• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάθε φορά τα ίδια. Οι εκλογές αμέσως μόλις προκηρύσσονται περιγράφονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες. Εξ αυτού του λόγου πάντα τα κόμματα (και οι υποψήφιοι τους) προσκαλούν τους ψηφοφόρους να ασχοληθούν με το διακύβευμα με προσοχή και σοβαρότητα. Δεν υπάρχουν εκλογές (όλων των ειδών) που δεν είναι ή δεν ήταν κρίσιμες. Απ’ την άλλη κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την αμέσως προηγούμενη. Συμπίπτουν μόνο στην κρισιμότητα. Κατά τα άλλα καινούργια πράγματα ένα σωρό.

Το κείμενο που ακολουθεί επιχειρεί έναν απολογισμό. Απολογισμό της προεκλογικής περιόδου. Από αυτόν θα φανούν οι πολλές διαφορές των εκλογών του 2015 σε σχέση με αυτές του 2012. Όσο για τη κρισιμότητα της χθεσινής αναμέτρησης, όπως το δει κανείς. Οι εκλογές ήταν κρίσιμες πραγματικά. Οι πολίτες τις περιγράφουν με αυτό τον τρόπο, επιμένοντας πάντως σε μια άλλη κρισιμότητα από αυτή που επικαλέστηκαν τα κόμματα. Η κρισιμότητα των κομμάτων είναι η συνηθισμένη και επαναλαμβανόμενη, η κρισιμότητα που διαπίστωσαν οι ψηφοφόροι είναι κάτι άλλο.

Ένα το κρατούμενο. Η σύντομη προεκλογική περίοδος. Οφείλονταν στο ότι οι εκλογές ήταν πρόωρες. Δύο σχόλια. Εξ αιτίας της αργοπορίας των κομμάτων να ανακοινώσουν υποψήφιους βουλευτές (ενώ αντίθετα έπρεπε να βιαστούν για αυτή την επιλογή) η προεκλογική περίοδος ήταν ακόμη μικρότερη. Σχεδόν δύο εβδομάδων. Σχόλιο δεύτερο: Ουδείς ενοχλήθηκε ή επικαλέστηκε ως πρόβλημα το σύντομο της προεκλογικής περιόδου. Άπαντες απόλαυσαν αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο για τον ίδιο λόγο. Λίγες μέρες προεκλογικού αγώνα σημαίνει – για τους υποψήφιους βουλευτές- λίγα έξοδα. Για τους πολίτες περιορισμένη «ενόχληση».

Δεύτερο κρατούμενο. Η σύνθεση των ψηφοδελτίων. Λίγα κόμματα στο Νομό, λίγοι οι υποψήφιοι βουλευτές. Αδικημένη η Θάσος. Οι υποψήφιοι από το νησί ήταν σαφώς λίγοι. Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε υποψήφιο στη Θάσο ενώ το ΚΚΕ επανέλαβε το εγχείρημα «Χρυσάφη». Η ΝΔ επίσης δεν είχε υποψήφιο, οι ΑΝΕΛΛ παρουσίασαν γνήσιο Θασίτη (Θεολογίτη) τον δάσκαλο Παναγιώτη Μαντέχο. Το γεγονός επηρέασε την προεκλογική περίοδο στη Θάσο. Έγιναν ελάχιστα πράγματα, τα περισσότερα από τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων. Η Θάσος- αναγνωρίζουν οι πιο έμπειροι- δεν αισθάνθηκε την προεκλογική περίοδο αλλά κι αυτό δεν ήταν πρόβλημα για τους μόνιμους κατοίκους της.

Κρατούμενο τρίτο. Οι αρχηγοί των κομμάτων. Ελάχιστα πριν την προκήρυξη των εκλογών επισκέφθηκε την Καβάλα όπου έμεινε από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Αυτή τη σύμπτωση ήταν αρκετή ώστε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην επανέλθει στην περιοχή. «Περάσματα» έκαναν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Πάνος Καμμένος (μόνο στη Χρυσούπολη), ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε εορταστικό «πέρασμα» με διανυκτέρευση στην Καβάλα. Αυτή η επίσκεψη ήταν –από προεκλογική άποψη- η πιο ουσιαστική. Από τη πόλη μας πέρασε και ο Απόστολος Γκλέτσος που ως γνωστών είχε μικροεπεισόδιο (φραστικό) κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Άγγελο Τσατσούλη.

Κρατούμενο τέταρτο. Προεκλογικές συγκεντρώσεις. Καμία δεν έγινε σε εξωτερικό χώρο. Κανένα κόμμα δεν επέλεξε πλατεία. Όλοι βολεύτηκαν σε αίθουσες. Κυρίως ξενοδοχείων. Δεν χρησιμοποιήθηκε η μεγάλη αίθουσα της πόλης, αυτή του Αμφιθεάτρου. Μόνο το ΚΚΕ χρησιμοποίησε την αίθουσα του Όσκαρ. Που δεν την γέμισε. Ο Δήμος Καβάλας παραχώρησε στα κόμματα εκλογικά περίπτερα, δεν αξιοποιήθηκαν όλα. Αφίσες ελάχιστες ενώ κι η διανομή ψηφοδελτίων πόρτα πόρτα ήταν χλιαρότατη. Όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους ώστε η κατάσταση να είναι σε γενικές γραμμές ήρεμη (αν και προεκλογική). Μόνο το εκλογικό περίπτερο της Χ. Αυγής στον Δημοτικό Κήπο κινητοποίησε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Η φύλαξη του περιπτέρου (λειτουργούσε, δε λειτουργούσε) ήταν σε 24ωρη βάση κι έτσι δεν έγινε το παραμικρό επεισόδιο.

Άλλες προεκλογικές λεπτομέρειες: Ο υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης δεν έκανε στην πόλη κεντρική εκδήλωση δηλαδή ομιλία. Ούτε η κ. Βάσω Παπουτσή Μήττα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην κάνει κεντρική εκδήλωση στην Καβάλα, προτίμησε τα κλιμάκια του να συνεχίσουν τις περιοδείες σε όλο το νομό. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΛΑΟΣ Καβάλας δεν ανακοινώθηκαν επίσημα ποτέ! Το κόμμα κράτησε μια περίεργη μυστικότητα (αρχικά), στη συνέχεια δεν υπήρξε ούτε καν δελτίο τύπου για τους υποψηφίους του που φυσικά και υπήρξαν. Οι 5 υποψήφιοι του κόμματος το Ποτάμι ήταν και οι 5 ιδιαίτερα δραστήριοι, έδωσαν το δικό τους «χρώμα» στη προεκλογική περίοδο. Για την 6η θέση του ψηφοδελτίου (που έμεινε κενή) προτάθηκε ο συμπολίτης μηχανικός Σάκης Δελιούσης αλλά τελικά η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Η εκδήλωση παρουσίασης του ίδιου ψηφοδελτίου (στη Δημοτική Βιβλιοθήκη) ενώ ήταν πολλά υποσχόμενη, τελικά έγινε με ελάχιστο κόσμο. Το γεγονός επηρέασε προσωρινά την ψυχολογία των εκπροσώπων του ίδιου κόμματος. Πολλά κόμματα δυσκολεύτηκαν αφάνταστα να «κλείσουν» ψηφοδέλτιο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος Παπανδρέου.

Την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές η Μαίρη Δαλακούδη- παλαιά υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ – ανάρτησε στο διαδίκτυο κείμενο με το οποίο απέρριπτε υποψήφιους βουλευτές του κόμματος της τους οποίους «φωτογράφιζε»! Κανείς δεν ξέρει το λόγο αυτής της «επιθετικής» δράσης. Η κ. Δαλακούδη έγραψε: «Προβληματίζομαι ποιους να ψηφίσω. Κατέληξα ποιους δεν πρέπει να ψηφίσω. 1] Αυτούς που υπόσχονται πολλά και μετά την εκλογή τους σε ξεχνάνε 2]Αυτούς που σε αποκαλούν «αδελφέ» , σε αγκαλιάζουν, σε φιλούν και κλείνουν το μάτι ειρωνικά στους γύρω 3] Αυτούς που έκαναν επάγγελμα τους την πολιτική και αδιαφορούν για τα προβλήματα των ανέργων , των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και όλων των ευπαθών ομάδων 4] Αυτούς που πλούτισαν από την πολιτική και σήμερα μοιράζουν χιλιάρικα σε αφελείς που τρέχουν για να φέρουν σταυρουδάκια 5] Αυτούς που θεωρούν κληρονομικό τους δικαίωμα μια θέση στο Κοινοβούλιο άσχετα αν έχουν ή δεν έχουν την ικανότητα. Είναι ώρα να επιλέξω! Τελικά δεν μου είναι δύσκολο. Πράγματι υπάρχουν υποψήφιοι που δεν τους αγγίζει τίποτα από τα παραπάνω. Έχουν ήθος, εντιμότητα, είναι ειλικρινείς ,σέβονται και αγαπούν τους πολίτες και τον τόπο μας. Αγαπούν μεν την πολιτική αλλά δεν εκμεταλλεύονται τον πόνο, δεν εξαγοράζουν συνειδήσεις, δεν εκβιάζουν, δεν τάζουν, δεν λαϊκίζουν». Λίγες μέρες αργότερα η κ. Δαλακούδη επανήλθε γράφοντας ότι θα ψηφίσει τον Λάζαρο Τσαταλμπασίδη και τον Γιάννη Πασχαλίδη.

Μια άλλη προεκλογική παρατήρηση που έγινε από πολλούς αφορούσε τη συζήτηση για τον επόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας. Αντιγράφουμε κείμενο που έχει την υπογραφή του Γιώργου Φιλόσογλου, αντιδημάρχου Καβάλας: « Η Βουλή διαλύθηκε λόγω της αδυναμίας της να εκλέξει πρόεδρο δημοκρατίας . Το Σύνταγμα επιτάσσει την προκήρυξη εκλογών για έναν και μόνο λόγο: να προκύψει νέα Βουλή που να μπορεί να εκλέξει πρόεδρο. Στον σκληρό πυρήνα της δηλαδή η διάταξη αυτή ρίχνει το ” μπαλάκι” της επιλογής προέδρου στον κυρίαρχο λαό και καλά κάνει. Δυο εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης και ούτε ένα κόμμα έχει δηλώσει στον ελληνικό λαό ποιο πρόσωπο θα υποδείξει ως υποψήφιο ώστε να τεθεί υπόψη του λαού . Απαξία στην συνταγματική επιταγή και τον ελληνικό λαό».

Στις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80 αλλά και του 90 (εκλογές σε εντελώς διαφορετικό κλίμα) πολλοί ήταν αυτοί που απορούσαν για την ένταση της αντιπαράθεσης, την ενεργό ανάμιξη πολλών ανθρώπων. Ας μη ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στην εποχή των «γαλάζιων» και «πράσινων» καφενείων. Τότε οι πλέον μετριοπαθείς πολίτες ζητούσαν και στην Ελλάδα οι εκλογές να γίνονται όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ήσυχα και πολιτισμένα. Μήπως όλα τα πιο πάνω αποδεικνύουν ακριβώς αυτή την αλλαγή; Μήπως τελικά έγιναν και στην Ελλάδα οι εκλογές ευρωπαϊκές; Ο χρόνος θα το δείξει. Ένα είναι σίγουρο. Οι εκλογές (εννοούμε την προεκλογική περίοδο) δεν είναι όπως πριν. Κάθε φορά είναι και πιο ήρεμες. Ηλεκτρονικές, τηλεοπτικές, «βουβές». Αν αυτό είναι προς το συμφέρον των κομμάτων, των υποψηφίων βουλευτών και φυσικά των πολιτών είναι μια άλλη ιστορία.

 

Ο χορός των φίλων του Σώρρα

Την δική τους εκδήλωση ετοιμάζουν οι φίλοι του Σώρρα. Ήδη την διαφημίζουν στα μέλη του Ε4 Καβάλας. Η εκδήλωση που θα είναι ο ετήσιος χορός θα γίνει στις 14 Φεβρουαρίου στη Νέα Πέραμο. Εξ αυτού του λόγου οι φίλοι του Ε4 Καβάλας δεν μπορούν να παραστούν στην πανελλαδική συνάντηση του κ. Σώρρα που την ίδια μέρα θα γίνει στην Αθήνα. Πρόσφατα φίλοι κι υποστηρικτές του Α.Σώρρα από την Καβάλα μετείχαν σε εκδήλωση που έγινε στη πόλη των Σερρών με περισσότερα από 1.000 άτομα!

 

Ραντάρ της Τροχαίας Ξάνθης

Η Τροχαία Ξάνθης ανακοίνωσε τη λειτουργία νέων ραντάρ που θα μετρούν τη κυκλοφορία των αυτοκινήτων κοντά στη γειτονική πόλη. Όλα εγκαταστάθηκαν και ήδη λειτουργούν στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης.  Αναλυτικά: 1. Εθνική οδός «2» Καβάλας – Ξάνθης, κατεύθυνση από Καβάλα προς Ξάνθη, χ.θ. 46+000 προ εργοστασίου ΕΛΒΙΖ.2. Εθνική οδός «2» Καβάλας – Ξάνθης, κατεύθυνση από Ξάνθη προς Καβάλα, χ.θ. 43+000 προ πρατηρίου καυσίμων 3. Εθνική οδός «2» Καβάλας – Ξάνθης, κατεύθυνση από Ξάνθη προς Καβάλα, χ.θ. 43+000 προ χώρου στάθμευσης (Parking).

Διαβάστε επίσης