• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπό τον φόβο των κάθε είδους κυρώσεων ακόμη και προστίμων η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο (συνεδρίαση της 15ης Σεπτέμβρη) ότι δεν θα επιτρέψει τις μετακινήσεις βρεφών και νηπίων από παιδικό σταθμό σε άλλο παιδικό αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος. Το οποίο το περιέγραψε ως πολιτικό. Προτιμά να είναι 100% νόμιμη, δεν θέλει να ρισκάρει κι έτσι απαντά (η ίδια ή οι συνεργάτες της) αρνητικά στα δίκαια (όπως παραδέχεται) αιτήματα των γονέων. Αυτοί ζητούν πάντα το ίδιο πράγμα. Το παιδί τους να προσέρχεται κάθε μέρα στον πιο κοντινό στην οικεία τους παιδικό σταθμό κι όχι στον πιο βολικό για τον Δήμο Καβάλας.

Οι προηγούμενοι και οι προ προηγούμενοι έκαναν το αυτονόητο. Δέχονταν αυτά τα αιτήματα. Τώρα ο φόβος της τιμωρίας υποχρεώνει τη διοίκηση του Δήμου να απαντά αρνητικά σε ότι συνεχίζουν να ζητούν οι γονείς. Θεωρούμε την συγκεκριμένη στάση προσωρινή. Όταν ο πολίτης έχει δίκιο τότε ο αιρετός υποχρεώνεται να του το αποδώσει. Με κάθε τρόπο. Για αυτό άλλωστε εξελέγη η κ. Τσανάκα. Να διατηρήσει τα καλά των προηγούμενων, να γίνει ακόμη καλύτερη προκειμένου να εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία όπου αυτή είναι αδικημένη.

Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε τα παιδιά να πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς που είναι κοντινότερα στο σπίτι τους. Πρέπει να αλλάξουν ακόμη κι οι κανόνες του προγράμματος ώστε να διευκολυνθεί η ουσία. Ταυτόχρονα πρέπει να λειτουργήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο παιδικός της οδού Εκάβης αλλά και ο παιδικός της οδού Λυσιμάχου. Αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει τις θέσεις, θα αυξήσει τους σύγχρονους (άρα με άδεια λειτουργίας) παιδικούς σταθμούς, θα βελτιώσει τις παροχές.

Η Δήμαρχος ξέρει καλά από τους παιδικούς σταθμούς μιας κι είχε αυτή την αρμοδιότητα τον καιρό που ήταν αντιδήμαρχος του Στάθη Εριφυλλίδη. Ξέρει τι πρέπει να κάνει. Αν αντίθετα δικαιώνει με τις επιφυλάξεις της τα λάθη του κάθε προγράμματος τότε θα εγκλωβιστεί κι ίδια μέσα στο λάθος. Χρειάζεται θάρρος, αποφασιστικότητα και ρίσκο. Αν είναι για το καλό των Καβαλιωτών ας μπει κι ένα πρόστιμο μπαμπούλας. Στο χέρι της είναι να το διαγράψει αφού επί της ουσίας έχει αυτή το δίκιο κι όχι η ΕΕΤΑΑ (που υλοποιεί το πρόγραμμα).

Ρώτησαν αν σε μπελάδες ίδιους με αυτούς της Καβάλας μπήκαν κι άλλοι Δήμοι που υλοποίησαν το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς. Είναι πιθανό. Ρωτάμε: Ο έλεγχος που έγινε στην Καβάλα έγινε σε όλους τους παιδικούς σταθμούς που επωφελούνται του ίδιου προγράμματος; Φοβόμαστε πως όχι. Βρήκαν πάλι την επαρχία εύκολο στόχο, προσπάθησαν να κάνουν τον καμπόσο στους μικρούς Δήμους κι άφησαν χωρίς κανένα έλεγχο τους μεγάλους. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια.

Καλές οι θέσεις των αιρετών αλλά υπάρχει κι η δουλειά. Η επαγγελματική καθημερινότητα. Χθες το πρωί ήταν στο δικαστήριο με πελάτες τους τόσο ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης όσο και η πρόεδρος της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου. Ως δικηγόροι με αρκετή δουλειά στο γραφείο τους, προσπαθούν να συνδυάσουν τα κοινά με τα συνήθη επαγγελματικά. Πολύ καλά κάνουν. Ειδικά στην εποχή μας ουδείς προόδευσε επειδή εξελέγη πρόεδρος, αντιπρόεδρος κτλ. Αυτή η παρατήρηση ισχύει φυσικά για τους αιρετούς προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι της ίδιας κατηγορίας είναι αλλιώς.

Δεν θα ξεχάσουμε υποψήφιο που στις εκλογές είχε αφοσιωθεί τόσο πολύ στη προσπάθεια του κι έτσι δεν έμαθε ότι την ίδια ώρα ο υπάλληλος του διέλυε την επιχείρηση. Το έμαθε μετά. Όταν επέστρεψε σε αυτή και δε βρήκε τίποτα απ’ ότι άφησε. Ο υπάλληλος τα είχε μεταφέρει όλα στη δική του! Τότε ο υποψήφιος προσπαθούσε να βρει τι θα κάνει μιας κι επαγγελματικά είχε γυρίσει στα πρώτα του βήματα! Δουλειά τόσων ετών είχε πάει χαμένη λόγω της υποψηφιότητας…

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή με θέμα τον ΤΑΡ πρέπει να προετοιμαστεί σωστά ώστε να μην κουράσει, να έχει συγκεκριμένο ομόφωνο αποτέλεσμα. Αυτή είναι δουλειά του προέδρου Γιώργου Γραμμένου. Επειδή πολλοί θα θέλουν να μιλήσουν (αρκετοί χωρίς επί της ουσίας να πουν κάτι) πρέπει να υπάρξει μια αυστηρή διαδικασία. Άλλο «μαραθώνιο» δεν αντέχουμε! Αμέσως μετά συντονισμός για σταθερά βήματα ώστε οι εκπρόσωποι του αγωγού κάτι επιπλέον να κάνουν για την όδευση της Καβάλας.

Το χθεσινό δημοσίευμα της Espresso «φτιάχνει» το κλίμα τώρα που πλησιάζει η έκθεση Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας. Αντιγράφουμε την εισαγωγή του: Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη πτυχιακή εργασία παρουσίασαν δύο φοιτητές του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια τορπίλη και μάλιστα με εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, που όχι μόνο θα μπορεί να πλήττει τον στόχο της αλλά και να παραπλανά τα αμυντικά συστήματα του εχθρού!Η «έξυπνη» τορπίλη ονομάζεται ST14 (Smart Torpedo 2014) και αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς του Παναγιώτη Ρίζου και της Νικολέττας Μιχαηλίδου. Οι δύο φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ είχαν την έμπνευση να υλοποιήσουν ένα τόσο περίπλοκο όπλο στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής τους εργασίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, δρα Δημήτρη Πογαρίδη. Και οχι μόνο το ξεκίνησαν αλλά κατάφεραν να το ολοκληρώσουν μόνοι τους, χωρίς τεχνική ή οικονομική βοήθεια.

Την Κυριακή μέρα με ποδήλατο, χωρίς αυτοκίνητο. Και στην Καβάλα: Ο ποδηλατικός σύλλογος Καβάλας ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ και οι ποδηλάτες του, την ΚΥΡΙΑΚΗ 21/9/2014 και ώρα 11.00πμ, στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας (απέναντι από την λέσχη Αξιωματικών), θα συγκεντρωθούν για να ποδηλατήσουν μέσα στους δρόμους της πόλης. Μια συμβολική κίνηση λόγο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής ημέρας δίχως αυτοκίνητο. Ο ποδηλατικός σύλλογος Καβάλας ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ θέλει να παρακινήσει τους πολίτες της Καβάλας και όχι μόνο, να κινούνται με το ποδήλατο τους μέσα σε αυτή, προτείνει σε όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας, αυτή την ημέρα να επιλέξουν το ποδήλατό τους, για την μετακίνηση τους μέσα στην πόλη. Όσοι συμπολίτες ή συμπολίτισσες το επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν τόσο ποδηλάτες του ΚΥΚΛΟΤΡΟΝ στην βόλτα τους μέσα στην πόλη, όσο και να κινηθούν μόνοι τους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

 

Διαβάστε επίσης