• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης ρωτήθηκε χθες από την ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Πρωινή τόσο για την αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ όσο και για τη πλήρη παραχώρηση στο Δήμο Καβάλας του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Οι απαντήσεις που έδωσε δεν ικανοποίησαν. Φανταζόμαστε ούτε και τον ίδιο. Περιέγραψε ωστόσο την πλήρη αλήθεια και για το ένα και για το άλλο θέμα. Άλλοτε ευθέως, άλλοτε εμμέσως πλην σαφώς. Μας έστειλε διπλό μήνυμα ότι για την όδευση του ΤΑΡ αλλά και για το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι σα να μην άλλαξε η Κυβέρνηση!

 

Για την όδευση του αγωγού ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν προηγούμενες συμφωνίες επί των οποίων ο νέος Υπουργός διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Δεσμεύεται από αυτές. Προς το παρόν «ανοίγει» το όλο θέμα αλλά –μας προειδοποίησε ο κ. Ιωαννίδης- πρέπει να κρατούμε μικρό καλάθι. Για το «Ασημακοπούλου» ο νέος βουλευτής μας παρέπεμψε σε ερώτηση πολλών συναδέλφων του μιας κι η άποψη του αρμόδιου Υπουργού δεν είναι ίδια με τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μία ακόμη φορά καταλάβαμε (πάντα με βοήθεια τις δηλώσεις του κ. Ιωαννίδη) ότι έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λένε. Μόλις μπεις μέσα στο χορό- στο συγκεκριμένο χορό- πιέζεσαι να επαναλάβεις το τραγούδι όλων των προηγούμενων.

 

Τότε ή συμβιβάζεσαι ή ψάχνεις να κάνεις κάτι άλλο. Ο κ. Ιωαννίδης είναι σε αυτή τη διαδικασία. Ψάχνει (μαζί με πολλούς συναδέλφους του) μια άλλη αντίδραση. Δεδομένου του ότι αυτή δύσκολα θα βρεθεί ή συμβιβάζεσαι ή παρακαλάς να γίνει θαύμα. Στη προκειμένη περίπτωση δύο θαύματα. Ένα για να αλλάξει η όδευση του αγωγού κι ένα δεύτερο (μάλλον μεγαλύτερο) για να παραχωρηθεί όλο το στρατόπεδο εκεί που ανήκει πραγματικά. Στον Δήμο Καβάλας.

Κάθε φορά που συζητούμε αναλυτικά με τους νέους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, κάθε φορά τα ίδια. Εισπράττουμε μια βαθιά απογοήτευση. Μια στεναχώρια. Αντί να τους ακούμε ορεξάτους με αυξημένη την αυτοπεποίθηση, ακούμε φωνές ανθρώπων που μέσα σε 60 μέρες μπορεί και να μετάνιωσαν που εξελέγησαν βουλευτές. Κάθε μέρα- μας λένε- βρίσκονται μπροστά σε τετελεσμένες καταστάσεις. Τις οποίες προεκλογικά δεσμεύτηκαν να αλλάξουν.

Αυτό το τελευταίο- των μεγάλων και ριζικών αλλαγών- πάει …περίπατο αφού τα θέματα μείζονος σημασίας δεν έχουν απλώς ρυθμιστεί από τους προηγούμενους. Έχουν «κλειδώσει» προς μία και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Κι όταν επιχειρείς να βρεις κατάλληλο αντικλείδι, όταν προσπαθείς να ξεκλειδώσεις τα κλειδωμένα τότε μαθαίνεις ότι δεν έχεις τη δυνατότητα. Το θέλεις μα δεν μπορείς να το κάνεις αφού εκτός των άλλων διαθέτεις εντελώς άδεια ταμεία.

Η ΝΔ τους είχε προειδοποιήσει. Το ΠΑΣΟΚ επίσης. Έλεγαν ότι ο δρόμος είναι μονόδρομος. Ανηφορικός και άχαρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε καθώς υπολόγιζε ότι μπορούσε να αλλάξει αυτή την πορεία. Αυτόν τον οδικό χάρτη. Κάπου εδώ βρισκόμαστε. Ανταγωνίζονται οι προηγούμενες μνημονιακές πολιτικές με τις δυνατές φωνές ότι αυτές αλλάζουν. Ο κόσμος παρακολουθεί, συνεχίζει να πιστεύει στις αλλαγές. Παρατηρεί δυστυχώς ότι κλονίζονται οι κυβερνητικοί βουλευτές, επηρεασμένοι από τους ήδη κλονισμένους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ας δούμε τον απολογισμό της επίσκεψης στην Καβάλα του κ. Τσιρώνη. Πρώτη φορά στην Κυβέρνηση Υπουργός από τους Οικολόγους Πράσινους. Πρώτη φορά τόσο φοβισμένος, συμβιβασμένος στην σιωπή Υπουργός της νέας Κυβέρνησης. «Ήρθαμε να ακούσουμε» έλεγε και ξανάλεγε σε όσους είχε ακούσει τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες. Επέμενε ότι ήρθε να τους ακούσει πάλι. Μόνο για αυτό. Και βαρήκοος να ήταν θα είχε καταλάβει τι ζητούν για τον ΤΑΡ οι τοπικοί φορείς. Οι τοπικοί παράγοντες. Προσποιείται ότι ο διάλογος συνεχίζεται μιας και δεν έχει κάτι άλλο να πει. Μόνο να επαναδιαπραγματευτεί με τους Αζέρους. Κι αυτοί δυστυχώς αποδεικνύονται σκληρά καρύδια. Ειδικά τώρα, που στον αγωγό ΤΑΡ είναι πολύ πιθανό να εισχωρήσει για να εξυπηρετηθεί και φυσικό αέριο του … συντρόφου Πούτιν.

Θα κλείσουμε την περιγραφή της όλης κατάστασης επαναλαμβάνοντας παλαιότερη μας πρόταση. Η οποία αφορά το μέλλον του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Τελευταίο χαρτί της Καβάλας και του δίκαιου αιτήματος της είναι ο Βαγγέλης Παππάς. Με την ιδιότητα του υποψήφιου βουλευτή των ΑΝΕΛΛ που ήρθε πρώτος σε σταυρούς οφείλει να ταξιδέψει άμεσα στην Αθήνα, να του τα πει του Πάνου Καμμένου από κοντά. Η προσπάθεια μέσω Ήσυχου που έκαναν οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε αποτέλεσμα. Μήπως ο Βαγγέλης Παππάς καταφέρει να καθαρίσει την μπουγάδα; Δύσκολο αλλά ως τελευταία μας επιλογή πρέπει κι αυτό να το δοκιμάσουμε. Εδώ και τώρα.

Είναι είδηση. Τα οχήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πέρασαν ΚΤΕΟ στο ΚΤΕΟ του δημοσίου στο Κοκκινόχωμα. Μέχρι και πέρσι ο τεχνικός έλεγχος των ίδιων αυτοκινήτων γίνονταν στην Κομοτηνή, αφού το ιδιωτικό ΚΤΕΟ της Κομοτηνής πρόσφερε τις καλύτερες τιμές. Φέτος το Υπουργείο έδωσε σήμα. ΚΤΕΟ στο ΚΤΕΟ της κάθε Π.Ε.

 

Συνεδρίαζε χθες το Μονομελές κι ένας πολίτης που περίμενε την υπόθεση του παρακολουθούσε όρθιος τις προηγούμενες δίκες, κρατώντας φραπέ στο χέρι του. Το οποίο που και που έπινε. Ως που του έγινε παρατήρηση. Βγήκε από το δικαστήριο, πέταξε τον καφέ, ξαναμπήκε, συνέχισε να παρακολουθεί.

 

Η διοίκηση του Γιώργου Παυλίδη δεσμεύτηκε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «ψηφιακή σύγκλιση» να εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά κανάλια εκεί όπου προς το παρόν δεν φθάνει το σήμα της Digea. Ταχύτατα η πρόταση κατατέθηκε κι εγκρίθηκε. Νέα δεν μάθαμε για την υλοποίηση της, φανταζόμαστε το θέμα πήρε τον δρόμο του. Η Περιφέρεια ΑΜΘ θα αγοράσει επιπλέον πομπούς , θα τους διαθέσει στη Digea για να τους χρησιμοποιήσει. Σημειώνουμε ότι σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις στη Θράκη, η Digea έκανε τις ίδιες ενέργειες με δικά της έξοδα.

 

Ως που έμαθε τα νέα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης. Συνέταξε ερώτηση στην οποία περιγράφει την κατάσταση με το σήμα της Digea στην ΑΜΘ, αναφέρεται στη δημιουργία της Digea και πόσο στηρίχθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Η ερώτηση του βουλευτή της Δράμας καταλήγει ως εξής: «Επειδή, όμως, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το πρόγραμμα «ψηφιακή σύγκλιση» αποτελούν χρήματα του των πολιτών, τα οποία δίνονται από την ΕΕ για την επίτευξη των στόχων αξιοποίησης και ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και όχι για την επιδότηση των υποδομών των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Επειδή, η Digea έλαβε την 15ετή εκμετάλλευση ψηφιακού φάσματος 240 MHz με μόλις 18.3εκ. ευρώ δίχως να υπάρχει άλλος συμμετέχων στη δημοπρασία, ενώ αντίστοιχα φάσμα 72MHz δόθηκε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έναντι 309 εκ. ευρώ. Επειδή, η εκδοθείσα από την προηγούμενη κυβέρνηση Πράξη, μεταθέτει τις υποχρεώσεις της Digea και των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών για την ψηφιακή κάλυψη των περιοχών στους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς νόμιμη αιτιολογική βάση. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Προτίθεται να επανεξετάσει την προαναφερόμενη Υπουργική Πράξη, ώστε να μην επωμιστούν οι πολίτες οικονομικές υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στην κοινοπραξία Digea;».

 

Χαρούμενος ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Ιωσηφίδης «έσπασε» την ηλεκτρονική σιωπή του. Αφού δεν έγραψε και δεν είπε απολύτως τίποτα για τα δύσκολα, έκανε ανάρτηση στο facebook για τα εύκολα. Στη σύσκεψη υπό τον κ. Τσιρώνη ζήτησε- διαβάζουμε- να στηριχθεί η ΒΦΛ! Συμβολικά κι επικοινωνιακά αυτό που έκανε τον βοηθά. Ουσία καμία.

Διαβάστε επίσης