μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εντολές από την Αθήνα είναι συγκεκριμένες. Το κόμμα πρέπει σε όλη την Ελλάδα να συνάψει νέες συμμαχίες, να βρει νέους συμμάχους και συνεργάτες. Μόνο έτσι θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο τον βασικό στόχο. Μεγάλη απόσταση από τη ΝΔ, αυτοδυναμία στις εκλογές. Όποτε κι αν αυτές γίνουν. Η Καβάλα έλαβε το μήνυμα, μα τι έκανε; Προχθές ηττήθηκε στις εκλογές του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Ίδιο ήταν την προηγούμενη εβδομάδα το αποτέλεσμα στις εκλογές του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

 

Όταν η κεντρική διοίκηση του κόμματος έστελνε πρώτη φορά τις πιο πάνω οδηγίες, ανέκυπτε στην Καβάλα (εκ του μηδενός όπως αποδείχθηκε) το θέμα της συμμετοχής του Σάββα Εμινίδη στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο. Όχι, απάντησαν πολλές φορές οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, φώναξαν δυνατά. Οι φήμες επέμεναν και επιμένουν. Παρόλα αυτά το σενάριο Εμινίδη είναι ένα σενάριο. Μιας συνεργασίας που ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας δεν θέλει. Τι έχει να παρουσιάσει ως κάτι το καλύτερο, ωφέλιμο για το κόμμα; Σχεδόν τίποτα.

 

Ο κόσμος με τον οποίο θα συνεργαστείς, ο κόσμος στον οποίο θα απευθυνθείς και θα πείσεις είναι κακά τα ψέματα ο κόσμος που αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ. Ο Εμινίδης είναι ένας από αυτούς. Υπάρχουν κι άλλοι. Με ορισμένους από τους οποίους ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αντί να συνομιλήσει, έκανε «πόλεμο». Θυμάστε τι έγινε στις εκλογές του ΤΕΕ ΑΜ; Πώς «χάλασαν» οι σχέσεις με τον Λάζαρο Βασιλειάδη; Οι οποίες παραμένουν κακές, ίσως όχι τόσο κακές όσο εκείνο το προεκλογικό και μετεκλογικό διάστημα. Στις εκλογές της ΕΛΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε και με το παραπάνω. Αποδεικνύεται ωστόσο ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν μια εξαίρεση. Που επιβεβαιώνει έναν ενοχλητικό κανόνα.

 

Άγνωστο για ποιους λόγους αντί να συνομιλήσουν και να συνεργαστούν, οδηγούνται σε εκλογική αντιπαράθεση. Χάνουν στις εκλογές, δημιουργούν αντιπάλους εκεί που έπρεπε να βρουν συμμάχους. Πριν τις εκλογές στους δάσκαλους και νηπιαγωγούς είχαμε «πόλεμο» ανακοινώσεων. Από τη μια οι του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη οι πρώην ΠΑΣΟΚ. Στις πολύ πρόσφατες εκλογές της ΑΔΕΔΥ έβαλαν τον πήχη ψηλά. Τελικά οι πρώην ΠΑΣΟΚ κέρδισαν αφού πρώτα «παρενοχλήθηκαν» προεκλογικά. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας αντί να υλοποιεί την κομματική εντολή, φαίνεται να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Δημιουργεί «μέτωπα» με όσους τουλάχιστον έπρεπε να συνομιλεί.

 

Όλα αυτά μπορεί και να είναι συμπτώσεις. Μπορεί να αφορούν προσωπικές σχέσεις, συμπάθειες κι αντιπάθειες. Απ’ την άλλη πρόκειται για πραγματικά γεγονότα, άρα δεν πρέπει να κρυφτεί κανείς πίσω από το δάχτυλο του. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι γεμάτος Εμινίδηδες. Υπάρχουν αξιόλογες περιπτώσεις με τις οποίες ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν ασχολείται, είτε ασχολείται κάνοντας καυγά! Μικρό ή μεγάλο, δεν έχει σημασία. Οφείλουν να ξαναδούν το πράγμα από μηδενικής βάσης μιας κι είναι ολοφάνερο ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που πρέπει να γίνει με προσεκτικές κινήσεις (για να έχει αποτελέσματα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές) δεν προκύπτει. Δεν βγαίνει. Το γιατί ας το ψάξουν όσοι βρίσκονται στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Κάποιοι- οι περισσότεροι- συνεχίζουν να ασχολούνται με το κόμμα και όχι με την προώθηση της υποψηφιότητας τους.

 

«Δεν έχω καθυστερήσει ούτε μία μέρα τον λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ. Ποτέ. Προχθές μαζί με λογαριασμό ήρθε κι ένα ραβασάκι. Νόμιζα ότι ήταν ευχές για τα Χριστούγεννα. Διάβασα ότι ήταν προειδοποίηση διακοπής αν δεν πληρώσω. Τους ευχαριστώ…» μας είπε με ειρωνεία συμπολίτης. Φυσικά έχει δίκιο. Αυτά τα σημειώματα προειδοποιητικού χαρακτήρα που στέλνει η ΔΕΥΑΚ (μαζί με τους λογαριασμούς) δεν έπρεπε να τα στείλει σε όλους. Οι συνεπείς πελάτες της έπρεπε να εξαιρεθούν.

 

Αντιεξουσιαστές έβαλαν πανό υπέρ του Ρωμανού και στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας. Επέλεξαν την πλευρά από την οδό Δαγκλή μα ήταν άτυχοι. Μάλλον ο αέρας της Τετάρτης το απομάκρυνε πριν την ώρα του. Η ενέργεια τους έγινε μεσημέρι, χωρίς πολλοί υπάλληλοι που εκείνη την ώρα ήταν στο Διοικητήριο να αντιληφθούν το παραμικρό.

 

Συνεχίζουν να περιμένουν το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα που θα τους «νομιμοποιήσει» ως νέο προσωπικό στην Ελληνική Αστυνομία οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί. Δουλεύουν μόνο Δευτέρα με Παρασκευή, βοηθούν το έργο της Αστυνομικής Διεύθυνσης υπό όρους, ζουν μια κατάσταση που δημιουργεί εκνευρισμό. Τους ξέχασαν; Αυτό φαίνεται…

 

Τελικά ο Νομός Καβάλας έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ονειρούπολης στη Δράμα. Στο πρόγραμμα μετέχουν με τις εκδηλώσεις τους οι: Όμιλος Φίλων Παραδοσιακού Χορού Καραβαγγέλη Παγγαίου, 5ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης, Πολιτιστικός Σύλλογος Χορτοκοπίου, Φιλαρμονική Κρηνίδων, Φιλαρμονική Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, Ωδείο Νεάπολις, Νεανική παιδική χορωδία Θάσου, Μικτή χορωδία Θάσου.

 

Κλίμα πανηγυρικό και συναινετικό επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση –ουσιαστικά την πρώτη συνεδρίαση- της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. Ήταν άπαντες παρόντες, έτοιμοι να κάνουν δουλειά. Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Παππάς ευχήθηκε οι αποφάσεις της επιτροπής να υλοποιούνται από τη διοίκηση του Δήμου. Εξίσου σωστή η παρατήρηση (Παππά και Σχοινάκη) σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή θα πρέπει να γνωρίζει τι μπάτζετ θα διατεθεί για την προβολή της Καβάλας ώστε να έρθει η τουριστική ανάπτυξη.

 

Τα καλύτερα τα είπε ο Παναγιώτης Αγγελίδης, εκπρόσωπος στην ίδια Επιτροπή του Επιμελητήριου. Αναρωτήθηκε για την ανάπτυξη που θέλουν οι Καβαλιώτες για τον τόπο τους. Θύμισε ότι στην περίοδο που βρισκόμαστε το κράτος θέλει να μας φέρει πλωτό LNG και διάφορα άλλα ενεργειακού χαρακτήρα έργα. Φυσικά και δεν έκανε λάθος. Τα ζητήματα που έθεσε υπερβαίνουν των αρμοδιοτήτων της επιτροπής. Είναι κυρίαρχα αλλά αυτά πρέπει να τεθούν πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο ή σε ένα συμβούλιο όπου θα μετέχουν όλοι οι βουλευτές κι όλοι οι τοπικοί φορείς. Αφού εκεί ξεκαθαρίσει το τοπίο, τότε θα δοθεί η κατάλληλη εντολή στην συγκεκριμένη επιτροπή.

 

Ή μήπως πρέπει να γίνει αλλιώς; Πρώτα να ξεκαθαρίσει το κράτος τι εννοεί με αυτά που μας προτείνει με τίτλο «ενεργειακό κέντρο», μετά να διαβουλευτούμε μεταξύ μας και να αποφασίσουμε. Κάποια στιγμή κάτι συνολικό πρέπει να συμβεί στην Καβάλα για να ξέρουμε οριστικά που πάμε. Ναι, προ λίγων ετών με μια παρόμοια διαδικασία αποφασίσαμε κι επιλέξαμε σχεδόν ομόφωνα την τουριστική ανάπτυξη. Αυτή η απόφαση πρέπει εδώ και τώρα να επιβεβαιωθεί για να ξέρουμε τι γίνεται.

 

Κι άλλη φορά η δικαιοσύνη ερεύνησε τον χώρο του ποδοσφαίρου, μαγνητοφώνησε συνομιλίες, άσκησε ποινικές διώξεις. Τότε οι ομάδες που φέρονταν να εμπλέκονται στο «κύκλωμα» υποβιβάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Απειλήθηκαν ακόμη και με «εξαφάνιση». Ο ΑΟΚ ήταν μια από αυτές. Οι συνομιλίες του προέδρου του έγιναν βούκινο. Τώρα όπως διαβάζουμε η υπόθεση είναι παρόμοια, μην πούμε ακριβώς ίδια, πλην όμως δεν υπάρχουν διαρροές ονομάτων και τηλεφωνικών επικοινωνιών. Τώρα είναι όλα αλλιώς…

 

Ιστορική στιγμή για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ εκτός Κομοτηνής. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 4 χρόνια για να συμβεί κάτι τέτοιο. Πρόκειται για σειρά ειδικών συνεδριάσεων, η πρώτη από τις οποίες θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Με την ευκαιρία θα αρχίσουν στον συνήθη τόπο των συνεδριάσεων στην Κομοτηνή εργασίες ανακαίνισης της αίθουσας! Μόλις τελειώσει η ανακαίνιση θα επιστρέψουν στη Κομοτηνή. Θα τελειώσει η χαρά μας. Μάλλον θα προλάβει κι η Καβάλα να φιλοξενήσει μία έστω συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

 

Η σχετική χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα: Παρακαλούμε να προσέλθετε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που θα πραγματοποιηθεί την 12η Δεκεμβρίου 2014 ημέρα Παρασκευή

και ώρα 12.00 μ.μ στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε Έβρου, κτίριο Νομαρχείου, 2ος όροφος, Βασ. Αλεξάνδρου και Ψαρών στην Αλεξανδρούπολη, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: 1.α). Συζήτηση για την κατάσταση των παροχών της Δημόσιας Υγείας στην ΠΑΜΘ – 1.β). Καταγραφή της κατάστασης του εξοπλισμού της λειτουργίας και των υποδομών των Δημόσιων Νοσοκομείων της ΠΑΜΘ. 1.γ). Υποβολή προτάσεων για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην ΠΑΜΘ» .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης