• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Υποστηρίξαμε κι υποστηρίζουμε ότι το κρύο αυτών των ημερών –τόσο ενοχλητικό- είναι προσωρινό. Αναζητήσαμε την βοήθεια της ΕΜΥ προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την ευχή μας. Την πρόβλεψη που ευθέως διατυπώσαμε. Η ΕΜΥ δεν ανταποκρίνεται. Αναφέρεται στον καιρό των επόμενων ημερών με στοιχεία που δείχνουν ότι θα είναι ίδιος. Ακριβώς ίδιος με τον καιρό αυτών των ημερών. Λέτε φέτος ο Χειμώνας να άρχισε τόσο νωρίς;

 

Μέχρι να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα κυρίαρχο στην κοινωνία, ας δούμε όλα τα άλλα. Τα τοπικά πρόσωπα που χθες και προχθές έσπευσαν να διακριθούν. Να ξεχωρίσουν. Στις γιορτές, τις εκδηλώσεις και φυσικά στην παρέλαση. Κατά κάποιο τρόπο ο κόσμος ανταποκρίθηκε. Ήταν εκεί που έπρεπε. Γέμισε την Δευτέρα το απόγευμα την αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την εκδήλωση του δικηγορικού συλλόγου. Είχε ικανοποιητικότατη προσέλευση στην εκδήλωση για την 28η Οκτώβρη στο Αμφιθέατρο. Παρακολούθησε ήρεμα την χθεσινή παρέλαση.

 

Από σήμερα αυτό το διάλλειμα –πείτε το εορταστικό κι ας μην ήταν- τελειώνει. Πλησιάζει «τρέχοντας» το τέλος του μηνός. Δυστυχώς δεν ισχύουν ήδη οι 72-100 δόσεις. Αυτές δίνουν μια προοπτική, μια ελπίδα αλλά στο τέλος του άλλου μήνα. Στο τέλος Νοέμβρη και βλέπουμε. Το τέλος του Οκτώβρη θα είναι όπως πριν. Πληρώνεις. Κι όταν δεν έχεις, δεν πληρώνεις.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος την Δευτέρα έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να πει στον κόσμο (να του αποδείξει με συγκεκριμένα παραδείγματα) ότι γίνονται βήματα προς την ανακούφιση των πολιτών και των νοικοκυριών. Ήταν ρεαλιστής αφού έσπευσε να σημειώσει ότι για να αποδώσουν όσα επιτέλους αποφασίζονται πρέπει να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Γενικά ανήκει στους ρεαλιστές ο κ. Παναγιωτόπουλος. Προετοιμάζεται για εκλογές κι ας μη γίνουν. Χθες ας πούμε αφού ήταν στην αρχή των εκδηλώσεων στην Καβάλα, έσπευσε μετά να παρακολουθήσει την παρέλαση της Ελευθερούπολης. Δίπλα στον μόνιμο στην περιοχή του Πραβιού συνάδελφο του Γιάννη Πασχαλίδη.

 

Έτσι «έχασε» το στιγμιότυπο που θα σας περιγράψουμε αμέσως τώρα. Η Δήμητρα Τσανάκα προθυμοποιήθηκε να δώσει τη θέση της –μπροστά μπροστά στην εξέδρα των επισήμων- στον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Καλαντζή. Ήταν μια χειρονομία που ξάφνιασε τον κ. Καλαντζή. Πολύ περισσότερο όταν η Δήμαρχος επέμενε. Σηκώθηκε από τη θέση της, προσπάθησε να τον πάρει από το χέρι και να τον καθίσει σε αυτήν. Τότε ο Αντιπρόεδρος έβαλε όλη του τη δύναμη και ξανακάθισε την Δήμαρχο εκεί που καθόταν. Ίσως δύο λεπτά Τσανάκα και Καλαντζής «διαφωνούσαν» επί του θέματος. Έμοιαζαν με τους οδηγούς που συναντώνται σε μια διασταύρωση κι επιμένει ο ένας να δίνει προτεραιότητα στον άλλον.

 

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο το Λύκειο των Ελληνίδων αναφέρεται στην πρόσφατη εκδήλωση του όπου παρουσιάστηκε ομιλία για τις παραδοσιακές φορεσιές στην Μακεδονία και τη Θράκη. Η ανακοίνωση του Λυκείου έχει ειδική κι ιδιαίτερη αναφορά στους δύο επισήμους που ήταν παρόντες. Ευχαριστούν συγκεκριμένα και τον κ. Λυχούνα και την πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άννα Σπανδώνη.

 

Ποσό 738 ευρώ θα πληρώσει το ΕΚΑΒ Καβάλας προκειμένου να διορθώσει βλάβη σε έναν από τους απιδινωτές του. Συμπέρασμα, εκτός από τα ασθενοφόρα χαλούν και οι απιδινωτές. «Ελπίζουμε να μην έχετε έναν μόνο, αυτόν που χάλασε» ρωτήσαμε εργαζόμενο του ΕΚΑΒ Καβάλας. Μας απάντησε «Απιδινωτές έχουμε 6-7. Αυτοκίνητα να κινηθούν δεν έχουμε». Τι να τον κάνεις τον ευρισκόμενο σε λειτουργία απιδινωτή όταν δεν έχεις αυτοκίνητο να τον τοποθετήσεις;

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κιοσές έγραψε κείμενο σχετικά με τις εξέδρες των επισήμων που χρησιμοποιούνται και στις παρελάσεις. Το κείμενο του έχει ως εξής: «Ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πολιτικής μας βλαχιάς, είναι οι εξέδρες και τα βάθρα για τους “επίσημους” στις παρελάσεις. Μνημείο κομπασμού και αμετροέπειας. Ας τιμήσουμε αυτούς που πρέπει, τους ήρωες μας και όχι αυτούς που θέλουν να τιμηθούν πριν τιμήσουν! Υπήρξαν πολλοί σε αυτόν τον τόπο που αξίζουν τη “στροφή κεφαλής” των μαθητών και στρατιωτών μας και αυτοί σίγουρα δεν είναι οι αιρετοί. Το επιχείρημα ότι στο πρόσωπό τους τιμούμε τους ήρωες, είναι τουλάχιστον φαιδρό. Όσο για τους θεσμούς, αυτοί δεν έχουν την ανάγκη εξεδρών και βάθρων. Άλλοι έχουν ανάγκη από αυτά, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον ακόρεστο ναρκισσισμό τους! Αντιθέτως, έχουν ανάγκη από εκσυγχρονισμό και εξέλιξής τους επί το δικαιότερων! Αλίμονο αν ο σεβασμός σε αυτούς, περιορίζεται σε πέντε κακοκαρφωμένα σανίδια και μία κουρελού από πάνω για να κρύβει την ασχήμια! Ο σεβασμός στους θεσμούς είναι μία μακρά, διαρκής διαδικασία που χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές θάρρους, ανιδιοτέλειας, ηθικής και φιλοπατρίας!».

 

Κείμενο στο διαδίκτυο «ανέβασε» και ο Δημήτρης Καγιάσας, μέλος της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ: « Φίλες και φίλοι. Στα δύο τελευταία Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, «ήρθε» θέμα αύξησης της αποζημίωσης της αντιμισθίας του μισθού(!!!) της προέδρου. Την πρώτη φορά, η πρόταση της διοίκησης, ήταν να ανέβει το ποσό στα 550 ευρώ (μεικτά) έναντι των απολαβών του προηγούμενου προέδρου, που ήταν 400 ευρώ μεικτά περίπου. Την δεύτερη φορά, έγινε πρόταση(εννοείται απ’ τη διοίκηση) το ποσό να πάει στα 720 ευρώ(μεικτά). Και τις δύο φορές, δεν καταψήφισα απλά. Έκανα πρόταση για μείωση, από το αρχικό ποσό.(Φυσικά την πρότασή μου την ψήφισα μόνο εγώ.)Στο πρώτο Δ.Σ. ψηφίστηκαν κάποιες επιτροπές. Είχα ψηφίσει ΛΕΥΚΟ.Μια από αυτές καλείται: Επιτροπή παιδείας.(;)Αυτή, θα οργανώσει κάποια σχολεία( 6 αρχικά, τα οποία θα προκύψουν μετά από κλήρωση) ώστε αυτά (τα παιδάκια δηλαδή) να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Τα παιδιά θα «υποδύονται» τα καλικαντζαράκια,τα αστεράκια,τους Αη Βασίληδες κτλ  και με μουσική, τραγούδια, χορό θα είναι απλωμένα στην πόλη. Πάντα έλεγα πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πρέπει να μπει στα σχολεία, να ασχοληθεί σοβαρά με τα παιδάκια ,όπου μεταξύ άλλων να προσπαθήσει να διαμορφωθεί κάποια θεατρική παιδεία. Πρότεινα λοιπόν, να γίνει ένα κείμενο (χωρίς πολλά έξοδα-φωτοτυπίες),να λέει δυο λόγια για το θέατρο ή να γίνουν κάποιες ομιλίες, (γιατί όχι από την πρόεδρο; ηθοποιός είναι;) ώστε τα παιδάκια να μην χοροπηδάν απλά σαν καλικαντζαράκια. Δεν το συζήτησαν καν. Φυσικά και εξέφρασα την ένσταση, να πληρώσουν οι γονείς στολές, μουσικούς κτλ. Ναι, θα το αποκαλύψω… Κάποιοι και σε αυτήν την πόλη ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ!!! Φίλες και φίλοι, δεν ανέπτυξα πλήρως το σκεπτικό μου. Απλά αναφέρω γεγονότα(οκ,έκανα και κάποια σχόλια. Sorry…..)γιατί δεν επιθυμώ στείρες αντιπαραθέσεις και –θυμάστε-ξεκατινιάσματα σε αυτήν τη σελίδα. Ευχαριστώ….».

 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας μίλησε πολύ σωστά σχετικά με την αξιοποίηση του παλαιού δικαστηρίου. Μίλησε για συνεργασία όλων των τοπικών φορέων ώστε το ακίνητο να περιέλθει σε χρήση υπέρ των αναγκών της πόλης. Επί του προηγούμενου Δημάρχου υπήρξε η εντύπωση ενός ανταγωνισμού μεταξύ του Δήμου και του Δικηγορικού Συλλόγου. Ποιος θα προλάβει τον άλλον ώστε να του παραχωρηθεί το ακίνητο. Ο κ. Αθανασίου βάζει στην άκρη αυτά τα πράγματα- ενώ θα μπορούσε να τα συντηρήσει ή και να τα ενισχύσει- αφού ζητά συνεργασία. Η οποία πρώτα πρώτα θα είναι συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας.

 

Η Δήμαρχος φυσικά κι ανταποκρίνεται. Οι βουλευτές το ίδιο. Ελπίζουμε όχι μόνο στα λόγια. Η πόλη μας αυτό το διάστημα διεκδικεί (εκτός από το παλιό δικαστήριο) το παλιό Νοσοκομείο αλλά και τις αποθήκες του Τελωνείου. Καλές οι διεκδικήσεις αλλά κάποτε πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Αργούμε. Ειδικά με το παλιό Νοσοκομείο αργούμε πολύ. Τάχα η συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας ήταν ώριμη την Άνοιξη του 2014. Τώρα το θέμα ξεχάστηκε εντελώς. Κακώς. Πριν από οτιδήποτε άλλο οφείλουμε να επανέλθουμε σε αυτό που αφήσαμε στη μέση. Στην αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου. Αμέσως μετά θα έχουν σειρά τα άλλα.

 

Διαβάστε επίσης