μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τις περισσότερες φορές οι γείτονες μας ξαφνιάζουν δυσάρεστα. Την …σκυτάλη την έχουν και την χρησιμοποιούν μόνιμα οι Θρακιώτες. Κάθε φορά και άλλος. Ανάλογα με το θέμα και τον στόχο τους. Τώρα η Αλεξανδρούπολη αφυπνίστηκε, ζητά οργανωμένα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να αποκτήσει σύνδεση με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ζηλεύοντας την Καβάλα. Μέχρι και σύσκεψη φορέων οργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ώστε να συντονιστούν. Κάλεσαν μάλιστα εκπρόσωπο των εφοπλιστών, προκειμένου αυτός να ενισχύσει το αίτημα τους.

 

Που να ήξεραν… Ο κύριος που συσκέφθηκε μαζί τους, υποσχόμενος στους Εβρίτες κάθε δυνατή βοήθεια, είναι από λίγο καιρό τώρα νέος πελάτης στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας. Τα πλοία της εταιρίας του (Blue Star) όχι μόνο θα έρχονται στην Καβάλα αλλά επιμένουν να «πιάνουν» Καβάλα και χωρίς την πολυδιαφημισμένη επιδότηση. Μόνο και μόνο επειδή η γραμμή από τη Καβάλα ως τον Πειραιά (ή το Λαύριο) έχει μέλλον! Αυτό- αν και συσκέφθηκε μαζί τους- μάλλον απέφυγε να τους το πει. Καλά έκανε. Τους άφησε να ζουν και να απολαμβάνουν το όνειρο που οι ίδιοι δημιούργησαν.

 

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που η Θράκη βρίσκει ευκαιρία να μας αποδείξει την… μεγάλη της ενδοπεριφερειακή συνείδηση. Εμείς έτσι την περιγράφουμε. Την έχουμε, την ξέρουμε, την δείχνουμε, την επικαλούμαστε. Αυτοί (ή κάποιοι από αυτούς) όταν έρχεται η συζήτηση στα της συνειδήσεως «βγάζουν» κάθε φορά το ίδιο. Μια ζήλεια. Να πάρουν ότι μπορούν από την Ανατολική Μακεδονία, να μειώσουν τους δύο νομούς διότι μόνο έτσι αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη τους. Να πάρουν κάτι έτοιμο από τον διπλανό ή τον παραδιπλανό τους!

 

Η Καβάλα χθες- με καθυστέρηση- έμαθε τα νέα τους. Αντέδρασε ψύχραιμα. Ο πρόεδρος του ΟΛΚ δήλωσε (πρόβλεψε) δημόσια ότι το αίτημα του Έβρου δεν θα γίνει δεκτό. Εννοεί ότι ξύπνησαν αργά, όταν τα δεδομένα στην ακτοπλοΐα του Βορείου Αιγαίου έχουν οριστικοποιηθεί. Τον πιστεύουμε, λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο κλίμα. Τις ειδήσεις από το κέντρο, τα νέα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Παρόλα αυτά πρέπει να προσέχουμε. Χθες ήταν το δρομολόγιο του πλοίου. Σήμερα θα είναι κάτι άλλο, αύριο κάτι εξυπνότερο. Δεν μπορεί- θα σκέπτονται- κάπου κάτι θα πάρει η Θράκη από την Ανατολική Μακεδονία!

 

Με αυτό το σκεπτικό (ανάπτυξη εις βάρος των άλλων, των συγκεκριμένων ίδιων κάθε φορά άλλων) πίεσαν κυβερνήσεις και κυβερνήσεις. Ξεχώρισαν από πλευράς επιδότησης. Απολαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση, την οποία περιφρουρούν με νύχια και δόντια. Επειδή αυτό δεν είναι αρκετό, έχουν πάντα το νου τους δυτικά. Τι έχει η Ανατολική Μακεδονία και ξεχωρίζει; Πτήσεις τσάρτερ; Τις διεκδικούν για το αεροδρόμιο τους. Τουρισμό; Τον διεκδικούν κι αυτόν. Τώρα απλώνουν χέρι να πάρουν πλοία από το λιμάνι της Καβάλας. Προσοχή, μη το απλώσουν πολύ. Το απλωμένο χέρι (ειδικά όταν έχει κακό σκοπό) κινδυνεύει κάποιος να το κόψει!

 

Ο Θόδωρος Ζαγοράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λυδία, έπαιξε μπάλα στην Καβάλα την οποία ουδέποτε ξέχασε. Εδώ και λίγους μήνες είναι ευρωβουλευτής. Δεν θα έπρεπε να ζητήσουμε την βοήθεια του για δύο προβλήματα που αφορούν την ιδιαίτερη του πατρίδα; Αργήσαμε αλλά χθες προτρέξαμε σε αυτόν. Ξέρει καλά τα Τενάγη αφού δίπλα σε αυτά γεννήθηκε. Ξέρει καλά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, είναι επίσης στη γειτονιά του.

 

Σίγουρα μπορεί να βοηθήσει. Τόσο για τα επιπλέον κι απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα όσο και για μια άλλη όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Χθες σχεδόν το υποσχέθηκε. Κι όπως λέγεται, όταν έμαθε ότι ο αγωγός προσεγγίζει τόσο πολύ τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αντέδρασε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, είπε αυθόρμητα σε όσους τον ενημέρωσαν.

 

Αν οι πληροφορίες μας είναι αληθινές τότε δύο νταλίκες που ξεκίνησαν από τον πρώην Δήμο Ορφανού με βαμβακόσπορο σταμάτησαν στα σύνορα των Σκοπίων. Μέσα σε αυτές εντοπίστηκαν από τις αρχές Κούρδοι λαθρομετανάστες. Τα υπόλοιπα –αν το περιστατικό έγινε έτσι- είναι του αστυνομικού δελτίου.

 

Η Κυριακάτικη εσωκομματική διαδικασία του τοπικού ΠΑΣΟΚ δεν είχε μόνο λίγο κόσμο. Έγινε πολύ σύντομα, με πολύ λίγα λόγια. Όλο αυτό το «πακέτο» δείχνει ότι οι αντοχές της οργάνωσης έχουν αδυνατίσει για τα καλά. Εκτός αν η κινητοποίηση που προηγήθηκε δεν ήταν η σωστή. Διότι ναι, απουσίαζαν οι Παπανδρεϊκοί (τον οποίο δοξάζουν ως τον μοναδικό σωτήρα της χώρας) πλην όμως απουσίαζαν κι άλλοι. Οι οποίοι παραμένουν στο κόμμα. Ποτέ δεν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ. Μήπως αυτοί δεν ειδοποιήθηκαν; Μήπως είναι θυμωμένοι επειδή σε προηγούμενες συναντήσεις αγνοήθηκαν;

 

Ο Μιχάλης Ντουνιάμπιλεν ήταν ο μόνος στην αίθουσα που έλεγε προς κάθε κατεύθυνση ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος σύνεδρος. Ουδείς άλλος εξέφρασε τέτοια βούληση. Κι αυτό είναι πρόβλημα μιας και η οργάνωση του Νομού είναι τόσο μουδιασμένη (αυτό τουλάχιστον φάνηκε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα) που υπάρχει κίνδυνος να μην έχει τους συνέδρους που θα δικαιούται! Κι όσοι εκείνη την ώρα προκλήθηκαν ή ρωτήθηκαν αν θα ενδιαφερθούν απάντησαν αρνητικά.

 

Είναι δύσκολος ο χωρισμός αλλά κι ακριβό σπορ. Αυτό καταλαβαίνει κάποιος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στις αίθουσες των δικαστηρίων της Καβάλας. Ένα σωρό διαζευγμένοι επανέρχονται στο δικαστήριο επειδή οι άνδρες δεν πληρώνουν διατροφή, οι γυναίκες εξ αυτού του λόγου δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά που το ζευγάρι απέκτησε όσο ήταν μαζί. Οι ποινές είναι αυστηρές κι επιβάλλονται κανονικά άσχετα αν ο πρώην σύζυγος είναι εργαζόμενος ή άνεργος. Κατά το παρελθόν μάλιστα- εδώ στην Καβάλα- υπήρξε διατροφή 200 μόνο ευρώ το μήνα που επίσης δεν πληρώνονταν!

 

Ας τα έχουν υπόψη τους όλα αυτά τα νέα ζευγάρια. Ας τα σκεφθούν πριν παντρευτούν. Κι όποιος θέλει να χωρίσει (ειδικά ο άνδρας) ας κοιτάξει πρώτα το πορτοφόλι του! Στις μέρες μας είναι προτιμότερο να πέσει έξω μια δουλειά παρά να χωρίσεις και να μην μπορείς να πληρώσεις διατροφή. Ορισμένοι την έπαθαν με την εξής σειρά. Πρώτα χώρισαν, μετά λόγω της διατροφής που δεν πλήρωναν έχασαν και την επαγγελματική άνεση! Γιατί όλες οι χωρισμένες γυναίκες έχουν το δικαίωμα να στρέφονται κατά του πρώην αγαπημένου τους κάθε μήνα που δεν εισπράττουν την προβλεπόμενη διατροφή.

 

Με την ευκαιρία. Τα δικαστήρια στην Καβάλα έκλεισαν λόγω Πάσχα. Εξετάζονται μόνο έκτακτες κι επείγουσες υποθέσεις. Οι επόμενες συνεδριάσεις στα ποινικά έχουν προγραμματιστεί για τις τελευταίες μέρες του Απρίλη.

 

Ακόμη και πρόσφατα- την προηγούμενη ή την προπροηγούμενη εβδομάδα- ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην οργανωμένη πανελλαδική πρωτοβουλία για την μη ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Μεταξύ των οποίων είναι και αυτό της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος». Η ιστοσελίδα των Αθηνών Capital. Gr επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές ισχυρίζονταν χθες το απόγευμα τα εξής δυσάρεστα: «Οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή υπάρχει ανάδοχος, προχωρούν απρόσκοπτα, ενώ όσες βρίσκονται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας θα αναθεωρηθούν. Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, από τη σύσκεψη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και παρουσία των Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη και Ν. Βαλαβάνη. Η άτυπη αυτή απόφαση συνάδει με όσα αναφέρει η πρόσφατη λίστα μεταρρυθμίσεων του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με την οποία: όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα παραμείνουν σε ισχύ,  διαδικασία αποκρατικοποίησης όπου έχει ξεκινήσει θα συνεχιστεί. Ως αποτέλεσμα και σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη σύσκεψη στο Μαξίμου η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων (με ανάδοχο την κοινοπραξία Fraport-Slentel), του Ελληνικού (με ανάδοχο την Lamda Development) και της παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος (με τον ΟΠΑΠ ανάδοχο) θα προχωρήσουν ως έχουν σχεδιαστεί».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης