• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Άρχισε και σταμάτησε η αυτοαξιολόγηση

Η διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας κ. Φωτεινή Βρυσίδου φέρεται να ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων στην Καβάλα, πρωτοβουλία που μετά από διαμαρτυρίες και παράπονα σταμάτησε νωρίς. Πρόκειται για το γνωστό θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο το Υπουργείο ασκεί πιέσεις και στους Δημάρχους. Τόσο η κ. Τσανάκα όσο και ο κ. Σιμιτσής (με σχετικές αποφάσεις- δηλώσεις αλλά και αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων) δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι. Παρόλα αυτά την προηγούμενη εβδομάδα επιχειρήθηκε να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. Όχι από την αρχή της ( δηλαδή με απόφαση δημάρχου) αλλά από δεύτερο στάδιο της.

Συγκεκριμένα οι δημοτικοί υπάλληλοι κλήθηκαν και έλαβαν τα δελτία της αυτοαξιολόγησης. Υπήρχε συγκεκριμένη προθεσμία να τα συμπληρώσουν και να τα επιστρέψουν στην υπηρεσία. Πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι αν και ξαφνιασμένοι, έλαβαν τα έντυπα κι άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους το θέμα. Πριν καν αυτό «βγει» προς τα έξω υπήρξε νέο έγγραφο της ίδιας διευθύντριας με το οποίο ότι ξεκίνησε σταματούσε. Εντύπωση προκαλεί η στάση του σωματείου που δεν είπε και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Όλοι τώρα περιμένουν την συνέχεια αφού η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ουδείς κατάλαβε τι στόχο έχει, ποιος είχε την ιδέα να ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το νόμο η αξιολόγηση των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων αρχίζει με απόφαση της διοίκησης κι αφορά όλες τις διευθύνσεις και τα τμήματα σε μια υπηρεσία, σε έναν Δήμο. Δεύτερη φάση είναι αυτή της αυτοαξιολόγησης, επόμενη φάση είναι η φάση της βαθμολόγησης κάθε υπαλλήλου.

 

Το πόρισμα

Όλοι γνωρίζουν την υπόθεση κατάχρησης χρημάτων από το ταμείο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Η υπόθεση αυτή είναι στη δικαιοσύνη, σε αρχικό στάδιο. Θα πρέπει να περιμένουμε πολύ μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει αφού το θέμα είναι ιδιαίτερα μπερδεμένο. Άπαντες υπολογίζουν το ποσό της κατάχρησης, κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος για τα χρήματα που λείπουν με πρωτοβουλία του προηγούμενου προέδρου της σχολικής επιτροπής. Πρόσφατα η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών έδωσε στους εμπλεκόμενους και το πόρισμα του Δήμου Καβάλας. Από αυτό ουδείς έγινε σοφότερος. Η έρευνα που έγινε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη δεν οδήγησε σε ασφαλή συμπεράσματα. Απέδειξε όμως ότι ο πρόεδρος μπορούσε να κάνει ότι θέλει σχετικά με τη διαδικασία αναλήψης χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό. Τα χρήματα που επωφελήθηκε ο προηγούμενος πρόεδρος της επιτροπής είναι σίγουρα πάνω από 100.000 ευρώ. Πόσα ακριβώς; Σε αυτό το ερώτημα συγκεκριμένη- οριστική απάντηση δεν υπάρχει. Το τελικό νούμερο ελπίζουμε να προκύψει από τη διαδικασία της ανάκρισης. Γενικά με αυτή την υπόθεση πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή.

 

Κόκκινο

Το γεωτρύπανο της Ενεργειακής Αιγαίου βρίσκεται στο Πέραμα μετά από ταξίδι 40 ημερών από την άλλη άκρη του κόσμου! Βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης, συναρμολόγησης κι επισκευών ώστε αμέσως μετά τις γιορτές να το δούμε να έρχεται στην περιοχή μας. Θα είναι κι αυτό κόκκινου χρώματος, ίδιο ακριβώς με το χρώμα του πλοίου της εταιρίας Valiant Energy. Κατά πως φαίνεται η Ενεργειακή αποφάσισε χρώμα της να είναι το κόκκινο.

 

Αθώος

Δεύτερη αθώωση για τον πρώην αντιδήμαρχο Τάσο Κυριαζή. Πρώτη φορά αθωώθηκε για τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στον δημοτικό κήπο. Η δίκη έγινε στη Κομοτηνή προ 15 ημερών. Την προηγούμενη εβδομάδα αθωώθηκε πάλι, αυτή τη φορά για την υπόθεση Σιμάτου. Και στις δύο υποθέσεις επρόκειτο για έφεση αφού στη πρώτη δίκη στο Τριμελές Καβάλας ο κ. Κυριαζής είχε καταδικαστεί.

 

Ευχαρίστησε τον Β. Λιόγκα

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου την Πέμπτη ο δήμαρχος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο ταξίδι του στην Αθήνα, σε πολλά και διάφορα Υπουργεία. Δεν ξέχασε τον Βασίλη Λιόγκα, τον οποίο ευχαρίστησε δημοσίως. Ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος συνάντησε τον Βασίλη Λιόγκα στο ΥΠΕΚΑ. Εκεί ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας βοήθησε τον Δήμο Νέστου στην υπόθεση του παράνομου σκουπιδότοπου Χρυσοχωρίου. «Ήμουν στο γραφείο του ώρα. Για όσους δεν γνωρίζουν ο κ. Λιόγκας είναι από τη Καβάλα» είπε μεταξύ των άλλων στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Τσομπανόπουλος.

 

Κοινή εκδήλωση

Ο Σύλλογος Πνοή κι ο Σύλλογος «Άγιος Νέστορας» ετοιμάζουν κοινή εκδήλωση που θα υλοποιήσουν στην πόλη μας στο τέλος του μήνα. Συνδετικός κρίκος για αυτή την εκδήλωση είναι η κ. Νίκη Ανέστη. Μετέχει και στη διοίκηση της Πνοής και στη διοίκηση του «Αγίου Νέστορα». Θέμα της εκδήλωσης θα είναι τα δικαιώματα των παιδιών. Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

 

Έκθεση Λονδίνου

Η τουριστική έκθεση του Λονδίνου World Travel Market ήταν πάντα μια σημαντική έκθεση σχετικά με τη Θάσο. Για αυτό το λόγο φορείς και επαγγελματίες της έδιναν μεγάλη σημασία. Ως που φέτος οι επαγγελματίες (δηλαδή οι τουριστικοί πράκτορες της Θάσου) πήγαν μόνοι τους. Δεν τους ακολούθησε ούτε ο Δήμος Θάσου, ούτε άλλος Δήμος του Νομού αλλά ούτε κι η Περιφέρεια ΑΜΘ. Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά αφού ειδικά η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση δεν έλειπε ποτέ από αυτή την έκθεση. Σαφώς και οι τουριστικές εκθέσεις δεν είναι το παν. Πρέπει να μάθουμε παρόλα αυτά τι λέει το σχέδιο της Περιφέρειας για τις εκθέσεις γενικά. Σε ποιες σκοπεύει να παραστεί με δικό της περίπτερο; Σε ποιες με το περίπτερο του ΕΟΤ; Σε ποιες εκθέσεις δεν θα πάει και για ποιόν λόγο; Παλαιότερα η ενημέρωση για τις τουριστικές εκθέσεις υπήρχε. Φέτος όχι. Το γεγονός οφείλεται μάλλον στην απειρία του αρμόδιου Περιφερειάρχη. Απ’ ότι θυμόμαστε οι Παπακοσμάς- Γερομάρκος είχαν ένα πρόγραμμα και το ανακοίνωναν. Ξέραμε που θα γίνει τον Χειμώνα προβολή δια των εκθέσεων. Φυσικά και δεν μπορείς να βρεθείς σε όλες τις εκθέσεις όπως ίσως θα ήθελες. Αλλά να απουσιάζεις από την έκθεση του Λονδίνου είναι κάτι όχι συνηθισμένο.

*Την ώρα που η Περιφέρεια ΑΜΘ απουσιάζει από την έκθεση του Λονδίνου, η Κρήτη είναι εκεί. Το ρεπορτάζ αναφέρει: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών στον τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές του ανέπτυξε στο Λονδίνο ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης μιλώντας σε επιτυχημένη εκδήλωση εκπροσώπων του τουρισμού, επιχειρηματιών, τουρ οπερέιτορ και σε εξειδικευμένους δημοσιογράφους.

Η εκδήλωση-ομιλία έγινε στο μεγάλο κατάστημα του National Geographic όπου λειτουργεί με επιτυχία καθημερινά η έκθεση πολιτισμού, τουρισμού, Κρητικής κουζίνας, χλωρίδας-πανίδας του νησιού και η οποία συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον τουριστικών επιχειρηματιών, επισκεπτών, αλλά και μεγάλων ΜΜΕ της Βρετανίας.

 

Συμπαράσταση στο Νίκο Παναγιωτόπουλο

Συμπαράσταση στο Νίκο Παναγιωτόπουλο οφείλουν να δηλώσουν οι τοπικοί φορείς και παράγοντες. Αυτό το διάστημα ο βουλευτής Καβάλας και πρώην Υφυπουργός Εργασίας δέχεται «επίθεση» από τη Δράμα επειδή επί των ημερών του αποφασίστηκε έδρα του Κέντρου Πρόνοιας ΑΜΘ να είναι η Καβάλα. Οι Θρακιώτες- έχοντας λερωμένη τη φωλιά τους- δεν είπαν τίποτα. Οι Δραμινοί ακόμη και τώρα δεν το πήραν απόφαση. Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη διερεύνηση δύο υποθέσεων κατάχρησης που αφορούν ίδρυμα του Κέντρου που λειτουργεί στη Δράμα. Ως… απάντηση έλαβε επιστολή διαμαρτυρίας από τη πρώην διευθύντρια του ιδρύματος αλλά και νέα ερώτηση από τον κ. Καραγιαννίδη. Όλα αυτά όχι για την ουσία- για τις δύο καταχρήσεις- αλλά για την επίμαχη απόφαση ορισμού της έδρας στην Καβάλα. Μα τόσο πολύ ενοχλήθηκαν οι φίλοι μας οι Δραμινοί; Έτσι φαίνεται.

Η Καβάλα όλα αυτά τα χρόνια χάνει έδρες και έδρες, τις οποίες «κερδίζει» όλες η Θράκη. Στον τομέα αυτό η Καβάλα είχε μόνο μία επιτυχία. Αυτή που προαναφέραμε. Αυτό έγινε λόγω Νίκου Παναγιωτόπουλου. Κατά βάθος η απόφαση του ήταν δίκαιη αφού οι υποδομές στη Παιδόπολη ήταν οι καταλληλότερες απ’ όλες τις άλλες. Οι Δραμινοί υπάλληλοι ενοχλήθηκαν και ενοχλούνται που εργάζονται στη Καβάλα. Δεκτό. Ρώτησαν αλήθεια πόσοι Καβαλιώτες εργάζονται στη Κομοτηνή λόγω της πολιτικής στήριξης της Θράκης τα προηγούμενα χρόνια; Καταγγέλλοντας οι της Δράμας τον κ. Παναγιωτόπουλο τι κερδίζουν; Απολύτως τίποτα. Συντηρούν στο τόπο τους ένα θέμα που για όλους τους άλλους έληξε προ πολλού. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε με τις δύο καταχρήσεις κι ας αφήσουμε όλα τα άλλα.

 

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης

Με τηλεδιάσκεψη θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου σήμερα Δευτέρα στις 3:00 το απόγευμα. Στην πρόσκληση που στάλθηκε, τονίζεται πως οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα μεταβούν στα αντίστοιχα γραφεία της Περιφέρειας που υπάρχουν σε κάθε νησί, για να συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη.Οι δε περιφερειακοί σύμβουλοι της Λήμνου, δε θα έχουν καμία δυνατότητα συμμετοχής στη συνεδρίαση, καθώς το σύστημα τηλεδιάσκεψης δε λειτουργεί στη Λήμνο λόγω τεχνικού προβλήματος. Κεντρικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η αδειοδότηση των ελαιοτριβείων της Λέσβου. Επίσης το Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει την πρόσληψη τριών δικηγόρων με πάγια αντιμισθία, για να παρακολουθεί τα νομικά θέματα της Περιφέρειας.Τέλος, το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη διάθεση πιστώσεων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου της Χίου. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελείται από τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου- Λήμνου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.

 

Διαβάστε επίσης