μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα τον πρώτο κανονισμό λειτουργίας του κλειστού κολυμβητηρίου. Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει σήμερα το απόγευμα και το δημοτικό συμβούλιο. Επειδή πρόκειται για το αυτονόητο, αναμένεται πάλι ομόφωνη απόφαση. Ποτέ το πρόβλημα δεν ήταν οι κανονισμοί. Ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν, συντάσσονται εύκολα, ψηφίζονται ομόφωνα. Το πρόβλημα είναι πάντα το γνωστό. Η τήρηση αυτών των κανονισμών.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το είπε αυτό το πράγμα η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κλωνάρη. Διάβασα τον κανονισμό είναι καλός αλλά πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα, τόνισε. Ουδείς από τα λοιπά μέλη της επιτροπής αντέδρασε, κανείς δεν διαφώνησε. Όλοι είχαν και έχουν την ίδια απορία. Πόσο θα εφαρμοστεί στην πράξη ο κανονισμός. Παλαιότερα οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας συζήτησαν κι ενέκριναν ένα σωρό άλλους κανονισμούς. Θυμόμαστε αυτόν της καθαριότητας, της χρήσης πεζοδρομίων κτλ. Η τήρηση των κανονισμών δεν έγινε ποτέ. Κι όποτε επιχειρήθηκε, υπήρξαν αντιδράσεις. Κάποτε μπήκαν και πρόστιμα, τα οποία ανακλήθηκαν άρον άρον.

Φυσικά και δεν είναι ίδιοι όλοι οι κανονισμοί. Κάθε ένας έχει τις ιδιαιτερότητες του. Αν παρόλα αυτά καταφέρουν και τηρήσουν τον κανονισμό του κλειστού κολυμβητηρίου, να μας το πουν να χαρούμε. Στην υπόθεση που εξετάζουμε δεν είναι αυτό το μείζον. Προτεραιότητα τους είναι να γεμίσουν με κόσμο τον χώρο, την μικρή και την μεγάλη πισίνα. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, για το οποίο εργάζονται συστηματικά εδώ και λίγες εβδομάδες. Ας μη ξεχνάμε ότι σε γενικές γραμμές ξεκίνησαν από το μηδέν. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο διάστημα στο οποίο το κλειστό κολυμβητήριο ήταν εκτός λειτουργίας.

Το άλλο δημοτικό θέμα που θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ακούσαμε πολλά καλά λόγια για το δημοτικό ωδείο. Δεν ακούσαμε πότε θα αρχίσουν τα μαθήματα. Πρέπει απαραίτητα να αρχίσουν ώστε να μην υπάρξουν απώλειες μαθητών. Τα άλλα ωδεία καραδοκούν. Η διοίκηση του Δήμου μαζί με τη διοίκηση του ωδείου οφείλουν να προχωρήσουν σε εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την κανονική λειτουργία του ωδείου. Τα άλλα τα βρίσκουμε.

Ναι, υπάρχουν και άλλα σχετικά με το ίδιο θέμα. Βοά η Καβάλα για μια γυναίκα που τηλεφωνούσε ανώνυμα την Πέμπτη και κατηγορούσε τον Γιούλη Παπαδόπουλο. Επειδή η Καβάλα είναι μικρή (ως πόλη και ως κοινωνία), εύκολα όλων το μυαλό πήγε κάπου. Κάπου συγκεκριμένα. Δεν χρειάζεται προς το παρόν να επεκταθούμε. Θα επιμείνουμε όμως στο ότι η κοινωνία μας ξέρει καλά και τα πρόσωπα και τα πράγματα και τα κίνητρα. Αν για χάρη ενός προσώπου και μόνο πρέπει το ωδείο να γίνει άνω κάτω, ε τότε όχι. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Όσο μπορούμε κι όσο μας αφορά το όλο ζήτημα. Το συμφέρον του ενός πρέπει να εξεταστεί αφού νωρίτερα εξασφαλιστεί το συμφέρον των πολλών.

Κακώς εμπλέκουν την Κορίνα Βουγιούκα στην ιστορία του Δημοτικού Ωδείου. Η κ. Βουγιούκα συναντήθηκε, συζήτησε, ίσως και να δέχθηκε προτάσεις. Όμως δεν είναι αλήθεια ότι ενδιαφέρεται να έρθει τώρα στην Καβάλα. Αλλού πρέπει να ψάξουμε για το πρόσωπο που αν χρειαστεί θα … δεχθεί (πρόθυμα ακούμε) να λάβει τη θέση του Γιούλη Παπαδόπουλου. Όχι προς την Αθήνα αλλά στην Καβάλα.

Το καλό με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα είναι ότι εννοεί όσα λέει σχετικά με το καβαλιώτικο σκάκι. Κάνει πράξεις που επιβεβαιώνουν τα λόγια και τις εξαγγελίες της, στηρίζει ένα άθλημα που πασχίζει για όσα αξίζει και δικαιούται. Όλοι οι Δήμαρχοι, Νομάρχες, Αντιπεριφερειάρχες δήλωναν τα ίδια. Έδωσαν χρήματα, στήριξαν αγώνες. Η κ. Τσανάκα ήδη τους ξεπέρασε καθώς προετοιμασμένη αναφέρεται στα πρόσφατα καλά νέα των σκακιστών, δεσμεύεται για τις επόμενες κοινές δράσεις. Αν βρει στον σύλλογο της Καβάλας μια στέγη που του ταιριάζει, θα είναι το καλύτερο όλων.

Το σκάκι της Καβάλας που «βγάζει» παγκόσμιους πρωταθλητές είναι στριμωγμένο κι «εξαφανισμένο» σε έναν από τους ορόφους του κτιρίου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Κανονικά πρέπει να επιστρέψει στη Μεγάλη Λέσχη κι ας μη προβλέπουν κάτι τέτοιο τα σχέδια του έργου που είναι σε εξέλιξη και καλή πορεία. Εκεί είναι η θέση του.

Το περιοδικό National Geographic διαφήμισε και στην τηλεόραση την καινούργια έκδοση του, αφιέρωμα στον Μέγα Αλέξανδρο. Κείμενα που σχετίζονται και με την ανακάλυψη της Αμφίπολης. «Τσίμπησαν» το δόλωμα οι αναγνώστες, αναζήτησαν το περιοδικό στα περίπτερα. Τιμή 9.90 ευρώ. Business as usual. Σημειώνουμε ότι το προηγούμενο αφιέρωμα στην Αμφίπολη –Έθνος της Κυριακής- ήταν σαφώς φθηνότερο, αλλά κι αυτό ήταν business. Το μεγάλο «πανηγύρι» γύρω από την ανασκαφική έρευνα στην κοντινή μας Αμφίπολη άρχισε και συνεχίζεται… Όπως προκύπτει αφορά πολλά περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε κι υπολογίζαμε.

Οι Κυριακάτικες εφημερίδες χθες είχαν μέσα στα αφιερώματα τους για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη το ταξίδι του στην Καβάλα. Όπως διαβάσαμε θα το συνδυάσει με επίσκεψη στο Νομό των Σερρών. Ο κ. Θεοδωράκης προγραμματίζει επίσκεψη στην πόλη μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Αντιδήμαρχος Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου δηλώνει ότι του άρεσε πάρα πολύ η διοργάνωση της Λέσχης, προς την οποία (ως εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας) υπόσχεται περισσότερη υποστήριξη: «Ένα τεράστιο μπράβο στην Λέσχη Φιλάθλων ΚΑΒΑΛΑΣ και στους εθελοντές για την καταπληκτική χθεσινή εκδήλωση του kavala city night run. Απέδειξαν πως με πολύ μεράκι και δουλειά ακόμη και χωρις πολλούς πόρους μπορούν να γίνουν εξαιρετικές εκδηλώσεις. Εμείς ως δημοτική αρχή οφείλουμε αρχής γενομένης απο του χρόνου να σταθούμε πιο ενεργά δίπλα τους και να τους βοηθήσουμε όχι μόνο να σηκώσουν τον πήχυ πιο ψηλά αλλά να τον περάσουν κιόλας. Ειλικρινά χθες ζήλεψα!».

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες από την πόλη και τον Νομό των Σερρών. Έλαβαν μάλιστα και την μορφή ερωτήσεων στη Βουλή. Διαμαρτύρονται επειδή τηλεοπτικά εντάχθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κι έτσι βλέπουν συγκεκριμένα περιφερειακά κανάλια. Δεν τους αρέσει να παρακολουθούν τα νέα της Καβάλας, της Θράκης, της Δράμας. Ζητούν τηλεοπτική επιστροφή στην κεντρική Μακεδονία. Εκεί που ήταν πριν την Digea.

Ο βουλευτής Σερρών Μάρκος Μπόλαρης κατέθεσε σχετική ερώτηση που αρχίζει ως εξής: Στις 5 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκε η τρίτη περιοχική ψηφιακή μετάβαση της χώρας στην Περιφερειακή Ζώνη που περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σε αυτό το περιοχικό switch-off του έργου της μετάβασης, ενεργοποιήθηκαν συνολικά 21 κέντρα εκπομπής, τα οποία έδωσαν πρόσβαση σε πάνω από 850.000 κατοίκους στο επίγειο ψηφιακό σήμα της Digea για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας καθώς και για 18 περιφερειακά κανάλια (Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών).Ωστόσο, το γεγονός ότι ο νομός Σερρών έχει υπαχθεί ψηφιακά στην Ευρύτερη Περιοχή Εξυπηρέτησης της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΕ4, ΠΖ-1), σύμφωνα με την ΚΥΑ 21161/12-8-2008, ενώ διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως παράδοξο αποτέλεσμα το εξής: ενώ τους 18 περιφερειακούς Τ/Σ – μεταξύ αυτών και των σερραϊκών- μπορούν να τους βλέπουν όλοι οι κάτοικοι των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Θάσου, Έβρου, καθώς επίσης και των νησιών Λέσβου, Λήμνου, Χίου, Σαμοθράκης και Ψαρών, οι κάτοικοι του νομού Σερρών δεν μπορούν να παρακολουθούν τους περιφερειακούς Τ/Σ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης