• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με δική του πρωτοβουλία ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Καλαντζής μας έκανε γνωστή τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις την Τετάρτη στο νησί της Θάσου. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην πρωτεύουσα του Νομού, σεμνά και ταπεινά όπως θα έλεγε κι ο Κώστα Καραμανλής, παρακολούθησε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου που ετοίμασε κι υλοποίησε ο Δήμος Θάσου. Κοντά στον Γιώργο Καλαντζή συνεχώς ο περιφερειακός σύμβουλος του νησιού Σταύρος Τσολάκης. Σημειώνουμε ότι ουδείς άλλος «άφησε» την παρέλαση στην Καβάλα για χάρη της Θάσου. Μόνο ο Γιώργος.
Στην Καβάλα και την Ξάνθη η Κυβέρνηση δεν είχε εκπρόσωπο στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Στις Σέρρες την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία είναι βουλευτής του ίδιου Νομού. Στην Κομοτηνή την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Σγουρίδης και στη Δράμα γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών. Στην παρέλαση της Κομοτηνής βρέθηκε και ο Μητροπολίτης Νειλουπόλεως Γεννάδιος.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης έπρεπε να το έχει αντιληφθεί. Οτιδήποτε έχει σχέση με τον αγωγό ΤΑΡ, την όδευση του στο χερσαίο τμήμα του Νομού Καβάλας μας ενδιαφέρει πολύ. Αντί τα νέα για την τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων να τα μαθαίνουμε τυχαία από τους αγρότες, έπρεπε να μας τα πει ο ίδιος (άμεσα ή έμμεσα) στην σωστή ώρα. Τι θα γινόταν αν δεν μάθαιναν για το θέμα οι αγρότες; Η απάντηση είναι απλή. Όταν μετά από έναν μήνα και βάλε το ίδιο θέμα θα απασχολούσε το περιφερειακό συμβούλιο, θα μαθαίναμε μέσω της ημερήσιας διάταξης ότι κάτι αλλάζει σχετικά με την όδευση. Θα ήταν πολύ αργά για αντιδράσεις και παρεμβάσεις.

Τώρα, που ξέρουμε νωρίς τι έχει αλλάξει και που αυτή η αλλαγή θα συζητηθεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γεγονός είτε ως αφορμή γενικότερης συζήτησης είτε ως επιπλέον μέσο πίεσης. Ξέρουμε ότι τα όργανα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης γνωμοδοτούν, παρά ταύτα τα εμπιστευόμαστε περισσότερο από τα διάφορα Υπουργεία. Που διαχρονικά υπόσχονται πολλά μα στο τέλος δεν αλλάζουν τίποτα.

Πέρασε μια εβδομάδα και περισσότερο από την υπόσχεση του κ. Λαφαζάνη. Θα οργανώσει λέει νέα σύσκεψη για την όδευση, αυτή τη φορά παρουσία και των εκπροσώπων του αγωγού. Περιμένουμε την σύσκεψη κι όπως όλα δείχνουν θα περιμένουμε αρκετά ακόμη.

Διαμαρτυρία προς εικονολήπτη τοπικού τηλεοπτικού σταθμού διατύπωσε χθες ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Τζατζάρης. Αφορμή το ότι αυτός τοποθέτησε τον τρίποδα της κάμερας πολύ κοντά στον νέο Στρατηγό, την Τετάρτη το πρωί στη διάρκεια της δοξολογίας στον Άγιο Παύλο. «Ο άνθρωπος δεν μπορούσε να κουνηθεί. Γίνεσαι κακός αλλά κάποιος πρέπει να τα πει» σχολίαζε χθες στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας.  Όσοι είχαν δει την σκηνή και καταλάβαιναν τι έλεγε ο κ. Τζατζάρης συμφωνούσαν με την παρατήρηση.

Από την ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας στο Facebook μαθαίνουμε τι έκανε η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα όταν την Τετάρτη 25ης Μαρτίου ήταν στις Βρυξέλες: Στο Στρασβούργο, στην Κεντρική Συνέλευση φορέων με αντικείμενο εργασιών τα ανθρώπινα δικαιώματα συμμετείχε σήμερα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με την έκθεση του αρμόδιου φορέα, έχει βαθμολογηθεί ως ικανοποιητική σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτή την ώρα ο Δήμαρχος του Στρασβούργου παραθέτει δεξίωση προς τιμή των συμμετεχόντων στην οποία παρακάθεται και η Δήμαρχος της πόλης μας.

Εδώ και έναν μήνα –τουλάχιστον- ο Δήμος Καβάλας προετοιμάζει τον νέο κανονισμό για τη χρήση των πεζόδρομων. Υποτίθεται ότι όλοι βιάζονταν προκειμένου ο κανονισμός να καταρτιστεί, να συζητηθεί, να εγκριθεί και να εφαρμοστεί. Οι άλλοι μπορεί να βιάζονται. Ο Δήμος Καβάλας δεν δίνει αυτή την εντύπωση. Αντίθετα φαίνεται να είναι η αιτία της μεγάλης καθυστέρησης για την οποία ένα σωρό επαγγελματίες διαμαρτύρονται.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στην Π.Υ. Καβάλας ο νέος διοικητής προερχόμενος από τον Βόλο. Όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει νέος υποδιοικητής. Η θέση θα καλυφθεί εκ των έσω. Στο Λιμεναρχείο Καβάλας συνεχίζουν να μην υπάρχουν νέα. Άρα ο Λιμενάρχης παραμένει.

Από την ιστοσελίδα Χρήμα και Τουρισμός αντιγράφουμε είδηση για την άφιξη των πρώτων κρουαζιερόπλοιων φέτος στην Καλαμάτα: «Δύο κρουαζιερόπλοια, το Costa Neoromantica και το Berlin, προσέγγισαν το λιμάνι της Καλαμάτας την προηγούμενη Κυριακή με περισσότερους από 1600 επιβάτες, αλλά η τοπική αγορά και τα καταστήματα ήταν κλειστά!!!.

Έχοντας ως αφετηρία τη Νάπολη της Ιταλίας, το Costa Neoromantica, εκτός από την Καλαμάτα, επρόκειτο να επισκεφθεί ακόμα 3 ελληνικές πόλεις, το Ναύπλιο, το Βόλο και τον Πειραιά, με τελικό προορισμό το Τράπανι της Σικελίας. Το κρουαζιερόπλοιο Berlin, με αφετηρία και τελικό προορισμό τη Βενετία, προσέγγισε το λιμάνι της Καλαμάτας με 344 επιβάτες, ως επί το πλείστον Γερμανούς και πλήρωμα 175 άτομα. Τους τουρίστες υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας και τους προσέφερε χάρτες, κάρτες με αξιοθέατα της περιοχής και τοπικά προϊόντα, ενώ τους έδωσε και τουριστικές πληροφορίες. Οι περισσότεροι τουρίστες περιηγήθηκαν στην Καλαμάτα, ενώ ορισμένοι είδαν με ταξί την πόλη και τη γύρω περιοχή».

Διαβάστε επίσης