• 9 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Συνάντηση με την Δήμαρχο είχε τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση του συλλόγου κατοίκων Αγίας Παρασκευής. Ζήτησαν να μην πληρώνουν χρήματα στη σχολική επιτροπή επειδή θα χρησιμοποιούν για τις πρόβες του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου αίθουσα του δημοτικού σχολείου της ίδιας συνοικίας. Η Δήμαρχος απάντησε αρνητικά επιμένοντας σε μια απόφαση που ισχύει για όλους τους συλλόγους, εφόσον κάνουν χρήση σχολικών χώρων και αιθουσών. Στο τέλος υπήρξε συμφωνία, 10 ευρώ το μήνα.

 

Τη Δευτέρα το βράδυ μεταδόθηκε συνέντευξη της δημάρχου σε τηλεοπτικό σταθμό της Δράμας. «Τα προηγούμενα 10 χρόνια δεν έγινε τίποτα στη Καβάλα» είπε η κ. Τσανάκα. Σίγουρα εννοούσε τα 7,5 χρόνια του Σιμιτσή. Μίλησε και για 1,5 χρόνο της τελευταίας θητείας Εριφυλλίδη; Ή έκανε λάθος στον αριθμό των ετών; Τα 10 προηγούμενα έτη που ανέφερε ξεπερνούν τις δύο θητείες του προκατόχου της.

 

Αν ακούσαμε καλά τότε ο συγκοινωνιολόγος Νότης Παρασκευόπουλος συνεργάζεται με τη Δήμαρχο για τα κυκλοφοριακά της πόλης. Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση ημερίδας, η οποία θα γίνει μετά τις γιορτές. Ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε την περίφημη κυκλοφοριακή μελέτη για το κέντρο της πόλης, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Την εφαρμογή της σταμάτησε η εκλογή Σιμιτσή το 2006. Τότε ο κ. Παρασκευόπουλος ήταν κουμπάρος του Γιώργου Παπανδρέου άρα ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το κουμπαριό ισχύει αλλά ο συγκοινωνιολόγος εντάχθηκε (με αυξημένες αρμοδιότητες) στο κόμμα Ποτάμι.

 

Διαπιστώνεται κινητικότητα κι έναρξη των εργασιών στο έργο του Μεντρεσέ. Χθες υπήρξε παρόμοια κατάσταση και στο Πάρκο Φαλήρου. Όλα δείχνουν ότι ξαναρχίζει και το έργο επί των οδών Βενιζέλου- Ερυθρού Σταυρού. Μέρος του οποίου αφορά το Πάρκο Φαλήρου.

 

Συνέντευξη τύπου δίνει το απόγευμα η δημοτική παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου. Ο λόγος είναι ότι αυτό το διάστημα συμπληρώνει ένα χρόνο από τη δημιουργία της. Ο κ. Παπαδόπουλος θα μιλήσει για το «χθες», το «σήμερα» και φυσικά το «αύριο» της προσπάθειας του.

 

12 εργαζόμενοι της Καβάλα Όιλ βρίσκονται στο Πέραμα, εργάζονται στο νέο γεωτρύπανο της Ενεργειακής Αιγαίου που μετασκευάζεται για να έρθει στη Καβάλα τον Γενάρη. Εκεί βρίσκεται συνεργείο ηλεκτρολόγων επίσης από την Καβάλα. Έχουν μπόλικη δουλειά να κάνουν.

 

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις για την αναβολή της ομιλίας Στυλιανίδη στην πόλη μας. Ή το αναβάλουν μέχρι να το ματαιώσουν οριστικά ή ο κ. Στυλιανίδης έχει υποχρέωση στο εξωτερικό για την Κυριακή, στην οποία δίνει προτεραιότητα. Η ΝΟΔΕ ισχυρίζεται ότι ισχύει το δεύτερο. Αυτό μάλλον είναι το πιθανότερο. Αν ταυτόχρονα η κομματική βάση δεν δείχνει ενδιαφέρον για μια εκδήλωση περί της επετείου 40 ετών του κόμματος με τον συγκεκριμένο ομιλητή, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

 

Συνεχίζουν τα μέσα ενημέρωσης της Θράκης να δίνουν δημοσιότητα στο ταξίδι της προηγούμενης Πέμπτης στην Αθήνα σχετικά με τη πληρωμή της επιδότησης εργασίας στους 3 νομούς. Είναι γνωστό ότι «κατέβηκαν» στην Αθήνα τα Επιμελητήρια μαζί με τους βουλευτές Κοντό- Στυλιανίδη. «Οι κυβερνητικοί παράγοντες ζήτησαν προθεσμία 10-15 μέρες μέχρι να ενημερωθούν για το θέμα» γράφουν εφημερίδες στη Ξάνθη. Είναι δυνατόν να είναι μη ενημερωμένοι για μια υπόθεση σήριαλ; Κι άντε καλά ο Σκρέκας, είναι νέος στη κυβέρνηση. Ο Σταϊκούρας; Κι αυτός δεν είναι ενημερωμένος;

 

Τρόμαξαν χθες το μεσημέρι οι Καβαλιώτες. Ο δρόμος στις Καμάρες έκλεισε από στρατιώτες και τροχονόμους. Ευτυχώς ήταν μια σύντομη κυκλοφοριακή παρέμβαση προκειμένου να διέλθει από την οδό Κουντουριώτου μεγάλο στρατιωτικό όχημα. Το οποίο δεν χωρούσε να ανέβει από τον κανονικό δρόμο, υποχρεωτικά χρησιμοποίησε το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να περάσει από τις Καμάρες.

 

«Εμείς θα τους ενημερώσουμε» λένε με χιούμορ οι αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας για τη συνάντηση τους την Παρασκευή με δύο ντεντέκτιβ της Σκότλαντ Γιάρντ. Οι Εγγλέζοι αστυνομικοί θα μιλήσουν στη γλώσσα τους. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης φρόντισαν να εξασφαλίσουν μεταφραστή αφού είναι αδύνατο όλοι οι έλληνες αστυνομικοί που θα είναι στο ακροατήριο να γνωρίζουν αγγλικά.

 

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας συζητούν για την αποχή που αρχίζει σήμερα, συζητούν από τώρα για το πότε θα τελειώσει… Θέλουν να μας πουν ότι άπαξ κι αρχίσει σήμερα- δεδομένης της αρνητικής στάσης του Υπουργού Δικαιοσύνης- ένας Θεός ξέρει πότε θα τελειώσει… Κάποιοι δικηγόροι άρχισαν από χθες τις ευχές στους συναδέλφους τους για καλές γιορτές κι ευτυχισμένο το νέο έτος!

 

Σε 17 δημοτικά σχολεία του Νομού Καβάλας διαφοροποιείται το καθημερινό ωράριο μιας και η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται νωρίτερα. Αυτό αναφέρει πρόσφατη απόφαση του Προϊστάμενου Πρωτοβάθμιας Καβάλας Γιώργου Κουράκου. Ο κ. Κουράκος ζητά από τους διευθυντές να ενημερώσουν τους γονείς που παραλαμβάνουν τα παιδιά. Τα σχολεία αυτά δεν διαθέτουν καθηγητή Αγγλικών ή καθηγητή Γερμανικών. Κάποια έχουν και τις δύο ελλείψεις. Συνολικά λείπουν 12 καθηγητές αγγλικών και 10 γερμανικών. Όπως φαίνεται στα σχολεία αυτά οι μαθητές δεν θα μάθουν ξένες γλώσσες. Θα τις μάθουν – αν δεν υπάρξει κάτι ανάλογο κι εκεί- στο Γυμνάσιο. Σίγουρα δε στο φροντιστήριο.

 

Σήμερα στο Νοσοκομείο Καβάλας πραγματοποιείται ημερίδα ενημέρωσης για τον Ebola. Οργανώνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κρατικός αυτός φορέας επέλεξε το Νοσοκομείο της Καβάλας για την ημερίδα αν και θα μπορούσε να την οργανώσει π.χ. στη Θεσσαλονίκη. Για όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη η ημερίδα θα γίνει στο νοσοκομείο της πόλης μας.

 

 

==========================================================

Πολλοί και διάφοροι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να «ρίξουν λάδι στη φωτιά», να δημιουργήσουν «φωτιά» και ένταση εκεί που δεν υπάρχει. Κάθε ένας έχει το λόγο του. Λόγοι που έχουν να κάνουν με το επιβεβλημένο ενδιαφέρον ενός αιρετού για ότι συμβαίνει στον τόπο του, λόγοι που αφορούν διάφορες υστερόβουλες σκέψεις. Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί που χρησιμοποιούν το θέμα που ανέκυψε προκειμένου να προωθήσουν κάτι άλλο (πιθανότατα ίδιων όφελος), το οποίο σταθερά το έχουν στο μυαλό τους.

Αναφερόμαστε στην απορρόφηση της Καβάλα Όιλ από την Ενεργειακή Αιγαίου. Πρόσφατα για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε ακόμη και ανώνυμο μπλοκ στο διαδίκτυο, το οποίο έσπευσε – εντελώς αυθαίρετα -να πάρει τίτλο σχετικό με τους εργαζόμενους στα Πετρέλαια. Κείμενα επί κειμένων, αναλύσεις βαθυστόχαστες ακόμη και καταγγελίες «πίσω» από μια ενοχλητική κι ύποπτη ανωνυμία.

 

Σε όλα αυτά ο Βαγγέλης Παππάς απαντά ξεκάθαρα. Κι η Ενεργειακή το ίδιο. Προχθές στο δημοτικό συμβούλιο προκάλεσε τον κ. Παππά η Δήμαρχος. Ο κ. Παππάς απάντησε με μια σύντομη απόλυτα αληθινή τοποθέτηση. Οι αγώνες –είπε- τέλειωσαν το 2013. Τώρα- συνέχισε- θα ακολουθήσουμε την νομική οδό.

Ο Βαγγέλης Παππάς είπε (με έμμεσο τρόπο) κι άλλα πράγματα, αυτοί που τον άκουσαν έκαναν ότι δεν κατάλαβαν. Που ήταν αλήθεια όλοι όσοι σήμερα ενδιαφέρονται για την απορρόφηση της Καβάλα Όιλ όταν το διακύβευμα ήταν ακριβώς αυτό που μας ανέκυψε σήμερα; Που ήταν όταν έξω από το εργοστάσιο η περιοχή ήταν γεμάτη αστυνομικούς; Όλοι όσοι σήμερα ενδιαφέρονται τότε απουσίαζαν. Κάποιοι μάλιστα όχι μόνο δεν απουσίαζαν αλλά εκείνο το κρίσιμο διάστημα είχαν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των απόψεων της Ενεργειακής Αιγαίου. Σήμερα αλλάζοντας τάχα στρατόπεδο, πιέζουν ώστε να ανάψει νέα φωτιά εκεί που δεν υπάρχει. Θα ήθελαν μια επανάληψη των γεγονότων του 2013. Όχι για να συμμετάσχουν στη πρώτη γραμμή. Όχι, δεν έχουν τέτοια πρόθεση. Θέλουν τη φωτιά αναμμένη κι αυτοί όπως πάντα, σε απόσταση να την παρακολουθούν.

 

Το 2013 η Ενεργειακή Αιγαίου ανέλαβε τη διοίκηση της Καβάλα Όιλ. Οι εργαζόμενοι ήταν αντίθετοι αλλά η φωνή τους δεν υποστηρίχθηκε όπως έπρεπε από αυτούς που και τότε ήταν στα πράγματα. 1,5 χρόνο μετά η Ενεργειακή «ενώνει» τις δύο εταιρίες της. Τι πιο φυσιολογικό; Παίζει ρόλο ένα πράγμα. Οι όροι αυτής της διαδικασίας. Η εξασφάλιση της εργασίας. Αυτά οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να τα διεκδικήσουν, να τα εξασφαλίσουν δια της νομικής οδού. Το κάνουν γιατί δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε όλους όσους σήμερα τους παρακινούν σε διαμαρτυρίες. Το κάνουν γιατί αυτή είναι η μόνη τους επιλογή. Όλα τα άλλα είναι μεγάλα λόγια από τσάμπα μάγκες. Όσοι το κρίσιμο διάστημα σιώπησαν, απουσίαζαν, υποστήριζαν την Ενεργειακή δεν πείθουν ότι ξαφνικά απέκτησαν ευαισθησίες. Ορισμένοι- όχι όλοι- κάποια άλλα πράγματα έχουν στο μυαλό τους. Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να γίνουν τα  «εργαλεία» για να πετύχουν τον πραγματικό τους στόχο, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της υπόθεσης.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης