μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το συμπέρασμα από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας- κυρίως από την δύο ωρών συζήτηση πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης- είναι το ίδιο. Το γνωστό. Η τοπική αυτοδιοίκηση ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Αργά αλλά σταθερά «σβήνει», εγκλωβισμένη στον Καλλικράτη που είναι για αυτήν κάτι το χειρότερο μνημόνιο. Προσοχή, δεν είναι θέμα προσώπων, ικανοτήτων, αντιμετώπισης ή όχι των προβλημάτων. Είναι θέμα πόρων και προσωπικού. Όταν και τα δύο η τοπική αυτοδιοίκηση δεν τα διαθέτει, τότε δεν υπάρχει.

 

Χαιρόμαστε που βλέπουμε άλλοτε την Δήμαρχο άλλοτε τον Θόδωρο Μαρκόπουλο να οργανώνουν διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις. Καλά κάνουν και βραβεύουν π.χ. την Ένωση Καλαθοσφαίρισης επειδή δίκαια κατέκτησε την πρώτη θέση στην Α2, εξασφάλισε την άνοδο στην Α1. Σε λίγο καιρό ούτε αυτά θα μπορούν να κάνουν. Είναι τόσο σημαντικές οι δυσκολίες που ανακύπτουν κάθε μέρα που δεν θα έχουν χρήματα ούτε για πλακέτες, ούτε για τα άλλα συμβολικά δώρα που συνήθως κάνουν σε αυτούς που διακρίνονται.

 

Χαριστική βολή για την τοπική αυτοδιοίκηση η γνωστή υπόθεση με τα ταμειακά διαθέσιμα. Σαφώς και τα χρήματα αυτά πρέπει να τεθούν στη διάθεση της Κυβέρνησης που συνεχίζει τη διαπραγμάτευση κινδυνεύοντας να ξεμείνει από ρευστό. Επειδή έχουν προηγηθεί πολλές άλλες «απαλλοτριώσεις»- περικοπές- μειώσεις, η πρόσφατη απόφαση των Αθηνών είναι χαριστική βολή μιας και  το μακρύ χέρι του κράτους φθάνει ως το ταμείο του κάθε δήμου, της κάθε περιφέρειας.

 

Αντιδρούν ως εξής. Επειδή αργά ή γρήγορα θα χάσουν κι αυτά τα χρήματα προσπαθούν να δεσμεύσουν όσα περισσότερα μπορούν για συγκεκριμένο λόγο. Μόνο έτσι τα λεφτά π.χ. του Δήμου Καβάλας θα μείνουν στην Καβάλα. Πρόκειται για μια υπεράνθρωπη προσπάθεια χρήματα που αύριο μεθαύριο θα χρειαστούν, να αποκτήσουν την κατάλληλη προστασία ώστε να μην μετακινηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σε αυτό το σημείο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία. Η οποία εκδικείται και αυτή την τοπική αυτοδιοίκηση!

 

Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ρώτησαν για το καθιερωμένο κόψιμο των χόρτων. Ο Δήμος Καβάλας ενώ έχει μπόλικα χόρτα δεν έχει προσωπικό να τα κόψει. Ρώτησαν για την καθαριότητα στους δρόμους, την αποκομιδή των σκουπιδιών. Το προσωπικό και σε αυτόν τον τομέα είναι ελάχιστο. Μετά ρώτησαν για τους Υπουργούς τους οποίους πρέπει οι εκπρόσωποι μας να συναντήσουν προκειμένου να προωθηθούν τοπικές διεκδικήσεις. Να λυθούν τοπικά προβλήματα. Σε κάθε ερώτηση προς την Δήμαρχο η απάντηση ήταν σκέτη απογοήτευση.

 

Ο Δήμος Καβάλας «μικραίνει» κάθε μέρα. Φτωχαίνει κάθε μέρα. Αδυνατεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών. Μοιάζει με πολιτιστικό σύλλογο που κάνει προγραμματισμό δράσεων ανάλογα με τα οικονομικά του. Δεν είναι η Καβάλα η εξαίρεση. Αυτό που περιγράφουμε είναι ο κανόνας. Όλα αυτά τα καταλαβαίνει σιγά σιγά κι ο κόσμος. Ο οποίος άλλοτε λυπάται την τοπική αυτοδιοίκηση, άλλοτε την αποφεύγει αφού την θεωρεί ανήμπορη. Θέλει αλλά δεν μπορεί.

 

Ας μη ξεχνάμε ότι το ίδιο διάστημα οι Δήμοι ετοιμάζονται να επαναπροσλάβουν τους σχολικούς φύλακες αλλά και ορισμένους από τους δημοτικούς αστυνομικούς. Το κράτος δικαιώνει όσους άδικα απολύθηκαν ή μετατάχθηκαν. Απ’ την άλλη δεν εξασφαλίζει στην τοπική αυτοδιοίκηση τα επιπλέον χρήματα για να πληρώσει αυτό το προσωπικό. Μαύρα τα γραμμένα των Δήμων της χώρας. Κατ’ επέκταση και των πολιτών. Οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες είχαν –την εποχή της κρίσης- κάπου να απευθυνθούν. Κάπου να ζητήσουν και να πάρουν μια βοήθεια. Σε λίγο κι οι Δήμοι θα βγουν έξω, στην κοινωνία. Να περιγράψουν το πρόβλημα τους, να ζητήσουν οικονομική στήριξη αφού στο μεταξύ τα χρήματα τους θα έχουν τελειώσει!

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μας επισκέπτεται αύριο για λόγους κομματικούς. Έχει να μας επισκεφθεί από τον Απρίλιο του 2014. Τότε ήταν Υπουργός Υγείας. Είχε έρθει στην Καβάλα για να δει από κοντά το παλιό Νοσοκομείο ώστε να διευκολυνθεί. Γνωρίζοντας καλύτερα το πρόβλημα, βλέποντας ο ίδιος την κατάσταση να καταφέρει να μοιράσει δίκαια την συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία.

 

Ενώ είχε την ευκαιρία δεν έκανε τίποτα για το παλιό Νοσοκομείο. Το οποίο ακόμη και σήμερα δεν χρησιμοποιείται από κανέναν ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Κανονικά η ΝΟΔΕ που αύριο θα τον φιλοξενήσει στην Καβάλα, έπρεπε να οργανώσει πρόγραμμα ίδιο με αυτό του Απρίλη του 2014. Μια επίσκεψη στο παλιό Νοσοκομείο είναι η «ποινή» που του αξίζει. Εκεί θα ήταν σωστό να αλλάξουν οι ρόλοι. Αυτή τη φορά να μην μιλήσει, να μην υποσχεθεί ο Άδωνις. Να του μιλήσουν όλοι αυτοί στους οποίους έταξε όλα όσα δεν έκανε.

 

Σήμερα με το παλιό Νοσοκομείο ασχολούνται μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Κι αυτοί αφού εξαντλήσουν (απευθυνόμενοι προς τη δήμαρχο) όλη την υπόλοιπη θεματολογία τους. Θα την ρωτήσουν πρώτα όλα τα άλλα κι όταν «στερέψουν» τότε μόνο θα την ρωτήσουν για το παλιό Νοσοκομείο. Όπως και για το παλιό Δικαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο δεν λύθηκε ποτέ κανένα πρόβλημα. Όπως επίσης δεν λύνονται προβλήματα όταν καλοδέχεσαι αυτούς που πρόσφατα σχετικά σε κορόιδεψαν. Όταν προσποιείσαι ότι δεν υπήρξε ποτέ κανένας Άδωνις που σου υποσχέθηκε να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό του παλιού Νοσοκομείου.

 

Με την ευκαιρία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έρχεται στην Καβάλα αεροπορικώς, νωρίς αύριο το πρωί. Σχεδόν χαράματα. Η ΝΟΔΕ οφείλει να του προσφέρει εκτός από τον καφέ και την παραδοσιακή Καβαλιώτικη μπουγάτσα. Το πρωί υπάρχουν προγραμματισμένα η συνέντευξη τύπου, οι επισκέψεις στον Θ. Μαρκόπουλο και την Δήμητρα Τσανάκα. Το απόγευμα, πριν την εκδήλωση στο ξενοδοχείο, επίσκεψη στο Επιμελητήριο.

 

Μετατέθηκε για την Παρασκευή η συνάντηση της ομάδας Μορφίδη με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Μαζί με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη θα βρίσκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλη την ΑΜΘ αλλά και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο καζίνο.

 

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ είναι προβληματισμένος από το θέμα που ανακύπτει με την παραμονή ή όχι στη θέση της Προέδρου της Παιδόπολης  της κ. Μαρίνας Φιλιππίδου.  Περισσότερο ακούγονται αυτοί που επιμένουν για την αντικατάσταση της. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κ. Φιλιππίδου πρέπει να παραμείνει στη θέση της. Όλα αυτά στην Καβάλα. Στην Αθήνα, στο αρμόδιο υπουργείο, δεν υπάρχει η ίδια κινητικότητα.

 

Η διαδικασία για την επιλογή νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου μπερδεύτηκε σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό κι έτσι οι αποφάσεις της διοίκησης του Δήμου κινδυνεύουν. Αυτά που δρομολογήθηκαν πάσχουν. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης (;) των 4 προτάσεων, οι 3 που τελικά δεν θα επιλεγούν θα έχουν πολλά επιχειρήματα να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι αυτά. Ίσως να είναι τα… μουσικά όργανα που έτσι κι αλλιώς διαθέτει μπόλικα το ωδείο. Κατά γενική ομολογία υπήρξαν λάθος χειρισμοί που δημιουργούν ερωτηματικά για αυτό που έτσι κι αλλιώς άργησε πολύ. Θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα με την ίδια υπόθεση, ευχόμαστε αυτά να μην επηρεάσουν την ουσία. Με λίγα λόγια ευχόμαστε το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου να γίνει και φέτος, να μην έχει την τύχη του αεροπορικού σόου και του Cosmopolis.

 

Οριστική φαίνεται να είναι η απόφαση της Δημάρχου για την επαναλειτουργία με πρόγραμμα ενημερωτικό και ψυχαγωγικό του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού. Φαίνεται επίσης ότι οι πρώτοι στους οποίους η Δήμαρχος θα απευθυνθεί είναι οι δημοσιογράφοι που έμειναν άνεργοι λόγω της κρίσης. Σε αντίθεση με άλλες ενέργειες της η Δήμαρχος δεν βιάζεται αφού προσπαθεί προσεκτικά να καταλήξει στο τι μπορεί να γίνει στο Δημοτικό Ραδιόφωνο,  σύμφωνα με τα ραδιοφωνικά και άλλα δεδομένα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης