μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εκπαιδευτικοί κι ειδικότερα οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί, δυσφορούν επειδή κάθε φορά γίνεται το ίδιο. Την ημέρα που λόγω των εκλογών τους δεν γίνεται μάθημα στα σχολεία δέχονται δριμεία κριτική από τους γονείς και κηδεμόνες. Κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια. Οι ίδιες παρατηρήσεις, οι ίδιες απαντήσεις και εξηγήσεις. Αυτό το διάστημα το αρμόδιο υπουργείο επεξεργάζεται νέο νόμο για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι βέβαιο ότι με αυτή την ευκαιρία θα αλλάξει το υφιστάμενο πλαίσιο. Οι εκλογές και οι συνελεύσεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνονται το απόγευμα ώστε άπαντες το πρωί να εργάζονται κανονικά.

 

Φοβόμαστε ότι το ίδιο νομοσχέδιο θα έχει κι άλλες, πιο μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Το περιμένουμε από μέρα σε μέρα γιατί όντως,τα συνδικαλιστικά δικαιώματα πρέπει να αλλάξουν σήμερα που όλα τα άλλα έχουν αλλάξει επίσης. Θα είναι δικαιώματα, διευκολύνσεις και προνόμια διαφορετικά από αυτά που ισχύουν σήμερα. Η Κυβέρνηση φυσικά έχει άλλα πράγματα στο μυαλό της. Είναι η γνωστή κυβερνητική πολιτική. Δεν διορθώνει (όπως θα έπρεπε). Σαρώνει κι εξαφανίζει τον συνδικαλισμό επειδή τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν αρκετοί που αντί να τον υπηρετήσουν βολεύτηκαν κι εξυπηρετήθηκαν από αυτόν.

 

Είναι φως φανάρι τι θα συμβεί. Από το ένα άκρο θα οδηγηθούμε στο εντελώς αντίθετο. Εκεί που οι συνδικαλιστές τα είχαν όλα, τώρα δεν θα έχουν σχεδόν τίποτα. Αυτές οι απότομες κι ακραίες αλλαγές προωθούν μια συντηρητική πολιτική η οποία εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2010 και μετά. Εφόσον η πολιτική των παροχών απέτυχε εμπρός να πάρουμε πίσω στο διπλάσιο όλα όσα δώσαμε. Να που φθάσαμε. Οι δημοσκοπήσεις των ημερών δείχνουν τι μας περιμένει. Τι θα «εισπράξουν» όσοι έπρεπε με κατάλληλο τρόπο να παρέμβουν για να κάνουν τα πράγματα καλύτερα αλλά τα έκαναν πολύ χειρότερα.

 

«Το Υπουργείο μας δίνει το δικαίωμα την ημέρα των εκλογών να μην κάνουμε μάθημα. Το Υπουργείο όρισε την σημερινή ημέρα αργία» έλεγαν και χθες οι ντόπιοι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί. Όπου μας βολεύει επικαλούμαστε το Υπουργείο και ξεφεύγουμε. Όπου δεν μας βολεύει το καταγγέλλουμε… Είμαστε γνήσιοι Έλληνες. Και εξ αυτού του λόγου δεν αλλάζουμε ποτέ.

 

Οι συνταξιούχοι της Καβάλα Όιλ προσπαθούν να επηρεάσουν την τοπική κοινωνία με επιχειρήματα συναισθηματικού χαρακτήρα. Με αόριστα στο τέλος κουτά υπονοούμενα θέλουν  να εμποδίσουν το αυτονόητο. Η Ενεργειακή Αιγαίου να «απορροφήσει» την θυγατρική της Καβάλα Όιλ. Καλή η προσπάθεια αλλά στην εποχή μας όχι αρκετή. Σε αυτά τα θέματα- το μάθαμε πλέον- ισχύουν οι νόμοι. Όταν το 2013 κρίνονταν αυτό που σήμερα δρομολογήθηκε οι συνταξιούχοι ήταν κάπου αλλού… Διαβάζοντας το χθεσινό τους κείμενο μας δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτό που σχολιάζουν δεν αφορά τα Πετρέλαια αλλά τη ΒΦΛ. Εκεί όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι!

 

Δημιουργούν ένα κλίμα «βαρύ» και μελαγχολικό λες και δεν απορροφά μια μητρική εταιρία την θυγατρική της. Θαρρείς και το διακύβευμα είναι το αν θα λειτουργήσουν τα Πετρέλαια ή αν θα κλείσουν. Ας ηρεμήσουν οι φίλοι μας οι συνταξιούχοι. Έξω απ’ τον χορό λένε πολλά τραγούδια πάντα. Έτσι λαμβάνουμε την ανακοίνωση τους. Ας παρακολουθήσουν με εμπιστοσύνη τις εξελίξεις που δρομολόγησε το σωματείο. Τις εγγυήσεις που δίνει η Ενεργειακή. Όλα θα γίνουν νόμιμα, μετά από έρευνα επί των διαδικασιών. Αυτή την έρευνα κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι.

 

Εδώ δεν χάλασε ο κόσμος όταν άλλαζε η διοίκηση της Καβάλα Όιλ, θα χαλάσει τώρα που η ίδια εταιρία θα απορροφηθεί από την Ενεργειακή; Οι διαδικασίες στις ανώνυμες εταιρίες είναι συγκεκριμένες. Θα ακολουθηθούν ως το τέλος και από τη μια πλευρά και από την άλλη. Σε αυτή την υπόθεση σημαντικό είναι να βγαίνει και να πωλείται το ελληνικό πετρέλαιο του Πρίνου. Αυτό έχει για όλους μας πρώτη προτεραιότητα και όχι το όνομα της εταιρίας που θα κάνει αυτή τη δουλειά.

 

Πριν από 10 μέρες σημειώθηκε στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων εργατικό ατύχημα για το οποίο δεν υπήρξε καμιά αναφορά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό οφείλεται στο ότι όλοι οι γνωρίζοντες κατάφεραν να κρατήσουν το γεγονός μυστικό. Μπράβο τους. Ο εργαζόμενος νοσηλεύευται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Γλίτωσε τα πολύ χειρότερα αλλά συνεχίζει να είναι σοβαρά τραυματισμένος. Του ευχόμαστε περαστικά.

 

Στον απόηχο αυτού του περιστατικού έγιναν την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναφορές στην ασφάλεια της λειτουργίας του εργοστασίου. Ουδείς μίλησε για το ατύχημα. Λες κι ήταν όλοι συνεννοημένοι. Χρησιμοποίησαν αυτή την αφορμή (την οποία δεν ανέφεραν) προκειμένου να αποφασίσουν να ζητήσουν ενημέρωση από εκπρόσωπο της εταιρίας σχετικά με το μέλλον αυτής. Σημειώνουμε ότι το ατύχημα δεν φαίνεται να είχε μεγάλη σχέση με το βασικό ερώτημα, αν γίνεται ή (λόγω της οικονομικής δυσκολίας) δεν γίνεται συντήρηση του εξοπλισμού του εργοστασίου.

 

Στην Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καβάλας νοσηλεύονταν μέχρι προχθές ένας από τους κρατούμενους (λόγω της απόφασης να προφυλακιστεί) της υπόθεσης της διακίνησης ναρκωτικών. Οι υπόλοιποι είναι πάντα στο κρατητήριο της Καβάλας. Ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα μεταφερθούν σε σωφρονιστικό κατάστημα.

 

Η σελίδα του Ζαφείρη Μυστακίδη στο facebook γέμισε ευχές για την επικράτηση του συνδυασμού του στις πρόσφατες εκλογές στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παπαδόπουλος προτίμησε να του τηλεφωνήσει για να τον συγχαρεί. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος δεν του είπε ακόμη συγχαρητήρια.

 

Για δείτε πως τα φέρνει η ζωή. Ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης που τόσο προώθησε το μοντέλο «αναπτύσσεται η Θράκη εις βάρος της Ανατολικής Μακεδονίας» θα έρθει στην Καβάλα για να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Ποιος; Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Κάποτε είχε αρνηθεί στην Καβάλα Πανεπιστήμιο επειδή αυτή έχει ΤΕΙ. Έκανε κι άλλα κατά της Καβάλας αλλά για τη ΝΟΔΕ αυτό δεν έχει καμία σημασία. Ή μήπως δεν την ρώτησαν; Αυτό είναι το πιθανότερο. Από χθες που έγινε γνωστό ότι ορίστηκε ομιλητής σε εκδήλωση στην πόλη μας άρχισαν τα όργανα… Μέχρι που θα φθάσουν οι αντιδράσεις, δεν μπορούμε τώρα να το προβλέψουμε.

 

Ο δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης είναι πιθανό να εκλεγεί νέος πρόεδρος στη Λέσχη Ποντίων Καβάλας. Οι εκλογές πλησιάζουν κι ο Μπάμπης Αλεξανδρίδης αποχωρεί οριστικά. Η διοίκηση θα ανανεωθεί. Ακούγονται ήδη τα ονόματα του Μπάμπη Παναγιωτίδη, του Στέφανου Ακριτίδη, της Νίκη Ανέστη, του Νίκου Ξανθόπουλου και άλλων. Όλοι αυτοί θέλουν έναν νέο πρόεδρο με κύρος. Προσέγγισαν τον κ. Χαρπαντίδη και τον ενημέρωσαν. Αυτός επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Από το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο υποψήφιος θα είναι ο Γιώργος Χαρπαντίδης. Ο Κοσμάς Χαρπαντίδης είναι κοντά στη Λέσχη, την οποία εκπροσώπησε σε διάφορες νομικές της υποθέσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

Ακόμη 15 ειδικά απορριμματοφόρα για την ανακύκλωση ήρθαν την Τρίτη στο λιμάνι της Καβάλας με το πλοίο Ταξιάρχης. Προωθήθηκαν όλα στη Θράκη αφού εκεί το σχέδιο είναι πιο μπροστά σε σχέση με την πόλη μας. Για λίγες ώρες τα απορριμματοφόρα στάθμευσαν στον χώρο στάθμευσης του λιμανιού.

 

Διαβάστε επίσης