• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Εύστοχες οι παρατηρήσεις του Μάκη Παπαδόπουλου στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όσα είπε προ ημερήσιας διάταξης φανέρωσαν ότι ο υποψήφιος δήμαρχος κυκλοφορεί στο Δήμο. Παρατηρεί και μεταφέρει αυτά που βλέπει, όσα του αναφέρουν οι πολίτες. Ταυτόχρονα ετοιμάζει εκδήλωση που θα γίνει μετά το Πάσχα. Μια ημερίδα που θα συνδυάσει ως θέμα της την ευκαιρία του νέου ΕΣΠΑ με την διαμόρφωση στρατηγικής για την ανάπτυξη του Δήμου Καβάλας.

 

Επέστρεψε από τη Μόσχα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, προετοιμάζοντας αυτή του Πρωθυπουργού που θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Με την επιστροφή του ο κ. Λαφαζάνης έδωσε αναλυτική συνέντευξη τύπου. Κάνοντας απολογισμό των αποτελεσμάτων των επαφών του στη Μόσχα επικεντρώθηκε σε δύο σημεία. Στο ενδεχόμενο οι Ρώσοι να εμπλακούν στους διαγωνισμούς με θέμα τις έρευνες για πετρέλαιο στην χώρα μας, στην υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς τον νέο αγωγό της Ρωσίας, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

 

Ο αγωγός αυτός είναι μια νέα πρόταση των Ρώσων. Προς το παρόν έχει συγκεκριμένη πορεία ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τώρα – ανακοίνωσε ο κ. Λαφαζάνης- ο αγωγός θα έχει την ελληνική υποστήριξη, θα συνεχίσει την πορεία του μέσω της Ελλάδας προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη. Άρα κι αυτός ο αγωγός θα περάσει από το Νομό Καβάλας. Αυτό δεν το είπε ο Υπουργός. Το υποθέτουμε εύκολα, σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε από τον κ. Λαφαζάνη.

 

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να προσθέσουμε το εξής. Ο ΤΑΡ (δηλαδή οι Αζέροι) συζητούν με τους Ρώσους το σενάριο της μεταξύ τους συνεργασίας. Το φυσικό αέριο των Ρώσων μέσω του ΤΑΡ να προωθείται προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη. Αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι πολύ πρόσφατο. Το βασικό σχέδιο των Ρώσων είναι χωριστός αγωγός, πιθανόν παράλληλος με τον αγωγό ΤΑΡ.

 

Με λίγα λόγια ο Υπουργός από τον οποίο η Καβάλα ζητά αλλαγή όδευσης του ΤΑΡ μας ανακοίνωσε ότι ένας ακόμη αγωγός θα διέλθει από τα μέρη μας, ίδιος όπως ο αγωγός ΤΑΡ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο ενισχύεται η παλαιά ιδέα δημιουργίας στην Καβάλα ενός ενεργειακού κόμβου. Παρά το ότι δεν λύσαμε τα ζητήματα όδευσης του ΤΑΡ, υποστηρίζουμε έναν ακόμη αγωγό. Αυτόν των Ρώσων. Καλώς ήρθαν οι αγωγοί. Ένας ένας, για όλους υπάρχει έδαφος. Όλοι οι αγωγοί χωράνε στην πατρίδα μας.

 

Δυστυχώς στην περιοχή της Καβάλας οι αγωγοί θα στριμωχτούν. Δύσκολα θα βρουν πεδίο ελεύθερο για να περάσουν. Αυτές όμως είναι λεπτομέρειες, τις οποίες η Κυβέρνηση δεν υπολογίζει καθόλου. Αισιοδοξεί ως προς την όδευση, όπως κι η προηγούμενη. Στο τέλος- πιστεύουν- θα βρεθεί τρόπος διέλευσης και για τον ΤΑΡ και για τον Ρώσικο αγωγό που ακόμη δεν έχει όνομα. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν τα αντισταθμιστικά οφέλη, στα οποία ποντάρει κι αυτή η Κυβέρνηση.

 

Αν ήμασταν στη θέση του κ. Λαφαζάνη θα δίναμε μεγαλύτερη σημασία, βασικά θα δίναμε προτεραιότητα, στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Πρώτα θα ξεκαθαρίζαμε τα θέματα του ΤΑΡ, μετά θα αναζητούσαμε νέους αγωγούς να τους διευκολύνουμε. Ποιος όμως σκέπτεται τις τοπικές κοινωνίες όταν το βασικό πρόβλημα είναι άλλο; Γιατί αλήθεια τόση πρεμούρα με τους Ρώσους και τον αγωγό τους; Η απάντηση είναι εύκολη. Συνεργαζόμενοι με τους Ρώσους τρομάζουμε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να γεμίσει αγωγούς η Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να υπάρξει το βασικό αντισταθμιστικό όφελος. Να μας δώσει η Ρωσία ότι δεν μας δίνει η Ευρώπη. Παρά τις ευχές και τις προτροπές της Αμερικής!

 

Σημαντική μέρα η σημερινή. Στο Πέραμα η Ενεργειακή Αιγαίου τελεί αγιασμό στο ιδιόκτητο γεωτρύπανο της. Το οποίο αμέσως μετά το Πάσχα θα έρθει στον κόλπο της Καβάλας. Στο λιμάνι δεν μπορεί να πλησιάσει. Θα προτιμήσει τις υφιστάμενες εξέδρες. Εκεί άλλωστε αρχές του Καλοκαιριού θα ψάξει να βρει πετρέλαιο. Νέες ποσότητες που όταν εξορυχτούν θα αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή του Πρίνου. Η οποία σήμερα είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

 

Σαφώς και στο πρόγραμμα υπάρχει καθυστέρηση κάποιων μηνών. Αυτό έχει μικρή σημασία μπροστά στο σχέδιο γεωτρήσεων. Επενδύσεων, το ονομάζει η Ενεργειακή Αιγαίου. Υποστηρίζουμε όλα αυτά για έναν απλό λόγο. Για να συνεχίσουν να ζουν τα Πετρέλαια της Καβάλας. Δίνοντας δουλειά σε όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες μας. Στηρίζοντας ταυτόχρονα την πόλη και το Νομό. Χαιρόμαστε με τέτοιες ειδήσεις. Χαιρόμαστε όταν συνεργάζονται άριστα επενδυτές και εργαζόμενοι, όταν έχουν κοινό στόχο. Την τόνωση της ελληνικής και της τοπικής οικονομίας. Καλή επιτυχία.

 

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα αποκάλυψε χθες ότι η διαδικασία για την ενοικίαση και λειτουργία γραφείων και των 3 κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας έφθασε στη δικαιοσύνη! Με φανερό το παράπονο για όλα έγιναν και εκκρεμούν, αναφέρθηκε στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές της πολυκατοικίας στην οποία οι 3 βουλευτές θέλουν να λειτουργήσουν τα γραφεία τους. Προσέφυγαν- είπε- στη δικαιοσύνη ισχυριζόμενοι ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει γραφεία βουλευτών!

 

Αυτά που η κ. Τσανάκα υποστήριξε ισχύουν όλα. Πλην όμως δεν είναι η πρώτη φορά. Το ΚΚΕ Καβάλας είχε ίδιο πρόβλημα όταν μετακόμισε από τα γραφεία της οδού Αβέρωφ στην παραλία. Νοίκιασε, λειτούργησε νέα γραφεία σε πολυκατοικία στη Βενιζέλου. Από τα οποία τελικά αποχώρησε για τον ίδιο λόγο. Είναι φαίνεται προβλήματα της Αριστεράς και αυτά με τα γραφεία τόσο των βουλευτών όσο και των νομαρχιακών επιτροπών.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας φέρεται να είναι στεναχωρημένη από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο σωματείο των δημοτικών υπαλλήλων. Αν οι φήμες αληθεύουν τότε απορούμε για την στεναχώρια. Η διοίκηση του Δήμου προέρχεται από τη ΝΔ, οι ηττημένοι των εκλογών εμφανίζονται να έχουν ιδεολογική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως οι φήμες δεν αληθεύουν; Είναι δυνατόν την σήμερον ημέρα φίλοι της ΝΔ να στεναχωριούνται επειδή ηττήθηκαν συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Με ανακοίνωση της η Περιφέρεια ΑΜΘ γνωστοποιεί ότι λόγω του Πάσχα θα ενισχυθεί προσωρινά με προσωπικό η Κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας. Ευπρόσδεκτη η βοήθεια κι ας είναι προσωρινή. Με την ευκαιρία ρωτάμε τους αρμοδίους: Εκτός της προσωρινής, έχουν στο μυαλό τους κάποια μόνιμη λύση του προβλήματος; Όλοι γνωρίζουν πόσα κενά υπάρχουν στην Κτηνιατρική της Καβάλας. Ο Γιαννακίδης δεν άλλαξε τα δεδομένα. Βολεύτηκε μόνο με προσωρινές λύσεις. Τα ίδια κι ο Παυλίδης;

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης