• 20 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Το πρώτο και βασικό πρόβλημα που οδήγησε στην ματαίωση του αεροπορικού σόου αναφέρεται στην στάση που κράτησαν για τουλάχιστον 3 μήνες ο Δήμος Καβάλας και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Ξέχασαν τη διοργάνωση κι αυτό το παραδέχθηκαν αμέσως τόσο η κ. Δήμαρχος όσο και ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος. Από τον περασμένο Οκτώβρη ως και τον Δεκέμβρη δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να αρχίσει η προετοιμασία της, αγνόησαν αυτή την υποχρέωση τους παρά το ότι ήταν ενημερωμένοι. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο τέλος του 2014. Όταν οι δύο αιρετοί θυμήθηκαν τις υποχρεώσεις τους, συγκάλεσαν τις πρώτες συσκέψεις. Δυστυχώς ήταν αργά. Πολύ αργά (αν πιστέψουμε τον διευθυντή της διοργάνωσης κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη).

 

Συνήθως το χάσιμο χρόνου δεν επηρεάζει τόσο καθοριστικά τοπικά γεγονότα. Αυτό δεν ισχύει για το σόου. Αυτό ίσως να μην το ήξεραν οι Τσανάκα- Μαρκόπουλος. Όφειλαν να το μάθουν. Έπρεπε να ενδιαφερθούν, να μην ξεχάσουν τη συγκεκριμένη τους ευθύνη. Κι αν οι ίδιοι αμέλησαν, υπάρχουν δίπλα τους τόσοι συνεργάτες (αιρετοί και μη) που έπρεπε να θυμηθούν. Σημειώνουμε ότι το ίδιο διάστημα τόσο η κ. Δήμαρχος όσο και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης θυμήθηκαν διάφορα άλλα πράγματα. Άλλες υποχρεώσεις τους. Βασικές και μη.

 

Θυμήθηκαν να παραστούν σε σειρά εκδηλώσεων (χοροί- κοπή βασιλόπιτας- βραβεύσεις- συνέδρια κτλ). Θυμήθηκαν να ασχοληθούν με την προετοιμασία άλλων τοπικών γεγονότων. Είχαν μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, την οποία καλά έκαναν κι υλοποίησαν. Είναι δυνατόν να τα θυμήθηκαν όλα, να ξέχασαν μόνο ότι έχει σχέση με το αεροπορικό σόου; Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Μήπως δεν το ήθελαν; Μήπως δεν πίστεψαν ποτέ σε αυτό; Μήπως το οικονομικό βάρος ήταν αυτό που επεδίωξαν να αποφύγουν;

 

Ως υποψήφιοι και οι δύο παρακολούθησαν, στήριξαν, έδωσαν υποσχέσεις για το συγκεκριμένο σόου. Πως γίνεται να αμέλησαν την υποχρέωση να το δρομολογήσουν το Φθινόπωρο του 2014; Εντάξει, αναγνώρισαν το σφάλμα τους κι έσπευσαν να το διορθώσουν. Εξασφάλισαν (ειδικά ο Δήμος Καβάλας) περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό. Γιατί όλα αυτά έγιναν κατόπιν εορτής; Από τη μια γράφουν (στη κοινή τους δήλωση ) για τη μεγάλη περσινή επιτυχία του σόου. Από την άλλη, ούτε αυτή η επιτυχία ήταν αρκετή ώστε να δράσουν έγκαιρα κι αποτελεσματικά.

 

Η ματαίωση του φετινού σόου είναι μια πρώτη μεγάλη ήττα και της Δημάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη. Πάνω απ’ όλα είναι μια ήττα της Καβάλας. Πλήττονται τα συμφέροντα της πόλης. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει ως το 2016….

 

Ο Πάνος Γεωργιάδης δεν ξέχασε. Ήταν στη θέση του- στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης- και περίμενε. Τι έκανε προκειμένου το σόου να μην παραπέσει, να αντιμετωπιστεί όπως του αξίζει; Προειδοποίησε τη νέα Δήμαρχο, τον νέο Αντιπεριφερειάρχη; Έκανε ότι έπρεπε κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα; Προσπάθησε ως όφειλε να αποτρέψει την ματαίωση της διοργάνωσης; Ή μήπως θυμωμένος λούφαξε σε μια γωνιά βοηθώντας (άθελα του φυσικά) το σόου να ξεχαστεί όταν έπρεπε να προετοιμάζεται;

 

Για αυτό που τελικά έγινε (ώστε το σόου να μην γίνει) ευθύνες έχουμε όλοι. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, με τα καθημερινά, με τις εκδηλώσεις, τις γιορτές και τα πανηγύρια. Όχι όλοι τις ίδιες. Άλλες ευθύνες έχουν τα μέσα ενημέρωσης που δεν πρόβαλαν ως όφειλαν την παράλειψη έναρξης της προετοιμασίας. Άλλες ευθύνες έχει ο κ. Π. Γεωργιάδης κι άλλες ευθύνες έχουν η κ. Τσανάκα κι ο κ. Μαρκόπουλος. Εφόσον στη διοργάνωση πιστεύαμε και πιστεύουμε, εφόσον τόσο πολύ βοήθησε την τοπική οικονομία κάποιος έπρεπε να τη θυμηθεί. Κάποιος όφειλε να χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι του κινδύνου. Αυτό δεν έγινε κι έτσι φθάσαμε στο σημείο «περασμένο» Φλεβάρη να προσπαθούμε να σώσουμε ότι δεν σώζονταν με τίποτα.

 

Κατόπιν αυτών ας βολευτούμε με ότι θεωρούμε καλύτερο. Μπορούμε να απαξιώσουμε τη διοργάνωση μηδενίζοντας τις συνέπειες της μη πραγματοποίησης της. Μπορούμε να ωραιοποιήσουμε καταστάσεις μιλώντας για το 2016 που όλα θα είναι τέλεια. Μπορούμε να αλλάξουμε θέμα, να προσποιηθούμε ότι δεν έγινε δα κάτι το σοβαρό. Μπορούμε να συνεχίσουμε την ίδια τακτική. Να ξεχνάμε τις υποχρεώσεις μας, ασχολούμενοι μόνο με τα δικαιώματα μας. Υπό αυτές τις συνθήκες θα έχουμε σίγουρα το κεφάλι μας ήσυχο, το πορτοφόλι του φορέα που εκπροσωπούμε γεμάτο. Τα δε συμφέροντα της Καβάλας θα έχουν πάει περίπατο….

 

Δεν είναι το παν το αεροπορικό σόου. Όλοι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό. Έχει ωστόσο σημασία ο τρόπο που χάσαμε την ευκαιρία. Βάζοντας όλοι από ένα λιθαράκι καταλήξαμε στο … χαρούμενο χθεσινό δελτίο τύπου (κοινό μάλιστα) με το οποίο επίσημα ανακοινώνεται η μη πραγματοποίηση της διοργάνωσης. Μια χαρά δεν περνάμε; Τώρα οι αιρετοί μπορούν να κάνουν άνετα το σύνηθες πρόγραμμα τους με όσα δε θα ξεχάσουν ποτέ. Κι επειδή οι χοροί τέλειωσαν, οι βασιλόπιτες επίσης, κάτι θα βρουν να γεμίσουν την καθημερινότητα τους. Κάτι που θα είναι εύκολο να αξιοποιήσουν κατάλληλα προκειμένου να προβάλλουν το έργο τους. Είναι άλλωστε ολοφάνερο ότι πάντα η ζωή συνεχίζεται…

 

Μια και το έφερε η κουβέντα. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας (δεν εννοούμε μόνο τον κ. Μαρκόπουλο) έχει χρέος να θυμάται πάντα και τα εξής: Τι θα γίνει με το Βιοτεχνικό Πάρκο, του οποίου η διοίκηση ακόμη δεν άλλαξε. Στα οικόπεδα του συνεχίζεται η ίδια ενοχλητική ησυχία κι απραξία. Τι θα γίνει με τον σεισμογράφο που επρόκειτο να εγκατασταθεί στη περιοχή του Παγγαίου; Άραγε θα συνεδριάσει κάποτε το περιφερειακό συμβούλιο στην πόλη μας ή τώρα που η αίθουσα ανακαινίστηκε, οι εκτός «έδρας» συνεδριάσεις τέλειωσαν οριστικά;

 

Τον περασμένο Δεκέμβρη Δήμος Καβάλας και Επιμελητήριο συν διοργάνωσαν φιλανθρωπική βραδιά δια την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου. Συγκεντρώθηκαν 5.000 ευρώ. Η επιταγή παραδόθηκε στην Δήμαρχο από τον κ. Τσατσούλη. Αυτό έγινε τον Γενάρη, όταν το Επιμελητήριο έκοψε την πίτα της νέας χρονιάς. Δυστυχώς τα χρήματα δεν έφθασαν ακόμη στον τελικό τους προορισμό. Η γραφειοκρατία έχει άλλη γνώμη.

 

Αποδείχθηκε ότι μέσω του Δήμου Καβάλας δεν ήταν καθόλου εύκολο να διατεθεί το ποσό για την αγορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο. Κατόπιν τούτου ο Δήμος επέστρεψε τα χρήματα στον κ. Τσατσούλη! Τώρα το Επιμελητήριο- ως πιο ευέλικτος φορέας- ελπίζει ότι άμεσα θα τα διαθέσει για την αγορά τροφίμων, τα οποία την άλλη εβδομάδα (αν το επιτρέψει η γραφειοκρατία) θα μοιράσει στους δικαιούχους του το κοινωνικό παντοπωλείο του προγράμματος Στηρίζω.

 

Σοβαρεύει η κατάσταση με την ναυτιλιακή εταιρία NEL. Ο Ταξιάρχης δεν θα έρθει ούτε σήμερα αλλά ούτε την ερχόμενη Κυριακή. Τα μπλε πλοία που κουτσά στραβά εξυπηρετούσαν κάποια από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι πολύ πιθανό να μη τα ξαναδούμε.

 

Στην ιστοσελίδα NewsIt αναρτήθηκε χθες αφιέρωμα στην Καβάλα, τουριστικού περιεχομένου. Η εισαγωγή σε ένα σύντομο αλλά κατατοπιστικό κείμενο έχει ως εξής: «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχουν φυσικά πανέμορφες πόλεις, μικρότερες κωμοπόλεις, χωριά θαυμάσιας αρχιτεκτονικής, μνημεία μοναδικής κληρονομιάς. Είναι μια επικράτεια ιστορίας, μύθων και πολιτισμού, αλλά και με έντονη νυχτερινή ζωή, καλό φαγητό και πολλές προτάσεις διασκέδασης. Η Καβάλα ανήκει σε αυτό το στέμμα πόλεων που οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτεί ο ταξιδιώτης το συντομότερο δυνατόν, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου».

 

Η ΒΦΛ συνεχίζει να ζητά κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που ως πρώτη ύλη χρησιμοποιεί στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης. Ίδιο αίτημα έχουν και άλλες ελληνικές βιομηχανίες. Ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες της γειτονικής Βουλγαρίας. Το κείμενο που «αλιεύσαμε» κι αναδημοσιεύουμε αναφέρει: «Οι βιομηχανίες της Βουλγαρίας ζητούν μείωση της τιμής του φυσικού αερίου τουλάχιστον κατά 22,7% από τον Απρίλιο, με επιστολή που έστειλαν στο υπουργείο Ενέργειας. Οι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι με τις πετρελαϊκές τιμές σε χαμηλά πενταετίας, το αέριο παραμένει σταθερό στη Βουλγαρία και δεν έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα των 600 λέβα ανά 1000 κ.μ. Δεδομένης της σύνδεσης της τιμής του αερίου με αυτή του πετρελαίου, είναι απαραίτητη η μείωσή της, σύμφωνα με την επιστολή. Οι υπολογισμοί των βιομηχάνων φανερώνουν ότι η τιμή του αερίου στη Βουλγαρία είναι στα επίπεδα του 2008, όταν το πετρέλαιο στοίχιζε 145 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα η τιμή του πετρελαίου είναι σχεδόν το ένα τρίτο».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης