• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Νίκος Κιοσές δεν έχασε χρόνο. Μόλις διέρρευσε η οριστική σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΝΔ, στο οποίο ενώ ήθελε τελικά δεν συμμετέχει, έκανε πέτρα την καρδιά. Προσπέρασε την στεναχώρια του και με δήλωση (μέσω του διαδικτύου) δήλωσε στήριξη στην προσπάθεια του κόμματος.  Το είχε πει άλλωστε πριν κριθεί η όλη διαδικασία. Θα στηρίξει τη ΝΔ είτε είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε όχι.

 

Η δήλωση του κ. Νίκου Κιοσέ είναι η ακόλουθη: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι τόσο σημαντικό, που υπερβαίνει κατά πολύ τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες, πικρίες ή θυμό. Καλώ όλους τους φίλους και συναγωνιστές, που προσδοκούσαν η ανανέωση του ψηφοδελτίου της ΝΔ στην Καβάλα, να λάβει σάρκα και μέσω του ονόματός μου, να στηρίξουν με ζέση, ενθουσιασμό και καρτερικότητα, τη ΝΔ! Είναι γεγονός, ότι πολλά είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουν στο κόμμα μας, θέματα και προβλήματα που μοιραία και αναπόφευκτα θα ανοίξουν μετά τις εκλογές. Τώρα είναι η ώρα της μάχης! Τούτη την ώρα, μεμψιμοιρία και καλλιέργεια κλίματος εσωστρέφειας, δεν επιτρέπονται! Το κεφάλι κλειδώνει μόνο προς τα μπρος, με αποκλειστική στόχευση τη νίκη! Καλό και έντιμο αγώνα».

 

Το συγκεκριμένο παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι όσοι περίμεναν να είναι υποψήφιοι βουλευτές αλλά στο τέλος (καλώς ή κακώς, δίκαια ή άδικα) αποκλείστηκαν από τα ψηφοδέλτια. Πείθουν έτσι ότι είναι πρώτα με το κόμμα, μετά με την υποψηφιότητα τους. Στο κάτω κάτω της γραφής άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Εφόσον αποδέχεται κάποιος τις κομματικές διαδικασίες (και το κομματικό παρασκήνιο), δέχεται και το ενδεχόμενο να μην τον επιλέξουν. Στην τοπική ιστορία υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Προσώπων που ενώ άξιζαν, έμειναν εκτός ψηφοδελτίων των κομμάτων τους.

 

Λες και επίτηδες τους βάζουν αυτή τη δοκιμασία. Θαρρείς και σκόπιμα «παίζουν» με τα νεύρα τους. Αν έχει αξία (φέρνοντας στο μυαλό όλα τα προηγούμενα) πρέπει να σημειώσουμε το εξής στατιστικό στοιχείο. Όσοι «κόπηκαν» αδικαιολόγητα ήταν εντός του στόχου (και του ψηφοδελτίου) την αμέσως επόμενη φορά. Στις επόμενες εκλογές. Στο βιογραφικό όλων των πρωτοεμφανιζόμενων στις βουλευτικές εκλογές υπάρχει ένας τέτοιος αποκλεισμός. Χωρίς σαφή λόγο και αιτία.

 

Θυμόμαστε στο τέλος της δεκαετίας του 80 την περίπτωση του Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου. Νέος τότε ήταν βέβαιος για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Καβάλας κι ας έλεγαν ότι προέρχεται από την ΕΠΕΝ. Τον άφησαν εκτός κι οι φίλοι του έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και φασαρία μεγάλο στο εκλογικό κέντρο (που στο μεταξύ λειτουργούσε ο αξέχαστος Αχιλλέας) στο λιμάνι. Ψύχραιμος ο Καραγκιοζόπουλος δεν έδωσε συνέχεια. Μπήκε στις επόμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο κι έγινε βουλευτής τα δύσκολα χρόνια του κόμματος. Τότε που πρόεδρος ήταν ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Σε μια άλλη ίδια σχεδόν περίπτωση ο Ηλίας Παπαδόπουλος ήταν εκτός ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ επειδή είχε μιλήσει κατά του προέδρου. Οι οπαδοί του έκαναν συμβολική κατάληψη στα γραφεία του κόμματος στην Ερυθρού Σταυρού. Διαμαρτυρία που δεν είχε αποτέλεσμα ως προς την ουσία του προβλήματος. Σε δύσκολη θέση είχε έρθει και ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Κι αυτός έχει στη πολιτική του διαδρομή μια τέτοια εμπειρία.

 

Το ότι για τους περισσότερους «κομμένους» ο αγώνας κάποια στιγμή δικαιώνεται, αργά ή γρήγορα, δεν είναι παρηγοριά. Είναι αλήθεια. Όπως η ζωή έτσι και η πολιτική χρειάζεται επιμονή κι υπομονή. Καλή διαγωγή και δουλειά. Η οποία είναι προτιμότερο να μην φαίνεται. Γιατί όταν φαίνεται τότε την βλέπουν κι οι (εσω)κομματικοί αντίπαλοι. Οι οποίοι τελικά δημιουργούν το πρόβλημα.

 

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Καβάλας δεν περιλαμβάνει τον Νίκο Κιοσέ. Έχει μόνο μία γυναίκα. Δεν έχει εκπρόσωπο από τη Θάσο. Ο Γιάννης Πασχαλίδης είναι –κατά κάποιο τρόπο- εκπρόσωπος του Παγγαίου ενώ «ορφανός» είναι και ο Νέστος. Αντίθετα τέσσερις στους έξι προέρχονται από την πόλη της Καβάλας. Η υποψηφιότητα του Λάζαρου Τσαταλμπασίδη είναι όντως κάτι καινούργιο. Αν ο πρώην Δήμαρχος Φιλίππων είχε και χρόνο στη διάθεση του όλα θα ήταν καλύτερα για αυτόν.

 

Θα επανέλθουμε στη συζήτηση για τις εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας την περίοδο των εορτών. Αποδείχθηκε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν τα όρια τους, δεν μπορείς και δεν πρέπει να τα περιμένεις όλα από αυτούς. Σαφώς κι η διαφήμιση των εκδηλώσεων έπρεπε να είναι περισσότερη. Έπρεπε να γίνει στην ώρα της. Η διοίκηση του Δήμου δεν είχε εμπειρία, δεν είχε χρόνο. Πίστεψε ότι θα τα καταφέρει. Παρασύρθηκε από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην εναρκτήρια εκδήλωση. Όταν όμως «πλάκωσε» το κρύο ο κόσμος δεν εμφανίστηκε στην πλατεία. Κι οι σύλλογοι επίσης.

 

Εφόσον δεν διαθέτεις πολλά χρήματα σε αυτές τις εκδηλώσεις (και καλά κάνεις) πρέπει τουλάχιστον οι προτάσεις σου να έχουν κάτι καινούργιο. Επί της ουσίας επανέλαβαν με μικρές αλλαγές το περσινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Απέκτησαν μια πολύ χρήσιμη εμπειρία για το μέλλον. Προσοχή, δεν εννοούμε του χρόνου τα Χριστούγεννα. Αναφερόμαστε στις επόμενες δημοτικές εκδηλώσεις που δεν αργούν.

 

Καινοτόμες ιδέες πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δράση τους για την αποκριά και την Καθαρά Δευτέρα. Θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Αλφαβητοπαρέλαση. Να ετοιμάσουν από τώρα τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων που πέρσι ήταν σα να μην έγιναν. Τώρα έχουν χρόνο στη διάθεση τους. Οπότε ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα.

 

Μαραθώνιες συζητήσεις για τις εκλογές της 25ης Γενάρη κάνουν στελέχη της ΝΔ Καβάλας που έφτιαξαν από καιρό τη δική τους ομάδα. Το… ξημερώνουν αναλύοντας τα δεδομένα, καταθέτοντας προβλέψεις. Αρχηγοί της ομάδας ο Μανώλης Φρατζεσκάκης και ο Ιορδάνης Παπαντίδης.

 

Μεγάλη τουριστική επένδυση ετοιμάζουν ιδιώτες στη Λήμνο. Το γεγονός μας ενδιαφέρει. Μας αφορά, τώρα που η Λήμνος θα συνδέεται ακτοπλοϊκά σχεδόν μόνο από την Καβάλα. Τέτοιες μεγάλες επενδύσεις λείπουν από το Νομό μας και τη Θάσο ειδικότερα. Η ανάπτυξη τουριστικά της Λήμνου ευνοεί την γενικότερη ανάπτυξη τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, ανατολικότερα της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

 

Η σχετική είδηση από ιστοσελίδα της Λήμνου αναφέρει τα ακόλουθα: Την από κοινού ανάπτυξη παραθαλάσσιου ακινήτου της «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών», στη Λήμνο ανακοινώνουν η Ζonirο Α.Ε. και η «Ηλίας Γ. Μπαρμπαλιάς – Κτίρια Ειδικών Κατασκευών». Οι δύο εταιρίες ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη του Βορειοανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα της παραθαλάσσιας έκτασης 800 στρεμμάτων στον Δήμο της Νέας Κούταλης, στη θέση Φακός, της Λήμνου, όπως γράφει η limniakifoni.gr..

Η Zoniro (πρώην Aristo Developers SA) είναι η παγκόσμια πλατφόρμα πολυτελούς ανάπτυξης της εταιρίας Dolphin Capital Investors (DCI), μια από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες στην ανάπτυξη resorts σε αναδυόμενες τουριστικές αγορές και ιδιοκτήτρια του Amanzoe, Nikki Beach Resort & Spa και πολλών άλλων υπό ανάπτυξη projects στην Ελλάδα.

 

Μία ακόμη είδηση από την κοντινή μας Λήμνο, τουριστικού ενδιαφέροντος κι αυτή: Στη Διεθνή  Έκθεση Τουρισμού Vakantiebeurs, που θα διεξαχθεί στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας συμμετέχει για πρώτη φορά η Λήμνος, με την αρωγή της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου. Πρόκειται για μια τουριστική έκθεση, η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια και προσελκύει πάνω από 100.000 επισκέπτες. Φέτος η έκθεση θα πραγματοποιηθεί 13  – 18 Ιανουαρίου 2015 και θα περιλαμβάνει περίπτερα από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Κέα. Η παρουσίαση της Λήμνου έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιηθεί από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, Στέλιο Μάντζαρη, ο οποίος θα μεταβεί στην Ολλανδία, μετά την ομόφωνη απόφαση της Ένωσης. Το project θα έχει τον τίτλο «Λήμνος, ένας νέος προορισμός γεννιέται» και υλοποιείται με αφορμή την απευθείας πτήση Άμστερνταμ – Λήμνος, της Ολλανδικής Αεροπορικής Εταιρείας χαμηλού κόστους Transavia, σε συνεργασία με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Sunweb, ο οποίος θα αναλάβει την διαφήμιση και προώθηση του προορισμού.

 

Πολλές φορές η στήλη αναδημοσιεύει ειδήσεις που δεν είναι τοπικές. Είναι ειδήσεις από όμορες περιοχές, αφορούν θέματα που και στην Καβάλα είναι πρώτης προτεραιότητας. Η σύγκριση πάντα έχει σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Ειδικά όταν το αποτέλεσμα της φοβόμαστε ότι είναι δυσάρεστο για τον τόπο μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης