• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η είδηση στο προχθεσινό αστυνομικό δελτίο ήταν όντως εντυπωσιακή. Συνελήφθη στην Καβάλα ιδιώτης με χρέη στο δημόσιο άνω των 16 εκ ευρώ. Στη μικρή μας κοινωνία η αντίδραση του κόσμου ήταν η αναμενόμενη. Άπαντες άρχισαν το ψάξιμο. Ποιος είναι αυτός που χρωστά τόσα πολλά χρήματα; Ποια ήταν η δραστηριότητα του, λόγω της οποίας «έπεσε» τόσο έξω; Οι απορίες λύθηκαν μέσω φημών και διαδόσεων. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο για να μην δημιουργούνται διάφορες προσδοκίες.

 

Το δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τον συγκεκριμένο οφειλέτη, ο οποίος ξεγέλασε το κράτος δημιουργώντας προς ετών στη Νέα Πέραμο μια επιχείρηση «μαϊμού». Η οποία υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Όταν η κομπίνα αποκαλύφθηκε ο ιδιώτης όχι μόνο ελέγχθηκε αλλά τιμωρήθηκε ήδη. Μπήκε φυλακή από την οποία βγήκε το περασμένο Καλοκαίρι με περιοριστικούς όρους. Ο έλεγχος και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν (και αυξάνονται συνεχώς) δημιούργησαν αυτό το μεγάλο χρέος. Κι επειδή τα χρήματα δεν θα πληρωθούν, το χρέος μετά από κάποιους μήνες θα αυξηθεί κι άλλο.

 

Ανακοινώνει η Αστυνομία ότι τον συνέλαβε. Οδηγήθηκε στο αυτόφωρο από το οποίο πήρε αναβολή. Όταν γίνει η δίκη θα δηλώσει την οικονομική του αδυναμία. Το πολύ πολύ να επιστρέψει για λίγο στη φυλακή. Τίποτα πέραν αυτού. Σε γενικές γραμμές αυτές οι ειδήσεις-ποιοι χρωστούν και γιατί χρωστούν- δεν έχουν ενδιαφέρον όταν τις βρίσκουμε στο αστυνομικό δελτίο. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις είναι από καιρό «καμένες».

 

Είναι προτιμότερο να παρακολουθούμε τις προσπάθειες και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στο εξωτερικό παρά να ελπίζουμε σε τόνωση των εσόδων από τους ελέγχους και τις συλλήψεις. Ο ιδιωτικός τομέας ότι είχε να δώσει το έδωσε. Καιρός είναι τώρα να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Ναι, προετοιμάζεται για κολοτούμπες η Κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικά πολιτικό έγκλημα εφόσον υπάρχει κατάλληλο αντάλλαγμα. Τέτοιες κολοτούμπες ας τις κάνει. Τις άλλες- των Σαμαρά, Βενιζέλου- πρέπει να αποφύγει!

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται επειγόντως στη ΒΦΛ όπου εργαζόμενοι κινδυνεύουν εμμέσως με απόλυση. Ανταποκρίνονται τάχιστα, σπεύδουν στην πύλη του εργοστασίου όπου ενημερώνονται. Επισκέπτονται το ΣΕΠΕ και τον Εισαγγελέα. Ε και; Η ισχύουσα νομοθεσία είναι υπέρ των εταιριών και όχι υπέρ των συμβασιούχων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουν δυνατότητες αποτελεσματικής παρέμβασης. Προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν τίποτα το ουσιαστικό.

 

Λένε ότι διαφωνούν με την προτεινόμενη χάραξη της Περιμετρικής αλλά και με την επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών. Ως προς την Περιμετρική περισσότερο αρμόδιο είναι το δημοτικό συμβούλιο. Το οποίο αποφεύγει να ασχοληθεί αναλυτικά με την πρόσφατη εξέλιξη έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Όσο για την επένδυση στα Λουτρά, οι δυνατότητες των βουλευτών είναι επίσης περιορισμένες. Υπάρχει σύμβαση με ιδιώτη. Άργησε η υλοποίηση της αλλά η σύμβαση δεν έχει καταργηθεί. Μπορεί να αλλάξει, να τροποποιηθεί κτλ. Όχι όμως να ακυρωθεί.

 

Κακώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκαν χρόνο να επισκεφθούν τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Όπως και οι τρεις βρέθηκαν στο γραφείο της κ. Τσανάκα έτσι έπρεπε να επισκεφθούν το Διοικητήριο. Εντάξει, δέχθηκαν και αιτήματα και πιέσεις. Όφειλαν να ιεραρχήσουν αυτές τους τις υποχρεώσεις, να δώσουν το αυτονόητο προβάδισμα στον Αντιπεριφερειάρχη.

 

Την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση για την μετακίνηση από την Αθήνα στην Καβάλα και στη Ξάνθη του νέου κυβερνητικού στελέχους Παναγιώτη Σγουρίδη. Η απόφαση νομιμοποιούσε τα έξοδα μετακίνησης κι είχε ως αιτιολογικό το ότι ο κ. Σγουρίδης θα είχε συναντήσεις με φορείς στους δύο Νομούς. Καβάλας και Ξάνθης. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό έγινε στη Ξάνθη. Στην Καβάλα ούτε φωνή, ούτε ακρόαση ο κ. Σγουρίδης!

 

Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος περιόδευε στο Νομό Καβάλας προκειμένου να ευχαριστήσει τους πολίτες για την επανεκλογή του. Ακόμη και χθες ήταν το πρωί στη Χρυσούπολη, το απόγευμα στην Ελευθερούπολη. Σήμερα το πρόγραμμα έχει Αθήνα λόγω της αυριανής ορκωμοσίας. Ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει πιο χαλαρά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Ίσως καταφέρει το Σαββατοκύριακο να επιστρέψει – προσωρινά- στην Καβάλα. Στην πόλη μας το Σαββατοκύριακο θα είναι ο Γιώργος Καλαντζής.

 

Εντελώς διαφορετικά είναι τα δεδομένα για τους 3 κυβερνητικούς βουλευτές. Φεύγουν στην Αθήνα και δε γνωρίζουν πότε ακριβώς θα γυρίσουν. Αμέσως μετά την ορκωμοσία οι προγραμματικές δηλώσεις, στις οποίες θα είναι παρόντες. Κι αμέσως μετά η κανονική λειτουργία της Βουλής «ενισχυμένη» από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια, πάντως το ακούσαμε στη χθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Το είπε –φανερά ενοχλημένος- ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου. Πολλές φορές- ισχυρίστηκε- που υπάρχουν καταγγελίες στο 100 για παράνομη στάθμευση στους πεζόδρομους αντί να πάει στο σημείο αστυνομικός καλείται στο τηλέφωνο ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Τον ενημερώνουν να το απομακρύνει! Με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα μπορεί να λύνεται αλλά χωρίς την προβλεπόμενη βεβαίωση παράβασης.

 

Φανταζόμαστε ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν το προσωπικό της Τροχαίας είναι αλλού απασχολημένο. Τότε- όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Φιλόσογλου- οι αστυνομικοί μαθαίνουν από τον καταγγέλλοντα τα στοιχεία του παράνομα σταθμευμένου οχήματος (αριθμός πινακίδας), βρίσκουν στο κομπιούτερ σε ποιόν ανήκει και του τηλεφωνούν να το απομακρύνει.

 

Χάρηκε ο πρώην Νομάρχης που κλήθηκε επισήμως από τη διοίκηση της Λέσχης Ποντίων στον χορό του περασμένου Σαββάτου. Ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω αφού και τους πόντιους συμπαθεί και το τιμώμενο πρόσωπο είναι κατά κάποιο τρόπο συγγενής του. Έγραψε στο διαδίκτυο σχετικά (με αυτούς που δεν τον ξεχνούν): « Εγώ έχω την τιμή να προσκαλούμε εκτός πρωτοκόλλου τιμής ένεκεν από την Λέσχη Ποντίων Καβάλας.Οι πόντιοι ξέρουν να εκτιμούν. Δεν ξεχνούν, δεν είναι αγνώμονες».

 

«Ευχαριστούμε τα μέσα ενημέρωσης που αναδεικνύουν το θέμα» είπε χθες στους δημοσιογράφους ο Γιώργος Τσιμενίδης. Αμέσως μετά ζητήθηκε η αποχώρηση τους προκειμένου η συζήτηση στο ΕΥΚ με τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Μία μέρα νωρίτερα είχε συμβεί το ίδιο στην επίσκεψη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δασαρχείο. Κι εκεί οι δημοσιογράφοι έμειναν έξω και περίμεναν. Φαίνεται τα μυστικά αυξήθηκαν τελευταία… Καλή η δημοσιότητα αλλά μόνο όταν εξασφαλίζεται με όρους. Παλιό κόλπο που ποτέ δεν απέδωσε.

 

Είδηση διαφορετική από τις συνηθισμένες: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την διεξαγωγή του πρώτου σχολείου σωματοφυλάκων στην Καβάλα από 20 εώς 22 Μαρτίου με θέμα “βασικό σχολείο σωματοφυλάκων”. Θα εκδοθεί δίπλωμα σωματοφύλακα αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο του Πειραιά. Περιορισμένες θέσεις».

 

Όπως εξ αρχής έγινε –ανεπίσημα- γνωστό επόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών δεν θα είναι ο Παναγιώτης Αρσονιάδης. Εξελέγη μεν στη νέα διοίκηση αλλά θα αφήσει τη προεδρεία σε άλλον. Μάλλον στον Γιάννη Παναγιωτίδη. Ας σχολιάσουμε την εξέλιξη. Μπράβο στον κ. Αρσονιάδη που με την απόφαση του αυτή δείχνει ότι δεν «παντρεύτηκε» καμία καρέκλα, καμία θέση. Στην πόλη και τον νομό μας έχουμε ένα σωρό «ισόβιους» προέδρους που όχι μόνο δεν ενοχλούνται από τη μακρά παραμονή τους στη προεδρεία, εργάζονται καθημερινά για μην κινδυνεύσουν ποτέ να την χάσουν. Όσο καλός πρόεδρος κι αν είναι κάποιος πρέπει κάποια στιγμή να αποχωρεί αφού η ανανέωση και η αλλαγή πάντα είναι καλό νέο.

 

Εννοούμε τους διάφορους «μικρούς» προέδρους που εκπροσώπους όχι τους ισχυρότερους και μεγαλύτερους φορείς και συλλόγους. Δεύτερον, ο Παναγιώτης Αρσονιάδης αποχωρεί από την προεδρεία της Ομοσπονδίας πετυχημένος. Αν και του ιδιωτικού τομέα αφοσιώθηκε στα καθήκοντα τους εις βάρος των επαγγελματικών του υποχρεώσεων. Έσπασε αβγά, έκανε ομελέτα, έκανε αισθητή τη παρουσία του. Βοήθησε μέγιστα τον φορέα του οποίου ήταν επικεφαλής. Σαφώς κι έκανε λάθη. Αυτό ήταν αναμενόμενο και λογικό να συμβεί.

 

Ο επόμενος πρόεδρος της Ομοσπονδίας δύσκολα θα ξεπεράσει τον κ. Αρσονιάδη. Στην εποχή της κρίσης δεν θα υπάρξει ελεύθερος επαγγελματίας που θα ασχολείται με την αγορά περισσότερες ώρες απ’ ότι ο απερχόμενος πρόεδρος. Ας ευχηθούμε μαζί με την αποχώρηση του κ. Αρσονιάδη από τη θέση του προέδρου να αποχωρήσει από την αγορά και η κρίση. Να την πάρει μαζί του  ο Παναγιώτης τώρα που φεύγει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης