• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τα σχέδια για την περιοχή του Δημοτικού Κήπου την Κυριακή το πρωί ήταν διαφορετικά. Είχε προετοιμαστεί εκδήλωση, λόγω της οποίας το κέντρο της πόλης θα γέμιζε παιδιά. Τα οποία θα συμμετείχαν στο παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού». Τα παιδιά (μαθητές δημοτικών σχολείων) θα συγκεντρώνονταν στο λιμάνι. Εκεί θα τους δίνονταν οδηγίες. Από εκεί θα άρχιζαν το ψάξιμο κινούμενα τόσο προς το Δημαρχείο όσο και στο Δημοτικό Κήπο. Η εκδήλωση δεν έγινε ποτέ. Αναβλήθηκε εξ αιτίας των αστυνομικών και των εθνικιστών- ακροδεξιών. Αυτοί πρόλαβαν τους μαθητές.

 

Τα υπόλοιπα λίγο πολύ είναι γνωστά. Τα παιδιά έμειναν σπίτι. Οι μεγαλύτεροι έκαναν την εκδήλωση τους για τα Ίμια, περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μόλις αυτές αποχώρησαν (λόγω της αποχώρησης και των συγκεντρωμένων) έγιναν τα επεισόδια. Όλοι τώρα ανησυχούν και φοβούνται μήπως αυτά έχουν συνέχεια. Η πόλη μας είναι ήσυχη και επαρχιακή. Κάπου κάπου η επικαιρότητα προσπαθεί να διαψεύσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Όσο κι αν κάποιοι επιμένουν, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο. Ησυχία και ηρεμία.

 

Δεν επιθυμούμε να επανέλθουμε στα σχόλια που κατ’ επανάληψη έχουμε κάνει για την Πατριωτική Κίνηση και τις εκδηλώσεις της. Ισχύουν όλα τα προηγούμενα. Διαπιστώνουμε ταυτόχρονα ότι οι λίγοι έγιναν ακόμη λιγότεροι. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Πρόβλεψη μας είναι ότι θα λιγοστέψουν κι άλλο. Η… μπόρα πέρασε, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν (όσο θυμωμένοι κι αν είναι) ότι το βασικό πρόβλημα λύνεται μόνο με τον καθιερωμένο γνωστό τρόπο. Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, οι πολιτικοί, οι θεσμοί και η λειτουργία τους.

 

Επειδή υπήρξαν κάποιοι Τσοχατζόπουλοι δεν σημαίνει αυτό ότι όλοι είναι Τσοχατζόπουλοι. Επειδή κάποιοι κάποτε ήταν σπάταλοι και ασυνεπείς σε όσα υποσχέθηκαν δεν σημαίνει ότι ίδιοι είναι όλοι οι πολιτικοί. Κόμματα και στελέχη των κομμάτων πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν το μάθημα τους. Διορθώνονται, αργά αλλά σταθερά. Κάποια στιγμή θα επανέλθουν. Όταν έχουν ολοκληρώσει πραγματική κι εξαντλητική διαδικασία αυτοκριτικής.

 

Όλα τα άλλα είναι μπούρδες. Επιλογές που δεν οδηγούν πουθενά. Ιδεολογίες που καταστρέφουν και δεν διορθώνουν. Πέρασε δύσκολες στιγμές η ελληνική δημοκρατία, το αναγνωρίζουν άπαντες. Τώρα πλησιάζει η ώρα που όσοι με εντολή των πολιτών εκπροσωπούν το κράτος θα μας ξαφνιάσουν ευχάριστα. Κι αν αυτό δεν το κάνει η νέα Κυβέρνηση, θα το κάνει σίγουρα μια από τις επόμενες. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

 

Μέσα στις χαρές και στα πανηγύρια ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας μάλλον ξέχασε να απομακρύνει από τη πλατεία Καπνεργάτη το βασικό και το συμπληρωματικό εκλογικό του περίπτερο. Κανονικά η επιτυχία στις εκλογές έπρεπε να τους ωθήσει ώστε πρώτοι να δώσουν το καλό παράδειγμα επαναφέροντας την πλατεία στη προηγούμενη της κατάσταση. Αυτό δεν έγινε. Προς το παρόν ισχύει το αντίθετο. Κάποτε (περιγράφοντας το ίδιο γεγονός) αστειευόμασταν. Λέγαμε ότι ίσως «μυρίζονται» νέες εκλογές και δεν απομακρύνουν το σπιτάκι τους. Αυτή τη φορά ούτε το συγκεκριμένο αστείο τους καλύπτει.

 

Η Κατερίνα Γεροστεργίου έστειλε επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη σχετικά με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Η συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφια βουλευτής απευθύνεται σε κυβερνητικό στέλεχος που προέρχεται κι αυτό από τους Οικολόγους Πράσινους. Είναι φανερό ότι η κ. Γεροστεργίου διεκδικεί ρόλο σε τοπικό επίπεδο, μεγαλύτερο από αυτό που είχε ως τώρα ως περιφερειακή σύμβουλος. Φυσικά και αυτό δεν είναι κακό. Μία μόνο παρατήρηση. Είναι ο κ. Τσιρώνης αρμόδιος για την όδευση του ΤΑΡ; Μήπως αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στον Υπουργό κ. Λαφαζάνη;

 

Ακούσαμε ότι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,όταν την Κυριακή επισκέφθηκαν τον Αστυνομικό Διευθυντή, δεν ζήτησαν μόνο ενημέρωση για τη σύλληψη των δύο αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ζήτησαν να μάθουν αν στις προθέσεις της Διεύθυνσης είναι η πραγματοποίηση επιχείρησης με στόχο την κατάληψη στην οδό Βύρωνος. Στις ιστοσελίδες τους οι αντιεξουσιαστές ισχυρίζονται ότι μια τέτοια επιχείρηση έγινε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. «Τους διώξαμε» γράφουν επίσης για τους αστυνομικούς που εμφανίστηκαν στην ίδια περιοχή.

 

Η Μαρίζα Τσακαλέρου – υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν- έκανε ανάρτηση διηγούμενη ιστορία που είναι πραγματική κι έχει σχέση με τα εισιτήρια των υπουργών στα αεροπλάνα. Γράφει: «Πτήση Βρυξέλλες – Αθήνα πριν από 3 περίπου χρόνια. Μπαίνει τελευταία και με καθυστέρηση πρώην μεγάλη μεταρρυθμίστρια Υπουργός και κάθεται στην Business Class. Την πτήση εκτελούσε αεροσκάφος της Brussels Airlines και οι βελγίδες αεροσυνοδοί δεν αναγνώρισαν την αυτού μεγαλειότητα της και την ανάγκασαν να κάτσει στην οικονομική θέση όπως έπρεπε σύμφωνα με το economy class εισιτήριο της. Εκείνη αφού διαπληκτίστηκε έντονα με τις αεροσυνοδούς και έχοντας αφήσει έκθαμβους τους επιβάτες του αεροπλάνου με το περιστατικό, συμμορφώθηκε και έκατσε στην οικονομική θέση. Έγινε βέβαια μια διαπραγμάτευση/παραχώρηση από τις αεροσυνοδούς και η συγκεκριμένη μεταρρυθμίστρια λίγο πριν την προσγείωση στην Αθήνα άλλαξε θέσεις και μετακινήθηκε στην Business ώστε να βγει πρώτη και να την παραλάβει το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που την περίμενε από κάτω. Έχοντας, λοιπόν, πει το παραπάνω θα πρέπει να ξέρουμε ότι πλέον ΟΛΟΙ οι υπουργοί έχουν εισιτήρια ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ θέσης εδώ και χρόνια και δεν είναι παραχώρηση κανενός νεόκοπου αριστερού επαναστάτη».

 

Οι φορείς της Δράμας έκαναν σύσκεψη χθες προκειμένου να συντονιστούν και να διεκδικήσουν οργανωμένα από τη νέα Κυβέρνηση. Αυτό κάτι μας θυμίζει. Κάτι δικό μας, το οποίο επί του παρόντος δεν έχει ολοκληρωθεί. Η διαδικασία σταμάτησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (και στη συζήτηση που έγινε εκείνο το απόγευμα) για κοινή προσπάθεια με τους βουλευτές. Γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι λόγω της νέας κυβέρνησης σε κάθε νομό γίνεται ότι στο δικό μας. Συνεννόηση με τους καινούργιους βουλευτές ώστε οι αυτοδιοικητικοί να επισκεφθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα υπουργεία!

 

Δύο εντός έδρας παιχνίδια έπαιξε ο ΑΟΚ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Όχι όλοι, αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές έκαναν αισθητή τη παρουσία τους στην κερκίδα. Προχθές –κι ενώ οι εκλογές τέλειωσαν- ο ΑΟΚ ξανάπαιξε εντός έδρας. Δεν εμφανίστηκε κανείς. Μόνο οι γνωστοί τακτικοί αυτοδιοικητικοί.

 

Παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις για την κοπή της βασιλόπιτας που καλώς ή κακώς κάνουν άπαντες. Σύλλογοι και όχι μόνο. Θυμόμαστε ότι βασιλόπιτα έκοβε σε δικαιολογημένα πανηγυρικό κλίμα και το Δημοτικό Ωδείο. Ρωτήσαμε σχετικά μέλος της διοίκησης κι απάντησε αρνητικά. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που μια τόσο απλή- απαραίτητη ίσως για τους μαθητές- εκδήλωση δεν θα γίνει; Τι κάνει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων που πρόσφατα δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο;Δεν θα έπρεπε να πιέζει για τα αυτονόητα; Αυτά τα «μικρά» γεγονότα δίνουν «χρώμα» στην καθημερινότητα, στοιχεία απαραίτητα προκειμένου το δημοτικό ωδείο να δείχνει, να είναι, συνεχώς δίπλα στους μαθητές του.

 

Βασιλόπιτα έκοψε το περασμένο Σάββατο το Επιμελητήριο Λέσβου. Διαβάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα emprosnet. Gr εντοπίσαμε αρκετά αισιόδοξο τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης! Είναι είδηση όταν εκπρόσωπος των μικρομεσαίων (νησιωτικής μάλιστα περιοχής) προσπαθεί και είναι αισιόδοξος. Το απόσπασμα του ρεπορτάζ αναφέρει: «Ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ Π. Παπαρίσβας αμέσως μετά πήρε τον λόγο έκανε τον απολογισμό δράσης, με αναφορά στις σημαντικότερες ενέργειες του Συλλόγου για το 2014. Ο κ. Παπαρίσβας απευθύνθηκε με αισιόδοξα μηνύματα στο επιχειρηματικό κοινό λέγοντας πως, η κρίση αφύπνισε το εμπορικό δαιμόνιο του Μυτιληνιού εμπόρου, η αγορά έχει προσαρμοστεί απόλυτα και βρισκόμαστε μπροστά σε όχι εύρωστες αλλά υγιείς επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε μάλιστα «…βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού και η κατάσταση τουλάχιστον δεν μπορεί να χειροτερέψει άλλο, ελπίζουμε δε η πολιτεία να συμβάλλει στην βελτίωση των σημερινών δεδομένων».

 

Σταμάτησε τον έλεγχο των ψηφοδελτίων ο υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης. Έψαξε δύο ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν επανήλθε χθες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια. Ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη σύμφωνα με τις οποίες θα συνεχίσει να κινείται ως βουλευτής, έχοντας στενή επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα τους.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες ο διαγωνισμός για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην ΑΜΘ. Επειδή η διαδικασία ήταν ηλεκτρονική τα αποτελέσματα θα τα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες.

 

Διαβάστε επίσης