• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Θα πρέπει να συνεννοηθούν οι τοπικοί φορείς κι αμέσως να «ανοίξουν» μια ηλεκτρονική σελίδα στην οποία θα καταχωρούνται προσεκτικά όλα τα ψηφίσματα (ομόφωνα και μη) που υιοθετούν κι εκδίδουν. Εννοούμε τα ψηφίσματα που αναδεικνύουν τα τοπικά προβλήματα, ασκούν πίεση ώστε αυτά να λυθούν από αυτούς που τα δημιούργησαν. Από το κράτος. Είναι τόσα πολλά και συχνά τα ψηφίσματα που στο τέλος χάνουμε το λογαριασμό.

Αν όμως τα βάλουν στην ίδια ιστοσελίδα τότε θα τα έχουμε όλα μπροστά μας, άμεσα στη διάθεση μας. Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη διαδικασία αλλά κακά τα ψέματα, καταφεύγεις στα ψηφίσματα μόνο όταν δεν έχεις (ή δεν μπορείς) να κάνεις τίποτα άλλο. Τότε το… ρίχνεις στα ψηφίσματα μπας και με αυτά συγκινηθούν οι χοντρόπετσοι. Τώρα τελευταία εκδίδονται πλήθος. Κάθε εβδομάδα έχουμε ένα ή δύο. Αυτό δυστυχώς δείχνει την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να κάνει ότι ζητά η κάθε τοπική κοινωνία. Το οποίο πολύ συχνά είναι σε αντίθεση με αυτό που αποφασίζει το κράτος, η Κυβέρνηση.

Όσο αυξάνονται τα ψηφίσματα τόσο δυναμώνουν –χωρίς προοπτική επίλυσης- τα προβλήματα. Πρόσφατα μάλιστα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμένος ζήτησε να ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία όταν πρόκειται για πρόταση ψηφίσματος προκειμένου να τηρηθεί και σειρά προτεραιότητας.

Τα ίδια ισχύουν και με τις ερωτήσεις των βουλευτών. Αυξήθηκαν κι αυτές τώρα τελευταία. Οι πολλές ερωτήσεις δείχνουν το ίδιο πράγμα. Ότι τα προβλήματα δεν λύνονται. Κάνεις λοιπόν την ερώτηση για να έχεις τη συνείδηση σου ήσυχη. Επειδή είμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο, οι ερωτήσεις σε υπουργούς δια της Βουλής έχουν να παίξουν και αυτόν τον ρόλο.

Τα παιδιά αποφάσισαν η σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ενιαίου λυκείου να γίνει βράδυ. Αυτό μας είπε γονέας που σκοπεύει να συμμετάσχει στη κινητοποίηση. Το ραντεβού στις 9 το βράδυ στη πλατεία Καπνεργάτη. Με αυτό τον τρόπο η Καβάλα θα αποκτήσει –μετά τον νυχτερινό αγώνα δρόμου- και νυχτερινή διαδήλωση. Πόσο αυτό είναι εφικτό, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, θα το ξέρουμε σήμερα. Αμέσως μετά το γεγονός.

Η Μαρία Καραβία είναι η πρώτη πρόεδρος στην ιστορία του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που διάβασε τη προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο κι ανακάλυψε κάτι που ουδείς άλλος το είχε προσέξει. Μπορεί το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Καβάλας να κάνει και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αμέσως εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα. Οργάνωσε ήδη τη πρώτη πολιτιστική εκδήλωση (για την 28η Οκτώβρη), προγραμματίζει τις επόμενες (με την ευκαιρία των Χριστουγέννων).

Από εδώ και πέρα δεν θα το λέμε ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Αυτός ο τίτλος είναι «φτωχός» βάση των νέων του δραστηριοτήτων. Θα ονομάζεται Πολιτιστικός Σύλλογος «Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας». Ως προς την ουσία θα υπάρχουν ένα σωρό ομοιότητες με τους άλλους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας. Αυτόν της Αγίας Βαρβάρας- Πεντακοσίων, Ποταμουδίων, Λύκειο Ελληνίδων κτλ. Δεν ξέρουμε αλλά το ρωτάμε, υπάρχει δυνατότητα και για τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών; Γιατί όχι να το δοκιμάσουμε κι αυτό. Χώρος στο παλαιό μουσείο υπάρχει μπόλικος.

Άλλωστε είναι όλα τόσο ευνοϊκά για το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που άνετα μπορεί να «ανοίξει» τις δράσεις του σε αυτούς και πολλούς ακόμη νέους τομείς. Θα γίνει ο καλύτερος πολιτιστικός σύλλογος της Καβάλας μιας και θα τον χρηματοδοτεί όχι κάποιος τυχαίος αλλά ο Δήμος Καβάλας. Μετά τα σχέδια μπορεί να μεγαλώσουν κι άλλο. Ποια γιορτή δεν έχει γίνει ακόμη, να την κάνει το ΔΗΠΕΘΕ… Όχι πάντως την γιορτή του κάστανου. Αυτή τη διοργανώνει ο Δήμος Παγγαίου. Κι ας μη διαθέτει ΔΗΠΕΘΕ.

Στο σκοτάδι η οδός Κύπρου. Αυτό μας περιγράφουν κάτοικοι που από τη συγκεκριμένη οδό βαδίζουν προς το σπίτι τους. Παρατηρούν ότι ορισμένες λάμπες δεν ανάβουν κι άλλες έχουν χαθεί μέσα στα κλαδιά και τα φύλλα των δέντρων. Οι υπεύθυνοι του Δήμου ας κάνουν μια βόλτα. Κάποια πράγματα μπορούν άμεσα να τα διορθώσουν. Ειδικά στο πεζοδρόμιο απέναντι από τη Μεγάλη Λέσχη.

Γιόρταζε χθες ο Μάκης Παπαδόπουλος. Δέχθηκε πολλές ευχές κι είχε πλήθος εορταστικών συναντήσεων. Όλοι του έλεγαν το ίδιο πράγμα. Με δουλειά και υπομονή μπορεί να πετύχει τον στόχο του. «Πάνω απ’ όλα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών» απαντούσε με χαμόγελο.

Η πρόσφατη εκδήλωση του Δήμου Καβάλας για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα ήταν πετυχημένη αφού ακούστηκαν πράγματα χρήσιμα κι όχι ιδιαίτερα γνωστά. Ήταν σωστή η επιλογή του βασικού ομιλητή- εκπαιδευτή σκύλων κ. Μίσιου. Γνωρίζοντας όλα αυτά εκ των προτέρων ο Δήμος Καβάλας έκανε κινητοποίηση για τη προβολή της εκδήλωσης και τη συμμετοχή του κόσμου. Δυστυχώς ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε όσο έπρεπε. Ένα είναι σίγουρο, άξιζε τον κόπο να είναι κάποιος σε αυτήν την εκδήλωση.

Χθες που έβρεχε υπήρξε γενικώς μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων στην πόλη. Στο Δικαστικό Μέγαρο άπαντες κινήθηκαν με το αυτοκίνητο τους μιας και οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές. Όλα αυτά τα αυτοκίνητα παρκάρισαν στον χώρο στάθμευσης δίπλα στο μέγαρο. Στο μεγάλο παρκινγκ του καταστήματος που δεν λειτούργησε ακόμη. Καλά που υπήρχε κι αυτός ο χώρος. Διαφορετικά τα αυτοκίνητα θα έφθαναν μέχρι την ΑΓΕΤ Ηρακλής!

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Παγγαίου και της ΔΕΥΑ Παγγαίου δημοσιοποίησαν από χθες την ενημέρωση που τηλεφωνικά είχαν με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Υγείας Χρήστο Παπαδόπουλο. Υπάρχει ευχάριστη είδηση κι αμέσως την ανάρτησαν στο διαδίκτυο: «Σε τηλεφωνική επικοινωνία ο νομίατρος κος Παπαδόπουλος Χρήστος μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα του αρσενικού στο δίκτυο ύδρευσης της Ν.Περάμου είναι εντός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία και αύριο Παρασκευή 14 Νοεμβρίου θα υπάρξει άρση της απαγόρευσης κατανάλωσης. Εντός ορίου είναι και τα επίπεδα του αρσενικού σε Ελευθερούπολη και Νικήσιανη. Σήμερα η ανακοίνωση από την Δ/νση Υγείας και τον κο. Παπαδόπουλο Χρήστο για περισσότερες λεπτομέρειες».

Εκδήλωση για το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της Θράκης διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση έγινε προ λίγων ημερών παρουσία και του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Ορφανού. Ο κ. Υπουργός υποστήριξε θερμά την ανάπτυξη της Θράκης υιοθετώντας την άποψη ότι πρόκειται για   θέμα πρώτης προτεραιότητας. Αμέσως μετά εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο η εφημερίδα μας δημοσίευσε. Όπως τώρα διαβάζουμε, στην ίδια ημερίδα ήταν και ο βουλευτής- πρώην Υπουργός -Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αντιγράφουμε από άλλο δελτίο τύπου, αμέσως μετά την εκδήλωση: « Ο κ. Στυλιανίδης κατέθεσε τις προτάσεις του καταλήγοντας στην αναγκαιότητας «διακομματικής» συνεννόησης για τη χάραξη μιας ενιαίας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής για τη Θράκη».

Όλα αυτά –που διαβάζουμε- βεβαίως και μας τρομάζουν. Όταν οι άλλοι ετοιμάζουν αναπτυξιακή πολιτική μόνο για τη Θράκη, πάλι τη νύφη θα τη πληρώσει η Ανατολική Μακεδονία. Το έργο το έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν (αποτυχημένο ως προς το τελικό του αποτέλεσμα), ξέρουμε τι μας περιμένει.

Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης μπορούσαν φυσικά να προσεγγίσουν την ίδια υπόθεση εντελώς διαφορετικά. Όπου αναφέρονται στη Θράκη είχαν τη δυνατότητα να αναφερθούν στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι φορείς της Θράκης είχαν την ευκαιρία να τους διορθώσουν όταν έμαθαν την πρόθεση τους για τη πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Δείχνοντας πόσο διακατέχονται από ενδοπεριφερειακή συνείδηση αδιαφόρησαν. «Μαύρα τα γραμμένα» της Ανατολικής Μακεδονίας όσο την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων της Θράκης την προωθούν με αυτόν τον τρόπο.

Να λοιπόν που υπάρχουν χειρότερα. Πολύ χειρότερα. Αντιγράφουμε δημοσίευμα εφημερίδας στη Μυτιλήνη σχετικά με επεισόδιο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου: «Μέσα σε μία -χωρίς προφανή λόγο- ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, από την έναρξή της κιόλας, η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε από το θερμό επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, και του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνη Κουμαρά.Ο δήμαρχος χάνοντας την ψυχραιμία του και ενώ η συνεδρίαση διεκόπη από τον πρόεδρο για να ηρεμήσουν τα οξυμμένα πνεύματα, κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Αδέσμευτος Συνδυασμός» πιάνοντάς τον από το γιακά, και χρειάστηκε η επέμβαση των υπολοίπων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, για να μην πάρει έκταση ο καβγάς».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης