μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης αποφάσισε χθες να θέσει σε καραντίνα 8 κτηνοτροφικές μονάδες του ίδιου Νομού λόγω κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού. Εντός των ημερών στην ίδια δύσκολη θέση θα βρεθεί η αντίστοιχη υπηρεσία της Καβάλας. Περιμένει αποτελέσματα από δείγματα (αιμοληψίες ζώων) 10 κτηνοτροφικών μονάδων. Η νόσος είναι η ίδια, η εξάπλωση εντυπωσιακή κι ασταμάτητη. Πως όμως να σταματήσει μια ασθένεια όταν κανείς δεν κάνει τίποτα; Οι κτηνοτρόφοι ψεκάζουν αλλά αγοράζουν μικρές ποσότητες των ακριβών εντομοκτόνων. Το κράτος παρακολουθεί, η Περιφέρεια ΑΜΘ το ίδιο.

Όταν με αυτήν την αδράνεια και την απραξία παρακολουθείς ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, είναι θέμα χρόνου να βρεθείς μπροστά σε ένα τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα. Οι απερχόμενοι …. απέρχονται και οι επόμενοι ενημερώνονται. Ο …τέλειος αυτός συνδυασμός μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να υπάρξουν ακόμη χειρότερα σε σχέση με το ζωικό κεφάλαιο της ΑΜΘ. Ε και; Οι εισαγωγές ζώων να είναι καλά… Θα εισάγουμε όσα ζώα «χάσουμε» -δηλαδή θα πληρώσουμε- κι έτσι η ζωή θα ακολουθήσει την δική της πορεία. Είναι αυτό που πάντα ισχυριζόμαστε, στο μέσο ή στο τέλος μιας οποιαδήποτε περιπέτειας: Κι η ζωή συνεχίζεται.

Ναι αλλά πως συνεχίζεται… Σφάλματα, παραλείψεις, αδιαφορία και συνεχιζόμενη παθητική στάση επιβαρύνουν ένα κλίμα δύσκολο. Οι κτηνοτρόφοι περισσότερο ενδιαφέρονται για τις εξισωτικές αποζημιώσεις παρά για το ενδεχόμενο να μείνουν (λόγω καταρροϊκού πυρετού) χωρίς ζώα. Οι καταναλωτές έχουν τα δικά τους ενώ η Κυβέρνηση περιμένει πάντα να μάθει νέα για την εξέλιξη των αρχαιολογικών ερευνών στην Αμφίπολη. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα τα αφήνουμε στη τύχη τους κι όπου βγει. Δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε η τελευταία φορά.

Ο Πεταλωτής –που θα ασχοληθεί με το μάνατζμεντ της ΔΕΥΑΚ- υποστηρίζει λύση ιδιωτικοποίησης της αλλά η νέα δήμαρχος διαφωνεί. Ξεκαθαρίζει ότι η ΔΕΥΑΚ θα μείνει όπως είναι σήμερα. Παρά αυτή τη βασική διαφορά ο κ. Πεταλωτής θα συνεργαστεί άριστα με την κ. Τσανάκα. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Σε αυτό το σημείο κρίνεται σκόπιμη μια παρέμβαση Κώστα Αντωνιάδη. Ο επόμενος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ (όπως λένε οι φήμες) έγραψε προ λίγων ημερών ένα ακόμη κείμενο κατά του Άρη Γιαννακίδη. Μάλλον το τελευταίο αφού ο Άρης αποχώρησε. Αυτή τη φορά ο κ. Αντωνιάδης βρήκε αφορμή από την απόφαση Γιαννακίδη να αποχωρήσει. Του γράφει λοιπόν γράμμα για να τον αποδοκιμάσει επειδή φεύγει τώρα που έχασε.

Ο κ. Αντωνιάδης σημειώνει: « Το γεγονός ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδη, ο οποίος, ως γνωστό, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές ηττήθηκε, έλαβε την απόφασή να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της παράταξής του, αποδεικνύει, αφενός μεν ότι δεν σέβεται τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί αν δεν ήθελε να παραμείνει επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, θα μπορούσε πολύ απλά να παραμείνει περφερειακός σύμβουλος και να βοηθούσε με την εμπειρία και τις γνώσεις του το νέο περιφερειακό συμβούλιο και γενικότερα την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΣ, αφετέρου δεν σεβάστηκε την εντολή του λάου που τον κατέταξε να υπηρετήσει τον τόπο μας από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Η πράξη του αυτή, αποκάλυψε περίτρανα, τόσο την έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας, όσο και ότι ήταν ερωτευμένος με την καρέκλα της εξουσίας. Κρίμα».

Κρίμα μεγάλο και φοβερό. Και καλό ταυτόχρονα μιας κι αυτού του είδους οι αποφάσεις βοηθούν ώστε η ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στη τοπική αυτοδιοίκηση να προχωρήσει πιο γρήγορα. Μόνο όταν αποποιούνται την εκλογή τους λόγω ήττας οι «μεγάλοι», μόνο τότε «ανοίγει» χώρος για τους μικρούς. Τους πρωτοεμφανιζόμενους, τους νέους και άγνωστους. Ίδια είναι κι η περίπτωση του Γιάννη Φιλόσογλου. Για αυτόν κανείς Αντωνιάδης δεν θα γράψει το παραμικρό. Άλλο ο Γιαννακίδης, άλλο ο Φιλόσογλου. Στο κάτω κάτω ο Φιλόσογλου είχε καταδικαστικές αποφάσεις που έγιναν αφορμή να αποχωρήσει. Αιτία ήταν φυσικά το αποτέλεσμα των εκλογών τον περασμένο Μάιο.

Νέο ανακριτικό όχημα (περιπολικό) απέκτησε το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας. Ολοκαίνουργιο, μεγάλο, εντυπωσιακό για τα δεδομένα της υπηρεσίας. Θα βγει στους δρόμους σύντομα, αφού πρώτα αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πρόκειται για ένα βανάκι (που ήδη έχει τα χρώματα και τα σήματα της Ελληνικής Αστυνομίας) μάρκας Citroen. Που και που η Αθήνα θυμάται ότι υπάρχουν κι οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, στέλνει σε αυτές οχήματα. Αν όμως δεν στείλει και προσωπικό τότε δεν θα υπάρχει άνθρωπος να χρησιμοποιήσει τα οχήματα. Η Τροχαία Καβάλας π.χ. θα έχει δίκυκλα, περιπολικά, ασυρμάτους, μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων αλλά δεν θα έχει τροχονόμους.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας με την οποία ουσιαστικά ζητά να επανέλθει η στην Θεσσαλονίκη η Περιφερειακή Υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος που έχει πλέον έδρα της την Καβάλα! Θέτει ζητήματα διάφορα, όλα υπέρ της Θεσσαλονίκης. Εμμέσως πλην σαφώς κατά της Καβάλας. Η ερώτηση του καταλήγει ως εξής: «Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο παραμονής στη Θεσσαλονίκη της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ, καθώς εδώ εδρεύουν συναρμόδιες και συνεργαζόμενες υπηρεσίες, όπως τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, το Ναυτοδικείο, η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος;».

Ανανεωμένος κυκλοφορεί στο Νομό Καβάλας ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Κάτι άλλαξε σε αυτόν. Μάλλον έπαιξε ρόλο η επίσκεψη του στο Άγιο Όρος. Φρόντισε η επίσκεψη να λάβει υπόψη της διάφορα πολιτικά γεγονότα στην ίδια περιοχή. Απέφυγε να επισκεφθεί μοναστήρια και τόπους στους οποίους πρόσφατα είχε βρεθεί ο Τσίπρας. Ακούει Τσίπρα , φεύγει μακριά ο κ. Πασχαλιδης. Ακόμη και στο Άγιο Όρος.

Ένας άλλος φίλος (από τα παλιά όπως λένε), ο Γιώργος Τσαλουχίδης είναι αυτό το διάστημα απασχολημένος. Προετοιμάζει τον γάμο του γιου του Ανανία με την εκλεκτή της καρδιάς του Γεωργία Ακακιάδη. Ο γάμος του νέου ζευγαριού θα γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη το Σάββατο 30 Αυγούστου. Ουδείς ποτέ άφησε το γάμο ώστε να ασχοληθεί με τα πουρνάρια. Έτσι κι ο Γιώργος Τσαλουχίδης έχει αυτό το διάστημα τα θέματα του γάμου πρώτη και αποκλειστική του προτεραιότητα.

 

Διαβάστε επίσης