μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από την Βουλή (1)

Ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα εκεί που δεν υπάρχει, επιμένει να «επιτίθεται» στην Μαρίνα Φιλιππίδου για λόγους που πιθανόν να αφορούν μόνο την προεκλογική του εκστρατεία. Η ερώτηση του για την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ δεν συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη λόγω απουσίας του αρμόδιου Υπουργού. Ο βουλευτής Δράμας επέμενε στην ερώτηση του, λαμβάνοντας απαντήσεις από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Καλαντζή:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ορίστε, κύριε Κυριαζίδη, έχετε το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι αναγκαία η συζήτηση αυτή της επίκαιρης ερώτησης, καθότι έχουμε τεράστια προβλήματα στις κοινωνικές δομές του Nομού μου, αλλά πιστεύω και των άλλων δομών, ύστερα από τις συγχωνεύσεις που γίνανε. Λείπει η εποπτεία, ο έλεγχος και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι είχαμε δύο υπεξαιρέσεις. Μάλιστα υπήρξε μα πρόσφατη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Μην μπαίνετε στην ουσία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ναι, αλλά δεν μπορεί και να μην συζητηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Επανακαταθέστε την ερώτησή σας. Μπορείτε να την επανακαταθέσετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Λείπουν 170.000 από ένα θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων που το έχουν ανάγκη οι περιθαλπτόμενοι. Δεν είναι δυνατόν να μην συζητηθεί η υπόθεση αυτή!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Έχετε δίκιο και το ξέρετε. Παρακαλώ επανακαταθέστε την ερώτησή σας, για να έρθει άμεσα ξανά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ελπίζω να υπάρξει αυτή η δυνατότητα.

 

Από την Βουλή (2)

Σήμερα το απόγευμα στο μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ πραγματοποιείται συνάντηση επαγγελματιών- εμπόρων- καταστηματαρχών από όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη (συμπεριλαμβανομένου και του Ν. Σερρών). Στη συνάντηση θα παραστεί και το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Το θέμα που θα συζητηθεί περισσότερο είναι αυτό των χρεών στον ΟΑΕΕ. Το ίδιο πάνω κάτω θέμα έθιξε προχθές Παρασκευή με ερώτηση της στη Βουλή βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Οι απόψεις του Υπουργού (και της Κυβέρνησης) δεν άλλαξαν. Παρά τις μελετημένες, πραγματικά ευνοϊκές για όλους τους εμπλεκόμενους προτάσεις, η Κυβέρνηση δεν αλλάζει στάση. Όπως είπε την Παρασκευή ο Υπουργός κ. Βρούτσης η ρύθμιση έως και 100 δόσεις είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστούν. Το ακριβές περιεχόμενο της ρύθμισης αλλά και οι όροι αυτής θα γνωστοποιηθούν σήμερα στα τμήματα του ΟΑΕΕ σε όλη την Ελλάδα

Τα κυριότερα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Βρούτση είναι τα ακόλουθα: « Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ, το πλήθος των συνταξιούχων των ενεργών ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ είναι 748.414. Επιπλέον, έχουμε 351.685 συνταξιούχους και η μηνιαία δαπάνη είναι 270.056.612 ευρώ, δηλαδή όχι ασήμαντα νούμερα. Υπάρχει ένα μεγάλο άνοιγμα στον ΟΑΕΕ, στο έλλειμμα του, για το οποίο απρόσκοπτα έρχεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι Έλληνες φορολογούμενοι και στηρίζουν το ταμείο του ΟΑΕΕ. Θέλω μέσα από αυτήν τη συζήτηση να μάθουν όλοι –να το ξαναπούμε άλλη μια φορά- ότι οι συντάξεις του ΟΑΕΕ, που με ρωτάτε, είναι απόλυτα διασφαλισμένες. Κάναμε κινήσεις για να στηρίξουμε όλο αυτό το περιβάλλον, το οποίο περιγράψατε και που έχετε δίκιο. Δεν θα διαφωνήσω ότι ο κόσμος όχι μόνο του ΟΑΕΕ, αλλά όλοι οι Έλληνες μπήκαν αυτήν την περίοδο σε μεγάλη περιπέτεια λόγω της κρίσης. Κι εμείς, όμως, ως Κυβέρνηση παρά τη δημοσιονομική κατάσταση δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σας θυμίζω πρώτα το ν. 4152/2013, την πρώτη ρύθμιση, μέσα από την οποία δόθηκε η δυνατότητα -παρότι δεν ήταν τόσο «καλή» όσο θα θέλαμε- κάποιοι -και του ΟΑΕΕ- να μπουν. Η δεύτερη κίνηση που κάναμε, η πολύ σημαντική, ήταν ο ν. 4353/2014. Πήραν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 65.833 συμπολίτες μας ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που είχαν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω μη καταβολής των ασφαλίστρων. Το τρίτο και μεγάλο βήμα που κάναμε ήταν ο τελευταίος ν. 4305/2014, μέσα από τον οποίο δίνεται η δυνατότητα πλέον πολύ πιο εύκολα, σε αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία της ρύθμισης που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση, να προσέλθουν όσοι χρωστούν στον ΟΑΕΕ και να δώσουν εκατό δόσεις, με πολύ χαμηλό επιτόκιο και να αποκτήσουν ξανά την ασφαλιστική τους ικανότητα. Νομίζω ότι κάναμε σημαντικά βήματα με νοικοκυρεμένο τρόπο κρατώντας την ταμειακή ισορροπία του Ταμείου δυνατά, περιφρουρώντας την και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τις συντάξεις. Σας υπενθυμίζω ότι το επιτόκιο μειώθηκε από 8,5% σε 4,56% και δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες μέχρι 15.000 ευρώ να κάνουν εκατό δόσεις, δηλαδή οκτώ ολόκληρα χρόνια κάποιος να ξετυλίξει τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι 15.000 ευρώ. Όλα αυτά μέσα σε μια δύσκολη περίοδο και κάτω από συνθήκες, οι οποίες είναι γνωστές σε όλους. Παρ’ όλα αυτά εμείς το κάναμε. Πρόκειται, λοιπόν, για μια γενναία απόφαση της Κυβέρνησης και με την ευκαιρία να σας πω ότι αυτή τη στιγμή που συζητάμε υπάρχουν θετικοί ρυθμοί προσέλευσης ασφαλισμένων οφειλετών του ΟΑΕΕ. Επίσης, θα είναι και η τελευταία ρύθμιση που θα υπάρξει. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας των έξι μηνών είναι ένα τελευταίο παράθυρο. Γι’ αυτό όσοι μας ακούν καλό θα είναι να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση, η οποία είναι πολύ σημαντική και δίνει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους.

 

Αλλαγές

Νέες αλλαγές στη λειτουργία των υπηρεσιών σε σχέση με τις θέσεις των υπαλλήλων δρομολόγησε τις προηγούμενες ημέρες η Δήμαρχος κ. Τσανάκα. Επρόκειτο για μια συλλογική απόφαση τόσο της δημάρχου όσο και των συνεργατών της. Η βασικότερη αλλαγή αφορά τη θέση του ταμία του Δήμου.

 

Αναβάθμιση Νίκου Παναγιωτόπουλου

Η διοίκηση της ΝΔ αναβαθμίζει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο μιας και τον όρισε έναν από τους τρεις εισηγητές της στη συζήτηση στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2015. Αυτό σημαίνει μπόλικο διάβασμα για τη προετοιμασία του συμπολίτη μας βουλευτή. Σημαίνει αρκετή Αθήνα πριν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

 

Πιο αργά οι εκλογές

Για τα μέσα Δεκέμβρη μετατέθηκαν οι εκλογές για τη νέα διοίκηση του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Αρχικά επρόκειτο να γίνουν αρχές του Δεκέμβρη. Υπάρχει ενδιαφέρον για αυτές κυρίως από πρόσωπα που ασχολούνται ήδη με τον Σύνδεσμο. Κατά τα άλλα τα πράγματα παραμένουν ήρεμα. Έτσι φαίνεται ότι θα είναι ως το τέλος.

 

Αγορά και απεργία της Πέμπτης

Σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας θα αποφασίσει τι θα προτείνει στα μέλη του για την Πέμπτη, μέρα απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι οργανωτές της απεργίας στην Καβάλα ζητούν η αγορά να είναι κλειστή από το πρωί. Πράγμα δύσκολο να το αποδεχθούν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου. Στις Σέρρες για το ίδιο θέμα ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, όπου συμμετέχουν πολλοί φορείς του Ν. Σερρών ( ΟΕΒΕΣΣ, Κλαδικά Σωματεία, Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ κτλ). Προτείνει το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων από τις 11:00 έως 14:00 ως ένδειξη διαμαρτυρίας . Καλεί τους Σερραίους εμπόρους να συμμετέχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση εφαρμόζοντας την απόφαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Σερρών και προτείνουμε το καταναλωτικό κοινό να πραγματοποιήσει τις αγορές του τις απογευματινές ώρες όπου τα εμπορικά καταστήματα των Σερρών θα λειτουργήσουν κανονικά από τις 18:00 έως τις 21:00.

 

Εκδηλώσεις

Με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου επιχορήγησε με 1.000 ευρώ τους οργανωτές της Γιορτής της Πατάτας (Λεκάνη). Ίδιο ποσό δίνει στους οργανωτές της Γιορτής της Κτηνοτροφίας (Πλαταμόνας). Στο Παγγαίο η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση στήριξε με 3.000 ευρώ την Γιορτή του Κάστανου (Παλαιοχώρι), με ποσό 2.500 ευρώ την Γιορτή του Τσίπουρου (Νέα Πέραμος). Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι όλες οι εκδηλώσεις δεν είναι ίδιες (ακόμη κι όταν κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει), για αυτό και οι επιχορηγήσεις των διοργανωτών συλλόγων δεν είναι πάντα ίδιου χρηματικού ποσού. Π.χ. η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση του Παγγαίου συμμετείχε στον αγώνα δρόμου και ποδηλάτου των Αμισιανών ενισχύοντας τη διοργάνωση με 120 ευρώ.

 

Δύο σύμβουλοι της Δημάρχου

Δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι δύο αποφάσεις της κ. Δήμητρας Τσανάκα με τις οποίες προσλαμβάνονται στον Δήμο Καβάλας ως σύμβουλοι της ο Ηλίας Γιαρματζίδης και η Τιτίκα Λαζαρίδου.

Διαβάστε επίσης