτά που υπάρχουν τελευταία στο Παγγαίο κι αφορούν τα σταφύλια.

Σε γενικές γραμμές οι αγρότες που μίλησαν χθες με τους βουλευτές και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε να ξεχωρίζουν τους πολιτικούς που διοικούν με τους πολιτικούς που κάνουν αντιπολίτευση. Κατά κάποιο τρόπο υπήρξαν αγρότες που ξέσπασαν κατά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης λες κι αυτοί ήταν εκπρόσωποι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι οι Καραγιαννίδης- Αμμανατίδου βρίσκονταν συχνά υπό πίεση. Σε αυτό το λόγο ίσως οφείλεται το λάθος της κ. Αμμανατίδου. Παρουσίασε στους αγρότες τον Τάκη Εμμανουηλίδη ως «Τάκη Ευθυμιάδη». Καλά που ήταν σε ετοιμότητα ο Κώστας Μορφίδης και την διόρθωσε.

Οι υποστηρικτές στην Καβάλα του κ. Σώρρα άρχισαν νέες ενημερωτικές επαφές με τους τοπικούς φορείς. Ενημέρωσαν ήδη τον Παναγιώτη Αρσονιάδη, ζήτησαν ραντεβού να ενημερώσουν και τον Άγγελο Τσατσούλη. Δεν αποκλείεται οι ενημερωτικές συναντήσεις να φθάσουν ως τους 4 βουλευτές. Σε όλους λένε τα ίδια. Ότι αν ακολουθηθεί η πρόταση Σώρρα η χώρα μας θα βγει γρήγορα και χωρίς άλλες «απώλειες» από την οικονομική κρίση.

Ο μεγαλομέτοχος της Ενεργειακής Αιγαίου εφοπλιστής κ. Στάθης Τοπούζογλου παρακολούθησε την Τετάρτη την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο Λούσυ. Όπως πάντα ήταν μακριά από το πάνελ, πίσω πίσω για να μην κάνει καθόλου αισθητή την παρουσία του. Άκουσε με προσοχή την εισήγηση του κ. Ρήγα αλλά και την διαδικασία των ερωτήσεων- απαντήσεων.

Το βράδυ της Τετάρτης η νέα δήμαρχος συνάντησε τα μέλη της δημοτικής της ομάδας, συζήτησαν ένα κυρίως θέμα. Αυτό της αδειοδότησης των αθλητικών χώρων του Δήμου. Πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους (από τα πρώτα) τον Σεπτέμβρη. Χθες οριστικοποιήθηκε ότι η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημάρχου, των δημοτικών και τοπικών συμβούλων θα γίνει στις 8 το απόγευμα την Παρασκευή 29 Αυγούστου. Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Η ορκωμοσία των νέων δημοτικών και τοπικών συμβούλων συμφέρει οικονομικά τον Δήμο Καβάλας. Υπολογίζεται ότι θα βάλει στο ταμείο του περισσότερες από 50.000 ευρώ. Πρόκειται για χρήματα που θα πληρώσουν αυτοί που θέλουν πάση θυσία να ορκιστούν στις 29 Αυγούστου. Όπως γράφαμε και χθες πριν ορκιστούν πρέπει πρώτα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι κάτοικοι του Παληού. Βάση του περιεχομένου της μόνοι τους θα φτιάξουν τις τουαλέτες του δημοτικού σχολείου! Το κείμενο (πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο) αναφέρει τα ακόλουθα: Ανακοίνωση. Ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού του Παληού προτίθεται να ανακαινίσει τις τουαλέτες του Δημοτικού Σχολείου. Για το λόγο αυτό καλεί όποιον ελεύθερο επαγγελματία ασχολείται με σχετικές επισκευές και ενδιαφέρεται να αναλάβει το έργο, να υποβάλλει προσφορά. Λεπτομέρειες για το έργο θα δοθούν στη έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28/7 στις 7.00 στο χώρο του σχολείου.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος επισκέφθηκε προχθές το έργο στο φράγμα του Μαρμαρά κι ανάρτησε σχετική φωτογραφία στο διαδίκτυο. Ο Θόδωρος Καλλιοντζής που όλα τα βλέπει κι όλα τα παρακολουθεί, δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει με το γνωστό του στυλ (στέλνοντας το εξίσου γνωστό μήνυμα που αφορά το έργο του). Γράφει λοιπόν: «Μέσον έτους 2014 κι ακόμα έχει πολύ δρόμο.. Θα είχε τελειώσει το 2012 αν δεν πάγωνε την χρηματοδότηση η τότε νεοεκλεγείσα ηγεσία του ΥΠ.Α.ΑΝ. (εκλογές Οκτωβρίου 2009) . Τοπικοί παράγοντες κόμματος που συγκυβερνά σήμερα έβαλαν το χεράκι τους να ανασταλεί η συνέχισή του μέχρι να τελειώσει η θητεία(τέλος του 2010) της διοίκησης της Νομαρχίας που το ξεκίνησε. Η καθυστέρηση δημιούργησε εμπλοκές με συνέπεια ακόμα να βγαίνουν φωτό με φόντο τα νταμάρια!Θόδωρε καλή δύναμη».

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης του απαντά (ηλεκτρονικά κι αυτός) ότι στοχεύει στην ολοκλήρωση και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου. Βάση πληροφοριών «ψηλά» στην ατζέντα του κ. Μαρκόπουλου είναι το έργο ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου. Έργο που επίσης θα προκαλέσει τα σχόλια του τελευταίου αιρετού Νομάρχη της Καβάλας. Έργο απαραίτητο, έργο που επί Γρανά έμεινε στάσιμο, έργο ιδιαίτερα ακριβό.

Χθες ο Γιώργος Παυλίδης έδωσε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ξάνθης όπου περιέγραψε τις σκέψεις του και τις πρώτες του δράσεις. «Να ανοίξουμε τα φτερά μας εκεί που έχουμε τις δυνατότητες» είπε κι επανέλαβε ότι στοχεύει να μετατρέψει την ΑΜΘ και σε τουριστικό προορισμό αριστείας. «Να φέρουμε τουρίστες από τα Βαλκάνια» συμπλήρωσε. «Να δίνουμε ένα ευρώ κι οι συμπολίτες μας να βγάζουν εκατό» τόνισε με νόημα.

Όλα αυτά σαφώς κι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Χρειάζονται φυσικά κι έναν αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, αυτόν του τουρισμού. Να που ξαναγίνεται επίκαιρη η διαδικασία για την επιλογή κατάλληλου προσώπου. Κι όταν αναφερόμαστε σε κατάλληλο πρόσωπο εννοούμε πρόσωπο από τη Καβάλα. Εδώ άλλωστε υπάρχει η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση της ΑΜΘ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης