• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

«Μυρίστηκε» προσλήψεις στον Δήμο Καβάλας ο Άρης Βέρρος, επανέφερε το δίκαιο αίτημα αυτές να είναι αξιοκρατικές. Εννοεί τις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού, οι οποίες τούτες τις μέρες δρομολογούνται. Αμφισβητεί την ισχύουσα διαδικασία κι ας εμπιστεύεται αρκετά την κ. Δήμαρχο. Κατέθεσε πρόταση σύστασης διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ασχολείται με τις προσλήψεις. Η πρόταση του ευγενικά προωθήθηκε στο… καλάθι των αχρήστων. Κάποιοι μάλιστα (της αντιπολίτευσης) δεν την σχολίασαν καθόλου. Η Δήμαρχος κατά το τυπικό απάντησε στην πρόταση και εντός λίγων λεπτών την απέρριψε. Έτσι η ζωή όλων συνεχίζεται κανονικά.

 

Ο Αθανασιάδης έκανε ένα σωρό μη αξιοκρατικές προσλήψεις. Μόνιμου και εποχιακού προσωπικού. Ο Εριφυλλίδης πρόλαβε για λίγο αυτό το «καλό». Ο Σιμιτσής «έβαζε» κόσμο με δικά του κριτήρια μόνο προσωρινά. Τα ίδια – αυτά του Σιμιτσή- ισχύουν και στις μέρες της Δήμητρας Τσανάκα. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κανόνες, τους κανόνες του ΑΣΕΠ. Οι οποίοι διέσωσαν το κύρος της. Αν οι συγκεκριμένοι κανόνες επεκταθούν και στους εργαζόμενους των λίγων μόνο μηνών, ακόμη καλύτερα. Αυτό για να γίνει πρέπει το ΑΣΕΠ να ενισχυθεί. Να οργανωθεί. Να αποκτήσει τις απαραίτητες αυξημένες «ταχύτητες». Δεν το κάνουν οι Κυβερνήσεις γιατί δεν το θέλουν. Και οι Κυβερνήσεις και οι Δήμαρχοι. Το ρουσφέτι όσο και να ισχυρίζεσαι ότι επιδιώκεις να το καταργήσεις, είναι στο DNA του έλληνα. Μειώνεται. Δεν εξαφανίζεται. Είναι εδώ να μας επηρεάζει, να μας χαμογελά με τις αντοχές του.

 

Λίγη ώρα αργότερα- όταν το θέμα των αξιοκρατικών προσλήψεων έπαψε να απασχολεί την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- έσκασε η «βόμβα». Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μεταφέρονται υποχρεωτικά στο κράτος τα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν αυτό το αποφάσιζε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου οι πλατείες θα ήταν γεμάτες κόσμο. Αν μάλιστα το αποφάσιζαν κρυφά, θα γέμιζαν όχι μόνο οι πλατείες αλλά και τα …βουνά. Τα δικά μας, παρεμπιπτόντως, παραμένουν ακόμη χιονισμένα.

 

Στα κρυφά η κυβέρνηση Τσίπρα εξασφάλισε μέσω πράξης νομοθετικού περιεχομένου (τέτοια πρωτοβουλία δεν ήταν δυνατόν να «περάσει» από την Βουλή) τη δυνατότητα να «βάλει» χέρι στα λεφτά των άλλων. Χρήματα που στην ουσία είναι λεφτά του κράτους. Του δημοσίου. Οι Δήμαρχοι και οι λοιποί αιρετοί το έμαθαν όταν υποχρεωτικά η απόφαση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Απόφαση, σημειώστε, του περασμένου Μαρτίου!

 

Τα υπόλοιπα θα κριθούν- αφού εξαντλητικά συζητηθούν- στην Αθήνα και στα λοιπά (μακρινά από μας) κέντρα αποφάσεων. Παρακολουθούμε και περιμένουμε. Με την πιο πάνω ωστόσο αφορμή επιστρέφουμε στην παράταξη Βέρρου, παράταξη από την οποία αρχίσαμε τα σημερινά μας σχόλια.

 

Τι είπε η παράταξη για το θέμα; Πώς αντέδρασε στο δημοτικό συμβούλιο όταν άκουσε για τα αποθεματικά των Δήμων που μεταφέρονται στην ΤτΕ; Όχι όπως θα περιμένει κάποιος. Όχι στο πλαίσιο προηγούμενων της πρωτοβουλιών, μία εκ των οποίων ήταν αυτή για τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ασχολείται με τις προσλήψεις των εποχιακών.

 

Ο Άρης Βέρρος, ο Νίκος Μουρτασάγας και ο Σωτήρης Σωτηριάδης αρχικά ξαφνιάστηκαν. Μετά έσπευσαν να δικαιολογήσουν την κυβερνητική πρωτοβουλία. Αντίδραση που επιβεβαιώνει τους δεσμούς τους με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Την υποστήριξη τους σε αυτό. Τούτο δεν είναι κακό. Ίσα ίσα, μπορεί να είναι προσόν. Ο σωστός υποστηρικτής μιας πολιτικής, μιας κυβέρνησης, μιας διαπραγμάτευσης δεν κωλώνει μπροστά στην αλήθεια όταν αυτή είναι δύσκολη. Δεν διστάζει να κάνει κριτική σε ότι συμπαθεί. Γιατί κι οι «δικοί μας» κάποτε κάνουν λάθη.

 

Αντί να δημοσιοποιήσουν την πρωτοβουλία και την απόφαση τους ως προς τα αποθεματικά, την έκαναν κρυφά. Μυστικά, μη τυχόν και τους πάρει χαμπάρι ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Πρετεντέρης. Έτσι όμως τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ο λαός λέει ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Στη προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση κινήθηκε κουτοπόνηρα, αντιγράφοντας τους προηγούμενους κουτοπόνηρους. Τελικά ενίσχυσε τις φήμες περί χρεωκοπίας, το κάθε κακό σενάριο που κυκλοφορεί ανά την Ελλάδα.

 

Η δημοτική παράταξη που είναι προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ μούδιασε στο άκουσμα των συγκεκριμένων ειδήσεων. Μετά από μια μικρή (ελάχιστη) στιγμή περισυλλογής αποφάσισε να στηρίξει την Κυβέρνηση «θυσιάζοντας» την στήριξη που εκείνη την ώρα είχε προτεραιότητα. Στην ανεξάρτητη ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση. Το ίδιο έκαναν σε παρόμοιες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ. Στα περίπλοκα δεν ήταν ούτε δημοτικοί σύμβουλοι, ούτε Δήμαρχοι. Ήταν με το κόμμα τους. Κάνοντας του κακό.

 

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα χθες έμοιαζε να πραγματοποιεί άλμα. Σαν αυτό που κάνουν οι παγκόσμιου επιπέδου αθλητές του μήκους και του τριπλούν. Ρωτήθηκε για όλα αυτά χθες το μεσημέρι κι απάντησε αμέσως: «Αν χρειαστεί για να μην χαθεί η πατρίδα μας θα το κάνουμε, θα διαθέσουμε και τα χρήματα που έχουμε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων στην Εθνική Τράπεζα. Όμως θα ήθελα να δω τον Πρωθυπουργό να το ζητά. Να το ζητά από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Να είναι βέβαιος ότι οι άνθρωποι αυτοί θα βοηθήσουν. Όπως έχουν ήδη βοηθήσει τόσα χρόνια και στεκόμαστε ακόμη. Δεν γίνεται να απλώνει το χέρι του το κράτος και να τα παίρνει έτσι, στα καλά καθούμενα. Απαξιώνει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης».

 

Ότι έπρεπε να πει η παράταξη του Άρη Βέρρου, τα είπε λίγες ώρες μετά η Δήμαρχος. Η οποία δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να τον συμπαθεί αλλά δεν τον ψήφισε ποτέ. Δεν τον στήριξε ποτέ. Αυτό ίσως να την κάνει πιο άνετη και πιο αντικειμενική κάθε φορά που καλείται να σχολιάσει τις δράσεις του. Κατά τα άλλα περιμένουμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης καταλαβαίνοντας ότι η καθυστέρηση που διαπιστώνεται δεν είναι (τουλάχιστον μέχρι τώρα) για καλό.

 

Επέστρεψε χθες από την Ταϊβάν ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ταϊπέι είχε την ευκαιρία να συναντήσει τρεις εκπροσώπους της Κυβέρνησης της χώρας. Διαπίστωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επιχειρηματική συνεργασία, η οποία μπορεί να οργανωθεί διακρατικά. Αυτό που θα του μείνει αξέχαστο ήταν ο σεισμός 6,8 της κλίμακας ρίχτερ. Σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ταϊβάν, με επίκεντρο στην Ιαπωνία. Εκείνη την ώρα ο κ. Παναγιωτόπουλος με τους άλλους έλληνες βουλευτές βρίσκονταν στον 16ο όροφο πολυκατοικίας μεγαθήριο! Κουνήθηκαν αρκετά.

 

Μία ακόμη φορά ακούστηκαν φήμες για αλλαγή του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας. Οι φήμες δεν επιβεβαιώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Δήμαρχος δέχθηκε και τέτοιες εισηγήσεις, τις οποίες ύστερα από ώριμες σκέψεις απέρριψε. Ο μουσικός βίος του ιατρού θα συνεχιστεί. Θα δούμε πόσο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης