• 20 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

«Αυτή είναι η αθλιότητα όσων μας κυβερνούν» δήλωσε προχθές, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Αυτό το αντικυβερνητικό ξέσπασμα –που ο κ. Σιμιτσής απέφευγε τόσο καιρό- δεν οφείλεται στον ΕΝΦΙΑ. Ούτε στην καθημερινή οικονομική δυσκολία των πολιτών. Έχει να κάνει με την εξαγγελία του κ. Δερμετζόπουλου (υφυπουργός Παιδείας) για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων μόνο στη Θράκη. Ένα εκ των οποίων θα «πλησιάζει» αρκετά ως προς αντικείμενο του τα θέματα της ενέργειας και των πετρελαίων. Λες και τον τσίμπησε μύγα τον πρώην Δήμαρχο. «Άστραψε και βρόντηξε» κατά της Κυβέρνησης, επηρεάζοντας όλους τους υπόλοιπους.

 

«Μας κάνει ζημιά το Υπουργείο Παιδείας» συμπλήρωσε η κ. Δήμαρχος. Συνέδεσε το θέμα των εξαγγελιών Δερμετζόπουλου με τη γνωστή κατάληξη που είχε η προσπάθεια να λειτουργήσει στο ΤΕΙ Καβάλας «Ανοιχτό Πανεπιστήμιο». Αμέσως μετά η συζήτηση γενικεύτηκε. Άπαντες συμφώνησαν ότι ο Υφυπουργός Παιδείας σκέπτεται μόνο τη Θράκη. Δίνει στη Θράκη έως και 4 ερευνητικά κέντρα (δύο στη Ξάνθη, δύο στη Κομοτηνή), τη λειτουργία των οποίων συσχετίζει με το Πανεπιστήμιο της Θράκης. Ωραίο δεν είναι; Τέλειο, θα μπορούσε να πει κάποιος. Αρκεί να ήταν κάτοικος Θράκης.

 

Η στήλη τα έγραφε πρόσφατα για την γνωστή νοοτροπία των Θρακιωτών. Τα έγραφε όταν αρχές Σεπτέμβρη ο νέος (Θρακιώτης) Περιφερειάρχης όριζε έναν Ξανθιώτη μηχανικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού. Τότε που η Καβάλα υποτιμούνταν κι υποβαθμίζονταν κάποιοι έλεγαν ότι δεν τρέχει τίποτα το ανησυχητικό. Κολάκευαν τον Παυλίδη, ακόμη και τον Μαρκόπουλο. Υποστήριζαν μάλιστα ότι έδρα του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού θα είναι η Καβάλα! Ναι, ο κατά τα άλλα συμπαθής κ. Αμοιρίδης εξασφάλισε στο Διοικητήριο ένα γραφείο. Σπάνια το επισκέπτεται. Από προχθές άρχισε να το κλειδώνει κιόλας, μη τυχόν φανεί η συνεχιζόμενη απουσία του.

 

Ο κ. Αμοιρίδης θύμωσε με όσα του έγραψε η Πρωινή. Κακώς. Η στήλη δεν ασχολείται με τα πρόσωπα. Δεν μπορεί να το κάνει για ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Μας απασχολεί αντίθετα η συνεχιζόμενη από την εποχή Γιαννακίδη στάση των Περιφερειαρχών. Και μας αδικούν και υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Το χειρότερο; Σύμμαχοι τους σε αυτή την κοροϊδία είναι οι δικοί μας. Οι οποίοι «έτρωγαν» και «τρώνε» φιλότιμο. Στηρίζουν ανεπιφύλακτα όσους βλάπτουν τα συμφέροντα του τόπου μας.

 

Να λοιπόν ένα ακόμη παράδειγμα. Τέσσερα ερευνητικά κέντρα ανακοίνωσε ο Εβρίτης Υφυπουργός Παιδείας. Μέχρι κι ο Σιμιτσής κατάλαβε τι πάει να γίνει. Ασχολήθηκε με το θέμα, ενημέρωσε τους συναδέλφους του στο δημοτικό συμβούλιο. Τώρα περιμένουμε να συμφωνήσουν σε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Όταν οι άλλοι θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους εμείς θα διαμαρτυρόμαστε…

 

Θα φέρουμε κι άλλα παραδείγματα, τα οποία επιβαρύνουν την στάση της Περιφέρειας ΑΜΘ όταν πρόκειται για την ενδοπεριφερειακή συνείδηση κι ισότητα. Επαναλαμβάνουμε για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, τα ίδια έκαναν κι οι προηγούμενοι. Ο σεισμολογικός σταθμός έχει εξαφανιστεί από την ατζέντα. Απασχολεί μια επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων της Κομοτηνής…. Η Επιτροπή Τουρισμού της Περιφέρειας δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά. Κι ο Περιφερειάρχης όταν επισκέπτεται την Υπουργό Τουρισμού πηγαίνει μόνος. Χωρίς τον αρμόδιο για τα θέματα τουρισμού Αντιπεριφερειάρχη. Λυπόμαστε πολύ. Όχι για τους Θρακιώτες. Για τους δικούς μας λυπόμαστε. Μέχρι πότε «ως καλοί στρατιώτες» θα ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές και νοοτροπίες; Τι άλλη απώλεια πρέπει να διαπιστωθεί ώστε να αλλάξουν τακτική έναντι των Θρακιωτών;

 

«Ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης έχει χάσει πολλά επεισόδια σχετικά με τον ΤΑΡ» είπε η Δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα προχθές το βράδυ. Σωστά μίλησε. Δεν γίνεται όσοι με τον ΤΑΡ ασχολήθηκαν πρόσφατα, να δεχθούμε ότι τα έμαθαν όλα τόσο καλά που μπορούν να εκφράζουν αυτούς που τουλάχιστον 12 μήνες ασχολούνται με την υπόθεση. Αντί λοιπόν να κάνουν κριτική στους Καβαλιώτες ας κοιτάξουν να εκπαιδευτούν καλύτερα επί του θέματος μαθαίνοντας από τους Καβαλιώτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ενώ εμείς εγκαίρως καταλάβαμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αντισταθμιστικών οφελών, αυτοί τέτοια όνειρα κάνουν.

 

«Είναι θέμα ημερών να ξαναρχίσουν τα έργα στην οδό Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού» είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης. Να μια καλή είδηση. Ότι έργο του ΕΣΠΑ σταμάτησε, τώρα πρέπει να ξαναρχίσει. Προκειμένου ως την Άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί(λέμε τώρα). Έργο μεγαλόπνοο που 4 μήνες είναι σταματημένο είναι έργο που απαξιώθηκε. Μόνο αν επανέλθει δριμύτερο θα πείσει αυτούς που το πίστεψαν και το περιμένουν.

 

«Εδώ θα έχουμε και αεροδιόδια» είπε ο Θόδωρος Τζατζάρης. Ο δημοτικός σύμβουλος έβγαλε αυτό το συμπέρασμα όταν άκουσε με ποιους όρους θα ιδιωτικοποιηθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Καβάλας. Ειπώθηκε ότι μετά την ιδιωτικοποίηση θα επιβάλλεται τέλος σε κάθε επιβάτη τουλάχιστον 15 ευρώ! Το τέλος το παρομοίασε με τα διόδια. Δεν έχει άδικο.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής και ο Μάκης Παπαδόπουλος διαφώνησαν με την πρόταση έκδοσης ψηφίσματος κατά των ιδιωτικοποιήσεων των αεροδρομίων. Εξ αυτού του λόγου ο Ηλίας Ιωαννίδης είπε την επόμενη ατάκα: «Είναι ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού». Ο κ. Σιμιτσής ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, η συζήτηση «άπλωσε», η ουσία χάθηκε. Ψήφισμα δεν υπάρχει αλλά μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Στο μεταξύ τα αεροδρόμια θα έχουν πουληθεί όλα αλλά αυτό μοιάζει με λεπτομέρεια…

 

Παρατήρηση. Η γλώσσα του Ηλία Ιωαννίδη «λύνεται» όταν πρόκειται να μιλήσει κατά του Σιμιτσή. Τότε αποκτά φαντασία, χρησιμοποιεί περίτεχνες παρομοιάσεις, κριτικάρει συνεχώς κι ασταμάτητα. Ας του θυμίσει κάποιος ότι ο Σιμιτσής έπαψε να είναι δήμαρχος. Κι αν γίνεται, ας θυμίσει το ίδιο και στον Σιμιτσή.

 

Προχθές απόγευμα και βράδυ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ενδιαφέρον αφού ορθά επεκτάθηκε σε πολλά και διάφορα επίκαιρα τοπικά θέματα. Η κ. Τσανάκα συνεχίζει να δίνει το καλό παράδειγμα, απαντά στις ερωτήσεις σύντομα. Κάποιες φορές λίγο αόριστα. Άλλες όχι ολοκληρωμένα. Όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει καταφέρνει και είναι σύντομη, διευκολύνοντας τη διαδικασία. Αντίθετα ειδικά οι αρχηγοί των παρατάξεων (κι ο κ. Σιμιτσής περισσότερο απ’ όλους) αργούν. Ο πρόεδρος τους πιέζει αλλά αυτοί συνεχίζουν να αργούν μέχρι να πουν ότι θέλουν να πουν και να ρωτήσουν.

 

Την ίδια ώρα,την Δευτέρα το απόγευμα, συνεδρίαζε στη Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο. Δυστυχώς είναι η απόσταση που μας εμποδίζει να παρακολουθήσουμε το τι έγινε ώστε αμέσως μετά σχολιάσουμε. Ακούσαμε χθες τον κ. Αντωνιάδη να περιγράφει το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, οι συνεδριάσεις σύντομα θα μεταδίδονται από το διαδίκτυο ώστε να είναι «προσιτές» σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αυτό είναι σίγουρα καλό νέο.

 

Ο κ. Παυλίδης υποσχέθηκε προχθές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και στις άλλες πρωτεύουσες των 5 νομών. Αυτή τη φορά η υπόσχεση του δεν ήταν προεκλογική. Ήταν συγκεκριμένη. Οι συνεδριάσεις θα είναι ειδικές, με γνωστή εκ των προτέρων θεματολογία. Η οποία θα είναι διαφορετική σε κάθε πόλη. Αυτό δεν είναι αρκετό. Ειδικά τώρα που ο θεσμός συνεχίζει να είναι στο ξεκίνημα του –αλλά σε μακριά από τους πολίτες- το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να πάει παντού. Οι συνεδριάσεις το ίδιο. Η διοίκηση επίσης. Αυτό το προσπάθησε ο κ. Γιαννακίδης αλλά το αποτέλεσμα ήταν «φτωχό».

 

Η παρέλαση της ερχόμενης Τρίτης- ελπίζουμε με καλό καιρό- θα είναι η πρώτη για τους νέους αιρετούς. Για αυτούς που ανέλαβαν καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη. Η Καβάλα περιμένει να μάθει τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, αν κι είμαστε κοντά στην εθνική γιορτή δεν υπάρχουν ονόματα να ακούγονται. Μυστήριο παραμένει ποιος την Τρίτη θα έρθει στην πόλη μας ώστε στις εκδηλώσεις να είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

 

Στην χθεσινή πρωινή εκπομπή του Μέγκα φιλοξενήθηκε ο μαθητής 14 ετών που διακρίθηκε για την εργασία του στο 5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Γενικά ο Δημήτρης Χατζής προβάλλεται συνεχώς σε όλη την Ελλάδα. Στο Κιλκίς μάλιστα ιστοσελίδα γράφει ότι οι οικογενειακές ρίζες του Δημήτρη είναι από την ίδια περιοχή!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης