μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το αρχικό γεγονός της κατάληψης του Δημαρχείου. Αυτό που όλους τους απασχολεί και τους ανησυχεί είναι πόσο η κατάληψη θα διαρκέσει. Από ένα σημείο και μετά θα αρχίσουν να εμφανίζονται διάφορα σοβαρά προβλήματα που θα επηρεάσουν πρώτα πρώτα τους προμηθευτές του Δήμου. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν την Παρασκευή το 15νθήμερο τους. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα λέει ότι θα πληρωθούν κανονικά. Το άλλο υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο. Δύο μέρες τώρα δεν λειτουργεί το λογιστήριο και το ταμείο του Δήμου, άλλα τμήματα δουλεύουν κανονικά στην παλιά δημοτική αστυνομία. Η οποία παρά την διάλυση της, «έσωσε» την κατάσταση. Εκεί όπου λειτουργούσε αυτή η δημοτική υπηρεσία, λειτουργεί σήμερα ένα κομμάτι του Δήμου Καβάλας. Σημειώνουμε ότι στην αυλή του Δημαρχείου είναι «εγκλωβισμένα» τουλάχιστον 6 αυτοκίνητα του Δήμου Καβάλας. Ούτε μπαίνουν, ούτε βγαίνουν από την αυλή.

 

Εκτός από το Δημαρχείο της Καβάλας υπό κατάληψη βρίσκονται τα δημαρχεία Ιωαννίνων, Χανίων, Ζωγράφου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Κομοτηνής, το εργατικό κέντρο της Ξάνθης, το Επιμελητήριο Χανίων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Νάξος) το κτίριο της ΓΣΕΕ κτλ.

 

Κάποιοι (της αντιπολίτευσης) προσπαθούν να κάνουν κριτική στη διοίκηση του Δήμου επειδή δεν απέτρεψε την κατάληψη. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είχε και δεν έχει τον τρόπο να προστατεύσει τον εαυτό της. Να αμυνθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Όποιος και να ήταν δήμαρχος, πάλι θα είχαμε το ίδιο γεγονός. Την κατάληψη.

 

Στην Ξάνθη συσκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι νομαρχιακές επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Μίλησαν για το πρόγραμμα του κόμματος σχετικά με την Περιφέρεια μας, κείμενο- πρόταση συγκεκριμένη που θα παρουσιάσει στην εκδήλωση της 21ης Δεκέμβρη στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Τσίπρας. Κι ενώ όλα τα ετοίμασαν ήρθε η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει 23 Δεκέμβρη. Η εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης είναι με ερωτηματικό. Δεν θα ματαιωθεί, πιθανόν να μετατεθεί. Οι νομαρχιακές επιτροπές έχουν το πρόγραμμα έτοιμο. Περιμένουν τον Πρόεδρο του κόμματος που περιμένει να δει τι θα γίνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπλέξαμε.

 

Η Δήμητρα Τσανάκα ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων που άρχισαν χθες. Όλους εκτός από την Φωτεινή Κόγια. Η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου ήταν παρούσα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, κοιτούσε την Δήμαρχο μέσα στα μάτια. Η Δήμαρχος ξέχασε να την αναφέρει. Ως που στο παραπέντε ολοκλήρωσης των δηλώσεων η κ. Τσανάκα «γύρισε» πίσω τη συζήτηση. Ευχαρίστησε και την κ. Κόγια. Η Φωτεινή Κόγια έκανε πολλά για τις εκδηλώσεις κι άξιζε –ως μια πρώτη ηθική ανταμοιβή- το χθεσινό «ευχαριστώ» της κ. Δημάρχου.

 

Στην ίδια (χθεσινή) συνέντευξη τύπου υπήρξε κι άλλο παραλειπόμενο. Ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ιωσηφίδης προσήλθε και συμμετείχε (ως εκπρόσωπος της Π.Ε. Καβάλας) με μαυρισμένο το ένα μάτι του. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων η κ. Δήμαρχος εξήγησε ότι τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας. Του έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια αφού παρά το μαυρισμένο μάτι επέλεξε να «εκτεθεί» στη συνέντευξη τύπου. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ένας συνδυασμός ηρωισμού με την σταθερή επιθυμία προβολής. Το μαυρισμένο μάτι δεν επηρέασε καθόλου τον κ. Ιωσηφίδη. Τα είπε μια χαρά.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας επιχορηγεί τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας με το αξιοπρεπές ποσό των 10.050 ευρώ. Αν σκεφθεί κάποιος ότι οι εκδηλώσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό το ποσό 60.000 ευρώ η συμμετοχή της Π.Ε. Καβάλας είναι μια χαρά.

 

Ποσό 1.000 ευρώ δίνει στις ίδιες εκδηλώσεις ο Εμπορικός Σύλλογος. Με την προϋπόθεση να λειτουργήσουν τα ηχεία που υπάρχουν στους κεντρικούς δρόμους, να μεταδίδουν εορταστική μουσική. Πρόκειται για ηχεία που αγοράστηκαν από τον Εριφυλλίδη, δούλεψαν λίγο και μετά ξεχάστηκαν. Η Δήμαρχος θυμόνταν την εποχή της πρώτης λειτουργίας τους και σχολίασε: « Τότε δεν τα ήθελαν για τους έκανε κεφάλι η μουσική. Τώρα τα ζητούν. Έχει ο καιρός γυρίσματα».

