• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο Θόδωρος Μαρκόπουλος βοήθησε ώστε άπαντες να ενημερωθούν για την πρόσφατη εξέλιξη σχετικά με το απαραίτητο έργο συνέχισης της Περιμετρικής οδού. Σήμερα Πέμπτη πρωί και επί των ανακοινώσεων Μαρκόπουλου δεν υπήρξε καμία απολύτως αντίδραση. Κανένα σχόλιο, καμία δήλωση, καμία ανακοίνωση. Δεν είναι περίεργο;

 

Αυτή η παρατεταμένη περίεργη επίμονη σιωπή μακάρι να οφείλεται στο ότι αυτό το διάστημα και τα μέσα ενημέρωσης έχουν εκλογές. Αυτή μπορεί να είναι μια καλή δικαιολογία σχετικά με τα δημοσιεύματα που δεν υπήρξαν, τις συνεντεύξεις που δεν δόθηκαν. Αφορά όμως μόνο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όλοι οι άλλοι γιατί σιωπούν αλήθεια;

 

Ίσως και αυτοί περιμένουν να μιλήσουν για την Περιμετρική από τη Δευτέρα και μετά. Ίσως δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Μπορεί να μην τολμούν να μπουν στον δύσκολο… χορό της Περιμετρικής. Ότι και να ισχύει ένα πράγμα δημιουργεί απογοήτευση κι απαισιοδοξία. Για την Περιμετρική και την ολοκλήρωση της δεν μιλά κανείς από αυτούς που έπρεπε ήδη να έχουν τροφοδοτήσει τη συζήτηση με τις απόψεις και προτάσεις τους. Κακό σημάδι αυτό. Ας περιμένουμε λίγο ακόμη. Όταν τελειώσουν και τελειώσουμε με τις εκλογές, ποιος ξέρει; Ίσως τότε έρθει η ώρα που περιμένουμε.

 

Υπήρξε όντως μεγάλη προσέλευση κόσμου στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ Καβάλας προχθές. Ξαφνιάστηκαν ευχάριστα οι διοργανωτές, αυτοί που μέχρι και προ λίγων ημερών έψαχναν να βρουν υποψήφιους βουλευτές μα δεν έβρισκαν! Αποδείχθηκε ότι υπήρχαν αρκετοί διαθέσιμοι. Οι έρευνες ήταν σε λάθος κατεύθυνση.

 

Δεύτερον, το κοινό που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση κι ήταν στην εκδήλωση είχε μια κάποια μεγαλούτσικη ηλικία. Πρόκειται για ανθρώπους που παρόλα αυτά ψηφίζουν κανονικά την Κυριακή. Τρίτον, η πετυχημένη εκδήλωση της Τρίτης διορθώνει τις εντυπώσεις. Τονώνει τη ψυχολογία αυτών που εκπροσωπούν το μικρό και διασπασμένο ΠΑΣΟΚ. Τα δύσκολα για το πρώην μεγάλο κόμμα συνεχίζουν και υπάρχουν. Όχι μόνο στην Καβάλα αλλά σε όλη την Ελλάδα.

 

Ήδη το ΠΑΣΟΚ συμβιβάζεται με ποσοστά (στις δημοσκοπήσεις) 4 έως 5,5 %. Τρομερή πτώση που έχει την εξήγηση της. Ο βασικός λόγος είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πιστά τη μνημονιακή πολιτική ισχυριζόμενο ότι άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Με το ίδιο επιχείρημα δεν έχει απλώς συνεργασία με τη ΝΔ αλλά πολύ καλή συνεργασία. Ο κόσμος που έμεινε στο ΠΑΣΟΚ είναι συναισθηματικά δεμένος με αυτό. Δεν συμφωνεί με την πολιτική Βενιζέλου αλλά κάνει υπομονή. Ελπίζει. Δίνει την Κυριακή στο κόμμα την τελευταία ευκαιρία.

 

Κάποιοι άλλοι δεν είχαν την υπομονή. Μόλις ο Γιώργος Παπανδρέου έφτιαξε κόμμα έφυγαν τρέχοντας. Χαίρονται μάλιστα για την επιλογή τους αυτή και δε το κρύβουν. Επιλογή με βάση τα πρόσωπα κι όχι την πολιτική. Και το κόμμα Παπανδρέου άλλωστε λέει τα ίδια που διατυπώνει ως προεκλογικό λόγο το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Άρα ορθά υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν να πηγαίνουν και στους δύο. Ο Παύλος Δεμερτζίδης- πρώην δημοτικός σύμβουλος- δεν είναι ένας από αυτούς.

 

Έλεγε προχθές ότι εφόσον τάχθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου δεν είναι σωστό να προσέρχεται και στις εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ. Απέρριψε αυτή τη τακτική κοροϊδεύοντας, απορρίπτοντας όσους την ακολουθούν. Είναι κι αυτό σωστό. Αν κάποιος σήμερα ακούσει τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο δεν βρίσκει καμία ουσιαστικά διαφορά. Λένε τα ίδια πράγματα για το «αύριο» της χώρας. Ο ΓΑΠ επιδιώκει να διαφοροποιηθεί (χωρίς να το καταφέρνει) για λόγους εντυπώσεων. Να στηρίξει την απόφαση του να αποχωρήσει.

 

Επιπολαιότητες. Αν ήταν πολιτικός άνδρας θα έμενε στο ΠΑΣΟΚ, θα το άλλαζε εκ των έσω, θα έφθανε στο συνέδριο, θα κρίνονταν από αυτό. Αποφάσισε –τάχα με δυσκολία- κάτι άλλο. Ακριβώς αντίθετο. Σα το παιδί που επειδή τα άλλα δε το παίζουν, αγοράζει τη δική του μπάλα και επίτηδες παίζει δίπλα τους να το βλέπουν. Ένα μεγάλο παιδί που δεν έβαλε μυαλό. Κι ούτε φαίνεται ότι θα βάλει ποτέ.

 

Στο συγκεκριμένο λοιπόν ακροατήριο της Τρίτης ο ηχολήπτης της εκδήλωσης (με ομιλητή τον Γιώργο Φλωρίδη) επέλεξε μουσική πολύ μοντέρνα. Απαλή μεν, πολύ σύγχρονη δε. Ακούστηκαν όλες οι ξένες επιτυχίες της εποχής. Οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ αδιαφόρησαν και συζητούσαν μεταξύ τους. Για τον απλούστατο λόγο ότι τα ακούσματα δεν ήταν της εποχής τους.

 

Την Τρίτη το απόγευμα ομάδα υποψηφίων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας περιόδευσε στην Ελευθερούπολη. Κοντά τους ήταν συνεχώς μια κάμερα. Κατέγραφε τις προεκλογικές κινήσεις αλλά και τις αντιδράσεις των θαμώνων των καφενείων. Ήταν λέει του BBC. Φτιάχνουν ένα ντοκιμαντέρ, συλλέγουν υλικό και από τη προεκλογική δραστηριότητα στο Νομό μας. Κι άλλη φορά το BBC έχει έρθει στα μέρη μας. Για τους ίδιους λόγους.

 

«Τρέχαμε χαράματα στην Ιχθυόσκαλα, βιντεοσκόπησαν κι από εκείνο το υλικό έδειξαν ελάχιστα δευτερόλεπτα» θυμάται ο Κώστας Μορφίδης και «προσγειώνει» τους νεότερους που ως συνήθως ενθουσιάζονται εύκολα.

 

Η εισαγωγή του Γιάννη Πασχαλίδη στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ήταν «όλα τα λεφτά». Παραδέχθηκε ότι μπροστά στα μέσα ενημέρωσης δε τα καταφέρνει. Το έκανε με τρόπο ανθρώπινο. Είπε την αλήθεια που εξηγεί και το ότι δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις τύπου. Αμέσως μετά άρχισε να διαβάζει κείμενο επί του οποίου δεν έκανε λίγα σαρδάμ. Ουδείς σχολίασε το παραμικρό.

