• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα σωρό δημοσιογράφοι των Αθηνών απευθύνθηκαν τις προηγούμενες ημέρες επισήμως στον ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησαν εκπροσώπους του για το πόσοι και ποιοι βουλευτές δέχθηκαν, πόσοι δεν δέχθηκαν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο που χορηγεί η Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να απαντήσει, δεν το έκανε ούτε καν ανεπίσημα. Γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι νέοι βουλευτές του δέχθηκαν να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο της Βουλής, αποφάσισε να τους προστατεύσει μη ανακοινώνοντας τις σημαντικές λεπτομέρειες της ίδιας διαδικασίας.

 

Αμέσως μετά οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι έκαναν μόνοι τους μια έρευνα, βρήκαν 4-5 περιπτώσεις βουλευτών που αρνήθηκαν το αυτοκίνητο. Το στοιχείο τους ήταν αρκετό. Το πρόβαλαν, όπως φυσικά και τα ονόματα των συγκεκριμένων βουλευτών. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης δεν αναφέρονταν πουθενά. Ίσα ίσα που λογίζονταν στους βουλευτές που πήραν από τη Βουλή το αυτοκίνητο, ήδη το χρησιμοποιούν κανονικά. Με αυτή την αφορμή εξέδωσε δελτίο τύπου βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Απ’ ότι βλέπουμε (χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι) μόνο ο Τάκης Εμμανουηλίδης εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση. Όλοι οι άλλοι- που δεν δέχθηκαν το αυτοκίνητο- προτίμησαν να σιωπήσουν. Ίσως επειδή οι δημοσιογράφοι ήδη τους αποκάλυψαν.

 

Κάπως έτσι ο κ. Εμμανουηλίδης διαφοροποιήθηκε από τους Τσανάκα- Ιωαννίδη. Η τριάδα …«έσπασε». Όχι για λόγους πολιτικούς αλλά για λόγους αυτοκινητιστικούς! Κατά τη γνώμη μας λόγοι μικρής σημασίας. Ο βουλευτής έχει άλλα προνόμια που προκαλούν. Αυτό του αυτοκινήτου (ειδικά για τους επαρχιώτες) είναι χρήσιμη διευκόλυνση κι όχι λόγος να ασκείς κριτική. Με μία διαφορά. Τα αυτοκίνητα που θα χορηγεί η Βουλή να είναι μικρά και βολικά για την κίνηση στο κέντρο των Αθηνών κι όχι πολυτελείς λιμουζίνες 1.800 και 2.000 κυβικών.

 

Η παράταξη του Δημάρχου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου πρότεινε για Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Νέστου τον οικονομολόγο Τάσο Τσολάκη.  Το όνομα κάτι μας θυμίζει. Ο κ. Τσολάκης είναι ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου κι όπως γνωρίζουμε ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί (προτάθηκε κι εκλέχθηκε στη θέση επί Αρχέλαου Γρανά). Ήταν μια καλή ευκαιρία αν ο κ. Τσολάκης εκλέγονταν Συμπαραστάτης στο Δήμο Νέστου. Αμέσως θα προκαλούνταν αλλαγές στην εταιρία του Βιοτεχνικού Πάρκου.

 

Δυστυχώς ο κ. Τσολάκης δεν εξελέγη κι έτσι η ευκαιρία χάθηκε. Έχουμε ωστόσο την αφορμή. Τι γίνεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο; Απαντούμε αμέσως: Στα οικόπεδα του απολύτως τίποτα. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην οικονομική κρίση, η οποία κάνει τους επαγγελματίες προσεκτικούς. Απρόθυμους να μετακομίσουν σε γη την οποία αγόρασαν. Τι κάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ με το πολυσυζητημένο Βιοτεχνικό Πάρκο της Καβάλας; Απολύτως τίποτα. Πρόεδρος είναι ακόμη ο Τάσος Τσολάκης!

 

Τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ για το Βιοτεχνικό Πάρκο; Ελάχιστα πράγματα. Μόνο να το προβάλει ώστε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον της αγοράς. Μπας και συμβεί θαύμα, δεχθεί κάποιος όχι μόνο να αγοράσει οικόπεδο αλλά και να το χρησιμοποιήσει. Φοβόμαστε ότι όσο ο καιρός περνά και στο Βιοτεχνικό Πάρκο συνεχίζεται η απόλυτη ησυχία, δικαιώνεται η φράση που συχνά ακούμε από τους πολίτες: Πεταμένα λεφτά.

 

Κι αυτό όμως μπορεί να είναι άδικο. Αλλιώς σχεδιάστηκε. Αλλιώς μελετήθηκε η λειτουργία του κι αλλιώς ήρθαν τα πράγματα όταν έπρεπε να «ζωντανέψει». Να υπάρξει. Η οικονομική κρίση ήταν κάτι που κανείς δεν πρόβλεψε. Κάτι υπεράνω των καταγγελιών για το υπέδαφος, των μηνύσεων περί των έργων υποδομής, ακόμη και των αποφάσεων της δικαιοσύνης που για όλα αυτά δεν βρήκε τίποτα το μεμπτό.

 

Κινούμενος κάποιος στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας Ξάνθης συναντά στα δεξιά του (λίγο πριν τη Νέα Καρβάλη) το κτίριο διοίκησης (έρημο κι άδειο), τους δρόμους μεταξύ των οικοπέδων, τα οικόπεδα και τις κολώνες φωτισμού. Χιλιάδες ευρώ που ξοδεύτηκαν με πολλές ελπίδες. Χρήματα τόσο του δημοσίου όσο και του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Χρήματα που μάλλον οριστικά αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά δεν έπιασαν τόπο. Αυτή είναι η Ελλάδα. Γιατί, ας το παραδεχθούμε, η κρίση δεν μας άλλαξε. Δεν μας έκανε καλύτερους. Μας ταλαιπωρεί μεν αλλά δεν μας βελτιώνει.

 

Εκεί που όλοι είχαν ξεχάσει το Βιοτεχνικό Πάρκο ήρθε ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και πρότεινε τον πρόεδρο του για Συνήγορο του Πολίτη και της Επιχείρησης. Γιατί αγαπητέ Βαγγέλη διακόπτεις την ησυχία μας; Γιατί μας θυμίζεις –εμμέσως πλην σαφώς- το Βιοτεχνικό Πάρκο που οριστικά διαγράψαμε από τη μνήμη μας; Γιατί ξύνεις πληγές;

 

Δεν είναι προτιμότερο να παρακολουθήσουμε π.χ. τα κείμενα Κώστα Αντωνιάδη, ο οποίος πάντα μιλά για τα ωραία και τα καλώς καμωμένα; Διαβάστε στο διαδίκτυο τις αναρτήσεις του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, η παράταξη Παυλίδη διορθώνει τα στραβά του Γιαννακίδη. Οδεύει από επιτυχία σε επιτυχία. Μέχρι και το γραφείο στις Βρυξέλες μνημόνευσε ο κ. Αντωνιάδης. Έχοντας όμως επιλεκτική μνήμη (αυτό είναι ξεκάθαρο) παρέλειψε να γράψει για την αναβολή του αεροπορικού σόου, για το Βιοτεχνικό Πάρκο που ακόμη έχει τη διοίκηση που όρισε ο Γιαννακίδης, για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που στην Καβάλα δεν έγινε.

 

Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο Γιώργος Παυλίδης και οι συνεργάτες του προσπαθούν. Το αναγνωρίζουμε. Όταν όμως κάποιοι (ευτυχώς όχι όλοι) προσπαθούν να ωραιοποιούν όλες τις καταστάσεις επιλέγοντας να συζητούν όσα τους βολεύουν, αισθανόμαστε ότι επιχειρούν να μας κοροϊδέψουν. Ζητούμε μεγαλύτερη ειλικρίνεια, όλη την αλήθεια κι όχι μόνο αυτή που τους βολεύει. Αυτή η αντικειμενική προσέγγιση δεν θα τους φέρει σε δύσκολη θέση, όπως μπορεί να πιστεύουν. Στο τέλος θα τους βγει σε καλό.

 

Επειδή πήραμε μπόλικη φόρα σήμερα με τα Περιφερειακά, ας συμπληρώσουμε με κάτι ακόμη. Προβάλλεται (σε επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης) κείμενο copy paste για τη κριτική που δέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού από τους Θρακιώτες. Τάχα τον κατηγόρησαν ότι μεροληπτεί, ευνοεί τουριστικά την Καβάλα και τη Θάσο. Αυτή η στοχευμένη αναδημοσίευση συγκεκριμένου κειμένου έχει τον εξής στόχο. Να μας παρουσιάσει τον κ. Αμοιρίδη ως τον καλό που χάρη της δική μας περιφερειακής ενότητας βάλλεται από τη Θράκη. Κάπου εδώ – ας μας επιτραπεί η έκφραση- γελάμε…

 

Η στήλη πρώτη είχε γράψει ότι είναι απώλεια για την Καβάλα που ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού δεν είναι «δικός μας». Από τότε πέρασαν κάποιοι μήνες. Αισθανόμαστε ότι δικαιωθήκαμε πλήρως. Ο κ. Αμοιρίδης έκανε την προσπάθεια του, συνεχίζει να προσπαθεί πλην όμως η Καβάλα και η Θάσος άλλα περίμενε και περιμένει. Κι επειδή αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, οργανώνει την άμυνα του. Η Θράκη ,λέει, τον κατηγορεί για στάση υπέρ της Καβάλας και της Θάσου! Φρονιμότερο θα ήταν να επαναλάμβανε την επιλεκτική πρωτοβουλία της 30ης Δεκέμβρη του 2014. Αυτό ναι, θα βοηθήσει αρκετά ώστε κάποιοι στην Καβάλα να συνεχίσουν να τον υπερασπίζονται. Θα έχουν το λεγόμενο κίνητρο.

 

Ο Σερραίος στη καταγωγή, βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης έκανε ρεκόρ. Το οποίο συνεχίζει. Από τον Οκτώβρη του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 κατέθεσε 9 ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ. Ο στόχος είναι ο γνωστός. Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Μαρίνα Φιλιππίδου. Νέα ερώτηση κατέθεσε προ ημερών, στην οποία επαναλαμβάνει όλες τις προηγούμενες.

 

Η κ. Φιλιππίδου είναι μια πετυχημένη πρόεδρος που συνεχίζει απερίσπαστη το έργο της. Στις μικρές κοινωνίες βλέπετε υπάρχει αυτή η διαδικασία που άλλοτε είναι ευχάριστη, άλλοτε όχι. Ο κόσμος κάθε μέρα απαντά … κατάλληλα στον κ. Κυριαζίδη. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στην συμπολίτισσα πρόεδρο. Τι θα απαντήσει ο εκάστοτε υπουργός έχει μικρή σημασία. Ευχόμαστε στον κ. Κυριαζίδη να τις εκατοστίσει τις ερωτήσεις του περί της κ. Φιλιππίδου. Κι όταν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την αντικαταστήσει (που δεν θα είναι σωστό), τότε να προμηθευτεί και να ανοίξει σαμπάνιες από τη χαρά του!

 

Σωστή παρατήρηση αναγνώστη της Πρωινής. Ο Δήμος Καβάλας – μας γράφει- πρέπει να τοποθετήσει μια πινακίδα στην είσοδο της Περιμετρικής (κοντά στο Γηροκομείο) προκειμένου να ενημερώνονται όσοι δεν ξέρουν, για το τι δρόμο έχουν μπροστά τους. Να προειδοποιεί ότι η Περιμετρική τελειώνει εντός της πόλης, στη συνέχεια υπάρχουν στενοί και «δύσκολοι» συνοικιακοί δρόμοι. Πολύ περισσότερο τώρα- συνεχίζει- που η μισή Παράκαμψη είναι εκτός λειτουργίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης