• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με φανερή και μεγάλη χαρά ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας υποδέχεται σήμερα στην πόλη μας τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Φαρίντ Φερνάντεζ. Το σχετικό δελτίο τύπου είναι αναλυτικό, σχεδόν πανηγυρικό. Συνδυάζει την επίσκεψη του διπλωμάτη και την πορεία της συγκεκριμένης χώρας προς την Αριστερά. Φυσικά και τα πράγματα στη Βενεζουέλα δεν είναι όπως φαίνονται, ούτε καν όπως περιγράφονται στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε χθες. Υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση και αμφισβήτηση των συντηρητικών δυνάμεων, οι διαδηλώσεις των οποίων πολλές φορές αντιμετωπίζονται με τρόπο ιδιαίτερα επιθετικό. Τα δε νούμερα δείχνουν μια χώρα που ναι μεν έκανε την επιλογή της, συνεχίζει ωστόσο να δυσκολεύεται.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ το παρακάνει όταν αναδεικνύει ως μοντέλο εναλλακτικής αναπτυξιακής πορείας τη Βενεζουέλα. Άλλο Λατινική Αμερική κι άλλο Ευρώπη. Άλλο Κοζάνη κι ο άλλο Λωζάνη. Κατά τα άλλα ο πρέσβης θα έχει στην πόλη μας πλούσιο πρόγραμμα επαφών, λες και δε κάνει εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά προεκλογική εκστρατεία. Ή μήπως αρχίζει την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ; Κι αυτό δεν είναι απίθανο εδώ που έφθασαν τα πράγματα.

 

Άσχετα από το τι θα κάνει στην πόλη μας ο πρέσβης της Βενεζουέλας, το Χρηματιστήριο και χθες «γκρεμοτσακίστηκε». Μήνυμα των αγορών για το πώς βλέπουν τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Αν το 2012 οι πιέσεις ήταν μια διακριτική μα υπαρκτή διαδικασία, τώρα τα πράγματα θα είναι σαφώς σκληρότερα. Πριν καλά καλά αρχίσουν οι ψηφοφορίες για πρόεδρο της δημοκρατίας ξεκίνησαν τα όργανα.

 

Η πόλη μας θα «βολευτεί» σήμερα με τον πρέσβη της Βενεζουέλας. Θυμάστε παλαιότερα που είχε επισκεφθεί την χώρα αυτή ο κ. Τσίπρας κι είχε υποσχεθεί να φέρει ακόμη και πετρέλαιο; Σήμερα ο κ. Φαρίντ Φερνάντεζ ίσως δώσει συνέχεια σε εκείνο το σενάριο. Την ώρα που οι «δύσκολοι» Ευρωπαίοι μας εγκαταλείπουν, η Βενεζουέλα δηλώνει παρούσα για να καλύψει- αν χρειαστεί- το κενό. Σωθήκαμε…

 

Την Δευτέρα επισκέφθηκε την Καβάλα ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης. Έβρεχε. Χθες επισκέφθηκε την Καβάλα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης. Έβρεχε επίσης. Ο Θεός φαίνεται να μην ευνοεί αυτές τις επισκέψεις. Δημιουργεί «βαρύ» σκηνικό καιρού προκειμένου άπαντες να ταλαιπωρηθούν. Απτόητος ο κ. Παυλίδης πήγε κανονικά στο φράγμα και στα Τενάγη. Η βροχή δεν τον σταμάτησε.

 

Είναι θετικό ότι δεν έκανε καμιά εξαγγελία. Είναι σωστό που απέφυγε τα μεγάλα λόγια. Αναλώθηκε σε επαναλήψεις γνωστών από την προεκλογική περίοδο στόχων. Σε ορισμένους από τους οποίους σημειώνονται εξελίξεις. Εννοούμε την υπόθεση της βίζας των 72 ωρών. Εδώ κάτι πάει να γίνει. Αρκεί η Αθήνα να δώσει την απαραίτητη σημασία στην πρόταση, να την κάνει πράξη στην ώρα της.

 

Ρωτήθηκε ο κ. Παυλίδης για την όδευση του ΤΑΡ. Ξεκάθαρα αρνήθηκε να δηλώσει αντίθετος σε όδευση που θίγει αγροτικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας. Αυτό το έκανε διότι δεν ήθελε να «τσουβαλιάσει» αυτές τις εκτάσεις μιας και στο μυαλό του είχε και έχει όλη την όδευση από Κήπους έως το Νομό Σερρών κι όχι την όδευση από Αμυγδαλεώνα ως τη Λυδία. Ευχήθηκε λοιπόν «να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών».

 

Γενικό και αόριστο. Κακώς. Σήμερα το μόνο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την όδευση του ΤΑΡ είναι αυτό στα Τενάγη των Φιλίππων. Σε όλη την υπόλοιπη ΑΜΘ ο αγωγός περνά κανονικά. Χωρίς προβλήματα. Περιττή η γενίκευση του θέματος όταν αυτό είναι συγκεκριμένο, υφίσταται μόνο για την περιοχή που προαναφέραμε. Όσο για αυτό που είπε ότι το έργο θα γίνει, ναι το έργο θα γίνει. Ουδείς διαφωνεί. Το θέμα είναι πως θα γίνει στην επαρχία Καβάλας.

 

Χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με δηλώσεις που έκανε παρουσίασε το αποτέλεσμα επαφών του τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο όσο και στον ΤΑΡ (εκεί συνάντησε τον κ. Σκούφια). Ο κ. Παναγιωτόπουλος προωθεί μια άλλη συζήτηση για τον ΤΑΡ και τον Νομό Καβάλας. Συζήτηση για τα ανταποδοτικά οφέλη. Χθες έριξε την ιδέα τα μηχανήματα που θα κατασκευάσουν τον αγωγό να βοηθήσουν να καθαριστούν τα Τενάγη. Καλά όλα αυτά πλην όμως αρκετά εκτός θέματος.

 

Ο ΤΑΡ είναι σε στασιμότητα. Συνεχίζουμε να περιμένουμε την απάντηση των εκπροσώπων του αγωγού για μια πιο ορεινή όδευση στην γνωστή περιοχή Αμυγδαλεώνα έως Λυδία. Όσο η απάντηση που περιμένουμε δεν έρχεται, τα άλλα που «συνοδεύουν» το έργο δεν προχωρούν επίσης. Από τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου δεν προκύπτει συγκεκριμένος χρόνος εντός του οποίου οι κατασκευαστές του αγωγού θα απαντήσουν στους τοπικούς φορείς. Άρα περιμένουμε.

 

Χθες η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ΑΜΘ κι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είχαν μια σημαντική επιτυχία. Κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ να ικανοποιήσουν ένα δίκαιο αίτημα της αγοράς. Η οποία νόμιμα θα λειτουργήσει και την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Ο θεσμός χρειάζεται αυτές τις καταλυτικές παρεμβάσεις αφού μόνο έτσι αναγνωρίζεται, καταξιώνεται στην κοινωνία. Σημειώνουμε επίσης ότι εκτός από καλό συντονισμό υπήρξε και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση. Με αυτές τις προϋποθέσεις το αποτέλεσμα το επιθυμητό. Το βασικότερο; Προκύπτει η ορθή απόφαση σε σωστό χρόνο κι όχι κατόπιν εορτής.

 

Κατάμεστο από κόσμο ήταν χθες το απόγευμα το Όσκαρ. Επρόκειτο για την εκδήλωση της χορωδίας του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής. Εκδήλωση ενταγμένη στο πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας για τα Χριστούγεννα. Ουδείς εκπρόσωπος του Δήμου παραβρέθηκε. Ο ευγενικός πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Μιχαλόπουλος σημείωσε και δικαιολόγησε την απουσία. «Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις αυτή την ώρα, είναι εκεί οι εκπρόσωποι του Δήμου» είπε στην έναρξη.

 

Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στον Δήμο Δράμας δέχθηκαν να συνεργαστούν με τη διοίκηση του Δήμου στην διοργάνωση των εκδηλώσεων της Ονειρούπολης, μετέχοντας σε διαπαραταξιακή επιτροπή. Αυτές τις μέρες δήλωσε ότι αποχωρεί από την επιτροπή η παράταξη Αυτοδιοίκηση Πολιτών. Έχει ενδιαφέρον γιατί αποχωρεί: «Διαπιστώσαμε ότι οι αρμοδιότητες της διαπαραταξιακής περιορίστηκαν κυρίως σε δευτερεύοντα ζητήματα και η συμμετοχή μας ήταν απολύτως διακοσμητική. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το πρόγραμμα της διοργάνωσης ούτε καν μας ανακοινώθηκε (το πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ) ενώ η κατανομή των δαπανών έγινε με προχειρότητα και μας ανακοινώθηκε επίσης προφορικά. Για τη μια και μόνη ουσιαστική διαδικασία που κατατέθηκε προς συζήτηση (τη διανομή των εμπορικών οικίσκων στους ενδιαφερόμενους), δεν διαπραγματευτήκαμε ούτε τη νομιμότητα, ούτε την ισονομία ούτε και τη διαφάνεια.
Σημαντικά ζητήματα όπως η διαδικασία επιλογής των αναδόχων, το κόστος των επί μέρους δαπανών κλπ ουδέποτε συζητήθηκαν στη διαπαραταξιακή. Για αυτό το λόγο δηλώνουμε πως δε θα συμμετέχουμε πλέον στη διαπαραταξιακή επιτροπή για την Ονειρούπολη καθώς το μόνο που δεν επιθυμούμε είναι να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μια διαδικασία στην οποία δεν πληρούνται οι όροι, που και η νομιμότητα αλλά και οι αρχές μας, μας επιβάλλουν».

 

Ο Μανώλης Φρατζεσκάκης «κατέθεσε» πρόβλεψη χθες περί των πολιτικών εξελίξεων. Την παρουσιάζουμε για να δούμε αν θα δικαιωθεί ή όχι: «Πρόβλεψη σχετική με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Θα υπάρξει πρωτοβουλία από μέρους της κυβέρνησης στα πλαίσια της πρωτοβουλίας των 8. Δηλαδή συνεννόηση για την εκλογή και βουλευτικές εκλογές εντός του 2015 σε ημερομηνία που 1ον θα «ηρεμήσει» τις αγορές 2ον την «κατρακύλα» του χρηματιστηρίου 3ον θα κατοχυρώνει τις διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση ,που σημειωτέον απαξιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης