• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Συντονιστική Επιτροπή του συλλαλητηρίου κατά του πλωτού LNG κάλεσε σε απολογισμό- χθες το μεσημέρι στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης- την Οργανωτική Επιτροπή της ίδιας προσπάθειας. Ανταποκρίθηκαν δύο- τρεις μόνο άνθρωποι, οι δε δημοσιογράφοι που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση ήταν σαφώς περισσότεροι. Έμειναν όμως με την όρεξη του ρεπορτάζ. Για λόγους που θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε πιο κάτω, το σχέδιο έμεινε μακριά από την επιτυχία. Ας πούμε –δίνοντας τόπο στην οργή- ότι φταίει το Καλοκαίρι. Κι ο Αύγουστος μαζί.

Αυτή η εξήγηση είναι προτιμότερη από την ανάλυση της χθεσινής προαναφερθείσας εικόνας και κατάστασης. Κάποιοι απουσίαζαν επειδή την ίδια ώρα ήταν σε σύσκεψη με θέμα τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Δεν είπαν τίποτα για την ταυτόχρονη σύσκεψη, ούτε ειδοποίησαν ώστε οι άλλοι (της δημοτικής βιβλιοθήκης) να μην τους περιμένουν άδικα. Άλλοι απουσίαζαν συνειδητά επειδή είναι θυμωμένοι. Τελικά η χθεσινή αποτυχία πρέπει να κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη τη ΔΕΠΑ. Υπάρχουν πια συγκεκριμένα γεγονότα που δείχνουν (ή προετοιμάζουν) διάσπαση του Καβαλιώτικου αντίLNG μετώπου.

Ο λόγος που υπάρχει ενδεχόμενο να έχει γίνει ή να ετοιμάζεται να γίνει κάτι τέτοιο δεν είναι σημαντικός. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι από την ενημέρωση της 4ης Ιουλίου άλλαξαν άποψη. Πιθανότερο είναι η διάσπαση να οφείλεται σε μικρής σημασίας τοπικά ζητήματα που αφορούν όχι τους θεσμούς αλλά τα πρόσωπα που σήμερα τους εκπροσωπούν. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Ας ευχηθούμε αυτό να κρατήσει λίγο. Κι όταν η ΔΕΠΑ επανέλθει επιμένοντας στο πλωτό LNG, αυτά τα μείνουν στην άκρη.

Πανηγυρίζει ο Γιώργος Καλαντζής επειδή όπως υποστηρίζει κατάφερε να δεσμεύσει υπέρ του Ανοιχτού Πανεπιστημίου στην Καβάλα, τον Υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτό- ανακοινώνει ο κ. Καλαντζής- έγινε πρόσφατα, στο ραντεβού που ο ίδιος οργάνωσε. Από τη μια ο κ. Λοβέρδος, από την άλλη ο πρόεδρος του ΤΕΙ. Στη μέση ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Εντάξει, αλλά ίδια πράγματα δεν μας είπε προ 10ημέρου κι ο Γιάννης Πασχαλίδης; Με τη διαφορά ότι ο κ. Πασχαλίδης πήγε μόνος στον αρμόδιο Υπουργό, όχι με τον πρόεδρο του ΤΕΙ.

Μένει τώρα να δράσουν για το ίδιο ζήτημα οι άλλοι δύο τοπικοί βουλευτές. Ο κ. Κλειτσιώτης να πάει στον Λοβέρδο μαζί με αντιπρόεδρο του ΤΕΙ (λέμε τώρα) κι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μόνος του ή με τη νέα Δήμαρχο. Και σε αυτούς ο Υπουργός Παιδείας θα πει τα ίδια. Ότι συμφωνεί στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Και αυτοί (οι δύο βουλευτές) θα αποκτήσουν δικαίωμα για πανηγυρικές δηλώσεις ή για το απαραίτητο εορταστικό δελτίο τύπου. Κάπως έτσι και οι 4 θα έχουν κάνει το κομμάτι τους. Άλλος πρώτος, άλλος δεύτερος κτλ

Αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο κάνουμε κριτική και στους 4 βουλευτές του Νομού μας. Δρουν χωρίς κανέναν μεταξύ τους συντονισμό, επιμένουν στα ίδια ενώ άλλα σοβαρότερα θέματα τους περιμένουν. Έχουμε και λέμε. Τι έκαναν οι 4 βουλευτές για την αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου; Τίποτα. Ήρθε ο Άδωνις τον Απρίλιο και μετά τίποτα. Τι έκαναν οι 4 βουλευτές για την αξιοποίηση του παλαιού δικαστηρίου; Τους αρέσει που είναι άδειο εδώ και 4 χρόνια; Ξέρουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πρόταση αξιοποίησης προς το συμφέρον της πόλης;

Τι έκαναν οι 4 βουλευτές για το πιο πρόσφατο θέμα κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνει άδικα το κόστος λειτουργίας της ΒΦΛ; Υποσχέθηκαν πολλά, προσπάθησαν αλλά ο φόρος ισχύει ακόμη. Τι έκαναν οι 4 βουλευτές με την ανάγκη χρηματοδότησης των έργων στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Λουκά; Τους λέει κάτι η είδηση ότι το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο δεν θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβρη;

Υπάρχουν πολλά ακόμη μείζονος σημασίας τοπικά θέματα για τα οποία οι βουλευτές δεν κάνουν τίποτα. Κι αν προσπαθούν, η προσπάθεια τους δεν έχει αποτέλεσμα. Για αυτό το αναποτελεσματικό τοπίο φταίει και το ότι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Αντί μαζί να επισκεφθούν τον Υπουργό Παιδείας για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Καβάλας, τον επισκέπτονται κάθε ένας χωριστά(για το ίδιο θέμα) φλερτάροντας με μια διαδικασία στα όρια της γραφικότητας. Τι λέει άραγε ο Υπουργός όταν ακούει τον έναν μετά τον άλλον τους βουλευτές της Καβάλας να του ζητούν το ίδιο πράγμα. Λέει και στους δύο ναι κι αυτοί χαίρονται, πανηγυρίζουν λες και ήρθε η πρώτη μέρα της Άνοιξης…

Ο Νομός Καβάλας τους θέλει συχνότερα όλους μαζί. Πιο δυνατούς, με καλύτερα και συχνότερα αποτελέσματα. Οι ανάγκες του τόπου επιβάλλουν μεταξύ τους συνεργασία. Σχεδόν καθημερινή. Όχι υπό το πνεύμα του εκλογικού οφέλους αλλά για να λύνονται τα προβλήματα. Τα οποία δυστυχώς δεν λύνονται με την άλλη μέθοδο. Οι εποχές άλλαξαν. Τα «κατόπιν ενεργειών» του ενός δεν φέρνουν αυτό που ζητούν οι πολίτες. Ας συνεργαστούν με ειλικρίνεια μπας και πάρουν τη δική τους ρεβάνς.

Την ώρα που η νέα δήμαρχος προετοιμάζεται για να αναλάβει καθήκοντα περίπου σε έναν μήνα από σήμερα, συχνά προκύπτουν αδικαιολόγητες αντιπαραθέσεις και μετεκλογικές ανούσιες «αλληλογραφίες». Πότε η μία πλευρά κάνει την αρχή, πότε η άλλη. Αυτά τα πράγματα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Αποπροσανατολίζουν, κουράζουν. Ένα μόνο πράγμα χρειάζεται. Η νέα δήμαρχος να ενημερωθεί σωστά, να προσαρμοστεί γρήγορα, να βοηθηθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους απερχόμενους δημοτικούς άρχοντες. Όλα τα άλλα είναι «σε λόγια να βρισκόμαστε».

Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης έγραψε στο facebook για την μη κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη ΒΦΛ. Έστειλε μήνυμα διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο: «Ευτυχώς η λογική και η ψυχραιμία επεκράτησαν στα λιπάσματα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στο Υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον ως προς την λογική. Το αυτονόητο ρε παλικάρια στην Καραγεώργη Σερβίας .Τι περιμένετε και δεν καταργείται τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αέριο που χρησιμοποιεί η ELFE για παραγωγή αμμωνίας; Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας ,βουλευτές ,ΝΟΔΕ, ΔΗΜΤΟ συνδικαλιστές δήμαρχοι, να σας λέμε ότι σε αυτήν την βιομηχανία «ακουμπά» η οικονομία μιας ολόκληρης περιοχής και η ζωή 1000 οικογενειών. Ο δε πρωθυπουργός τονίζει σε κάθε περίπτωση ότι πρέπει να στηριχθεί η Ελληνική επιχείρηση ,ειδικά οι εξαγωγικές. Εσείς κύριοι του υπουργείου οικονομικών δεν «χαμπαριάζετε» τίποτα…».

Υιοθετούμε και συμπληρώνουμε: Οι 4 βουλευτές της Καβάλας παρακολουθούν καθημερινά- έτσι δεν πρέπει;- το θέμα; Πιέζουν συστηματικά και συντονισμένα; Έφθασαν εκεί που πρέπει για το αίτημα; Διότι πριν την εύκολη κριτική προέχει και προηγείται η αυτοκριτική.

Άργησε το ΤΕΕ ΑΜ αλλά επιτέλους χθες εξέδωσε ανακοίνωση για την μυστική σύσκεψη με τους εκπροσώπους του ΤΑΡ την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι. Επειδή παρόντες δεν ήμασταν στη συζήτηση (λόγω της γνωστής μυστικότητας) ορισμένα σημεία του δελτίου τύπου (όπως είναι γραμμένα σε αυτό) δεν γίνονται κατανοητά. Κατά τα άλλα σημειώνουμε (επί του ίδιου δελτίου τύπου) τα ακόλουθα: Το ΤΕΕ ΑΜ γνώριζε από την Τετάρτη 23 Ιουλίου για την σύσκεψη. Ενώ έκανε το χατίρι των εκπροσώπων του ΤΑΡ να ειδοποιήσει αυτό τους ΓΕΩΤΕΕ κι Αγροτικό Σύλλογο, δεν είπε τίποτα στα μέσα ενημέρωσης. Μήπως και για αυτή τη μυστικότητα υπήρξε άλλη …παράκληση από τους εκπροσώπους του ΤΑΡ;

Το δελτίο τύπου επί της ουσίας «βγάζει» μια αισιοδοξία για μια θετική έκβαση του διαλόγου που συνεχίζεται, θέμα του οποίου είναι η διέλευση του αγωγού εκτός Τεναγών. Αυτό δεν προκύπτει από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις του συλλόγου αγροτών. Άλλα λέει το ΤΕΕ ΑΜ κι άλλα υποστηρίζει ο σύλλογος των Αγροτών, αν και άπαντες αναφέρονται στην ίδια συζήτηση. Ελπίζουμε και ευχόμαστε όταν και αν ο ΤΑΡ επανέλθει –μέσω του ΤΕΕ ΑΜ- το τμήμα να έχει την προνοητικότητα να ενημερώσει τα τοπικά μέσα. Κάτι που ακόμη δεν καταλάβαμε γιατί δεν έκανε την προηγούμενη εβδομάδα.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης