• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Οι αντιεξουσιαστές εκτός από καταληψίες ήταν και καλά ενημερωμένοι. Μαθαίνοντας –όπως εκ των υστέρων προκύπτει- πρώτοι τα νέα της Αθήνας, αποφάσισαν έγκαιρα την διακοπή της κινητοποίησης τους. Έφυγαν νωρίς όταν έμαθαν ότι το πρόβλημα λύνεται. Τόσο νωρίς που όλοι οι υπόλοιποι απορήσαμε. Αρχικά μας είπαν ότι έφυγαν επειδή ο σύντροφος τους ξεκίνησε απεργία δίψας. Ήταν λάθος εξήγηση. Έφυγαν γιατί κατά τις 11 το πρωί φάνηκε (πρώτα σε αυτούς) ότι ανακύπτει πολιτική λύση την οποία ο νεαρός Ρωμανός δέχεται. Κατόπιν τούτου πρόβλημα κατάληψης δεν υπάρχει. Όλα επανέρχονται στην κανονικότητα και την καθημερινότητα τους.

 

Είχε δίκιο η Δήμαρχος που μια μέρα νωρίτερα ισχυρίζονταν ότι έχει το μυαλό της στην Αθήνα. Εκεί δηλαδή που δημιουργήθηκε το όλο θέμα. Εκεί τελικά λύθηκε, όπως σωστά προέβλεψε. Με απόφαση πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής. Απόφαση όλων των κομμάτων. Ομόφωνη, όπως συχνά λέμε. Για να υπάρξει αυτή η κατά τα άλλα φυσιολογική απόφαση έπρεπε να «γυρίσει ο κόσμος ανάποδα». Μόνο τότε οι έλληνες συνεννοούμαστε μεταξύ μας.

 

Πήρε θάρρος η Κυβέρνηση κι έδωσε την βολική για αυτή προέκταση. «Αφού συνεννοηθήκαμε για τον Ρωμανό, γιατί όχι και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπαν αρκετοί εκπρόσωποι κι υποστηρικτές της. Αποδείχθηκε ταυτόχρονα ότι στη ζυγαριά βαραίνει περισσότερο η ζωή ενός 20χρονου παιδιού από τη «ζωή» μιας Κυβέρνησης, η οποία σε γενικές γραμμές τα έφαγε τα ψωμιά τους. Εκτός αν Σαμαράς- Βενιζέλος κινηθούν όπως ο Ρωμανός. Εκτός αν αρχίσουν απεργία πείνας… Τότε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσει τη λύση με το βραχιολάκι!

 

Μπορεί να είναι αντιεξουσιαστές κι αναρχικοί, μπορεί να φορούν κουκούλες και μαύρα ρούχα αλλά ταυτόχρονα είναι άξιοι της εμπιστοσύνης που κάποιοι τους έδειξαν. Έφυγαν από το Δημαρχείο χωρίς την παραμικρή ζημιά. Όλα τα άφησαν στη θέση τους (σωστή ή λάθος, αυτό είναι μια άλλη ιστορία) και πεντακάθαρα. Με αυτή τη συνολική συμπεριφορά και συνέπεια δικαίωσαν όσους δεν τους φοβήθηκαν. Ούτε την κατάληψη, ούτε την παραμονή τους στο Δημαρχείο για 2,5 εικοσιτετράωρα. Μοναδική απώλεια οι δύο σημαίες, στην αυλή του δημαρχείου, από την πλευρά της Κύπρου. Μόνο αυτές εξαφανίστηκαν κι αναζητούνται. Σημαίες όμως βρίσκεις ένα σωρό. Στο εμπόριο.

 

Το επανέλαβαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας, αυτοί που ανέλαβαν τη διοργάνωση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Είπαν δεύτερη ή τρίτη φορά ότι τα προηγούμενα χρόνια τα λαμπάκια «ψείρες» τα έβαζαν οι ηλεκτρολόγοι στα δέντρα, δεν τα απομάκρυναν στο τέλος των εορτών κι έτσι την Άνοιξη τα… κούρευαν μαζί με τα κλαδιά των δέντρων οι κηπουροί! Δυστυχώς τους πιστέψαμε. Πολλές φορές άλλωστε βλέπαμε θάμνους και δέντρα από τα οποία κρέμονταν καλώδια. Πλησιάζαμε, βλέπαμε ότι ήταν ο ξεχασμένος Χριστουγεννιάτικος στολισμός που δεν αποσύρθηκε ποτέ.

 

Αυτή τη διαδικασία την επικαλούνται οι εκπρόσωποι της νέας διοίκησης του Δήμου για να μας πουν ότι υπήρχε σπατάλη χρημάτων αφού κάθε χρόνο αγοράζονταν καινούργια λαμπάκια «ψείρες». Το σωστό θα το κάνουν τώρα. Θα απομακρύνουν όλα τα λαμπάκια (για να μην τα … κουρέψουν οι κηπουροί), θα τα επαναφέρουν του χρόνου τέτοιο καιρό. Διηγούμενοι αυτή τη κατάσταση όσοι σήμερα διοικούν τον Δήμο Καβάλας δεν αποκαλύπτουν μόνο μια μεγάλη αλήθεια. Εκθέτουν ταυτόχρονα ένα σωρό δημοτικούς υπαλλήλους. Αυτούς που ξεχνούσαν κι αυτούς που κούρευαν ότι έβρισκαν μπροστά τους.

 

Λυπούμαστε αλλά ότι μας διηγούνται είναι η ίδια η Ελλάδα. Των στολισμών, των δημοσίων υπαλλήλων, της προχειρότητας και του «ωχ αδελφέ». Είναι η Ελλάδα της σπατάλης , η οποία τάχα αλλάζει. Αμ δε. Η Ελλάδα μένει ίδια. Όσοι διαφωνούν δεν έχουν παρά να περιμένουν. Σύντομα θα ανακαλύψουν την … Αμερική. Θα επιβεβαιώσουν τα αξέχαστα λόγια του Θόδωρου Κολοκοτρώνη για το δοβλέτι που είτε χαλιέται, ούτε ξαναφτιάχνεται!

 

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με κόσμο το απόγευμα της Τρίτης στην κεντρική πλατεία. Άρχισαν όπως πάντα με τους μαθητές του δημοτικού ωδείου, τους χορευτές της δημοτικής σχολής χορού, την φιλαρμονική του δήμου. Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο. Με μία διαφορά. Η όρεξη και το μεράκι των νέων δημοτικών «αρχόντων» είναι αφορμή για μια νότα αισιοδοξίας και μια ελπίδα. Όσο περνούν τα χρόνια κι οι νέοι παλιώνουν, ξεθωριάζουν όλα τα παραπάνω. Μέχρι όμως να ξεθωριάσουν, οι υπόλοιποι μπορούν να το διασκεδάσουν.

 

Η καινοτομία, το διαφορετικό που πρόλαβαν κι οργάνωσαν οι νικητές των εκλογών του περασμένου Μάη αφορά το επιπλέον τρενάκι (πρώτη φορά η Καβάλα διαθέτει δύο τρενάκια), την μεγαλύτερη από πέρσι παρέλαση επί της οδού Ομονοίας και τις ευχές που με χάρτινα καλάθια «έφευγαν» από την πλατεία στον ουρανό. Υπήρξε επίσης καλύτερος χειρισμός των θεμάτων συνεργασίας με τους πολιτιστικούς συλλόγους και καθόλου καυγάς με τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία. Σε αυτό το τελευταίο «ειδικεύονταν» ο προηγούμενος Δήμαρχος.

 

Όταν διαθέτεις ποσά όπως το συγκεκριμένο – 60.000 ευρώ- τότε η συνεργασία με το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό είναι μονόδρομος. Φαίνεται πάντως ότι η ιδέα της συνεργασίας είναι κάτι το υποκειμενικό. Αλλιώς συνεργάζονταν ο Αθανασιάδης, αλλιώς ο Εριφυλλίδης, αλλιώς ο Σιμιτσής. Παίζει ρόλο επίσης και πόσο καιρό είσαι στα πράγματα. Αλλιώς τα χειρίζεται ένας νέος και ορεξάτος Δήμαρχος, αλλιώς ένας δήμαρχος που είναι στην 10η χρονιά του κτλ. Η διοίκηση της κ.Τσανάκα συνεργάστηκε με τη Δημωφέλεια που ξέρει από εκδηλώσεις, έκανε έναν λογικό προϋπολογισμό κι εξασφάλισε κάτι που στο τέλος θα μας ικανοποιήσει.

 

Δεν ζητήσαμε ποτέ πολλά. Βολευόμαστε εύκολα με τα λίγα αρκεί να είναι ποιοτικά και προσεγμένα. Δεν ζηλεύουμε την Ονειρούπολη, ούτε θέλουμε να της μοιάσουμε. Μακριά από μας η αντιγραφή. Άλλωστε, τι είναι η Δράμα; 20 λεπτά δρόμος. Αφού όλοι επισκεφθούν την Ονειρούπολη, στο τέλος πάλι θα καταλήξουν στην πλατεία και στους πεζόδρομους. Στον τόπο τους. Εκεί θα γιορτάσουν, πριν αποσυρθούν για την επιβεβλημένη οικογενειακή στιγμή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 

Την Τρίτη το απόγευμα στην κεντρική πλατεία τηρήθηκε η παράδοση. Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν μόνο οι διοικούντες τον Δήμο. Η αντιπολίτευση απουσίαζε γενικώς. Πάντα έτσι γίνεται. Λες και στις κάθε είδους εκδηλώσεις απαγορεύεται η παρουσία όλων των άλλων δημοτικών. Οι οποίοι δεν φθάνει που απουσιάζουν, στην πρώτη ευκαιρία θα κάνουν και κριτική. Επί εκδηλώσεων τις οποίες ποτέ δεν είδαν από κοντά. Όλα αυτά τα ζήσαμε επί πολλά χρόνια κι όπως φαίνεται θα τα δούμε στη πράξη άλλα τόσα.

 

Ο Δήμος Καβάλας είχε προετοιμαστεί για τη χθεσινή μέρα ώστε οι προγραμματισμένοι πολιτικοί γάμοι να γίνουν κι ας συνεχίζονταν η κατάληψη. Είχε επιλεγεί άλλος χώρος που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Τρεις πολιτικοί γάμοι έγιναν χθες το μεσημέρι από την αντιδήμαρχο κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά στον συνηθισμένο χώρο συνεδριάσεων  του Δημαρχείου. Αν η κατάληψη συνεχίζονταν τότε πιθανότερο ήταν οι γάμοι να τελούνταν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Σημειώνουμε ότι οι πολιτικοί γάμοι γίνονται –εκτός απροόπτου- πάντα Τετάρτη μεσημέρι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης