• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ότι αντίθετο κι αν κατά καιρούς πολλοί ισχυρίστηκαν ένα είναι σίγουρο. Η πόλη μας είναι μια μικρή επαρχιακή πόλη, συνήθως ήσυχη. Μια πόλη που τελευταία πείσθηκε ότι η μόνη της προοπτική είναι αυτή του τουρισμού. Συχνά αποκαλούμε την Καβάλα «Καβαλίτσα». Μας είναι πιο συμπαθητικό, πιο εύκολο να την έχουμε στο μυαλό μας ως «Καβαλίτσα». Έτσι την παρακολουθούμε ευκολότερα, πιστεύουμε ότι με μεγαλύτερη συμπάθεια μπορούμε να προσεγγίσουμε για να λύσουμε τα διάφορα προβλήματα της.

Η Καβαλίτσα λοιπόν αργά το βράδυ της Παρασκευής αναστατώθηκε. Ο κόσμος της έτρεξε στο λιμάνι να δει τι γίνεται. Όσοι εκείνη την ώρα ήταν σπίτι βγήκαν με τις πιτζάμες στο παράθυρο και στο μπαλκόνι. Οι σειρήνες τάραξαν την ηρεμία της. Τα λόγια του κόσμου που γρήγορα «απλώθηκαν» παντού μετέφεραν τα νέα. Η ελληνική αστυνομία σε μια κινηματογραφικών χαρακτηριστικών καταδίωξη λαθρομεταναστών δημιούργησε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Καταλάβαμε ταυτόχρονα πόσο δύσκολα και περίπλοκα είναι όσα συνήθως βλέπουμε στη τηλεόραση, στο ίντερνετ, στις αμερικάνικες ταινίες.

Αρκετοί έκαναν κριτική, διαμαρτυρήθηκαν. Υποστήριξαν ότι η καταδίωξη του Μερσεντές δεν έπρεπε να φθάσει στο κέντρο της πόλης. Επιρρίπτουν ευθύνες στις διωκτικές αρχές επειδή δεν πρόλαβαν να σταματήσουν το αυτοκίνητο που κυνηγούσαν εκεί που δεν υπήρχαν άνθρωποι, παρκαρισμένα οχήματα, κίνηση. Σε όλους αυτούς που συνεχίζουν την κριτική (με ενδεχόμενο να έχουν δίκιο, λίγο ή πολύ είναι μια άλλη ιστορία), μία απάντηση δίνουμε: Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε! Λέμε, είναι το ορθότερο.

Αυτά που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής συνεχίζουν να μας απασχολούν σήμερα Δευτέρα. Όλοι τώρα αναρωτιούνται αν θα αποζημιωθούν όσοι έπαθαν ζημιά από το ίδιο συμβάν. Εννοούν κυρίως τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα αφού κάποιος πρέπει να πληρώσει για να μπορέσουν πάλι να κυκλοφορήσουν. Δυστυχώς όλες αυτές οι σημαντικές λεπτομέρειες αφορούν την ισχύουσα νομοθεσία. Την γραφειοκρατία. Παίζει ρόλο αν η Μερσεντές ήταν ή όχι κλεμμένη, είναι σημαντικό αν εκεί που είχε σταθμεύσει το όχημα του αυτός που έπαθε ζημιά ήταν νόμιμη θέση στάθμευσης ή όχι.

Η δημοτική παράταξη «Ο Τόπος της Ζωής μας» οργάνωσε σε αίθουσα ξενοδοχείου το Σάββατο το πρωί ημερίδα για τα αναπτυξιακά ζητήματα, τα αναπτυξιακά σχέδια της πόλης. Ωραία ιδέα, καλά δουλεμένη. Χρήσιμες εισηγήσεις, αλήθειες που ακούστηκαν μία ακόμη φορά. Με αυτή την εκδήλωση η δημοτική παράταξη επικαιροποίησε για λογαριασμό της Καβάλας όσα είχαμε ξεχάσει. Τα ανανέωσε, τα ανέδειξε. Έδωσε μια καλή αφορμή να επαναλάβουμε τους στόχους μας. Να τους ιεραρχήσουμε κι όπου χρειάζεται να τους αλλάξουμε.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος συνδέθηκε ακόμη στενότερα με την τοπική κοινωνία. Με ανθρώπους που έχουν γνώσεις, έχουν προτάσεις, έχουν κάτι να πουν. Αυτός που δεν ξέρει θα αναρωτηθεί: «Μα καλά, γιατί να γίνει τώρα η συγκεκριμένη ημερίδα; Οι επόμενες δημοτικές εκλογές αργούν». Κατανοούμε την σύγχυση και την απορία του. Για τον τόπο της ζωής μας ενδιαφερόμαστε συνεχώς, άσχετα αν έρχονται ή δεν έρχονται εκλογές. Ευκολότερο θα ήταν η ημερίδα να μην οργανώνονταν. Ουδείς θα  ενοχλούνταν. Ο Μάκης Παπαδόπουλος αντίθετα ήταν και παραμένει πνεύμα ανήσυχο. Ακόμη και τώρα δείχνει ότι έχει λόγο ύπαρξης η προσπάθεια που άρχισε το 2013. Κυρίως έχει μέλλον. Όπως καλό μέλλον θέλουμε να έχει η Καβάλα. Αρκεί να κάνουμε πράξη κάποια έστω από όσα ακούστηκαν προχθές στην ημερίδα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για το περιστατικό της Κεραμωτής, το ατύχημα στο καΐκι εξ αιτίας του οποίου έχασε τη ζωή του Αιγύπτιος αλιεργάτης. Σε αυτό το πλαίσιο της κινητοποίησης προκειμένου να υπάρξει και συμπαράσταση στους αλιεργάτες υπήρξε η γνωστή ατυχία της μη επίσκεψης στην Καβάλα του κ. Βαρδαλή. Πρόθεση του ΚΚΕ Καβάλας είναι η επίσκεψη να γίνει το δυνατό συντομότερο.  Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας δεν έκανε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, δεν εξέδωσε ούτε καν ανακοίνωση. Ανακοίνωση υπήρξε με καθυστέρηση μόνο από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία που υπάρχει στην πόλη μας.

Με καθυστέρηση θα προσέλθει στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Νωρίς σήμερα το πρωί ταξιδεύει στην Αθήνα σε σύσκεψη των Δημάρχων της ΑΜΘ για τα απόβλητα. Αμέσως μετά τα «τρέξει» να γυρίσει στην Καβάλα για να προλάβει να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο, να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων κτλ.

Στην Δράμα ήταν το Σάββατο ο Τέρενς Κουίκ προκειμένου να συμμετάσχει- εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση- σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου της γειτονικής πόλης. Εκεί είχε κι άλλες επαφές, κομματικές και κυβερνητικές. Το βράδυ του Σαββάτου ήρθε στην πόλη μας όπου διανυκτέρευσε. Χωρίς πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων. Χθες πρωί πρωί «πέταξε» από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης κι επέστρεψε στην Αθήνα.

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» τώρα που η Ένωση ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α1, δρομολόγησε την αγορά δύο φωτεινών πινάκων. Αυτοί θα αποκτηθούν εγκαίρως, προκειμένου να λειτουργήσουν στα εντός έδρας παιχνίδια της Ένωσης το Φθινόπωρο. Για τον ίδιο λόγο θα γίνουν κι άλλες εργασίες αναβάθμισης του Κλειστού.

Στο μεταξύ ο κ. Φιλόσογλου είχε την προσοχή του στο κλειστό κολυμβητήριο όπου έκαναν προετοιμασία αθλητές της εθνικής ομάδας κολύμβησης. Με την ολοκλήρωση της παραμονής τους στην Καβάλα ο Αντιδήμαρχος σημείωσε στο διαδίκτυο: «Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία αθλητών παγκόσμιας εμβέλειας ,μεταξύ των οποίων ο Σ. Γιαννιωτης , υπό την επίβλεψη του εξαιρετικού προπονητή Ν. Γεμελου ,στο κλειστό Κολυμβητήριο μας ,διαρκείας 14 ημερών. Τα κέρδη πολλαπλά. Δεν είναι μόνο τα τέλη χρήσης που καταβλήθηκαν , ούτε και τα χρήματα που “έπεσαν” στην τοπική αγορά( διαμονή, διατροφή αθλητών και οικείων τους , διασκέδαση κλπ),αλλά κυρίως οι άριστες εντυπώσεις τους ,που θα αποτελέσουν διαφήμιση για την πόλη μας ,καθώς και η μοναδική εμπειρία των δικών μας αθλητών ,να προπονούνται δίπλα και μαζί με ιερά τέρατα της παγκόσμιας κολύμβησης. Τους ευχαριστούμε θερμά για την επιλογή τους, τους ευχόμαστε ολόψυχα πρωτιές και τους περιμένουμε ξανά όποτε το θελήσουν! Καλή επιστροφή».

 

Το φορητό ραντάρ της Τροχαίας Καβάλας έκανε «αθόρυβους» ελέγχους (μετρήσεις της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων) στην οδό Τενέδου. Τώρα η υπηρεσία καλεί τους οδηγούς που παραβίασαν το όριο ταχύτητας να περάσουν από τα γραφεία της για να παραλάβουν τις κλήσεις. Τα πρόστιμα είναι πολλά και διάφορα. Ανάλογα με το πόσο πάνω από το όριο ταχύτητας κινούνταν το κάθε όχημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης