• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συντονισμός ανάμεσα στους τοπικούς φορείς και παράγοντες μεταξύ άλλων σημαίνει: Την μέρα και την ώρα της σύσκεψης για τα πλημμυρισμένα Τενάγη (στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης), δεν πραγματοποιείς σύσκεψη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Παναγιώτη Λαφαζάνη για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Φροντίζεις ώστε η μία να μην συμπέσει με την άλλη. Αυτό δεν έγινε. Δεν υπήρξε με λίγα λόγια ο περιβόητος μα και απαραίτητος συντονισμός.

 

Όπως επίσης δεν υπήρξε σωστός συντονισμός και λόγω της απουσίας από τη σύσκεψη στην Ελευθερούπολη του Περιφερειάρχη. Έπρεπε να συμμετάσχει και ο κ. Παυλίδης κι ας γνωρίζει άριστα το πρόβλημα ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Ίσως ο κ. Παυλίδης περιμένει άλλες σοβαρότερες πλημμύρες για να μας επισκεφθεί. Αυτές των Τεναγών δεν αρκούν ώστε να λάβει μέρος σε μια τόσο σημαντική σύσκεψη. Φανταζόμαστε ότι χθες το μεσημέρι είχε κάτι άλλο, σημαντικότερο να κάνει κι έτσι δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Ελευθερούπολη.

 

Αρχίζουμε «επιθετικά» σήμερα επειδή ζητούμενο- όπως άπαντες αναγνωρίζουν- είναι πάντα το ίδιο. Ο συντονισμός. Η καλή προετοιμασία μιας κρίσιμης σύσκεψης ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Τα έφερε έτσι η ζωή που χθες είχαμε την ίδια ώρα δύο ταυτόχρονα. Μία στην Αθήνα, μία στην Ελευθερούπολη. Αναγνωρίζουμε τον ρόλο που παίζει ο παράγοντας τύχη. Δεν μπορούμε απ’ την άλλη να σημειώσουμε ότι αυτή η σύμπτωση συσκέψεων καλό ήταν να μην υπήρχε. Τόσος κόσμος συσκέπτονταν χθες για τα Τενάγη. Από αυτή τη διαδικασία δεν απουσίαζε μόνο η Κυβέρνηση (κι η κ. Κόλλια είχε κάτι άλλο να κάνει). Απουσίαζε συνολικά η κυβερνητική παράταξη. Θα τους τα μεταφέρουν- ελπίζουμε- οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης…

 

Ακούμε παράλληλα τα λόγια του προέδρου των Αγροτών Παγγαίου Κώστα Παπαμερή. Τι λέει; Λέει ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τους κυβερνητικούς βουλευτές, ισχυρίζεται ότι επισκεπτόμενοι για τα Τενάγη (οι τρεις βουλευτές) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, επισκέφθηκαν λάθος Υπουργό. Αρμόδιος είναι άλλος, μοιάζει να τους φωνάζει (αφού δεν μπορεί να τους συναντήσει) ο κ. Παπαμερής.

 

Πολλά προβλήματα- όσο δύσκολα κι αν είναι- λύνονται γρήγορα όταν υπάρχει συντονισμός. Όταν μάλιστα η ουσία ξεπερνά τη διαδικασία, αυτό είναι ακόμη καλύτερο. Σύσκεψη μαμούθ στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης και την Κυριακή και τη Δευτέρα. «Πλημμύρισε» κόσμο το Δημαρχείο για να συζητηθούν τα πλημμυρισμένα Τενάγη των Φιλίππων. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει κάποιος να έχει μεγάλη υπομονή. Πρέπει να μιλήσουν όλοι, όσο κι αν τους παρακαλείς είναι τέτοιες οι συνθήκες που ουδείς (ενώ ίσως θέλει) δεν μπορεί να είναι σύντομος.

 

Ας μη ξεχνάμε τη σύσκεψη της Παρασκευής στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας. Κι εκεί τα ίδια. Στο τέλος αυτές οι συσκέψεις (όπως ίδιες επαναλαμβάνονται) αρχίζουν να κουράζουν. Είναι ταυτόχρονα κι υποχρεωτικές. Ας ελπίσουμε ότι με την χθεσινή τελειώσαμε. Ξεκαθάρισε τι ζητάμε οπότε βουρ στον πατσά. Δηλαδή στην δράση, δηλαδή σε ενέργειες άμεσες και (όπως προείπαμε) συντονισμένες…

 

Υποτίθεται ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης γνώριζε το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, ήταν δηλαδή προετοιμασμένος. Αυτό δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ. Λέγεται ότι ενημερώθηκε αναλυτικά απ’ όσους είχε χθες το μεσημέρι φιλοξενούμενους στο γραφείο του. Αμέσως μετά υποσχέθηκε γρήγορα μία ακόμη σύσκεψη, παρουσία αυτή τη φορά και της εταιρίας. Θα μπορούσε την εταιρία να την είχε καλέσει χθες, το άφησε όμως για την επόμενη σύσκεψη. Το έχει φαίνεται ο Νομός Καβάλας. Για να λυθούν τα προβλήματα του μεσολαβούν συσκέψεις πολλές. Κι άντε καλά αν αυτές γίνονται «εντός έδρας». Είναι κατά κάποιο τρόπο εύκολες. Αν όμως γίνονται στην Αθήνα;

 

Με το αυτοκίνητο τους πήγαν στην Αθήνα οι αγρότες του Συλλόγου της Καβάλας. Ξεκίνησαν χαράματα Δευτέρας, γύρισαν αργά το βράδυ χθες. Άξιζε τον κόπο αυτής της ταλαιπωρίας; Αρμόδιοι να απαντήσουν είναι οι ίδιοι. Φαίνεται ωστόσο ότι δεν άξιζε. Ξαφνικά η σύσκεψη με τον Υπουργό δεν αποφασιστικού αλλά ενημερωτικού χαρακτήρα. Να δούμε πόσο (και πόσους) ακόμη θα πρέπει να ενημερώσουν για να φθάσουν στο αυτονόητο. Όχι αγωγός μέσα σε καλλιεργήσιμη γη.