 

Και σε αυτές τις εκλογές ο κ. Πασχαλίδης δεν θα κριθεί από αυτά τα επικοινωνιακά στοιχεία αλλά από το έργο και τις προσπάθειες του. Κατά γενική ομολογία σε αυτόν τον ουσιαστικό τομέα ήταν «λαλίστατος». Το «βλέπει» έξω, στον κόσμο με τον οποίο και τώρα (προεκλογικά) συζητά. Ο κ. Πασχαλίδης είναι ασταμάτητος, κινείται παντού μόνος.

 

Αν βοηθήσει ο καιρός το Ποτάμι Καβάλας θα κάνει μια εκδήλωση αύριο στο εκλογικό του περίπτερο στη πλατεία Κονσουλίδη. Η ΕΜΥ για αύριο προβλέπει μπόλικες βροχές. Σήμερα ή αύριο οι υποψήφιοι του Ποταμιού θα επιδιώξουν μαζική εξόρμηση στη Θάσο.

 

Την βασιλόπιτα για τη νέα χρονιά έκοψε χθες το απόγευμα στη πρώτη συνεδρίαση του έτους το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου. Από τα χέρια του προέδρου Κώστα Γάκη έλαβε το κομμάτι με το τυχερό νόμισμα ο Χρήστος Μποσμπότης. Αμέσως μετά συζήτησαν για το Πευκόραμα (βρέθηκε νέος ιδιώτης να το λειτουργήσει), για το Δασικό Χωριό (περιμένουν την απάντηση του επενδυτή αν θα συνεχίσει την επένδυσης). Διαφωνία διαπιστώθηκε στον απολογισμό των εορταστικών εκδηλώσεων Χριστουγεννιάτικο Όνειρο. Στην αντιπολίτευση οι εκδηλώσεις δεν άρεσαν.

 

Η νέα μορφή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τύπου «Στηρίζω» θα αφορά τις Περιφέρειες κι όχι τους Δήμους. Οι Περιφέρειες θα καταθέσουν προτάσεις, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, πάρουν τα χρήματα κτλ. Σήμερα ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έχει τη πρώτη σύσκεψη στο γραφείο του. Το νέο «Στηρίζω» –που ίσως δεν θα έχει αυτό το όνομα- θα αφορά όλο το Νομό Καβάλας. Θα αρχίσει μόλις το σημερινό πρόγραμμα τελειώσει, κάπου στο Φθινόπωρο. Όπως ακούγεται θα δώσει προτεραιότητα στη δημιουργία πολλών κοινωνικών παντοπωλείων.

 

Όπως διαβάζουμε ίδιες προετοιμασίες γίνονται και σε άλλες περιφέρειες της χώρας: Σύσκεψη με στόχο τη συγκρότηση «Κοινωνικών Συμπράξεων» για τη διενέργεια δράσεων μείωσης της φτώχειας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΤΕΒΑ/FEAD», έγινε σήμερα  στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής,  με Αντικείμενο του  προγράμματος είναι : Η διανομή τροφίμων (μακράς διάρκειας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη). Η κάλυψη βασικών υλικών στερήσεων ( ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/ κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής , παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια κ.λπ.). Επιπλέον το πρόγραμμα δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή συνοδευτικών μέτρων όπως: -Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών – Διατροφικές συμβουλές – Συμβουλές οικογενειακής οικονομικής διαχείρισης -Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης των μελών της οικογένειας (παιδιών και γονέων)– Κοινωνικά φροντιστήρια – Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων για παιδιά (π.χ. θεατρικές παραστάσεις – Διοργάνωση εκδρομών (εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών) κ.λπ.Μετά από διαλογική συζήτηση συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξουν κοινά για όλους τους Δήμους κριτήρια κατάταξης των ωφελούμενων με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και κωδικοποίηση σε ενιαία βάση των ωφελουμένων για να αποφεύγονται διπλοεγγραφές. Επίσης, συμφωνήθηκε να συγκεντρωθούν απ’ όλους τους Δήμους τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωση της έκθεσης πεπραγμένων και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαβούλευση για την συγκρότηση της «Κοινωνικής Σύμπραξης», που θα καλύπτει το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης