• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Θρησκευτικός και πολιτικός όρκος
Δύο τουλάχιστον νέοι δημοτικοί σύμβουλοι- ο Σωτήρης Σωτηριάδης και ο Ηλίας Ιωαννίδης (και οι δύο της Συμπαράταξης Πολιτών) δήλωσαν ήδη στην νέα δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα ότι επιθυμούν να ορκιστούν με πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο. Τον ίδιο όρκο δεν αποκλείεται να ζητήσουν κι άλλοι δημοτικοί ή τοπικοί σύμβουλοι. Ακούγεται ότι πολιτικό όρκο θέλει να δώσει και ο Μιχάλης Λυχούνας (της παράταξης της νέας Δημάρχου). Αυτό φυσικά και δεν είναι κακό. Προβλέπεται από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Το οποίο δεν αναφέρεται σε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, προσεγγίζει το θέμα με τον ακόλουθο τρόπο: Από τις κείμενες διατάξεις δεν ορίζεται συγκεκριμένο τελετουργικό για την ορκωμοσία των αιρετών, παρά μόνο ορίζεται το περιεχόμενο του όρκου. Ο όρκος που δίνεται έχει ως εξής: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Όσοι αιρετοί επιθυμούν δίνουν τον παραπάνω όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου ή αν κάποιος αιρετός πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που επιβάλλει ίδιο τύπο όρκου, τότε, εφόσον το επιθυμεί, ο όρκος δίδεται κατά τον τύπο αυτό (πχ ενώπιον του κορανίου). Επίσης, εάν κάποιος αιρετός δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία ή σε θρησκεία που δεν επιτρέπει όρκο, δηλώνει τα αναφερόμενα στον όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του,με τον εξής τρόπο: «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Η εγκύκλιος του Υπουργείου αναφέρει συγκεκριμένα τι θα συμβεί αν κάποιος από τους αιρετούς δεν μπορεί να βρίσκεται στην τελετή ορκωμοσίας. Θα ορκιστεί μετά: Εάν κάποιος από τους εκλεγέντες δεν μπορεί να παραστεί στην ορκωμοσία, κατά
την οριζόμενη ημερομηνία, επικαλούμενος λόγους αντικειμενικής αδυναμίας, οι οποίοι δεν αίρονται πριν την 31η Αυγούστου 2014, τότε ο Δήμαρχος οφείλει να τον καλέσει να ορκισθεί μέσα σε πέντε (5) ημέρες αφότου του γνωστοποιηθεί η άρση των λόγων αυτών.Σημειώνουμε ότι η ορκωμοσία του αιρετού αυτού μπορεί να λάβει χώρα και μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014, όποτε δηλ. αρθούν οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας που έχει επικαλεσθεί. Στην ορκωμοσία κατά την ημέρα που έχει οριστεί και να τον ενημερώσει όταν οι λόγοι αυτοί έχουν εκλείψει. Η ενημέρωση αυτή, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ορθό είναι να
είναι έγγραφη και να πρωτοκολληθεί στον Δήμο. Οι λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας, των οποίων γίνεται επίκληση, ώστε να μη
δοθεί ο όρκος, θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά και να μην είναι γενικοί, αόριστοι ή αναπόδεικτοι. Έτσι, δεν μπορεί να γίνει αόριστη επίκληση «εκτάκτου οικογενειακού προβλήματος» ή «ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων», γεγονότα τα
οποία δεν αποτελούν αντικειμενικούς λόγους, αλλά υποκειμενικούς, συνδεόμενους με τη βούληση του φυσικού προσώπου.
Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος, για οποιονδήποτε λόγο, δεν δώσει όρκο την καθορισμένη στην πρόσκληση του εκλεγέντος Δημάρχου ημερομηνία, μπορεί να προσέλθει στο Δημοτικό κατάστημα, πριν από την 31η Αυγούστου 2014 σε νέα,
ορισθείσα από τον εκλεγέντα Δήμαρχο, ημερομηνία και να ορκιστεί.

Ορκωμοσία
Με νέα διευκρινιστική ανακοίνωση του ο νέος δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος εξηγεί ότι η τελετή ορκωμοσίας την Τετάρτη δεν θα γίνει μέσα στο δημαρχείο της Χρυσούπολης αλλά στον χώρο της αυλής, μπροστά από το κτίριο. Χώρος άπλετος και κατάλληλος αφού η ζέστη συνεχίζεται.

Στην μετά Άρη Γιαννακίδη εποχή
Ο Γιώργος Γερομάρκος βρόντηξε την πόρτα κι έφυγε από την παράταξη Κοινωνική Συμμαχία. Δημοσιοποίησε την θυμωμένη αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες δήλωση του την Παρασκευή, τροφοδοτώντας τα σενάρια που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν. Αυτά τα σενάρια έχουν σχέση με την Καβάλα, αφορούν επίσης τον Παύλο Δαμιανίδη. Ο για μία ακόμη εβδομάδα αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης έφυγε πρώτος, όταν κατάλαβε ότι διάδοχος του Άρη Γιαννακίδη θα είναι ο Φώτης Καραλίδης. Τώρα ο κ. Δαμιανίδης ετοιμάζει την δική του ομάδα, στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν περιφερειακοί σύμβουλοι που αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η του Σεπτέμβρη!
Για όλα αυτά μεγάλη είναι η ευθύνη του Άρη Γιαννακίδη. Εκτός από τα λάθη του στην προεκλογική περίοδο, είχε και έχει περίεργη συμπεριφορά από τον Μάη και μετά. Σα να μην ενδιαφέρεται. Κι όταν ενδιαφέρεται, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που δεν είναι ενωτικές. Κάπως έτσι προέκυψε –μέσα σε κλίμα γκρίνιας- διάδοχη κατάσταση που όμως αμφισβητήθηκε αμέσως. Κι ενώ ο Φώτης Καραλίδης προσπαθούσε να «μαζέψει» τα πράγματα- στοχεύοντας ακόμη και στον Παύλο Δαμιανίδη- ήρθε η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη. Την περασμένη Τετάρτη. Εκεί για ασήμαντο λόγο ο κ. Καραλίδης «τα έσπασε» με τον Γερομάρκο. Σήμερα μπορεί ο Γρανάς και ο Τσαλδαρίδης να είναι με τον κ. Καραλίδη, άλλοι όμως κάτι φαίνεται να ετοιμάζουν. Αυτό το κάτι αφορά τον Παύλο Δαμιανίδη, «απλώνεται» στις 5 περιφερειακές ενότητες κι έχει σχέση με την Κοινωνική Συμμαχία.

Αποφάσεις που ενδιαφέρουν
Όλη τη προηγούμενη εβδομάδα πάρθηκαν διάφορες αποφάσεις υπηρεσιών και όχι μόνο, πολλές από τις οποίες έχουν τοπικό ενδιαφέρον. Συγκεντρώσαμε τις πιο σημαντικές κι είναι οι ακόλουθες:
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών απαλλάσσεται των καθηκόντων του ως προϊστάμενος τμήματος στη Δ.Ο.Υ. Καβάλας ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος λόγω της εκλογής του στη θέση του Δημάρχου Νέστου. Η απόφαση πάρθηκε μετά από αίτηση του κ. Τσομπανόπουλου, η οποία κατατέθηκε στην υπηρεσία (όπως προβλέπεται) νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου αναλαμβάνει καθήκοντα σχολικού συμβούλου μαθηματικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜΘ ο Ευστράτιος Καρασταμάτης στη θέση του Θόδωρου Βεργίδη που συνταξιοδοτήθηκε. Έδρα του κ. Καρασταμάτη θα είναι η Καβάλα.
Ο Πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή αποφάσισε η ΝΕΡΙΤ να είναι χορηγός επικοινωνίας στο 56ο Φεστιβάλ Φιλίππων που αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται.
Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης κ. Θρασύβουλος Βεντούρης υπέγραψε απόφαση με την οποία μετακινείται από το Νοσοκομείο Καβάλας (που σήμερα εργάζεται) στην έδρα της 4ης ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη διοικητική υπάλληλος για την κάλυψη αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών. Η απόσπαση αυτή αρχίζει την 1η Οκτώβρη κι έχει διάρκεια 3 μήνες.
Την Τετάρτη 20 Αυγούστου συνεδρίασε στη Θάσο η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Θάσου. Αποφάσισε να επιχορηγήσει με ποσό 1.000 κάθε έναν από τους πιο κάτω συλλόγους: Σύλλογος Πυρασφάλειας Νότιας Θάσου, Σύλλογος Πυρασφάλειας Καλλιράχης, Σύλλογος Πυρασφάλειας Ποταμιάς, Ορειβατικός Σύλλογος Θάσου, Κυνηγητικός Σύλλογος Θάσου, Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου, Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες Καβάλας, Σύλλογος Πυρασφάλειας Ραχωνίου- Αγίου Γεωργίου.
Τέλος όλη τη προηγούμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς υπέγραψε αποφάσεις για την επιβολή προστίμων σε 10 Ανώνυμες Εταιρίες του Νομού. Τα πρόστιμα αφορούν ποσά από 150 έως 450 ευρώ. Όπως προέκυψε από έλεγχο, οι συγκεκριμένες Ανώνυμες Εταιρίες κατέθεσαν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά (αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, πρακτικά κτλ) στην υπηρεσία ΓΕΜΗ της διεύθυνσης Εμπορίου.

Κρουαζιερόπλοια
Ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης έδωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους επικαιροποιημένο κατάλογο με τα κρουαζιέπλοια που ήρθαν ή θα έρθουν το 2014 στην Καβάλα. Είναι 26 τουλάχιστον, νούμερο μεγαλύτερο σε σχέση με πέρσι. Μέχρι τώρα ήρθαν 9. Το Φθινόπωρο θα έρθουν 17!Από αυτά 5 θα έρθουν τον Σεπτέμβρη, 1 τον Νοέμβρη και 11 τον Οκτώβρη.

Πάλι Μανιάτης- LNG
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης έστειλε επιστολή στους συναδέλφους του Υπουργούς των χωρών της Ε.Ε. με προτάσεις για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια κρίση στην αγορά φυσικού αερίου. Στο μυαλό του είχε τα γεγονότα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Βασικός άξονας των προτάσεων Μανιάτη είναι το LNG. Οι προτάσεις του είναι γενικές και θεωρητικές αλλά έμμεσα υποστηρίζουν ιδέες όπως αυτή της ΔΕΠΑ, που θέλει να κάνει στον κόλπο της Καβάλας πλωτό LNG. Επί των προτάσεων Μανιάτη υπήρξε απάντηση του ΚΚΕ μέσω του Ριζοσπάστη. Αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα του κειμένου αυτού: «τρίτο στοιχείο της «πρότασης Μανιάτη» προς την Κομισιόν είναι η ενίσχυση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, καθώς η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου γίνεται κυρίως με δεξαμενόπλοια που φέρουν και την ονομασία LNG.
Εξάλλου, ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της «πρότασης Μανιάτη», ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και στοιχεία που αφορούν τους Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις», έσπευσαν να προβούν σε παραγγελίες ναυπήγησης πλοίων κατηγορίας LNG. Μόνο 4 ναυτιλιακές εταιρείες έκαναν παραγγελίες ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε νοτιοκορεάτικα και ιαπωνικά ναυπηγεία και βέβαια έπεται συνέχεια.Να σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί η κατασκευή δύο ακόμα τερματικών σταθμών LNG σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Διαβάστε επίσης