 

Ολίγον «επεισοδιακή» ήταν η προχθεσινή διαδικασία για τη συγκρότηση του προεδρείου του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας. Προεδρείο που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές. Οι πρώην ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστές δέχθηκαν «απειλητικές» ματιές κι εκφράσεις από ορισμένους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Αυτό δεν επηρέασε τη διαδικασία συγκρότησης. Μαζί με τη Σοφία Αθανασιάδου (ΔΑΚΕ) έκαναν προεδρείο. Οι του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Βασίλη Ποιμενίδη (ΠΑΜΕ) έμειναν έξω από αυτό. Απλά μέλη.

 

Μετά από μια ακόμη συνέντευξη για την Παιδόπολη η Μαρίνα Φιλιππίδου ρωτήθηκε αν θα είναι υποψήφια βουλευτής με την ΝΔ Καβάλας, όπως ήταν στις εκλογές του 2012. Απάντησε αρνητικά. Κατόπιν τούτου αδειάζει μια θέση στο ψηφοδέλτιο, θέση που ίσως καλυφθεί με άλλη γυναίκα ενδιαφερόμενη. Τώρα μένει να μάθουμε τις προθέσεις της δεύτερης γυναίκας υποψήφιας το 2012, της κ. Ειρήνης Κουρτίδου.

 

Ο Γιάννης Βύζικας ίσως επιστρέψει στο Μουσείο Καπνού. Αυτό αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ο ίδιος δεν το αρνείται. Θέτει –μεταξύ σοβαρού κι αστείου- τον εξής όρο. Όλη η δημοτική καπναποθήκη να διατεθεί για τις ανάγκες του συγκεκριμένου μουσείου. Μάλλον ζητάει πολλά.

 

Τα σχολεία όλου του Νομού Καβάλας «βομβαρδίζονται» αυτό το διάστημα από προτάσεις για συμμετοχή των μαθητών σε φιλανθρωπικές εξορμήσεις και εράνους. Οι προτάσεις αυτές καταφθάνουν μέσω του Υπουργείου Παιδείας. Αφορούν την ενίσχυση ιδρυμάτων και προσπαθειών που έχουν να κάνουν με την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Προσοχή. Επιβάλλεται να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και την περίοδο των εορτών. Όχι όμως σε «αγνώστους», όχι σε μακρινά από μας ιδρύματα. Ας ξεκινήσουμε από τα κοντινά μας. Από τα δικά μας. Κι αν υπάρχει μεγάλη προσφορά βλέπουμε για τους άλλους.

 

Το ίδρυμα Αγία Μαρίνα, τα παιδιά της Παιδόπολης, τα γηροκομεία, το κοινωνικό παντοπωλείο κτλ έχουν για τους Καβαλιώτες πρώτη προτεραιότητα. Τους Καβαλιώτες όλων των ηλικιών. Τα άλλα μπορούν να απευθυνθούν εκεί απ’ όπου ενισχύονται όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ακούγεται σκληρό αλλά είναι υποχρεωτικό. Πρέπει να δούμε τοπικιστικά αυτή την πλευρά των εορτών.

 

Ιστοσελίδα των Αθηνών επέμενε με χθεσινή της ανάρτηση ότι για το νέο ΕΣΠΑ δεν επαρκούν τα χρήματα μιας και τα έργα που προτάθηκαν είναι πάρα πολλά! Το απόσπασμα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Βραδυφλεγή βόμβα για την εξέλιξη του φιλόδοξου προγράμματος για τα έργα της περιόδου μέχρι το 2020, αποτελεί η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησής τους, καθώς η «δύναμη πυρός» του νέου EΣΠA είναι μικρότερη κατά 60-65% σε σχέση με εκείνη του προηγούμενου. Mε απλά λόγια, οι Bρυξέλλες αδυνατούν να συγχρηματοδοτήσουν το σύνολο των προταθέντων έργων. H δε κυβέρνηση, κατά περίεργο και ανεξήγητο λόγο, δεν έδειξε να λαμβάνει σοβαρά υπόψη της το νέο ,αρνητικό , χρηματοδοτικό περιβάλλον στην EE και κατέθεσε προς τις κοινοτικές αρχές πρόταση εκτός των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και των δυο πλευρών. Έτσι, «στον αέρα», στην κυριολεξία, βρίσκονται πολλά από τα μεγάλα έργα που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν προαναγγελθεί για την επόμενη επταετία που θα ισχύσει το νέο EΣΠA και στα οποία η κυβέρνηση ποντάρει ώστε να αποτελέσουν την «ατμομηχανή της ανάπτυξης».

 

Λίγο πιο κάτω το ίδιο κείμενο μνημονεύει ποια έργα του νέου ΕΣΠΑ κινδυνεύουν. Ανάμεσα σε αυτά και η νέα οδική σύνδεση Καβάλας- Δράμας: Ήδη, εννέα μεγάλα οδικά έργα και όλα τα σιδηροδρομικά έχουν μεγαλύτερα ή μικρότερα κενά χρηματοδότησης. Πρόκειται για τους άξονες: Πάτρα – Πύργος και Kαλό Nερό – Tσακώνα της Oλυμπίας Oδού (325 + 125 εκατ.), Λαμία – Ξυνιάδα του E65 (270 εκατ.), παράκαμψη Xαλκίδας (180 εκατ.), Bυτίνα – Aρχαία Oλυμπία (140 εκατ.), Δράμα – Kαβάλα (150 εκατ.), Iωάννινα – Kακαβιά (280 εκατ.), Θεσσαλονίκη – Έδεσσα (225 εκατ.), δίκτυο Kρήτης (140 εκατ.) και Άκτιο – Iόνια Oδός (130 εκατ.).

 

 

Διαβάστε επίσης