μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον  Νίκο Γενικόπουλο

 

Όπως διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης επισκέφθηκε την Τρίτη το σημείο της κατολίσθησης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης, αμέσως μετά τον Ξεριά. Μαζί του ήταν και ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσισε (επιτέλους) να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υφίσταται στην προαναφερθείσα περιοχή εδώ και πολλούς μήνες. Αρχικά απέδωσαν την κατολίσθηση στην βροχή, στη συνέχεια κατάλαβαν ότι αυτή προκλήθηκε από διαρροή παρακείμενου αγωγού ύδρευσης της ΔΕΥΑ Νέστου. Με τις βροχές η κατάσταση επιδεινώθηκε.

 

Χαιρόμαστε που Περιφέρεια και Δήμος Νέστου θα επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα, σημειώνουμε την μεγάλη τους αργοπορία. Όπως όμως λέει ο λαός μας «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Ελπίζουμε να μην χαθούν στη … μετάφραση καθυστερώντας κι άλλο. Ήδη κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες και για την κατολίσθηση του Ξεριά προτείνεται η δημιουργία φορέα διαχείρισης του προβλήματος…

 

Διαβάζουμε επίσης την πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ σήμερα Πέμπτη. Ένα και μοναδικό θέμα. Η εκμίσθωση σε ιδιώτη προνομιακού οικοπέδου στο Περιγιάλι, ιδιοκτησίας της Π.Ε. Καβάλας. Θυμόμαστε ότι η προσπάθεια να νοικιαστεί το συγκεκριμένο οικόπεδο (ώστε να «φέρει» έσοδα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση) άρχισε το 2013. Από τότε προσπαθούν μα αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Μακάρι να υπάρξει στην δημοπρασία που με την σημερινή απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή θα δρομολογήσει.

 

Το ακούσαμε πολλές φορές τελευταία ως που το μάθαμε απ’ έξω. Ο Γιάννης Πασχαλίδης όταν ήταν βουλευτής εξασφάλισε 1,5 εκ ευρώ για επιπλέον αντιπλημμυρικά έργα στα Τενάγη. Χρήματα των οποίων η τύχη αγνοείται. Τα ψάχνει ο Πασχαλίδης, τα ψάχνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Εσχάτως ενεπλάκη στις έρευνες και η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα. Επικοινώνησε με τον Γιάννη Πασχαλίδη από τον οποίο είχε αναλυτική ενημέρωση. Αμέσως μετά άρχισε κι αυτή να ψάχνει τα ίδια χρήματα απευθυνόμενη στα εμπλεκόμενα υπουργεία. Όποιος τελικά βρει την …εξασφαλισμένη πλην όμως απαραίτητη πίστωση, να μας το πει. Μέχρι τώρα αποτέλεσμα επί των εντατικών ερευνών δεν υπάρχει. Οι έρευνες συνεχίζονται.

 

Ο πρόεδρος των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του 1ου Λυκείου Καβάλας Δημήτρης Αρβανιτίδης προσπαθεί μόνος του για το αυτονόητο. Να πάψουν να μπαίνουν μέσα στο σχολείο αδέσποτα σκυλιά. Όλοι αναγνωρίζουν το ορθό του αιτήματος του (με λίγα λόγια του δίνουν απόλυτο δίκιο) μα κανείς δεν λύνει το πρόβλημα μια κι έξω! Το γεγονός οφείλεται και στο ότι υπάρχουν αντιδράσεις! Κατηγορούνται (χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα) φιλόζωοι. Οι οποίοι κάθε φορά που επιχειρείται περισυλλογή των σκυλιών παρεμβαίνουν ώστε αυτή να μην γίνει!

 

Οι συγκεκριμένοι φιλόζωοι φέρονται να είναι υπεράνω υπηρεσιών, τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη και της Εισαγγελίας Καβάλας. Ο δε κ. Αρβανιτίδης προσκομίζει παντού τις ίδιες φωτογραφίες του, στις οποίες τα συμπαθέστατα σκυλιά φαίνονται εντός του σχολικού κτιρίου. Κάπως έτσι καταλαβαίνει όποιος ασχοληθεί με το θέμα την ιδιαίτερη «ομορφιά» της πατρίδας μας, την σημερινή Ελλάδα στην οποία άπαντες έχουν δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις! Νόμοι υπάρχουν αλλά πάντα ισχύουν μόνο αυτοί που μας βολεύουν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες μέλος της διοίκησης του Σωματείου των συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Καβάλας παραιτήθηκε μα δεν τον αντικαθιστά (όπως είναι το σωστό) ο πρώτος αναπληρωματικός. Η διαδικασία αντικατάστασης σταμάτησε αναίτια. Λέγεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή πρώτος αναπληρωματικός είναι ο Κώστας Μακέδος. Κάποιοι τον θεωρούν «ζιζάνιο», προκειμένου να μην  τον έχουν στα… πόδια τους προσπαθούν να ανακαλέσουν την παραίτηση. Υπό αυτές τις συνθήκες μια απλή διαδικασία κατάντησε σήριαλ. Να δούμε με τι τέλος.

 

Στην ιστοσελίδα της Βουλής διαβάζουμε το κείμενο ερώτησης που υπέγραψε στις 23 Μαρτίου ο βουλευτής Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης (πιθανότατα μαζί με άλλους βουλευτές του ίδιου κόμματος): « Εφαρμογή της Ελληνοιταλικής συμφωνίας για την έρευνα, εκταφή, ταυτοποίηση και ταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στην Αλβανία κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο 1940-41». Η ερώτηση απευθύνεται στους Υπουργούς Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών κυρίους Καμμένο και Κοτζιά. Με την ερώτηση τους οι βουλευτές θέλουν να τηρηθεί η συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας το 2010 και να κατασκευαστούν στρατιωτικά νεκροταφεία στην Κλεισούρα.

 

Οι υποθέσεις ρευματοκλοπών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ στο Νομό Καβάλας. Το ιδιαίτερο αυτό στατιστικό του νομού μας δημιουργεί διάφορες απορίες. Τόσο για τη συμπεριφορά των πελατών της ΔΕΗ όσο και για την ίδια την επιχείρηση, την προστασία του έργου της. Εύλογα αναρωτιούνται οι πολίτες: Γιατί τόσα πολλά περιστατικά ρευματοκλοπών μόνο στη δική μας περιοχή; Επί του παρόντος απάντηση δεν υπάρχει.

 

Με αφορμή την χθεσινή εθνική εορτή και επέτειο ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος γράφει για τους φιλέλληνες της Ευρώπης το 1821. Σα να μας προκαλεί να ψάξουμε και να βρούμε παρόμοιους σήμερα. Τότε αγαπητέ Νίκο ζητούσαμε την ελευθερία μας. Σήμερα κάποια εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ.  Δεν είναι το ίδιο. Η ανάρτηση του κ. Παναγιωτόπουλου είναι η ακόλουθη: «Η 25η Μαρτίου, γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας είναι μέρα κατάνυξης, ανάκλησης στη μνήμη των μεγάλων στιγμών της ιστορίας μας και απόδοσης τιμής σε όλες και όλους που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας.
Ας μην λησμονούμε ότι ακόμα και στην επανάσταση του 1821 η Ελλάδα δεν ήταν απομονωμένη. Κέρδισε την ανεξαρτησία της κυρίως χάρη στους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του 1821 αλλά και με τη βοήθεια των φιλελλήνων της Ευρώπης».

 

Διαβάσαμε την ανακοίνωση του Κωστή Σιμιτσή, ακούσαμε τις δηλώσεις του Φίλιππα Φιλιππίδη. Διαβάσαμε την ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας. Πάλι δεν καταλάβαμε, ολοκληρώθηκε το σχέδιο Περιγιαλίου ή όχι; Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο αφού όταν το σχέδιο τελειώσει, αρχίζει άλλη συζήτηση και περιπέτεια. Αυτή των έργων υποδομής στο Περιγιάλι. Τα οποία δεν έχουν ούτε καν ώριμη μελέτη. Κάτι που σημαίνει ότι τα έργα αυτά διεκδικούν χρηματοδότηση από το… μεθεπόμενο ΕΣΠΑ. Με μία σημαντική διαφορά. Με έτοιμο το σχέδιο Περιγιαλίου χτίζεις. Κι ας μην υπάρχουν δρομολογημένα έργα υποδομής. Τα οποία τόσο καιρό που περιμέναμε το σχέδιο, έπρεπε να είχαν αρχίσει.

 

Επιστρέφει σήμερα από το εξωτερικό (ήταν στις Βρυξέλες) η κ. Δήμαρχος αλλά αύριο αναχωρεί πάλι. Αυτή τη φορά για να συμμετάσχει σε συνέδριο εκλεγμένων γυναικών στην Κωνσταντινούπολη. Με την ευκαιρία θα είναι στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης. Συνολικά το ΔΗΠΕΘΕ δίνει στο Ζωγράφειο δύο παραστάσεις του έργου «Δάφνες και Πικροδάφνες» Παρασκευή 27 και Σάββατο 28 Μαρτίου. Στην επιστροφή (την Κυριακή) υπάρχει προγραμματισμένη παράσταση στην Αλεξανδρούπολη.

 

Όσο καιρό η Δήμαρχος απουσιάζει από την Καβάλα την αντικαθιστά ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου. Αυτό έχει ρυθμιστεί από την απόφαση της τον Σεπτέμβρη για τον καθορισμό όλων των αντιδημάρχων. Ένας εξ αυτών (ο κ. Φιλόσογλου) ορίστηκε τότε αντικαταστάτης όταν θα απουσιάζει.

 

Η ομιλία του περιφερειακού συμβούλου Αλέξανδρου Ιωσηφίδη την Τρίτη στο Αμφιθέατρο έγινε πετυχημένα για δύο λόγους. Πρώτον ήταν σύντομη και περιεκτική. Δεύτερον έγινε κινητοποίηση για να υπάρχει ακροατήριο. Προσήλθαν λίγοι υπάλληλοι όμως η Π.Ε. Καβάλας κάλεσε και τοπικούς συλλόγους. Ορισμένοι από τους οποίους ανταποκρίθηκαν. Ο κ. Ιωσηφίδης μίλησε σε κοινό στο οποίο ξεχώριζαν οι εκπρόσωποι της Νέας Καρβάλης. Το χωριό του τον τίμησε. Δεν έγινε το ίδιο με τους εκλεγμένους στην Καβάλα περιφερειακούς συμβούλους. Απουσίαζαν συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Κώστα Αντωνιάδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης