μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δυστυχώς δεν ήμασταν παρόντες τη Δευτέρα στη Κομοτηνή, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη όταν επρόκειτο να συζητηθεί και να εγκριθεί το επικαιροποιημένο ψήφισμα για την όδευση του ΤΑΡ. Από τα λόγια και τα μισόλογα που ακολούθησαν (κυρίως από τα μισόλογα και τις υπεκφυγές) υποψιαζόμαστε ότι έχουν δίκιο όσοι μιλούν για ήττα της διοίκησης Παυλίδη. Η διοίκηση ζήτησε να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το παλαιό ψήφισμα που έλεγε «όχι όδευση του ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων». Η αντιπολίτευση γενίκευσε το «όχι» κι επέμενε. Ζήτησε και πέτυχε το ψήφισμα να λέει «όχι ο ΤΑΡ από γη υψηλής παραγωγικότητας».

Οι της ομάδας Μαρκόπουλου (συμπεριλαμβανομένου και του αντιπεριφερειάρχη) εδώ και καιρό μας λένε ξεκάθαρα «όχι ο ΤΑΡ από γη υψηλής παραγωγικότητας». Τα ίδια είπαν τη Δευτέρα στη Κομοτηνή. Όταν όμως ήρθε η ώρα να ψηφίσουν, ψήφισαν την πρόταση της διοίκησης Παυλίδη. Ψήφισαν «όχι ο ΤΑΡ από τα Τενάγη». Γιατί το έκαναν αυτό αλήθεια; Χθες ο (αυριανός υποψήφιος βουλευτής) Αλέκος Ιωσηφίδης προσπάθησε να δικαιολογηθεί ενώπιον των χωριανών του. Αναζητείστε το βίντεο που τον δείχνει να μιλά, να προσπαθεί να εξηγήσει την ανακολουθία. Άλλα λέει κι άλλα ψηφίζει. Φιλότιμη η προσπάθεια αλλά είτε δεν έπεισε, είτε δεν κατάλαβαν τι εννοούσε (ο ποιητής). Εδώ που τα λέμε είχε δύσκολη αποστολή. Είναι αδύνατο να πείσεις τι πραγματικά συμβαίνει όταν άλλα λες κι άλλα ψηφίζεις.

Εφόσον οι άνθρωποι αυτοί στηρίζουν επί της ουσίας την άποψη ο ΤΑΡ να μη θίξει καλλιεργούμενες εκτάσεις- γη υψηλής παραγωγικότητας, γιατί στο συγκεκριμένο ψήφισμα στήριξαν το ξεπερασμένο κι αυτονόητο «όχι ο ΤΑΡ από τα Τενάγη»; Συνεχίζουμε να έχουμε την απορία. Ο πρώτος που προσπάθησε να την λύσει απέτυχε παταγωδώς. Πάμε για την επόμενη προσπάθεια…

Ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Καβάλα μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής ο Γιώργος Τσακίρης. Αφού σχολίασε την επικαιρότητα, τη Ραχήλ Μακρή και τα άλλα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής ρωτήθηκε για τις εκλογές που κατά τα φαινόμενα έρχονται. «Εμείς ετοιμάζουμε ήδη το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ στην Καβάλα» είπε. Εξήγησε ότι έχουν αρχίσει εδώ και καιρό διάφορες επαφές με πρόσωπα που δεν είναι υποχρεωτικό να προέρχονται από τον πάνω κάτω γνωστό κομματικό πυρήνα. Στοχεύουν και σε νέες υποψηφιότητες οι ΑΝΕΛ της Καβάλας και δε το κρύβουν.

Η πόλη μας ήταν γεμάτη από τους Τούρκους τις προηγούμενες ημέρες. Ως που η γιορτή τους τέλειωσε, οι Τούρκοι πήραν (το βράδυ της Τρίτης οι τελευταίοι) τον δρόμο της επιστροφής. Σαφώς και τους «αισθάνθηκε» η αγορά, τα καταστήματα. Ειδικά αυτά του υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όλοι οι υπόλοιποι είδαμε πλήθος αυτοκινήτων με τούρκικες πινακίδες να κυκλοφορεί στο κέντρο της Καβάλας. Άπαντες έψαχναν –εκτός όλων των άλλων- κατάλληλο μέρος να παρκάρουν.

Παραμένουν τα αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή του κεντρικού λιμανιού. Κινούνται ομαδικά χωρίς να έχουν δημιουργήσει καινούργια επεισόδια με τους ανθρώπους. Κατά πάσα πιθανότητα είναι τα ίδια σκυλιά που προ μηνός επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον αδελφό του πρώην Δημάρχου.

«Ήταν μια ακόμη καθίζηση στα Τενάγη» λένε κάτοικοι του πρώην Δήμου Φιλίππων για το «τράνταγμα» της περασμένης Κυριακής. Απορρίπτουν το σενάριο του σεισμού, περιγράφουν κάτι που για αυτούς (τόσα χρόνια δίπλα στα Τενάγη) είναι απόλυτα συνηθισμένο. Απλώς –τονίζουν- αυτή η καθίζηση ήταν πιο θορυβώδης από όλες τις προηγούμενες. Τόσο απλά.

Κάτοικοι των Ελευθερών βγήκαν την περασμένη εβδομάδα στον κεντρικό δρόμο του χωριού τους και τον καθάρισαν. Φυσικά εθελοντικά. Ο εθελοντισμός επεκτείνεται συνεχώς. Υπάρχουν πάντως πολλές περιπτώσεις που δυστυχώς δεν είναι αρκετός. Από την άλλη είναι ευπρόσδεκτος και χρήσιμος. Απαραίτητος, γιατί τώρα στην κρίση ούτε το κράτος κάνει όσα υποχρεώνεται, ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Στην Μητροπολιτική κατοικία επέστρεψε χθες το πρωί ο Σεβασμιότατος. Δεν ήταν στο γραφείο του, προτίμησε να ξεκουραστεί. Συνεργάτες του διαβεβαίωναν ότι πολύ γρήγορα θα επανέλθει στα καθήκοντα του. Του ευχόμαστε μία ακόμη φορά περαστικά.

Στο Κρυονέρι με φίλους και συνεργάτες του βρίσκονταν το βράδυ της Τρίτης ο Μάκης Παπαδόπουλος. Σα να συνεχίζει τις προεκλογικές επισκέψεις, τις επαφές, την ενημέρωση. Τέτοιες κινήσεις κάνει συνεχώς σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Πείθει με αυτόν τον τρόπο ότι το ενδιαφέρον του συνεχίζεται και δεν έληξε με το τέλος των εκλογών.

Αν είδαμε καλά τότε τους χάρτες της Καβάλας τους μοίραζαν χθες στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου οι άνδρες της ασφάλειας του λιμανιού. Σε αυτούς τους χάρτες τους έδωσε η Δημωφέλεια με εντολή να τους μοιράσουν σε όσους βγουν από το πλοίο προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην πόλη. Έξυπνο. Είναι που είναι στο λιμάνι οι της security, ας κάνουν και καμιά δουλειά παραπάνω.

«Καλωδιωμένος» είναι εδώ και λίγες μέρες ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης. Χρησιμοποιεί το τηλέφωνο με το λεγόμενο «χαντς φρι». Αυτόν τον παρεξηγημένο σε προκατόχους του εξοπλισμό. «Δεν γινόταν αλλιώς, το τηλέφωνο χτυπά συνεχώς» μας είπε. Όταν του θυμίσαμε τι άκουσαν προηγούμενοι αντιδήμαρχοι για τον ίδιο λόγο, απέρριψε κατηγορηματικά την σύγκριση.

Η πρόεδρος της Πνοής Ιωάννα Χατζηβαρύτη έδωσε την δική της εξήγηση στο συνεχές δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. «Το θέμα είναι πιασάρικο» είπε για να δικαιολογήσει τα κείμενα, τις συνεντεύξεις και όλα τα άλλα. Φυσικά και κάνει λάθος. Δεν είναι αυτό το κριτήριο. Όταν κάποιος αποφασίζει να κάνει κοινωνική πολιτική, όταν κάποιος αυτό υπόσχεται στους οικονομικά αδύναμους πολίτες δεν δικαιολογείται να εμφανίζεται (και να είναι) δεύτερο μήνα τώρα ανέτοιμος. Αυτά τα προβλήματα τα προλαβαίνεις και δεν τα «κυνηγάς».

Οι φορείς του Στηρίζω (κι η κ. Χατζηβαρύτη φυσικά) πρέπει πιο έντονα, πιο ουσιαστικά να πιέσουν τη Δήμαρχο να αγοράσει τρόφιμα. Σε διαφορετική περίπτωση το Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά και το πρόγραμμα θα τύχουν ακόμη δριμύτερης κριτικής το προσεχές διάστημα. Η κ. Χατζηβαρύτη δειλά δειλά προσπαθεί να πει κάποια πράγματα μα στο τέλος δεν λέει τίποτα (εκεί που πρέπει).

Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου μαζί με το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχαν δεύτερη φορά φέτος στην έκθεση KavalaExpo 2014. Με το τέλος της έκθεσης εξέδωσαν κοινό δελτίο τύπου. Όπως διαβάζουμε 20 επιχειρήσεις της Μυτιλήνης ήταν στην έκθεση της Καβάλας. Διαβάζουμε επίσης ότι αυτό επετεύχθη και με την δρομολόγηση του νέου πλοίου «Νήσος Μύκονος». Το ίδιο δελτίο τύπου συνεχίζεται ως εξής: Ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου κ. Ευστράτιος Κύτελης, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, δήλωσε για τη συμμετοχή: “Οι προσπάθειες που θα καταβάλλει η νέα Περιφερειακή Αρχή για την ανάπτυξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ξεκίνησαν με τη συμμετοχή της Π.Ε. Λέσβου σε μία πολύ σημαντική περιφερειακή τοπική έκθεση, αυτή της Καβάλας. Η παρουσία των νησιών μας σε ανάλογες εμπορικές εκδηλώσεις – επιχειρηματικές αποστολές, εκτός των κλασικών συμμετοχών στα μεγάλα αστικά κέντρα, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά χρήσιμη, αφού δίνεται η δυνατότητα με εξαιρετικά χαμηλά κόστη, να «ανοίξουν» νέες δυνητικές αγορές”, τόσο για τα προϊόντα όσο και για τον τουρισμό.

Στην Μυτιλήνη οι εφημερίδες γράφουν ότι το ΣΑΣ μπορεί να μην γίνει τέλος Οκτώβρη, μπορεί τον Δεκέμβρη! Αναφερόμαστε στη συνεδρίαση όπου θα εξεταστεί το αίτημα της NEL για μη επιδοτούμενα δρομολόγια με το πλοίο «Μυτιλήνη». Κατά τα ίδια δημοσιεύματα οι εταιρίες που ενδιαφέρονται να συνδέσουν την Καβάλα με τη Μυτιλήνη είναι τρεις. Αυτή με το πλοίο «Νήσος Μύκονος», η NEL και η εταιρία στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το πλοίο «Πελαγίτης». Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει να παρουσιαστεί 20 χρόνια, σημειώνουν οι ίδιες εφημερίδες. Με λίγα λόγια ένα πραγματικό ντέρμπι. Που είναι το καλό της υπόθεσης; Ότι με όλον αυτόν τον ντόρο παύουν οι εταιρίες να ασχολούνται με την ζημιογόνα γραμμή Θεσσαλονίκης-Μυτιλήνης. Ότι είναι να κινηθεί προς το Βόρειο Αιγαίο θα έχει αφετηρία την Καβάλα.

Σύσκεψη για την συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ σε δύο τουριστικές εκθέσεις διοργάνωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Αμοιρίδης. Αυτό διαβάζουμε σε χθεσινό δελτίο τύπου του. Αποφεύγει να μας πει που έγινε αυτή η σύσκεψη. Μπας και έγινε στο… γραφείο του στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου; Μπα, αν η σύσκεψη πραγματοποιούνταν στην Καβάλα θα μας το έγραφε. Παλιά όλες αυτές οι προετοιμασίες για τις τουριστικές εκθέσεις (συμπεριλαμβανομένων των συσκέψεων) πραγματοποιούνταν στην Καβάλα. Τώρα έμεινε άραγε κανείς στον 4ο όροφο; Εννοούμε υπάλληλο. Αυτούς τους υπαλλήλους που είχαν ως συνεργάτες τόσο ο Κώστας Παπακοσμάς όσο και ο Γιώργος Γερομάρκος.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης