μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από την αρχή του σχολικού έτους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά των παιδιών των Μαριών στο σχολείο τους. Το πρόβλημα αποδείχθηκε περίπλοκο, έχει σχέση με την επαρχιακή οδό Μαριές- Σκάλα Μαριών η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από κακοκαιρία του περασμένου Αυγούστου. Ο Δήμος Θάσου κλήθηκε να λύσει το πρόβλημα. Ελλείψει χρημάτων και μελετών επέλεξε να κάνει το πιο απλό και σχεδόν ανέξοδο. Έβαλε προειδοποιητικές πινακίδες προκειμένου όπου χρειάζεται τα αυτοκίνητα (και τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ) να κινούνται προσωρινά στο «αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας». Οι οδηγοί του ΚΤΕΛ απέρριψαν την λύση. Η Αστυνομία το ίδιο. Κάπου εδώ σταματήσαμε. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο αλλά με τα αυτοκίνητα των γονέων τους. Είναι σαφές ότι πρόκειται για λίγα παιδιά, παιδιά ενός άλλου Θεού. Κατώτερου, όπως συχνά λέμε.

Στην όλη ιστορία εμπλέκεται (εκτός από τον Δήμο Θάσου, την Αστυνομία, το ΚΤΕΛ) και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Η οποία επιβλέπει και ρυθμίζει τα της μετακίνησης των μαθητών με τα λεωφορεία. Η Περιφερειακή Ενότητα έδειξε ενδιαφέρον αλλά κι αυτή δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Χρειάζονται χρήματα κι αποφασιστικότητα. Χρήματα δεν υπάρχουν, φοβόμαστε ότι δεν υπάρχει ούτε αποφασιστικότητα. Παίζει ρόλο άραγε ότι αναφερόμαστε σε 8 μόνο παιδιά; Επηρεάζει την όλη υπόθεση το ότι οι γονείς συνήθισαν και μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στο σχολείο, σχεδόν χωρίς να διαμαρτύρονται;

Πότε η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικές υπηρεσίες, οι τοπικές αρχές θα λύσουν το πρόβλημα των μαθητών των Μαριών; «Χορτάσαμε» λόγια, διαδικασίες, αυτοψίες και άνευ αποτελέσματος συνεννοήσεις. Αν αντί για τα παιδιά των Μαριών επρόκείτο για τους μαθητές ενός μεγαλύτερου χωριού, μιας συνοικίας στην πόλη της Καβάλας, θα υπήρχε αλήθεια αυτή η στασιμότητα;

Πρωί πρωί μας τηλεφώνησε χθες ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης.  Διόρθωσε το χθεσινό μας σχόλιο. «Δεν ήταν ψήφισμα για τον ΤΑΡ αλλά απόφαση» είπε και δικαιολόγησε το ότι αυτή η απόφαση ούτε δημοσιοποιήθηκε, ούτε χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη για μια δίκαιη όδευση του αγωγού. Δεν θα επιμείνουμε, αν και θα έπρεπε. Εντάξει, ήταν απόφαση κι όχι ψήφισμα. Η σπουδαιότητα της απόφασης είναι τέτοια που δεν έπρεπε να την βάλουν στο συρτάρι. Να την ξεχάσουν, να την υποβαθμίσουν όσοι την έλαβαν. Σήμερα ας πούμε, σήμερα που έρχεται στην Καβάλα ο Αζέρος Πρέσβης θα του την γνωστοποιήσουν;

Να την γνωστοποιήσουν ποιοι; Αυτοί που διαφωνούσαν με το περιεχόμενο της; Αλλά κι η αντιπολίτευση; Κι αυτή σιωπά λες και την βολεύει όλη αυτή η θολούρα. Ο νέος επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης ήξερε να «καρφώσει» την διοίκηση Μαρκόπουλου στη σύσκεψη της Νέας Καρβάλης. Μετά αποσύρθηκε κι αυτός αφού την έκανε την δουλειά του. Ούτε ο Καραλίδης πιστεύει στην μη οχλούσα όδευση. Άλλα πράγματα έχει στο μυαλό του. Δυστυχώς τα 5 χρόνια δεν θα περάσουν τόσο γρήγορα, τόσο εύκολα όσο νομίζει.

Ωραία η ατάκα της Δημάρχου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. «Τα ψηφίσματα είναι το καλύτερο όπλο του Δημάρχου» είπε. Εννοούσε το (σχεδόν) ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την όδευση του ΤΑΡ. Η φράση της δεν αφορά μόνο το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Έχει σχέση με τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται. Στην οποία το ψήφισμα σαφώς και θα χρησιμοποιηθεί. Η δε Περιφέρεια ΑΜΘ προτίμησε κάτι άλλο. Αντί για ψήφισμα έλαβε απόφαση. Ξέρουν αυτοί…

Οι αδικίες συνεχίζονται. Δεύτερη μέρα σήμερα στην Αθήνα η νέα σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ. Σήμερα στην Καβάλα ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν. Γνώστης του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο αγωγός ΤΑΡ τόσο στη Καβάλα όσο και στη Δράμα. Γιατί αλήθεια μας επισκέπτεται; Να μας ακούσει; Να μας πείσει; Να μας γνωρίσει; Σε αυτές τις περιπτώσεις άραγε έχει η Καβαλίτσα δικαίωμα αλλαγής; Δίνουμε στον Σαμαρά τον Αζέρο πρέσβη, μας δίνει –έστω για μια ώρα- την δικηγόρο από την Αγγλία (με καταγωγή από τον Λίβανο);

Κάπου εδώ παρεμβαίνει ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης. Όπως διαβάζουμε στην dramini. Gr έχει παράπονα από τους φορείς της Καβάλας, για την στάση που κρατούν σε σχέση με τον ΤΑΡ. Δηλώνει λοιπόν: ««Δεν έχω πρόβλημα με τον Δήμο της Καβάλας ούτε με την Δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, αλλά αυτό που έγινε ήταν μία αστοχία. Από κοινού θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα. Ιδιαίτερα αν μαζί μας βρίσκονταν και οι Σέρρες ,όπου και εκεί υπάρχει πρόβλημα πιστεύω ότι θα πετυχαίναμε την καλύτερη λύση. Θα πρέπει να κινηθούμε ενωτικά. Εμείς όταν λέμε όχι δεν το κάνουμε για χάρη εντυπωσιασμού άλλα γιατί υπάρχει διακύβευμα και στην προκειμένη περίπτωση το διακύβευμα είναι μεγάλο. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε από το Υπουργείο, ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από την Εταιρία. Αυτό που δεν αντιλαμβάνομαι είναι γιατί θα πρέπει οι Δήμοι να συζητούν την όδευση του αγωγού. Αυτό είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να επιλύσει η Κυβέρνηση».

Η Καβάλα διαμαρτυρήθηκε για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ όταν στην Δράμα δεν είχαν ιδέα για το όλο θέμα. Η Καβάλα μελέτησε, πρότεινε, συζήτησε, διαπραγματεύτηκε. Έφθασε το θέμα εκεί που το έφθασε. Σαφώς κι είναι καλύτερο αν το μέτωπο είναι δύο ή και τριών νομών. Αυτό θα προκύψει όχι από δική μας υποχρέωση, υποχώρηση. Οι άλλοι οφείλουν να παρακολουθήσουν την δική μας πορεία, να ενταχθούν σε αυτήν. Εν πάση περιπτώσει μπορεί να γίνει κι έτσι, μπορεί να συνεχιστεί και το χωριστό.

Είπε και το άλλο στη συνεδρίαση της Δευτέρας η κ. Δήμαρχος. «Ήμουν συμμαθήτρια στα Γαλλικά με την κ. Περιστέρη» αποκάλυψε όταν η συζήτηση στο συμβούλιο «έφθασε» στην Αμφίπολη. Να λοιπόν που επιβεβαιώνεται από την ίδια τη Δήμαρχο η σχέση της αρχαιολόγου με την Καβάλα. Μέχρι τώρα ακούγαμε μόνο αόριστα λόγια.

Αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας. Αυτός μίλησε εντελώς διαφορετικά. Τα… ισοπέδωσε όλα. Τα μηδένισε όλα αυτά που έχουν σχέση με την οικονομική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αμφιπόλεως. Έκανε σύγκριση με το τι συνέβη στην Βεργίνα, μας είπε (χωρίς περιστροφές) ότι κι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ανακαλυφθεί τίποτα δεν θα κερδίσουμε εδώ στην Καβάλα. Το σκεπτικό του μάλιστα ήταν ακόμη πιο προχωρημένο αφού αμφέβαλλε και για τα οφέλη της Μεσολακιάς!

Όλα αυτά συζητήθηκαν προχθές στο Δημαρχείο με αφορμή πρόταση του Χρήστου Τσοχαταρίδη ο Δήμος Καβάλας να τιμήσει αυτούς που πρώτοι άρχισαν τις έρευνες στην Αμφίπολη. Κουβέντα στη κουβέντα φθάσαμε γρήγορα στην συμμαθήτρια των Γαλλικών, στην ανάλυση Λυχούνα για αυτά που θα γίνουν και δεν θα γίνουν όταν με το καλό η έρευνα τελειώσει. Όταν λυθούν όλες οι απορίες, πάψουν να υπάρχουν μυστικά κι απορίες.

Δυστυχώς δεν είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου η Μαρία Καραβία. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Χάσαμε έτσι την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι το μεγάλο της έργο. Ναι, η πρόεδρος έχει έργο να παρουσιάσει. Ήδη αυτό προβάλλεται στο διαδίκτυο. Βάφηκε ο τοίχος στη γωνία Αβέρωφ και Ομονοίας. Ώστε ως ωφέλιμος διαφημιστικός χώρος να χρησιμοποιηθεί από το παρακείμενο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» και το ΔΗΠΕΘΕ γενικότερα. Πλήθος φωτογραφιών αναρτήθηκαν στη σελίδα της προέδρου ώστε να πειστούν κι άπιστοι Θωμάδες. Ο βρώμικος κι απεριποίητος τοίχος που ξέραμε να τον ξεχάσουμε. Πλέον είναι βαμμένος. Πάμε για άλλα.

Συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Καβάλας αγωγή αποζημίωσης εργαζόμενου σε σνακ μπαρ της Καβάλας. Ζητά αποζημίωση 100.000 ευρώ από ασφαλιστική εταιρία, ο πελάτης της οποίας τον τραυμάτισε σε τροχαίο ατύχημα. Η ιστορία αυτής της υπόθεσης δείχνει ακριβώς τι συμβαίνει εκεί έξω… Ο εργαζόμενος δούλευε ντελίβερι στο σνακ μπαρ. Ήταν ανασφάλιστος. Κατά δήλωση του μάρτυρα που κατέθεσε στη δίκη πληρώνονταν 10 ευρώ την ημέρα από την επιχείρηση κι άλλα 10 ευρώ ήταν τα μπουρμπουάρ. Σε ένα δρομολόγιο το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούστηκε με επιβατικό αυτοκίνητο. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε. Ταλαιπωρήθηκε αρκετά στα Νοσοκομεία. Η ασφαλιστική δεν τον αποζημιώνει. Προτιμά η υπόθεση να οδηγηθεί στο δικαστήριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει γνωστή τους επόμενους μήνες. Το δε ΙΚΑ- που βρήκε πεδίο δράσης λαμπρό- παρενέβη όπως αναμένονταν στην υπόθεση για να γνωστοποιήσει κι αυτό τις απαιτήσεις του. Κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται στην Καβάλα της κρίσης, της υπομονής και των καθημερινών αναποδιών. Οι οποίες δυστυχώς δεν διορθώνονται έτσι εύκολα.

 

 

Διαβάστε επίσης