• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα είπε τα αναμενόμενα στη χθεσινή απολογιστική- διάρκειας 1,5 ώρας- συνέντευξη τύπου που έδωσε. Πρόβαλε ιδιαίτερα την κατάσταση που παρέλαβε. Τα λάθη που εντόπισε, ορισμένα από τα οποία μας είπε ότι ήδη διόρθωσε. Πρόβαλε επίσης τους συνεργάτες της μιας και μας περιέγραψε τη λειτουργία της νέας δημοτικής αρχής ως κάτι συλλογικό. Κάτι που δεν έχει στο επίκεντρο του την ίδια. Ήταν και παραμένει η Δήμαρχος που όλα τα παρακολουθεί και τα συντονίζει, το «γήπεδο» απ’ την άλλη και των αντιδημάρχων και των προέδρων είναι ανοιχτό και μεγάλο. Όπως δε χθες καταλάβαμε, οι συνεργάτες ίσως να την ξεπέρασαν σε απόδοση κι αποτέλεσμα αυτούς τους πρώτους 5 μήνες.

 

Η προηγούμενη διοίκηση- μας είπε στη συνέντευξη τύπου η κ. Τσανάκα- της άφησε έναν Δήμο που δεν λειτουργούσε σωστά ακόμη και στα απλά. Τα εύκολα, τα καθημερινά. Κάπως έτσι γίνονται δύο ΕΔΕ επειδή χάθηκαν ένα τιμολόγιο κι ένα διπλότυπο είσπραξης οφειλέτη. Γίνεται ΕΔΕ για τους παιδικούς σταθμούς, για πειθαρχικό παράπτωμα σε δημοτικό έργο. Ταυτόχρονα η δικαιοσύνη εξετάζει την υπεξαίρεση Γλάνου. Η οποία ξεπερνά – είπε η κ. Δήμαρχος- το ποσό των 170.000 ευρώ!

 

Δεν σχολίασε ονομαστικά καθόλου τους προηγούμενους. Παρέθεσε όμως σειρά γεγονότων (που βρήκε ως νέα διοίκηση) τα οποία από μονά τους είναι αρκετά. Δίνουν την εικόνα μιας (προηγούμενης) διοίκησης που δεν πολυασχολούνταν, ούτε ενδιαφέρονταν. Αν αυτά που η κ. Τσανάκα υποστήριξε χθες είναι αλήθεια τότε το τελευταίο διάστημα Σιμιτσή ο Δήμος Καβάλας ήταν στον αυτόματο πιλότο. Αν αυτό ισχύει τότε οι ευθύνες μοιράζονται σε όλη την προηγούμενη ομάδα. Αυτή αντίθετα που σήμερα είναι στα πράγματα οδεύει από επιτυχία σε επιτυχία…

 

Η νέα Δήμαρχος αναγνώρισε ότι τα πράγματα στην πόλη συνεχίζουν να είναι ευνοϊκά, υπό την έννοια ότι έχει τη συμπάθεια του κόσμου. Την ανοχή των αντιπάλων της. Επιφυλάχθηκε λοιπόν να κάνει και το έργο που υποσχέθηκε όταν ο χρόνος λειτουργήσει υπέρ των προσπαθειών που άρχισαν ήδη. Τώρα περιμένουμε – αν αξίζει τον κόπο- την απάντηση του πρώην Δημάρχου. Γιατί χθες ο πρώην Δήμαρχος παρά το ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου, ήταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όσο διαρκούσε η συνέντευξη τύπου. Μεταφορικά φυσικά.

 

Δύο ερωτήσεις απευθύναμε χθες στον αντιδήμαρχο Φίλιππα Φιλιππίδη. Πότε θα τελειώσει το έργο του δρόμου προς το Νοσοκομείο; Πότε θα τελειώσει το Περιγιάλι; Και στις δύο ερωτήσεις δεν είχαμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Αδυνατεί λόγω της φύσης των δύο θεμάτων. Πιστεύει ότι ο δρόμος μπορεί να τελειώσει ως το τέλος Μάρτη. Διαφορετικά θα χρειαστεί να δοθεί νέα παράταση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποφεύγει κάθε πρόβλεψη ως προς το Περιγιάλι. Κατόπιν τούτου δεν αποκλείεται τα δύο τοπικά σήριαλ να συνεχιστούν και στην Θερινή περίοδο που πλησιάζει. Το πρώτο άρχισε επί Αθανασιάδη, το δεύτερο επί Σιμιτσή.

 

Την τελευταία μέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης ο Γιάννης Τσιρώνης (αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) μίλησε για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Η ενδιαφέρουσα φράση του μας αφορά όπως φαίνεται. Είναι η εξής: «Και θα σας κάνω μία ερώτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Δεν μου λέτε, ποια είναι η καλύτερη χάραξη για τον αγωγό TAP; Είναι αυτή που διασφαλίζει τα μεγαλύτερα συμφέροντα στους επενδυτές ή αυτή η οποία θα γίνει από τους αγρότες οι οποίοι έχουν τη γεωργική γη υψηλής απόδοσης; Ποιοι από τους δύο είναι εκείνοι που ξέρουν καλύτερα το πρόγραμμα;».

 

Λίγο αργότερα μίλησε ο Υπουργός Πάνος Καμμένος. Σχολίασε την ύπαρξη πολλών άδειων στρατοπέδων σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν προσέγγισε το θέμα από τη πλευρά που θα θέλαμε, να τα δώσει ο Στρατός στην Τ.Α. Είπε μάλλον το αντίθετο. Ειδικότερα είπε τα εξής: «Σήμερα καλέσαμε με την πολιτική ηγεσία, με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Ήσυχο και τον Υφυπουργό, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για να δούμε τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις προς εκμετάλλευση. Μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το Ταμείο Εθνικής Αμύνης, δηλαδή τα κλειστά στρατόπεδα και η περιουσία που έχει μείνει από κληρονομιές είναι 32.496.000.000 ευρώ, τα οποία αποδίδουν 1.100.000 ευρώ κάθε χρόνο».

 

Θέλουμε να πούμε το εξής απλό. Τώρα που οι προγραμματικές δηλώσεις τέλειωσαν, τώρα που εξασφαλίστηκε ψήφος εμπιστοσύνης, τώρα είναι η ώρα της επίθεσης. Οι υπουργοί ενημερώθηκαν κι η πόρτα τους πρέπει να ανοίξει προκειμένου να ακουστεί η φωνή και η διεκδίκηση της Καβάλας.

 

Επανέρχονται τα σενάρια που αναφέρονται σε παραίτηση από τη θέση του δημοτικού συμβούλου του Θόδωρου Μουριάδη. Αυτή τη φορά φαίνεται ο κ. Μουριάδης να το λέει και να το εννοεί. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε νέος δημοτικός σύμβουλος θα ορκιστεί ο πρώτος αναπληρωματικός της παράταξης Σιμιτσή, ο Στέλιος Σχοινάκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης