μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ιστορία από την αρχή
Ας δούμε την ιστορία από την αρχή. Στο τέλος Μάη η Δήμητρα Τσανάκα κέρδισε τις εκλογές, εξελέγη πρώτη γυναίκα δήμαρχος στον Δήμο Καβάλας. Οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις την περίμεναν στη … γωνία. Ήταν συγκεκριμένες, διατυπώθηκαν αμέσως μετά τη νίκη της. Η νέα δήμαρχος απάντησε ευγενικά και «κοφτά». Ονόματα- είπε- τον 15Αυγούστο. Ήταν ένα μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση. Ήταν αυτό που ήθελε να κάνει αλλά στο τέλος δεν έκανε. Πολύ νωρίτερα άρχισε η ίδια να αποφασίζει και να διαρρέει τις αποφάσεις της στα μέσα ενημέρωσης. Ναι μεν είχε υποχωρήσει σε σχέση με την αρχική της δήλωση, αυτό όμως ήταν φυσιολογικό. Ουδείς- ούτε κι η ίδια- μπορούσε να περιμένει ως τον 15Αυγουστο.
Το πρώτο όνομα που έγινε γνωστό ήταν αυτού του νέου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Έγινε λέει συμφωνία μεταξύ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων (και δικηγόρων) όπου ο πρώτος σε σταυρούς θα ήταν ο πρόεδρος. Η συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα αφορά όλη την 5ετία κι είναι συνέχεια ενός άγραφου νόμου. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας είναι δικηγόρος. Αυτό το άρχισε (συμπτωματικά μάλλον) ο Γιώργος Γκόλνας. Έμεινε πρόεδρος επί 16 χρόνια. Ο Εριφυλλίδης είχε πρόεδρο τον Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλο, είχε όμως και τον Νίκο Μαυρίδη που δεν είναι δικηγόρος. Επί Σιμιτσή το δικηγορικό επάγγελμα «δοξάστηκε» για τα καλά. Παύλος Γεωργιάδης και Άννα Σπανδώνη ενίσχυσαν την παράδοση. Τώρα έρχεται η ώρα του επίσης δικηγόρου Γιώργου Γραμμένου.
Η πρώτη απόφαση της κ. Τσανάκα που έγινε γνωστή- μέσω διαρροών αρχικά- αφορούσε τον Ηλία Καλανταρίδη. Στις 8 Ιουλίου μάθαμε ότι δέχθηκε τη πρόταση της να είναι αντιδήμαρχος αρμόδιος για το πρώην Δήμο Φιλίππων. Απόφαση σωστή και αναμενόμενη αφού ο κ. Καλανταρίδης ξεχωρίζει (λόγω εμπειρίας) απ’ τους εκλεγμένους από το πρώην Δήμο Φιλίππων συμβούλους. Αρχές Ιουλίου μάθαμε ότι ο Φίλιππας Φιλιππίδης προορίζεται για αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας. Ο ίδιος ακόμη και τώρα λέει ότι αυτό δεν είναι σίγουρο. Για την κ. Τσανάκα είναι σίγουρο. Στα μέσα Ιουλίου μάθαμε για τον Γιώργο Φιλόσογλου και τον Μιχάλη Λυχούνα ενώ προχθές μάθαμε για τους Κορίνα Χιώτη Πρασά- Αναστασία Ιωσηφίδου- Δημήτρη Καζανίδη. Κατόπιν όλων αυτών το σχήμα διοίκησης που ξέρουμε (υπολογίζοντας όσα έγιναν γνωστά μετά τις εκλογές) είναι το ακόλουθο:
Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Κορίνα Χιώτη Πρασά
Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Παιδείας: Γιώργος Φιλόσογλου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού: Μιχάλης Λυχούνας
Αντιδήμαρχος πρώην Δήμου Φιλίππων: Ηλίας Καλανταρίδης
Αντιδήμαρχος Οικονομικών: Δήμος Τουλκίδης
Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας- Πολεοδομίας: Φίλιππος Φιλιππίδης
Από πλευράς προέδρων γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Δημοφέλεια: Αναστασία Ιωσηφίδου
ΔΕΥΑΚ: Δημήτρης Καζανίδης
ΔΗΠΕΘΕ: Μαρία Καραβία
Αλληλεγγύη: Ευαγγελία Δρακονάκη
Σχολικής Επιτροπής: Μαρία Φρατζεσκάκη
Δεν ξέρουμε τον γραμματέα του Δήμου (μάλλον θα είναι ο Μπάμπης Δράκος), τον πρόεδρο του Δημοτικού Ωδείου, τον πρόεδρο της δεύτερης σχολικής επιτροπής, τον πρόεδρο της τεχνικής επιτροπής που θα λειτουργεί το κλειστό κολυμβητήριο (ακούγεται το όνομα του Τέλη Παπάζογλου). Ξέρουμε ότι από την ομάδα 25 δημοτικών συμβούλων της κ. Τσανάκα δύο δημοτικοί σύμβουλοι (Παπαντίδης- Ξανθόπουλος) δεν επιθυμούν θέση διοίκησης τα πρώτα χρόνια της 5ετιας. Ξέρουμε ότι πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου δημοτικής κοινότητας Καβάλας θα είναι η Φωτεινή Κόγια. Η κ. Κόγια θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
*Εκτός από τα ονόματα που ήδη αναφέραμε η ομάδα της κ. Τσανάκα διαθέτει και τους ακόλουθους δημοτικούς συμβούλους:
Πεταλωτής Σταύρος- δήλωσε πολλές φορές ότι θα ήθελε να επιστρέψει στη ΔΕΥΑΚ, για τη θέση επελέγη άλλος
Μαυρίδης Νίκος- δήλωσε ότι θα είναι δεκτή οποιαδήποτε απόφαση της δημάρχου
Τσουρουκίδης Ανέστης- το όνομα του ακούστηκε για αντιδήμαρχος Καθαριότητας αλλά επελέγη άλλη
Τζατζάρης Θόδωρος- δήλωσε ότι θα είναι δεκτή οποιαδήποτε απόφαση της δημάρχου
Κουφατζής Μπάμπης
Πετρόπουλος Πέτρος
Τελίδης Άκης
Κλωνάρη Μαρία- μετέχει στην επιτροπή που θα ετοιμάσει μια από τις πρώτες εκδηλώσεις της διοίκησης Τσανάκα, την υποδοχή στην Καβάλα της φλόγας των Special Olympics.
Τριανταφυλλίδης Χάρης
Μπόνιας Ζήσης
Δαλακούρας Πέτρος
Πασχαλίδης Χρήστος

300 παιδιά αστυνομικών στη Νέα Πέραμο
Ο διευθυντής του ιδρύματος «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας» ενημέρωσε γραπτώς τον Δήμο Παγγαίου ότι 300 παιδιά αστυνομικών (και εν αποστρατεία και ενεργεία) θα φιλοξενηθούν στις παιδικές κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου τον μήνα Αύγουστο. Τα παιδιά γεννημένα τα έτη 1998 έως 2007 θα μείνουν στις κατασκηνώσεις το διάστημα 17 με 26 Αυγούστου. Βάση της ίδιας απόφασης θα προέρχονται από διάφορους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Για κάθε ένα παιδί το ίδρυμα θα πληρώσει τον Δήμο Παγγαίου 50 ευρώ.
Φέτος στις κατασκηνώσεις της Νέας Περάμου φιλοξενήθηκαν- μεταξύ των άλλων- 35 άτομα με ειδικές ανάγκες προερχόμενο από ίδρυμα που τα απασχολεί καθημερινά στην πόλη των Σερρών.

Εκτίμηση ακινήτου
Πέρσι το Καλοκαίρι αφαιρέθηκε η άδεια από την Διεθνή Ένωση Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρία. Η διαδικασία εκκαθάρισης εξελίσσεται, φθάνει ως την Καβάλα. Πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης συγκρότησε 3μελή επιτροπή για την εκτίμηση ακινήτου της υπό εκκαθάριση εταιρίας. Πρόκειται για χώρο γραφείου στην οδό Δαγκλή στην πόλη μας. Στην επιτροπή εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου μετέχει ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

Ευχές και άλλα
Δεν έχασε ευκαιρία ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Αντωνιάδης. Ευχήθηκε ηλεκτρονικά στους νέους συνεργάτες της κ. Τσανάκα. Το σύντομο κείμενο αναφέρει: «Εύχομαι καλή Δύναμη και επιτυχία στους νέους αντιδήμαρχους και στους Προέδρους της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ, ΔΕΥΑΚ, Σχολικών Επιτροπών, που ανακοίνωσε η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και να είναι σίγουροι ότι θα είμαστε, ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, δίπλα τους στο δύσκολο αγώνα που αναλαμβάνουν για μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ανοικτή πόλη, όπως αρμόζει στην Καβάλα μας».
Στον ίδιο βηματισμό και ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Γράφει στο facebook «Με την ευκαιρία που μου δίνει η ανακοίνωση του διοικητικού σχήματος του Δήμου Καβάλας από την Δήμαρχο κ. Τσανάκα , εύχομαι και πάλι καλή επιτυχία στην ίδια και στους συνεργάτες της. Ιδιαίτερα θέλω να ευχηθώ στην Αναστασία Ιωσηφίδου που αναλαμβάνει πρόεδρος της ”ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” , στους αντιδημάρχους Κορίνα Πρασά και Δημοσθένη Τουλκίδη , συμπολίτες που συμμετείχαν για πρώτη φορά στα κοινά μετά από δική μου πρόσκληση όπως και στον αντιδήμαρχο της Δ.Ε. του πρώην Δήμου Φιλίππων Ηλία Καλανταρίδη. Καλή δύναμη σε όλους».
Υπάρχει τέλος ένα κειμενάκι του νέου αντιδημάρχου Γιώργου Φιλόσογλου: «Η νέα δήμαρχος έχει σχεδόν ολοκληρώσει το παζλ της νέας διοικητικής της ομάδας για τον δήμο Καβάλας. Συνεπής σε αυτό που προεκλογικά έλεγε για ανανέωση προσώπων και ανάληψη καθηκόντων από πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν διοικητικές θέσεις. Επίσης διέψευσε όλους εκείνους που κάνανε λόγο για δήθεν προεκλογικές συμμαχίες με λάφυρο τα πόστα διοίκησης. Η ενημέρωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και μόλις ολοκληρωθεί μετά φυσικά και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μας εκτιμώ πως θα απευθυνθεί στους δημότες μας ώστε να τους εκθέσει την πραγματική κατάσταση και το χρονοδιάγραμμα των αμέσως επόμενων ενεργειών της. Καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους και πίστη στο δόγμα της δημάρχου: εργατικότητα, σεμνότητα και ταπεινότητα».

Θετικά σχόλια
Η γνωστή ιστοσελίδα energypress.gr φιλοξένησε θετικά σχόλια για την Ενεργειακή Αιγαίου την Παρασκευή. Συνδύασε την «αργή» κινητικότητα από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις συγκεκριμένες πράξεις- δράσεις της εταιρίας στην Καβάλα. Το κείμενο είναι το ακόλουθο: Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστική (αλλά και ενισχυτική) της κινητικότητας που καταγράφεται στον ελληνικό χώρο, είναι η επενδυτική δραστηριότητα της Energean Oil που προχωρά σε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα κινήσεις. «Είναι σαφές ότι το μήνυμα – πρόσκληση που θέλει να στείλει στους ξένους επενδυτές η ελληνική κυβέρνηση ενισχύεται από το γεγονός ότι μια ιδιωτική εταιρεία επενδύει μεγάλα ποσά, δημιουργεί σοβαρές υποδομές και κυρίως δηλώνει έμπρακτα το παρών στα εγχώρια ερευνητικά projects», δηλώνει στο energypress αρμόδιος παράγοντας. Η δήλωση αφορά προφανώς την πρόσφατη ανακοίνωση της Energean για την απόκτηση του γεωτρύπανου Energean Force, (προς υλοποίηση του ύψους 165 εκατ. ευρώ επενδυτικού προγράμματος στα κοιτάσματα του Πρίνου, του Βόρειου Πρίνου και του Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας), αλλά και για το «στήσιμο» δύο νέων εξεδρών – για πρώτη φορά μετά το 1977 – μίας στον Βόρειο Πρίνο και μίας στο Έψιλον. Κινήσεις, σημειωτέον, οι οποίες δημιουργούν μια σοβαρή ερευνητική υποδομή στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και η έλευση προ τριμήνου στο λιμάνι της Καβάλας του πλοίου Valiant Energy, μοναδικού στο είδος, στο μέγεθος και στις δυνατότητές του για την Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης