μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας με μοναδικό θέμα την όδευση του ΤΑΡ από την επαρχία Καβάλας. Στην συνεδρίαση προσκλήθηκαν οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας (φαίνεται ότι θα είναι παρόντες και οι 4), ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες Μαρκόπουλος και Παπαδόπουλος, δήμαρχοι από το Νομό Δράμας αλλά και ο πρόεδρος των αγροτών του Δήμου Καβάλας κ. Καλπακίδης. Με τα όσα ήταν γνωστά χθες το απόγευμα δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη το ΤΕΕ ΑΜ και το ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ. Μάλλον από λάθος, το οποίο μπορεί να διορθωθεί σήμερα το πρωί.

Τι στόχο έχει η σημερινή συνάντηση; Έναν και μοναδικό. Να αποφασίσουν οι εκπρόσωποι δύο Νομών, οι εκπρόσωποι περιοχών από τις οποίες θα περάσει ο ΤΑΡ να έχουν μια κοινή άποψη και στάση σε σχέση με όσα το κράτος δρομολόγησε. Αυτό είναι το αυτονόητο. Επιβάλλεται να γίνει σήμερα ώστε στην επόμενη διαπραγμάτευση το μέτωπο να είναι συμπαγές κι ενιαίο. Παρά το ότι πάλι σήμερα τα λόγια θα είναι πολλά, ευχόμαστε κι ελπίζουμε ο παραπάνω στόχος να επιτευχθεί. Με υπομονή και επιμονή ο ΤΑΡ μπορεί να ακολουθήσει μια πιο ορεινή όδευση ώστε να μην ενοχλεί κανέναν αγρότη. Να μην επηρεάσει καμιά αγροτική γη.

Την Τετάρτη το απόγευμα δύο εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του κόμματος «Το Ποτάμι». Τους είπαν για τα προβλήματα στην αγορά, για την ύφεση και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Επειδή αυτό το διάστημα το Επιμελητήριο δεν έχει χώρο να υποδεχθεί τέτοιους επισκέπτες, η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Τα οποία τελικά φιλοξένησαν και το Ποτάμι και το Επιμελητήριο.

Αυτές οι συναντήσεις των εκπροσώπων του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη θα συνεχιστούν. Σας θυμίζουμε ότι τελικός και κεντρικός στόχος είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού να έρθει στην Καβάλα στο τέλος του μήνα. Αν είναι δυνατόν τις ημέρες της έκθεσης του Επιμελητηρίου. Πολιτικό γεγονός υψηλού επιπέδου θέλει να οργανώσει και η τοπική ΝΔ. Μια εκδήλωση για την επέτειο 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Προχθές η ΝΟΔΕ συνεδρίασε πρώτη φορά στα νέα της γραφεία. Μετά από τόσα χρόνια στα γραφεία επί της Ε. Αντίστασης τους κακοφάνηκε η αλλαγή χώρου. Οι περισσότεροι έκαναν διάφορες παρατηρήσεις προς τον Κώστα Ευθυμιάδη. Π.χ. του έλεγαν ότι τα νέα γραφεία είναι μικρά. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ δεν απαντούσε αφού ήξερε ότι όλα είναι θέμα συνήθειας. Άλλωστε τα νέα και μικρότερα γραφεία έχουν φθηνότερο ενοίκιο από τα προηγούμενα. Αυτό διέφυγε της προσοχής όσων έκαναν κριτική αλλά δεν συμβάλλουν όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής του ενοικίου.

Σήμερα θα δημοσιευτεί στις εφημερίδες της Κομοτηνής η πρόσκληση που απευθύνει σε κάθε ενδιαφερόμενο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. Θέλει να προσλάβει δύο ειδικούς συνεργάτες, ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία. Το αρχικό κείμενο δεν αναφέρει ειδικά την ιδιότητα των δύο συνεργατών. Αρκεί να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ. Οι δύο αυτοί επιστήμονες ειδικοί συνεργάτες θα εργαστούν κοντά στον κ. Παυλίδη μέχρι το τέλος της θητείας του.

Μένουμε στη Θράκη. Η ΤΕΔΚ Έβρου αντιμετωπίζει πρόβλημα ίδιο με αυτό των παιδικών σταθμών του Δήμου Καβάλας. Εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τώρα της ζητούν πίσω σχεδόν 200.000 ευρώ! Πρόκειται για την διαδικασία δημοσιονομικής διόρθωσης. Έγινε έλεγχος, εντοπίστηκαν δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες κι ο ελεγκτής (το αρμόδιο υπουργείο) ζητά πίσω τα χρήματα. Η ΤΕΔΚ Έβρου που σήμερα δεν υπάρχει, απευθύνεται στην ΠΕΔ ΑΜΘ. Η οποία ΠΕΔ με απόφαση που υπογράφει ο κ. Σιμιτσής (πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ για λίγες ακόμη μέρες) αναθέτει την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών.

Στα δικαστήρια ακούγεται ότι θα οδηγηθεί η υπόθεση με τα αδέσποτα σκυλιά που επιτέθηκαν σε πολίτη, στο κεντρικό λιμάνι, την προηγούμενη εβδομάδα. Θα υπάρξει –λένε- κατάθεση αγωγής για αποζημίωση. Η αγωγή- αν όντως κατατεθεί- θα απευθύνεται στον ΟΛΚ αφού τα αδέσποτα σκυλιά βρίσκονταν σε δικό του χώρο όταν έγινε το περιστατικό. Ανεξάρτητα από αυτό το γεγονός ο ΟΛΚ κάνει προσπάθειες να εντοπίσει τα επιθετικά σκυλιά. Αυτά όμως τον παιδεύουν. Την μια είναι στο απεντομωτήριο, την άλλη βολτάρουν στις Καμάρες. Βρίσκεις άκρη με τα αδέσποτα σκυλιά;

Ήταν το τέλος του 2010 που το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας άκουγε τον Μαθιό Ρήγα να μιλά πρώτη φορά για την προοπτική που παρουσιάζεται στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα». Ο κ. Ρήγας κατέθεσε την πρόταση της εταιρίας του, ζήτησε και είχε υποστήριξη από τον Δήμο Καβάλας. Σημείωνε – με τρόπο προφητικό- ότι όλα εξαρτώνται από το κράτος. Για το οποίο επέμενε από τότε ότι δεν έπρεπε να χάσει την ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Πέρασαν 4 χρόνια. Τα οποία πέρασαν χωρίς το κράτος να κάνει ούτε το ελάχιστο από αυτά που μπορούσε ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Κάπως έτσι χθες αποφάσισε να δώσει παράταση έναν χρόνο στην Ενεργειακή και στα δικαιώματα της στη «Νότια Καβάλα». Έχοντας μάθει από αυτά που προηγήθηκαν μπορούμε άνετα να κάνουμε την επόμενη πρόβλεψη. Ο χρόνος θα περάσει αλλά το κράτος πάλι θα κλείσει τα μάτια στην ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Ας μη ξεχνάμε ότι ένα άλλο κομμάτι του ίδιου κράτους απαξιώνει συστηματικά την δυνατότητα που του δίνει η Νότια Καβάλα για μια φυσική αποθήκη φυσικού αερίου προκρίνοντας κι επιμένοντας σε κάτι παρόμοιο αλλά και διαφορετικό. Το πλωτό LNG.

Αν είχαν ασχοληθεί με τη Νότια Καβάλα στο μισό απ’ ότι ασχολήθηκαν κι ασχολούνται με το LNG θα είχαν κάνει ήδη πράγματα και θαύματα. Τα οποία εφόσον στηρίζονταν στην έτοιμη πρόταση της Ενεργειακής θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα και την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την τοπική οικονομία. Αυτοί όμως κινούνται στη λογική των παρατάσεων των προθεσμιών που λήγουν.

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ξανθόπουλος έμαθε ότι ο Άρης Γιαννακίδης έχει νέα θέση, στο Υπουργείο Ανάπτυξης σύμβουλος για θέματα ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό ότι Ξανθόπουλος και Γιαννακίδης μάλωσαν λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μάη. Από τότε τον … συμπαθεί πολύ τον κ. Γιαννακίδη ο κ. Ξανθόπουλος. Γράφει λοιπόν στο facebook: Το 2010 ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής αυτόν κέρδισε τις Περιφερειακές εκλογές. Στα επόμενα 4 σχεδόν χρόνια με ευθύνη του ο συνδυασμός δεν εξελίχθηκε σε συμπαγή αυτοδιοικητική παράταξη. Το 2014 διέλυσε την ομάδα του 2010 και με προσωπικές επιλογές παρουσίασε στις πρόσφατες εκλογές ένα αυτοδιοικητικοπολιτικοιδεολογικό τουρλουμπούκι. Έχασε πανηγυρικά, συνετρίβη καλύτερα, παραιτήθηκε από την δική του παράταξη, με αποτέλεσμα το μόρφωμα αυτό να αυτοδιαλύεται πλέον… Για όλα αυτά τα κατορθώματα το κόμμα του (!!!!) τον ανταμείβει με δοτές (καλοπληρωμένες) θέσεις.

Όπως και να το κάνουμε ο διορισμός Γιαννακίδη σε θέση συμβούλου στο Υπουργείο- δεν έχει σημασία σε ποιο- είναι μια εξέλιξη που εκθέτει τον πρώην Περιφερειάρχη της ΑΜΘ. Δεν προβλέπονταν κάτι τέτοιο στην δική του αποχαιρετιστήρια δήλωση. Δείχνει ότι ορισμένοι αιρετοί δυσκολεύονταν να αποδεχθούν έστω ένα μικρό διάλειμμα στην πορεία τους, αρνούνται πεισματικά να επιστρέψουν στα του οίκου τους. Το μυαλό τους είναι πάντα στο ίδιο πράγμα. Κάπου να «τρυπώσουν». Είναι να μη σου μπει το «μικρόβιο». Κι όπως έχουμε κι άλλες φορές σημειώσει ενώ οι εντυπώσεις είναι αρνητικές, ο πρώην αιρετός δεν τις αντιλαμβάνεται και δεν τις υπολογίζει. Αυτός το χαβά του, όπως λένε στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τα προβλήματα από τον καταρροϊκό πυρετό. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και στο Νομό μας. Κατά τον βουλευτή το κράτος μπορεί και πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα σε σχέση με την στάση που κρατά σήμερα. Ο βουλευτής ρωτά συγκεκριμένα τον αρμόδιο Υπουργό: Γιατί δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, αντίστοιχο με τα ευρωπαϊκά, πρόγραμμα εκρίζωσης της νόσου; Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να αυξηθούν τα κονδύλια για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων; Για ποια ακριβώς «ζημία» θα αποζημιώνονται οι κτηνοτρόφοι (ζημία με βάση τον αριθμό των θανάτων από την ασθένεια, ή με βάση τη ζημία στην παραγωγή); Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών;Γιατί δεν ενεργοποιούνται οι κτηνίατροι εκτροφής στην αντιμετώπιση της νόσου;Υπάρχει πρόγραμμα περισυλλογής και καύσης των νεκρών ζώων (γιατί έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις να απορρίπτονται σε χωματερές και σε ανοιχτούς λάκκους νεκρά ζώα). Έχει γίνει προσπάθεια παραγωγής αυτεμβολίου στην Ελλάδα (και εάν υπάρχει, ποιοι την έχουν αναλάβει και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα);

 

 

 

Διαβάστε επίσης