 

Και με την επίσκεψη Τσιρώνη τι θα γίνει αλήθεια; Θα μας επισκεφθεί την ερχόμενη Παρασκευή ή πάλι θα είναι άρρωστος; Πόσο «νομιμοποιείται» να μας επισκεφθεί για το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ , όταν από χθες με αυτό ασχολείται ο κ. Λαφαζάνης. Ή μήπως μπορεί να μας επισκεφθεί για τα πλημμυρισμένα Τενάγη; Αλλά πάλι, είναι της αρμοδιότητας Τσιρώνη το πρόβλημα των πλημμυρισμένων Τεναγών; Μέχρι την Πέμπτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την επίσκεψη του Υπουργού. Η οποία προαναγγέλθηκε αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα γίνει.

 

Απ’ ότι διαβάσαμε στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου η εγκατάσταση σεισμολογικού σταθμού στο Παγγαίο άλλαξε. Έγινε «δίκτυο σεισμογράφων σε όλη την ΑΜΘ». Είναι αυτό που λένε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο… Θυμίζουμε ότι το περασμένο Καλοκαίρι ήταν όλα έτοιμα για την προμήθεια εγκατάσταση και λειτουργία σεισμολογικού σταθμού μόνο στο Παγγαίο. Άξαφνα το θέμα αποσύρθηκε. Επανέρχεται τώρα. Με περισσότερους σταθμούς για να μην υπάρχει ουδείς παραπονούμενος.

 

Αύριο επίσης θα καταβληθεί η ύστατη προσπάθεια προκειμένου να εκλεγεί Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης. Η βούληση της διοίκησης είναι συγκεκριμένη, δε θα βρεθούν Θρακιώτες (πάνω απ’ όλα Θρακιώτες) να ψηφίσουν την πρόταση του κ. Παυλίδη; Αν χρειαστεί πάντως κι οι Καβαλιώτες είναι έτοιμοι. Το έδειξαν από την προηγούμενη ψηφοφορία. Τώρα μάλιστα που αποσύρθηκε η υποψηφιότητα Τσοκτένογλου, τώρα θα ψηφίσουν την πρόταση με μεγαλύτερη άνεση. Χωρίς τοπικιστικά διλλήματα ή άλλες αναστολές.

 

Διαβάζουμε συχνά σε άλλα μέσα ενημέρωσης ότι σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο βρίσκεται στην περιοχή ο Παναγιώτης Σγουρίδης Υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ποτέ δεν προαναγγέλθηκε επίσκεψη του στην περιοχή του Νομού. Πάντα τα μαθαίνουμε εκ των υστέρων. Αυτή τη φορά από τηλεγράφημα του ΑΠΕ: «Το απόγευμα του Σαββάτου, εξάλλου, ο κ. Σγουρίδης επισκέφθηκε τις πλημμυρισμένες περιοχές στις Σέρρες, την Κυριακή πήγε στον κάμπο της Τενάγης στην Καβάλα, ενώ για σήμερα Δευτέρα 16 Μαρτίου, ήταν προγραμματισμένη επίσκεψή του στις περιοχές του Έβρου, που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες».

 

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Ηλίας Ιωαννίδης και η Αλεξάνδρα Τσανάκα –αφού παρακολούθησαν την ημερίδα στον Αμυγδαλεώνα για τα φυτοφάρμακα- επισκέφθηκαν τον οικισμό των Παλιννοστούντων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Κυριακή απόγευμα ο κ. Ιωαννίδης είδε θέατρο. Ήταν στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ «Δάφνες και Πικροδάφνες».

 

Μια είδηση από την ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας που κάνει καλό. Μας προετοιμάζει, μας στηρίζει για το υπόλοιπο της Άνοιξης. Όταν ο καιρός δεν θα είναι ίδιος με τις πρώτες 15 μέρες του Μάρτη: Ο Δήμος Καβάλας θα συμμετάσχει και φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην πανελλαδική εθελοντική δράση καθαρισμού Let’s do it Greece που θα διοργανωθεί την Κυριακή 26 Απριλίου 2015. Η συγκεκριμένη εθελοντική εκστρατεία έχει υιοθετηθεί από χιλιάδες πολίτες και εκατοντάδες εθελοντικές ομάδες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολεία και φορείς σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός της είναι μέσα σε μια μέρα όλοι οι πολίτες να συντονιστούν ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας.Ο Δήμος Καβάλας μέσω της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής θέλοντας να ευαισθητοποιήσει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής και συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτή την κοινή εθελοντική δράση και συμμετέχει ενεργά.Το επόμενο διάστημα όσοι οργανωμένοι σύλλογοι, φορείς, πολιτιστικές και κοινωνικές ομάδες, μαθητές σχολείων αλλά και εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αυτή την πανελλαδική εκστρατεία θα πρέπει να οργανωθούν και να καθορίσουν την εθελοντική εργασία που επιθυμούν να προσφέρουν.Στη συνέχεια μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη γραμματεία της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι ή στο e-mail της υπηρεσίας qoflife@dkavalas.gr. Η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής θα αναλάβει το συντονισμό των εθελοντικών δράσεων που θα δηλωθούν, παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση και όλα τα τεχνικά μέσα (σακούλες, γάντια, κάδους, αυτοκίνητα για την μεταφορά των απορριμμάτων κ.α.).

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης